Jagodzianki

Jagodzianki

Jagodzianki

Najłatwiejszy przepis na jagodzianki znalazłam jak zawsze u Doroty . Jagodzianek jednak nie lukrowałam, bo brakło mi cukru pudru, a trzy pary oczu nie mogły się już doczekać, aby je zjeść. Zdążyłam po wyjęciu tylko posypać cukrem pudrem i sfotografować. Składniki na 16 jagodzianek: 500 g mąki pszennej chlebowej 7 g suchych drożdży lub 14 g świeżych drożdży szczypta soli 250 ml mleka 1 jajko 80 g masła, roztopionego (lub 60 ml oleju słonecznikowego) pół szklanki cukru 8 g cukru waniliowego Jagodowe nadzienie: 300 g j... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Czerwień i błękit

Warto przeczytać

Kiedy upiec pierniczki? Najlepszy czas na pieczenie.

Na każdy piernik jest inna pora. Jedne miękną bardzo szybko, a inne potrzebuje trochę czasu, aby rozpływały się w ustach.

Czytaj dalej...

Co zrobić, by pierniczki szybciej zmiękły?

Piernik ma to do siebie, że potrzebuje czasu, aby dojrzeć. Na szczęście są sposoby na przyśpieszenie tego procesu.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.