Halloumi, czyli cypryjska alternatywa

Halloumi, czyli cypryjska alternatywa

Halloumi, czyli cypryjska alternatywa

Jest pyszny, stanowi świetną podstawę sałatek, może zastąpić polskie sery lub nawet kotleta! Halloumi wymyślono na Cyprze w czasach wczesnego Średniowiecza. Jego produkcja była dla Cypryjczyków tak ważna, że wiele lokalnych rodzin, słynących z wytwarzania tego smakołyku, aż do XIX wieku miała nazwiska zaczerpnięte z serowej tradycji, na przykład: Hallumas, Halluma czy Hallumakis. Halloumi wytwarzany jest z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego. To ser półtwardy, o białym kolorze. Jes... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Fleksitarianizm.pl

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję