składniki na kruchy spód: 200 g mąki 100 g masła, schłodzonego 2 żółtka 60 g cukru 2 łyżki zimnej wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto, które następnie rozwałkowujemy na wielkość foremki (ok. 23 × 33 cm). Przekładamy je do formy wyłożonej papierem do pieczenia i podpiekamy w temperaturze ok. 190°C, aż nabierze złocistego koloru. składniki na masę serową: 1250 g sera białego, 3x zmielonego 5 jajek 260 g cukru (lub więcej) 250 ml śmietanki kremówki 30% 1 bu... czytaj dalej...
Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.
Czytaj dalej...Trudno znaleźć idealny przepis na sernik i jak już wydaje nam się, że znaleźliśmy, bo upieczeniu ciasto opada.
Czytaj dalej...Znana wszystkim truskawka, a właściwie poziomka truskawka, to uzyskany ponad 300 lat temu na dworze francuskim mieszaniec dwóch gatunków poziomki.
Czytaj dalej...