Mazurek to prawdziwa perła wśród tradycyjnych polskich ciast wielkanocnych. Przede wszystkim wyróżnia się charakterystycznym, płaskim kształtem i bogatym smakiem oraz bakaliowym zdobieniem. Znaczenie tradycyjnego mazurka tkwi przede wszystkim w jego symbolice. Jest on bowiem swoistą nagrodą po zakończeniu czterdziestodniowego Wielkiego Postu, podczas którego obowiązywała wstrzemięźliwość od słodkich wypieków. Choć przygotowanie tradycyjnego mazurka to prawdziwa sztuka, która wymaga czasu i cierpliwości, współ... czytaj dalej...
Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.
Czytaj dalej...Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Wielkanoc tuż tuż, więc przygotowaliśmy dla Was przepisy na najlepsze ciasta, które na pewno zasmakują Wam i Waszym domownikom.
Czytaj dalej...Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.
Czytaj dalej...