żurek z jajkiem i kiełbasą

żurek z jajkiem i kiełbasą

żurek z jajkiem i kiełbasą

Kwaśna zupa na zakwasie z mąki żytniej :)  Niesamowicie smaczna, tradycyjna zupa :) Zakwas przygotowujemy z 5 łyżek mąki żytniej zalanej 1/2 litra wody. Naczynie musi być gliniane lub szklane, przykrywamy ścierką i po 4 dniach można używać. Gotujemy włoszczyznę i pokrojone w kostkę ziemniaki... Kroimy wędzonkę i cebulę... Do włoszczyzny i ziemniaków dodajemy ziele i liść... Podsmażamy wędzonkę, boczek... i cebulę... dodajemy do zupy... Następnie dolewamy nasz zakwas... i po zagotowaniu dodajemy kiełba... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu chleba naszego

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.