Golce czyli kluski przygotowane z ziemniaków gotowanych i surowych rodem z kuchni kaszubskiej. Są bardzo mięciutkie i delikatne. Powstają z podstawowych i tanich składników, które zazwyczaj mamy w domu. Świetnie sprawdzą się kiedy zostaną ziemniaki z obiadu z dnia poprzedniego. Wystarczy dodać taką samą ilość surowych ziemniaków, jajko i mąkę i ugotować kluski we wrzącej wodzie. Z czym podać golce? Można podać je jako samodzielne danie, okraszone skwarkami z boczku czy podsmażoną cebulą, lub posypane pokruszonym t... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...