z kapusty - 1000 przepisów (strona:5/67)

Surówka z włoskiej kapusty 114

Składniki:1/2 główki włoskiej kapusty2 duże marchewki1 cebulasiekana natka pietruszkiSos:2-3 łyżki oleju2 łyżeczki musztardy krymskiejodrobina octu jabłkowegoodrobina soku z cytrynyodrobina cukruewentualnie sólSposób wykonania:1. Kapustę szatkujemy, cebulę drobno siekamy, a marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej.2. Składniki sosu mieszamy.3. Warzywa łączymy z sosem, dodajemy natkę pietruszki i wszystko dokładnie mieszamy.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Sałatka z kapusty pekińskiej z szynką i ananasem 517

Składniki:1/2 kapusty pekińskiej1/2 pora1 puszka kukurydzy1 puszka ananasa30 dag szynki drobiowej3-4 ogórki kiszone2 różnokolorowe papryki - tu żółta i zielonamajonez1 łyżka musztardyząbek czosnkusól, pieprzSposób wykonania:1. Kapustę pokroić w kostkę, podobnie jak ananasa, szynkę drobiową, paprykę i ogórki.2. Kukurydzę odsączyć z zalewy.3. Pora drobno posiekać, przelać wrzątkiem. 4. Wszystko wymieszać, dodać majonez, musztardę i doprawić według smaku.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Krokiety z kapustą i grzybami (pieczarkami) 1406

barszczem (przepis) , czy bez – smakują idealnie! Składniki ok. 8 dużych naleśników o średnicy 30cm Składniki na farsz Kapusta kiszona 700g Pieczarki 300g Cebula 3 średnie cebule Sól do smaku Pieprz do smaku Maggi 1 łyżka Oliwa z oliwek Składniki na naleśniki: Jajko 4 jajka Mąka pszenna 400g Woda 400ml Mleko 400ml Cukier […] The post Krokiety z kapustą

Kulinarne Przeboje
Surówka z młodej kapusty 86

żeby na stole pojawiało się jak najwięcej warzyw i owoców, w prostej formie. Takiej ledwo tkniętej obróbką. Pewnie, że nie jestem ortodoksyjna i zdarzają mi się przypadki zrobienia zasmażanej kapusty, czy zupy, ale staram się, żeby ta ingerencja była jak najkrótsza. Lubię smak świeżych, młodych warzyw – brzmi prawie jak ten tekst z „Czasu Apokalipsy” o zapachu napalmu o poranku. Ostatnio(...)udało mi się kupić młodą, polską kapustę. Zawsze robiłam surówki, ale postanowiłam zaczerpnąć inspiracji w internetach. Nie wiem, czemu z uporem godnym lepszej sprawy, 98% przepisów to młoda kapusta zasmażana. Wiosna kojarzy mi się z czymś lekkim, delikatnym a tu trzask, zasmażka. Dlaczego?! Nie, żebym miała coś przeciwko zasmażanej kapuście, wręcz przeciwnie, bardzo lubię, ale czemu maltretować w tak okrutny

ladykitchen
Kaczka w cydrze z karmelizowaną renetą, ziemniakami i winną kapustą włoską. 169

łechtają mego podniebienia.Dziś coś prostego, wykwintnego i bardzo po polsku. Z nutą słodyczy i delikatnym, winnym posmakiem.Kaczkę podam z pieczonymi ziołowymi ziemniakami i winną sałatką z kapusty włoskiej i ogórka zielonego.Dzielimy na trzy.Do kaczki potrzebujemy:-kacze udka-cydr; szklanka-wino białe półwytrawne; szklanka -jabłko; złotą renetę-cukier brązowy-majeranek, sól, pieprz-tymianek, mięta-liść laurowy-2 szalotki-ząbek(...)kroimy na 6-8 części. Przekładamy do foli aluminiowej, skrapiamy oliwą i dodajemy soli, pieprzu i ziół. Zamykamy w foli i pieczemy jednocześnie z kaczką ok. 45 minut.Surówka-kapusta włoska-ogórek zielony-ocet wina musującego-koperekKapustę siekamy i zgniatamy w garści, by puściła soki, dodajemy starty ogórek odsączony z wody. Solimy, pieprzymy, dodajemy koperek i łyżeczkę octu. Mieszamy

BaRepas
Surówka z młodej kapusty 335

Zapowiadana surówka z młodej kapusty.Składniki:-pół główki kapusty-jedna duża marchewka-jabłko-szczypior-koperek-sok z cytryny do smaku-2 łyżki oleju-przyprawa warzywna   Kapustę drobno szatkujemy.   Obrane jabłko i marchewkę tarkujemy na grubych oczkach.      Szczypiorek i koperek drobno kroimy.Wszystko łączymy w misce, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny

Maminek kulinarny
Młoda kapusta duszona z kiełbasą i koperkiem 104

Wszyscy bardzo lubimy młodą kapustkę. Była już młoda kapusta z koperkiem zasmażana , dzisiaj pora na młodą kapustę z koperkiem i kiełbasą. Bardzo lubię dodatek kiełbasy w kapuście, obojętnie czy to jest młoda kapusta, czy bigos z kapusty kiszonej. Jestem typowym mięsożercą więc żadnym mięskiem nie pogardzę :). Ten przepis polecam zrobić w większej ilości, bo kapusta odgrzewana zwłaszcza na patelni(...)drugi dzień jest jeszcze smaczniejsza. 2 główki młodej kapusty 3 cebule 2 pętka kiełbasy (ok. 30 dag.) sól pieprz pęczek koperku 2 łyżki oleju (do podsmażenia) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kapustę oczyścić, poszatkować. Włożyć do garnka, zalać wodą tak, by woda przykrywała kapustę, posolić i zagotować. Gdy kapusta się zagotuje zmniejszyć ogień i na wolnym ogniu gotować aż kapusta będzie miękka

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Brownie paleo (ciasto czekoladowe z kiszoną kapustą) 219

Ciasto czekoladowe z kiszoną kapustą? I to paleo, bezglutenowe, bez zbóż, nabiału i orzechów? Tak – takie ciasto da się zrobić i jest przepyszne! Choć w Niemczech kiszoną kapustę jadano w słodkościach od setek lat, to w Polsce takie połączenie jest bardzo egzotyczne. Zrób coś szalonego i upiecz ciasto czekoladowe z kiszoną kapustą! O kapuście kiszonej i jej leczniczych właściwościach(...)czasach podczas długich podróży morskich pozbawionych świeżego jedzenia marynarzy dziesiątkował szkorbut – choroba wynikająca z braku witaminy C. Łatwa do przechowania i transportu, trwała oraz zawierająca dużo witaminy C kapusta kiszona okazała się strzałem w dziesiątkę i odtąd na stałe zagościła na statkach. Bezglutenowe brownie – ciasto czekoladowe z kiszoną kapustą, przepis : 3/4 szklanki mąki kokosowej 3/4 szklanki masła klarowanego

PaleoSMAK
Dorsz z zasmażaną kapustą kiszoną z miodem i kminkiem 176

Zakasałam czym prędzej rękawy i ruszyłam do kuchni. Z każdej wycięłam odpowiednie filety, po czym zamarynowałam w soli,pieprzu ziołowym i soku z cytryny.   Jako dodatek przygotowałam kapustę kiszoną (prawdziwą kiszoną! ;). Pokroiłam ją na mniejsze kawałki...   ... i przesmażyłam na oleju z miodem i kminkiem, dodając odrobię soku z cytryny, soli i pieprzu. Dorsz po godzinie był gotowy

Sajkofanka smaku
Kulebiak z kapusta i grzybami 181

niedawna na naszym stole wigilijnym pojawia sie takze kulebiak,zrobiony znaszje domowej kapusty kiszonej oraz grzybów, najcześciej są to pieczarki, bo leśne grzyby nie każdy u nas lubi. Mimo zę potrawa wygląda na skomplikowaną to wcale taka nie jest i można ją spokojnie przyrządzić nawet dzień wcześniej, gdzie będzie czekalą tylko na podgrzanie i podanie razem z barszczem. Polecam

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Mięso zapiekane z kapustą kiszoną 124

Cześć :)Idzie zima, więc zapraszam na kolejne rozgrzewające danie. Tym razem z kapustą kiszoną :)Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Bigos z Młodej Kapusty z Kurczakiem 210

Witam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na pyszny bigos z młodej kapusty, jest to danie jedno garnkowe, bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Mamy teraz sezon na młodą kapustę więc polecam wypróbować przepis a bigos każdemu powinno smakować. Do przygotowania bigosu z młodej kapusty będziemy potrzebować: 1 główka młodej kapusty około 1,2 kg około 500 g piersi kurczaka(...)łyżeczka papryki słodkiej do smaku papryka ostra, sól, pieprz 1 łyżka masła i olej do smażenia oraz około 600 ml wody Link do filmu z przygotowania: Bigos z młodej kapusty Przygotowanie: Najpierw pokroję wszystkie składniki na bigos: Kapustę obieram z wierzchnich liści i drobno szatkuję, poszatkowaną kapustę wkładam do garnka. Czosnek kroję drobniutko, cebulę kroję w drobna kostkę i dodaję

Uwaga Babcia Gotuje
Kapusta kiszona z grzybami z szybkowaru 181

Bardzo prosta i smaczna świąteczna potrawa. Co tak naprawdę sprawia, że tak przyrządzona kapusta jest wyjątkowa w smaku? Najpierw gotuje się ją razem z suszonymi grzybami, potem zaś serwuje obłożoną grzybami obsmażonymi na maśle - przechodzą one wtedy wspaniałym aromatem masła i idealnie komponują się z kwaskowatą i delikatnie grzybową kapustą. W trakcie przygotowywania podziel grzyby suszone(...)dwie części. Jedna część będzie gotowana z kapustą, druga zaś, ugotowana i zarumieniona na masełku, posłuży do jej obłożenia. Suszone grzyby z szybkowaru Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 15 min Otwieranie Garnka: Szybkie Kapusta kiszona z grzybami Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 10 min Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: 3 JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM  TUTAJ

Szybko Szybkowar
Kapusta czerwona, gotowana, korzenna i z kielbasa do towarzystwa 113

był dziwny dzień a zapachu kapusty i smażonej kiełbasy, z wieczornym nerwem ( w szkole plaga wszy i mi się w oczach mieni...) i śmigającym Synciem. W sumie fajny dzień z książką w ręku (wreszcie pożyczyłam "Gildie magów"). Syncio chyba próbuje nie spać już w dzień. Potrafi zasnąć na 15-20 minut w wózku i balować do 22giej

Dzieje kuchennej Wiewióry
Uszka z kapustą i grzybami 148

suszonych grzybów (duże kapelusze podgrzybków i prawdziwków)100 g ugotowanej kiszonej kapusty1 spora cebulasól,pieprz1 łyżeczka majerankuolej do smażeniaCebulę obrać i drobno pokroić, zeszklić na oleju. Ugotowane grzybki i kapustę drobniutko pokroić, dodać do cebuli. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać majeranek i doprawić do smaku. Farsz odstawić aby wystygł. Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać ze solą. Margarynę rozpuścić we wodzie. Do mąki

Monia miesza i gotuje