z kapusty - 1000 przepisów (strona:8/67)

Letnia surówka z młodej kapusty 200

Uwielbiam młodą kapustę! Letnia surówka z młodej kapusty to hit lata. Młoda kapusta jest delikatniejsza w smaku niż biała kapusta i pasuje wyśmienicie z innymi warzywami. Dzisiaj proponuję dodać do surówki nektarynki, które też już się pojawiły. Lubię dodawać owoce do surówek zamiast rafinowanego cukru. Kilka suszonych daktyli, dressing z oliwy i jabłkowego octu, trochę soli i pieprzu do smaku(...)niewiele potrzeba aby zrobić pyszna surówka do obiadu . Letnia surówka z młodej kapusty Składniki: 300 g młodej kapusty 1 młoda cebula ze szczypiorkiem 4 nektarynki 5 rzodkiewek 1 mała biała rzodkiew 6 daktyli bez pestek 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki oliwy 2 łyżki jabłkowego octu sól i pieprz do smaku Pokrój drobno kapustę, rzodkiewki i rzodkiew w talarki

codojedzenia
Gołąbkowa Lazania – czyli Gołąbki dla Leniwych 243

Gołąbkowa Lazania, to łatwiejsza i szybsza wersja gołąbków. Nie trzeba się męczyć z obgotowywaniem kapusty. Nie poparzymy sobie palców przy wyciąganiu gorącej kapusty z wrzątku. No i ominie nas etap całego tego zawijania :) Kapustę szatkujemy i przekładamy mięsnym farszem. Wkładamy do pieca i czekamy :) Podajemy obowiązkowo z sosem pomidorowym oraz sałatką. Bardzo polecam z Chrupiącą sałatą z dressingiem słodko-ostrym(...)idealnie się sprawdziła. Składniki: (4-6 porcji) 0.5kg mięsa mielonego z szynki 250g ryżu 1 jajo 1 cebula 1-2 łyżki oleju do usmażenia cebuli 1 główka białej kapusty 5 łyżek wody   Składniki sosu pomidorowego: 1 czubata łyżka mąki 3 łyżki masła 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonego lubczyku 100g śmietany kremówki 350ml bulionu drobiowego

Moja Delicja
Tradycyjny bigos myśliwski 362

Ugotowałam wielki gar bigosu, który można chyba nazwać wersją myśliwską: z grzybami, suszonymi śliwkami i jałowcem. Jeśli dysponujemy odpowiednio dużym garnkiem ciśnieniowym, to znacznie szybciej i łatwiej przeprowadzimy kapustę w stan bigosu. Wbrew pozorom nie jest to wcale nowoczesna metoda, nasi przodkowie też tak gotowali. W dawnych czasach zalepiano szczelinę wokół pokrywy kotła ciastem, a gdy bigos był już(...)gotowy wybuchał z donośnym "wiwatem". Mam nadzieję, że strażnicy tradycji kulinarnych wybaczą mi dodatek koncentratu pomidorowego, którego brak w staropolskich przepisach ;) Składniki: kiszona kapusta 2 kg świeża kapusta 1 główka około 2 kg grzyby suszone około 50 g śliwki suszone 200 g kiełbasa około 400 g filet z indyka lub kurczaka około 400 g pieczona wieprzowinalub wołowina (ew. surowe

głodny alergik
Gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym 150

kaszy. Takie lubiłam najbardziej. Choć Babcia robiła dwie wersje i do jednej dodawała kaszę jęczmienną lub ryż to te będą wyłącznie mięsne. I choć uwielbiam robić gołąbki z kapusty włoskiej to dziś będzie to wersja z białej kapusty. Jeśli chcecie możecie ją zastąpić i dodać ryż lub kaszę - to zostawiam Wam. Chcę Wam pokazać moją i mojej rodziny ulubioną(...)wersję gołąbków w sosie pomidorowym. Już dziś życzę Wam smacznego :) Składniki: 1 główka białej kapusty 500 g mięsa wieprzowego 1 duży świeży pomidor 1 l passaty 2 średnie cebule 1 jajko 2 ząbki czosnku sól, pieprz, cukier, ziele angielskie, 3 liście laurowe, vegeta natur, papryka słodka i ostra, lubczyk - wedle uznania pęczek świeżego koperku klarowane masło Przygotowanie gołąbków

Zasmakuj Kuchni
GOŁĄBKI Z MIĘSEM I SUSZONYMI POMIDORAMI 97

Gołąbki to potrawa półmięsna, z farszem ryżowym zawiniętym w liście białej kapusty. Tradycyjnymi składnikami farszu jest, mięso mielone, ryż lub kasza. Gołąbki są prużone i podawane z sosem pomidorowym. Dzisiaj do gołąbków dodałam suszone pomidory co znacznie wzbogaciło ich smak(...)SKŁADNIKI : 2 duże główki młodej kapusty 700 g mielonej łopatki wieprzowej 3 spore cebule 6 łyżek oleju 500 g ryżu ugotowanego i ostudzonego 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki ostra papryka do smaku  5 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę 1 litr bulionu, może być z kostki rosołowej 1 słoiczek suszonych pomidorów liść laurowy

Kulinarne Fantazje Marioli
Łazanki z młodą kapustą 96

Łazanki z kapustą, ale możecie do tego dania wykorzystać dowolny makaron i zawsze będzie smacznie. Jeśli nie macie ochoty na makaron to kapustę możecie podać jako oddzielne danie. Ja jestem miłośniczką wszelkiego rodzaju dań z kapustą. Taka ze mnie kapuściana kobietka :) Zapraszam również po przepis na kapustę z kiełbaską . Składniki 1 opakowanie makaronu typu łazanki 1 główka młodej kapusty(...)marchewki 1 por 2 łyżki masła klarowanego 1 szklanka wody 1 łyżeczka cukru koperek sól pieprz Masło rozgrzać w rondlu, dodać pokrojoną kapustę, marchewkę, pora i marchewkę pokrojoną w półplasterki. Dodać wodę , cukier, sól i pieprz i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.Kiedy warzywa będą miękkie dodać  koperek i wymieszać. Makaron ugotować według

O kuchni z uczuciem
BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY ZE SCHABEM I PIECZARKAMI - WARIACJA NR 4 210

Bigos z młodej kapusty gotuję obowiązkowo kilka razy w sezonie, bo kocham młodą kapustę miłością niezmienną od wielu, wielu lat ...  Niestety już później nie smakuje ona tak, jak na przełomie maja i czerwca, tak więc staram się w tym czasie gotować z niej najróżniejsze potrawy i robić najróżniejsze surówki.  Na blogu jest już przepis na bigos z młodej(...)kapusty - wariacja nr 1 ,  bigos z młodej kapusty - wariacja nr 2  oraz   lekki bigos z młodej kapusty - wariacja nr 3 .  Dziś czas na wariację nr 4 :-)  Zapraszam :))) Składniki: 1/2 kg schabu 200 g małych pieczarek 1 główka młodej kapusty 1 cebula koncentrat pomidorowy (ilość do smaku) sól pieprz słodka papryka olej koperek Wykonanie

Walijskie Pichcenie
Gołąbki z młodej kapusty, tradycyjne z mięsem i ryżem. Gołąbki z piekarnika. 1893

mnie jak to na tradycyjne gołąbki przystało, podaję je w towarzystwie sosu pomidorowego, a jeśli zostaną na drugi dzień odgrzane podaję z sosem pieczarkowym. Polecam :) Składniki - 2 główki młodej kapusty - 1,20 kg mięsa mielonego ( u mnie z udźca indyka ) - 0,30 dkg ryżu - 2 jajka - 1 większa cebula - 2 -3 ząbki czosnku - sól, pieprz, majeranek, kminek mielony, papryka czerwona(...)mielona  Dodatkowo - domowy bulion, lub rosół - boczek wędzony parzony - olej Wykonanie Kapustę myję i chwilkę gotuję we wrzątku, obieram z liści i studzę każdy osobno. Mięso mielone przekładam do większej miski, dodaję do niego ugotowany i ostudzony ryż, pokrojoną i przesmażoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka i wszystkie przyprawy. Wyrabiam jak na mielone. Z liści kapusty, wybieram

Kuchnia z widokiem na ogród
Młoda kapusta wersja podstawowa 612

Odkąd w warzywniakach pojawiła się na półkach młoda kapusta gości ona u mnie jako dodatek do obiadu bardzo często. Szybka w wykonaniu mało pracochłonna a jak młoda to już słodka sama w sobie. Gorąco polecam. Składniki 1 główka młodej kapusty 1 cebula 1/2 pęczka koperku 1/2 kostki rosołowej (lub sól, pieprz do smaku) 1/3-1/4 szkl. wody (w zależności od wielkości(...)kapusty) 2 łyżeczki cukru 1 łyżka masła klarowanego lub normalnego masła mąka (opcjonalnie) W garnku rozpuszczamy masło. Cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do garnka z rozpuszczonym masłem i smażymy do zeszklenia. W tym czasie szatkujemy naszą kapustę i dorzucamy do zeszklonej cebuli, chwilę razem smażymy dokładnie mieszając. W wodzie rozpuszczamy połowę kostki rosołowej i dolewamy do kapusty. Dosypujemy

Piekielna Kuchnia Pati
Bigos z młodej kapusty z boczkiem i papryką 167

sklepach i na targowiskach już pojawiła się młoda kapusta. Ja przygotowałam z niej pyszny bigos z dodatkiem wędlin i papryki. Młoda kapusta jest bardzo miękka i nie wymaga długiego gotowania, dlatego też potrawa jest szybka do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1 główka młodej kapusty, 1 papryka czerwona, 1 cebula, 200g kiełbasy cienkiej, 200g boczku pieczonego Hańderek, 2 liście laurowe, 4 ziarna(...)ziela angielskiego, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, 1/2 pęczka koperku, 50g masła, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Kapustę drobno kroję. Przekładam do garnka, zalewam wodą i solę. Kapustę gotuję około 5 minut, następnie wodę odcedzam. Na dno garnka z kapustą wrzucam masło oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Smażę około 5 minut. 2. Następnie kapustę zalewam wodą (tak by była zanurzona

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kapusta pachnąca goździkiem i kardamonem. 79

Przepis ten podpatrzyłam w programie  Karola Okrasy, zadziwił mnie dobór przypraw, dlatego postanowiłam poczuć smak tej kapusty. Muszę przyznać, że bałam się trochę-nie jestem aż tak odważna w swojej kuchni, ale lubię eksperymentować. Kapusta jest dość słodka, następnym razem dam tylko 1 łyżkę miodu, ale ogólny smak bardzo wyrazisty, myślę że do aromatycznego  kurczaka super. SKŁADNIKI(...)białej kapusty 250 g. kiszonej kapusty 1 ząbek czosnku 4 ziarna kardamonu 8 goździków 2 łyżki miodu 1 cebula cytryna sól, pieprz trochę soku z kiszonej kapusty mały kieliszek białego wina kilka gałązek drobno posiekanego tymianku trochę oleju WYKONANIE: do rozgrzanego garnka wkładamy miód, czekamy aż zacznie się karmelizować, kardamon, goździki rozkruszamy w moździerzu, dodajemy do miodu, następnie dodajemy rozgnieciony

Kuchnia Beaty
Pierogi z kapusta i grzybami 147

Pierogi to proste, polskie danie, mające wielu zwolenników. Dzisiaj zapraszam na pierogi z kapustą i grzybami leśnymi Pierogi z kapusta i grzybami Słowo „pierogi” oznacza potrawę wykonaną z ciasta gotowanego, pieczonego lub smażonego na głębokim tłuszczu, cienko rozwałkowanego i wypełnionego różnorodnymi nadzieniami. W Polsce jako nadzienie najczęściej występują: mięso (mielone i wstępnie podsmażone, w kołdunach litewskich surowe), kiszona(...)kapusta z grzybami (także razem przemielone), owoce sezonowe (jagody, truskawki itp.), kasza gryczana, twaróg – na słodko lub z ugotowanymi ziemniakami i twarogiem z dodatkiem podsmażonej cebuli (ruskie pierogi). Składniki: 500 g mąki 250 ml ciepłej wody 1 jajko farsz: 35 g suszonych grzybów 300 g kapusty kiszonej 1 cebula 1 łyżka oliwy sól i pieprz do smaku   Przepis: Grzyby

Gotowanie-uk
Kiszona kapusta 144

Kiszona kapusta, to podstawa niemal każdej potrawy wigilijnej. Dodajemy ją m.in. do krokietów, pierogów, pasztecików, bigosu. Przepis zdobyliśmy od Taty Ryśka. Wypróbujcie i oceńcie sami ok. 6-7 dni składniki: 10 kg kapusty 1/2 kg marchewki 20 dag soli 3 dag nasion kminku 3 dag nasion kopru włoskiego 2 jabłka szare Renety ok. 12 ziaren ziela angielskiego kamienny garnek dębowa(...)przenikają się nawzajem. Następnie układamy warstwami i ubijamy, a nadmiar wody zlewamy, nie wylewamy! Przyciskamy deską, obciążamy z góry kamieniem i zostawiamy w ciepłym miejscu na 3-4 doby. Kapusty nie ubijamy z całych sił, najważniejsze by puściły soki. Po 4 dniach trzeba kapustę przebić (3-4 dziury). Dzięki temu wyjdą kwasy, a kapusta nie będzie gorzka. Jeżeli jest mało

Ania i Marcin gotują
Lekki bigos na grillowanych bakłażanach 157

rzadko, ale jak już to z żadnymi dodatkami. Jednak od jakiegoś czasu "chodziły za mną" bakłażany i kiedy zostałam obdarowana pomidorami malinowymi, a w lodówce były kiszona i świeża kapusta, wpadłam na pomysł podania bigosu na grillowanych plastrach bakłażana. Może Wam mój pomysł przypadnie do gustu? Składniki: 3-4 średnie bakłażany ok. 500 g mięsa z udźca indyczego kminek majeranek(...)zioła prowansalskie 3 posiekane ząbki czosnku sól i pieprz 1 mała główka młodej kapusty 250 g kiszonej kapusty 6 duże pomidorów malinowych 1 mała cebula sól, cukier i świeżo mielony pieprz 2 liście laurowe kilka kulek ziela angielskiego słodka i ostra papryka w proszku Kapustę kiszoną lekko przepłukać (jeśli jest zbyt kwaśna) i ugotować z kminkiem w osolonej wodzie

Czerwień i błękit
Jajka barwione naturalnie 199

godziny. Po tym czasie wyławiamy i odkładamy na talerzyk do wyschnięcia (Uwaga! Jajka w białych skorupkach złapią kolor po około 30 minutach!) Jajka niebieskie: 1 litr wody, 1 kg kapusty czerwonej, 2 łyżki octu winnego, jajka ugotowane na twardo Kapustę drobno siekamy. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy ocet i gotujemy przez 30 minut. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Do ostudzonej(...)kapusty wkładamy ugotowane na twardo jajka i odstawiamy na 1,5 godziny. Po tym czasie wyławiamy i odkładamy na talerzyk do wyschnięcia (Uwaga! Jajka w białych skorupkach złapią kolor już po 15 minutach!) Jajka fioletowe: kapusta przygotowana jak na jajka niebieskie, buraczki przygotowane jak na jajka różowe, jajka ugotowane na twardo Jajka ugotowane na twardo wkładamy na godzinę do wody

My Culinary Art