Kuchnia śląska to przykład łączenia się różnych wpływów i kultur. Ślązacy to grupa , która szczególnie ceni i pielęgnuje swoją tradycję. Ptysie to smakołyk, który powstaje z ciasta parzonego. U mnie na Mazowszu najczęściej podaje się go z kremem waniliowym. Natomiast ptysie ze szpajzą cytrynową to nic innego tylko ptysie z kremem cytrynowym. Szpajza to w gwarze śląskiej krem cytrynowy. Zostawmy jednak zawiłości gwary na bok. Ptysie z kremem cytrynowym czy jak to woli ze szpajzą cytrynową to doskonały pomys...
Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.
Czytaj dalej...Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Wielkanoc tuż tuż, więc przygotowaliśmy dla Was przepisy na najlepsze ciasta, które na pewno zasmakują Wam i Waszym domownikom.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...Cześć
Jestem młoda i pełną energii dziewczyną, której pasją są wypieki. Uwielbiam piec oraz komponować nowe smaki. Oprócz wypieków bardzo lubię przeczytać dobrą książkę.