wieprzowina - 8831 przepisów (strona:19/589)

Schabowy wg Magdy Gessler 230

Kotlet schabowy upieczony wg Magdy Gessler to kotlet usmażony z wieprzowiny namoczonej uporzednio w mleku z cebulą. Ten spsób przygotowania schabowego podpatrzyłam w ostatnim odcinku "Kuchennych rewolucji". Czy jest rzeczywiście najlepszy oceń sama. Mi osobiście przeszkadzał posmak cebuli, ponieważ podałam kotleta z młodymi ziemniaki i młoda kapustą, pewnie z innymi dodatkami byłby rewelacyjny. Nie tylko postępowanie z mięsem ma znaczenie(...)podniesienia smakowitości kotleta, ale kluczowym jest wybór odpowiedniej wieprzowiny. Otóż wieprzowina powinna być matowa, otoczona warstewką tłuszczu, a w środku poprzerastana tłuszczem, który podczas smażenia zostanie wytopiony i nada kotletowi soczystości. Wielkość kotleta zależy tylko od nas. Składniki: 60-70 dkg schabu około 0,5 l mleka 1 cebula 1 jajko bułka tarta sól, pieprz smalec lub olej Wykonanie: mięso

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kwiecień - kuchnia żydowska 152

się za nim kryje. Okazuje się, że potrawy koszerne to po prostu potrawy czyste, ale w konkretnym tego słowa znaczeniu. Należy przestrzegać odpowiednich reguł: Nie wolno jeść pokarmów trefnych - wieprzowiny, skorupiaków i gadów, ryby tylko te z łuskami i skrzelami. Można je łapać w sieć, ale nie wolno wędkować. Nie wolno też polować. Nie wolno łączyć produktów mlecznych(...)plączą się w codziennym życiu nieustannie. Nic dziwnego, że również zasady dotyczące kuchni podlegają tym wpływom. Pomińmy jednak reguły koszerności, które wśród mniej ortodoksyjnych Żydów sprowadzają się do niewłączania wieprzowiny do diety. Wiele potraw doskonale nam znanych możemy zaklasyfikować jako dania żydowskie - chałka to podstawa Szabatu, ryba po żydowsku jest znana w większości naszego kraju, śledzie w różnych postaciach

W kuchni wieczorem
Bigos 104

nutką  śliwki . Najlepiej smakuje  trzeciego  dnia . składniki na  4 litry bigosu 1 kg kwaszonej kapusty 1 kg świeżej kapusty 50 dag kiełbasy śląskiej 50 dag wieprzowiny 25 dag wędzonego boczku 5 dag suszonych grzybów 2 cebule 1 opakowanie śliwek wędzonych koncentrat pomidorowy sól kilka ziaren pieprzu , ziela angielskiego i jałowca kilka liści laurowych  przepis Suszone(...)grzyby  moczymy  kilka  godzin . Cebulę  dusimy  z pokrojoną kiełbasą , wieprzowiną  i  wędzonym  boczkiem . Kapustę świeżą  szatkujemy , podlewamy niewielką ilością wody i gotujemy z  uduszoną  wieprzowiną  kiełbasę i  boczek  z cebulą . Dodajemy przepłukaną kwaszoną kapustę suszone grzyby i śliwki a także ziele angielskie, pieprz , liść laurowy

Smakowite Dania
PRL od kuchni: Zraziki ze schabu 179

plastrów boczku 16 plastrów ogórka kiszonego 8 plastrów cebuli 3-4 łyżki oleju 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 kostki rosołowe (wołowa i drobiowa) przyprawa do wieprzowiny sól, pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Kotlety cienko rozbijamy. Z jednej strony doprawiamy je przyprawą do wieprzowiny, z drugiej solą i pieprzem. Na stronę posypaną solą

My Culinary Art
Sosy piwne do dań z grilla 158

Jeśli można użyć coli do stworzenia wyjątkowego sosu barbecue to dlaczego nie piwa. Pikantny sos piwny do grilla Sos ten idealnie pasuje do drobiu i wieprzowiny i dodaje lekko słodki i jednocześnie pikantny smak potrawie. Składniki: 1 szklanka piwa korzennego 1 szklanka ketchupu ½ szklanki soku pomarańczowego 3 łyżki sosu Worcestershire 2 łyżki świeżego soku z cytryny 2 łyżki brązowego cukru(...)jeszcze 20-30 minut od czasu do czasu mieszając. Zdjąć sos z ognia i pozostawić do ostygnięcia. Sos paprykowo-piwny Ten paprykowo-piwny sos jest fantastyczny do dań z wieprzowiny i drobiu. Daje on nam na etapie przygotowania możliwość regulacji ostrości poprzez zwiększenie lub zmniejszenie ilości papryczki chili. Składniki: ¾ szklanki piwa ½ szklanki soku pomidorowego ¼ szklanki bardzo drobno posiekanej cebuli

naRuszcie
Wieprzowina po tajsku 102

może trochę mniej, ale nie powiedziałam wcześniej co będzie na obiad. Gdy zaczęłam gotować i zapach uniósł się po domu wszyscy zaczęli zaglądać do kuchni co tak ładnie pachnie. Wieprzowina po tajsku nie jest wymyślnie skomplikowanym daniem, nie ma za wiele składników, a jest na prawdę pyszna. Połączenie pasty curry i mleczka kokosowego jest idealne i smakuje wybornie. Pycha! Składniki(...)load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('c1aec02fa56c10e56edb1ee6654bd096').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); Incoming search terms: kurczak po tajsku kurczak po tajsku wieprzowina po tajsku The post Wieprzowina po tajsku appeared first

dom-agi.pl
Egzotyczne smaki potraw z grilla – wyjątkowe marynaty 97

Słodko piwna marynata Tamari Idealnie pasuje do marynowania wieprzowiny i wołowiny. Może być także świetnym sosem do fastrygowania wędzonego drobiu oraz zredukowana może być osobno świetnym sosem. Pasuje również świetnie do grillowanej kukurydzy. Składniki: ¼ szklanki sosu Tamari ¼ szklanki brązowego cukru ½ łyżeczki wyciśniętego czosnku ¼ szklanki ciemnego piwa 1 łyżka świeżo posiekanej bazylii 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku Przygotowanie: Wszystkie składniki(...)marynowania w temperaturze pokojowej, albo do fastrygowania mięsa podczas grillowania/wędzenia. Redukując marynatę do konsystencji gęstego syropu otrzymamy wyjątkowy sos. Cytrusowa marynata Ta cytrusowa marynata po prostu idealna do wieprzowiny Składniki: Sok z 4 limonek (około ½ szklanki) 1 łyżka oleju roślinnego 3 wyciśnięte lub zmiażdżone ząbki czosnku 2 łyżki świeżego soku pomarańczowego ½ łyżeczki pieprzu ¼ łyżeczki soli Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie

naRuszcie
Wieprzowina z warzywami w sosie worcester shire 232

Jeśli znudziła Was już wieprzowina w postaci szynki w sosie i kotleta schabowego. To polecam Wam przygotowanie mojej wieprzowiny z warzywami w aromatycznym imbirze i sosie worcestershire . Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu. To idealna receptura na szybki i smaczny obiad. Przygotowane danie możecie serwować z kaszą kuskus, ryżem lub kaszą jaglaną. Czas przygotowania: 25 min. Porcja(...)czerwonej papryki słodkiej oliwa sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Marchewkę obieramy, kroimy w talarki i gotujemy w wodzie przez ok. 4 min. Cebulę kroimy w piórka i przesmażamy na oliwie. Dodajemy wieprzowinę pokrojoną w paseczki i zasmażamy. Następnie dodajemy 2 łyżki sosu worcestershire, paprykę słodką i drobno posiekany imbir. Smażymy na średnim ogniu. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i wcześniej podgotowaną

kulinarnyJa
Makaron ryżowy z wieprzowiną i warzywami 178

Dziś w mojej kuchni zapachniało orientem. Królowały aromaty sosu sojowego, pasty krewetkowej i sezamu. Na bazie tego powstał pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu makaron ryżowy z wieprzowiną, groszkiem cukrowym i marchewką. Czas przygotowania: 25 min.Porcja dla 2 osóbKoszt przygotowania: 13,00 złSKŁADNIKI:200 g wieprzowiny (schab)150 g makaronu ryżowego (wstążki)groszek cukrowy1 marchewka (starta)1 czerwona cebulaziarna(...)Yumoliwasól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Makaron ryżowy przekładamy do miski, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 10-12 min. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną w pióra cebulę. Dodajemy pokrojoną w paski wieprzowinę. Podsmażamy z dodatkiem sosu sojowego, pasty krewetkowej i posiekanym imbirem. Następnie dorzucamy marchewkę, groszek cukrowy i makaron ryżowy. Dolewamy ok. 1/2 szklanki wody i dusimy pod przykryciem, aż makaron zmięknie

kulinarnyJa
Bigos 179

1,5 kg kiszonej kapusty1,5 kg świeżej kapusty (waga po poszatkowaniu i wycięciu głąba)40 g suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków)2 kwaskowate jabłka (np. szara

Świat Domowej Kuchni
Kotlet schabowy-bez kompleksow... 182

taki straszny...No wlasnie,nie przesadzajmy z tymi kaloriami i tluszczem.Chcialabym odczarowac mit strasznego schabowego,bo ciagle jednak mamy dylemat siegajac po wieprzowine.A jesli chodzi o zawartosc bialka,chuda wieprzowina ma taka sama jego zawartosc jak mieso kurczaka,a wieksza niz mieso wolowe,cielece czy dziczyzna.Co ciekawe chuda wieprzowina ma mniejsza zawartosc tluszczu i nizsza kalorycznosc niz wolowina.Mieso wieprzowe jest(...)jest stalym i tradycyjnym skladnikiem polskiej diety oraz polskiej kuchni.Nasz poczciwy schabowy wzorowany jest na sznyclu wiedenskim,usmazonym z pierwszorzednej cieleciny,na masle ghee z plasterkiem cytryny.Uwazam,ze polska wieprzowina smakuje wysmienicie i bez kompleksow mozemy zajadac sie "ubozsza" polska wersja sznycla po wiedensku.Jak zrobic dobrego schaboszczaka?Skladniki na 4 porcje:60 dkg schabu srodkowego1 jajkobulka tartasol,pieprzcytrynaWykonanie:Kawalek schabu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chińszczyzna po polsku czyli szynka Maggi z warzywami 159

Chińszczyzna - dość szerokie określenie potraw, które swoje korzenie wywodzą z dalekiego wschodu. Nie ma chyba takiego, który nie próbowałby kurczaka czy wieprzowiny z ryżem przyprawionych orientalnymi przyprawami, a przede wszystkim sosem sojowym. Pewnie te potrawy mają niewiele wspólnego z ich oryginalnymi odpowiednikami, no ale ....  ;)Dziś chcę Was zaprosić na taką polską chińszczyznę czyli wieprzowinę zamarynowaną w przyprawie Maggi(...)czas na sporym ogniu. Dodać warzywa, wymieszać i nie zmniejszając ognia smażyć kilka minut. Warzywa powinny być al dente. Potrawy nie ma konieczności długo dusić, gdyż tak przygotowana wieprzowina jest szybko krucha i soczysta.Żeby było do końca "po polsku" ugotowałam kaszę jaglaną zamiast ryżu :)Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Prosty sposób na gołąbki 146

Składniki : główka białej kapusty pół kilograma mięsa szklanka ryżu cebulka lub 2 ząbki czosnku sól, pieprz, olej ewentualnie szklanka bulionu drobiowego i/lub sos pomidorowy Najlepsze mięso do gołąbków to wieprzowina, mieszanka wieprzowiny i wołowiny lub wieprzowiny i mięsa z kurczaka. Mięso mielimy a gdy kupujemy zmielone trzeba uważać na tzw. mięso garmażeryjne (jest już posolone i może zawierać różne inne

prawdziwe jedzenie
Obiad na niedzielę: pieczone ziemniaki i gołąbki 188

sól, pieprz, olej ewentualnie szklanka bulionu drobiowego i/lub sos pomidorowy Składniki na pieczone ziemniaki: 1-2 kg ziemniaków kilka cebul majeranek, sól, pieprz, olej Najlepsze mięso do gołąbków to wieprzowina, mieszanka wieprzowiny i wołowiny lub wieprzowiny i mięsa z kurczaka. Mięso mielimy a gdy kupujemy zmielone trzeba uważać na tzw. mięso garmażeryjne (jest już posolone i może zawierać różne inne

prawdziwe jedzenie
Schabowy wg Magdy Gessler 288

przez Magdę Gessler..Takie schabowe są bardzo pyszne..polecam..Ja robiłam jak zawsze na "oko", ale przepis  podaję taki jaki znalazłam w necie.. 1 kg dobrej jakości wieprzowiny (na 4 kotlety) 1 l mleka 2 cebule 2 jaja bułka tarta sól i pieprz przyprawa Kuchta smalec do smażenia Wieprzowinę pokroić na 4 grbe kotlety. Każdy z nich rozbić(...)włókna tłuszczu w środku kotletów ponacinać nożem, co zapobiegnie zwijaniu się kotletów podczas smażenia. Do mleka włożyć pokrojoną w pióra cebulę. Dosypać sól i pieprz. Włożyć mięso. Moczyć wieprzowinę w mleku 2-3 godziny. Następnie odsączyć. Smalec rozgrzać na patelni. Kotlety panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na złoto

Moje domowe kucharzenie