Halloumi, czyli cypryjska alternatywa
Halloumi, czyli cypryjska alternatywa
Jest pyszny, stanowi świetną podstawę sałatek, może zastąpić polskie sery lub nawet kotleta! Halloumi wymyślono na Cyprze w czasach wczesnego Średniowiecza. Jego produkcja była dla Cypryjczyków tak ważna, że wiele lokalnych rodzin, słynących z wytwarzania tego smakołyku, aż do XIX wieku miała nazwiska zaczerpnięte z serowej tradycji, na przykład: Hallumas, Halluma czy Hallumakis. Halloumi wytwarzany jest z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego. To ser półtwardy, o białym kolorze. Jes... czytaj dalej...
Czytaj dalej na blogu Fleksitarianizm.pl
Autor
Fleksitarianizm
Jestem fleksitarianinem, czyli ograniczam spożycie mięsa
Proponowane wyszukiwania
Popularne słowa kluczowe
sałatki, sałatka, kotlety, kotlet, pyszna sałatka, lekkie sałatki
Inne przepisy z Fleksitarianizm.pl
Dodaj komentarz
Zapoznaj się z informacją o plikach cookie
KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.
Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?
Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.
AkceptujęNie, dziękuję