wieprzowina - 8831 przepisów (strona:15/589)

Przekładaniec ze schabu i indyka 160

potrzebowali: schab bez kości lub polędwica wieprzowa filet z indyka szynka długodojrzewająca zielone oliwki papryka w proszku kurkuma mozzarella sól pieprz oliwa z oliwek Mięso myjemy i czyścimy. Z wieprzowiny i indyka przygotowujemy podobnej wielkości kawałki, najlepiej podłużne, by łatwiej było nam je nadziewać. Tak przygotowane mięso polewamy oliwą, dodajemy paprykę w proszku, kurkumę, sól i pieprz. Można również użyć(...)oliwkę, a nstępnie plastej szynki długodojrzewającej (może to być szynka parmeńska, szwardzwaldzka, lub im podobne). Szynkę nadziewamy na brzegu, by można było przekładać kolejne warstwy. Następnie nadziewamy indyka i wieprzowinę, przekładamy nadzianym wcześniej plastrem szynki, następnie indyk i wieprzowina (i tak nasz przekładaniec powstaje do momentu, gdy nadziejemy cały kawałek mięsa). Na koniec również nadziewamy oliwkę. Robimy tak z każdym

MarcinChef
Kotlety mielone – najlepsze, najprostsze 202

drobno zmielone mięso nie jest smaczne, włókna mięśniowe są w nim mocno zmiażdżone, nie pocięte. Zawsze możecie też, jeśli macie maszynkę, kupić wybrane kawałki wołowiny (pręga, łata, antrykot) i wieprzowiny (szynka, łopatka) i zmielić je sami. Ja maszynki nie mam, więc mięso kupuję już paczkowane.   Na kotlety najlepiej nadaje się mieszanka wołowiny i wieprzowiny – odpowiednio tłusta i krucha . Kotlety(...)samej wieprzowiny są zdecydowanie za tłuste, z samej wołowiny – za suche i wymagają długiej obróbki cieplnej. Mielone mięso ogrzewamy do temperatury pokojowej, umieszczamy w misce. Dużą pszenną bułkę, najlepiej taką, która już podeschła w chlebaku, a przynajmniej jest czerstwa – obieramy ze skórki. Jej miąższ zalewamy mlekiem. Bułka musi całkowicie mlekiem nasiąknąć. Odciskamy ją dobrze, ma być tylko wilgotna, nie mokra

Karo in the Kitchen
Pasztet szlachecki 161

fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='200 gr wołowiny (może być tłustsze, byle nie żylaste) 200 gr wątróbki drobiowej 200 gr podgardla wieprzowego 200 gr surowego boczku 400 gr wieprzowiny (może być szynka, łopatka, karkówka, gulaszowe) 12 jajek rozmiar L 2 cebule 1 kajzera 1 ząbek czosnku 8 łyżeczek chrzanu 1 łyżeczka kolendry 4 kulki jałowca 1 łyżeczka soli morskiej(...)wymiarach 10 cm na 25 cm: 200 gr wołowiny (może być tłustsze, byle nie żylaste) 200 gr wątróbki drobiowej 200 gr podgardla wieprzowego 200 gr surowego boczku 400 gr wieprzowiny (może być szynka, łopatka, karkówka, gulaszowe) 12 jajek rozmiar L 2 cebule 1 kajzera 1 ząbek czosnku 8 łyżeczek chrzanu 1 łyżeczka kolendry 4 kulki jałowca 1 łyżeczka soli morskiej

moj przepis na
Glazurowana wieprzowina 117

czym można je przyrządzić po powrocie z pracy, nie spędzając całego wieczoru w kuchni. Ponadto ostatnio kupiłam ciekawą książkę ("Mighty Spice"), z której to pochodzi przepis na dzisiejszą wieprzowinę, z moimi modyfikacjami. (Podejrzewam, że na blogu pojawi siękilka przepisów z tej książki, ponieważ po tym jak ją przejrzałam, wypatrzyłam kilka bardzo interesujących potraw). W oryginalanym przepisie użyto tłustszych części mięsa(...)Gorąco polecam przygotowanie tego dania, jest ono rewelacyjne, lekko ostre, nieco słodkie, i bardzo aromatyczne!  Składniki: 1 duża papryczka chili pokrojona w cienkie plasterki 2 gwiazdki anyżu 500g wieprzowiny 2,5 świeżego startego korzenia imbiru 0.5 łyżeczki soli 1 łyżka octu ryżowego 2 łyżki cukru 1 łyżka sosu sojowego oliwa do smażenia Przygotowanie: W woku lub głębokim rondlu rozgrzać

Codzienne Gotowanie
Tajskie curry z wieprzowiny z masłem orzechowym 118

Dziś polecam przepyszne tajskie curry z wieprzowiny z dodatkiem masła orzechowego i mleka kokosowego. Danie okazało się przepyszne, a dodatek masła orzechowego, do którego wcześniej nie miałam przekonania, ponieważ gdy próbowałam go wydawało mi się bardzo mdłe i "tępe", jednak w połączeniu z mlekiem kokosowem i limonką stworzyło wspaniały sos.  Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu(...)więcej nie wymaga zbyt wielu składników.  Składniki : pęczek dymki mały pęczek świeżej kolendry 400g wieprzowiny (schab) 3 łyżki czerwonej pasty curry 4 łyżki masła orzechowego 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka sosu sojowego puszka mleka kokosowego (400ml) opakowanie mini kolb kukurydzy sok z połowy limonki sól i pieprz oliwa do smażenia Przygotowanie : W dużej patelni lub rondlu rozgrzać oliwę

Codzienne Gotowanie
Omlet z papryką, pomidorami i mielonym mięsem 127

Geneza tego przepisu jest cokolwiek pogmatwana. Jego pierwowzór podpatrzony został ładnych już parę lat temu podczas wycieczki do Egiptu. Oczywiście z racji tego, że zawierał wieprzowinę było to danie ewidentnie „spreparowane” na potrzeby europejskich turystów. Trudno bowiem podejrzewać Arabów będących w większości muzułmanami o raczenie się na śniadanie wieprzową szynką w jakiejkolwiek postaci. I chociaż można w nim użyć też(...)innego mięsa, albo wręcz odwrotnie – pominąć je całkiem, to wieprzowina wydaje się smakować w nim najlepiej. Byłbym też sceptyczny z zaryzykowaniem np. wołowiny lub innych mięs, które są z reguły twardsze niż wieprzowina – może po prostu nie wystarczyć nam czasu smażenia, a nasz omlet okaże się wówczas „twardym orzechem do zgryzienia”. Żeby jednak było ciekawiej, omlet wykonany w sposób opisany

Kulinarna Pokusa
Wieprzowina w cebuli. 117

Uwielbiam takie rozgotowane, rozpływające się w ustach mięsko. A jeszcze dodatek cebuli i czosnku, garść ziół i już wiem, że będzie pysznie :-) Składniki na wieprzowinę w cebuli 0,8 kg wieprzowiny (łopatki, karczku, szynki, chudego gulaszowego) 0,4 kg cebuli 3-4 ząbki czosnku 1 łyżeczka przyprawy do mięsa duszonego 1 łyżeczka przyprawy do mięsa wieprzowego 0,5 łyżeczki tymianku(...)centymetrowe), cebule w piórka, a czosnek drobno siekamy (lub przeciskamy przez praskę). Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju. Na gorący tłuszcz wkładamy mięsko i smażymy na złoto. Gdy wieprzowina już się nam ładnie zarumieni z obu stron dokładamy cebulki, a gdy one się zeszklą wrzucamy czosnek, mieszamy, dodajemy przyprawy (oprócz koperku) wlewamy szklankę wody, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu

Rozpustne gotowanie
Roladki z wieprzowiny z jajkiem i warzywami. 134

garścią przypraw, podała bym ją w tym aromatycznym, niesamowitym sosie, ale w ostatniej chwili myślę sobie "o nie!", zrobię roladki. Na roladki oczywiście najlepsza jest wołowina, ale te z wieprzowiny też są wyborne. Przede wszystkim są mięciutkie, soczyste i każdy kęs eksploduje w ustach bogactwem smaku. Mój mąż był zachwycony, bo co jak co, roladki nie goszczą często na naszym(...)dzień powszedni :-) Roladki podałam z knedlikiem czeskim, wszystko oczywiście zatopione w kremowym, aromatycznym sosie. Ale były pyszne... Dobrze, że zostały jeszcze na dziś!!! Składniki na roladki z wieprzowiny z jajkiem i warzywami 1 kg wieprzowiny (np. szynka, łopatka) 2 jajka ugotowane na twardo 1 papryka czerwona 1 średnia cebula 2 ogórki kiszone musztarda sól pieprz olej 2 ząbki czosnku przyprawa

Rozpustne gotowanie
Soczysta karkówka. 92

Oprócz żeberek z wieprzowiny  przygotowuję SOCZYSTĄ, MIĘCIUTKĄ KARKÓWECZKĘ   mięsko bardzo smaczne i nie wymagające wielu przypraw. MIĘCIUTKA, SOCZYSTA KARKÓWECZKA SKŁADNIKI:   3 sznycle z karkówki wieprzowej b/k   1 łyżka przyprawy do karkówki ( u mnie to zmieszane różne przyprawy ogólnie do wieprzowiny)   1 duża cebula, 3 ząbki czosnku   2-3 łyżki mąki pszennej   1 łyżka(...)Smażymy z obu stron na złoty kolor. Do patelni dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę i razem chwilę smażymy.Podlewamy ok.1 szklanki wody, posypujemy pieprzem, Vegetą, przyprawą do wieprzowiny.  Dusimy razem do miękkości ,uzupełniając wodę i co pewien czas mieszać. No i gotowe smaczne mięsko z sosem

Kuchnia Beaty
Wieprzowina Brassói – Brassói aprópecsenye 170

stole słoik z papryką i zastanawia się co do niej dodać.” Wcieliłam się więc  w węgierską gospodynię, postawiłam pojemniczki z papryką i dodałam poniższe składniki. Tak powstała wieprzowina Brassói - Brassói aprópecsenye - inspirowana tą stroną. Bardzo smaczne i lubiane przez Węgrów danie, serwowane również w większości restauracji.    Składniki: - polędwiczka wieprzowa (ok. 700g)- 1 kg ziemniaków sałatkowych- 1 cebula(...)była przygoda Wspólnego gotowania z Formułą na Węgrzech. Jest to kuchnia dla wielbicieli papryki, pod różną postacią. Ja uwielbiam ten smak i zapewne wrócę na Węgry już bez okazji. Wieprzowina Brassói -  Brassói aprópecsenye, to danie delikatne, bardzo aromatyczne, gdzie wśród dominujących smaków papryki i czosnku błąka się również tymianek. Smacznego.  Wydrukuj przepisThe post Wieprzowina Brassói – Brassói aprópecsenye appeared first

mojewypiekiinietylko
Oszukany strogonow 306

także bardzo smaczną i aromatyczną. Zapraszam! W odróżnieniu od oryginalnej wersji tutaj zamieniłam mięso wołowe na wieprzowe, dzięki czemu danie jest tańsze i dużo szybsze w wykonaniu, bo wieprzowina szybciej się gotuje       Składniki: 1 kg wieprzowiny (u mnie karkówka, łopatka i szynka) 2 cebule 2-3 ząbki czosnku 10 dkg pieczarek 1 szklanka czerwonego wina (wytrawnego(...)łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżka musztardy 1 łyżka oleju       *** Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w średniej wielkości kostkę *** *** Pokrojoną wieprzowinę przekładamy do miski i dokładnie mieszamy ze składnikami marynaty *** *** Całość przykrywamy folią spożywczą i odkładamy na minimum 1 godzinę *** *** Kawałki mięsa obsmażamy partiami na rozgrzanym oleju do zrumienienia *** *** Gdy całe

Blog z Apetytem
Szarpana wołowina 41

Szarpana wołowina i od razu należy się małe wyjaśnienie, to danie, jak i szarpana wieprzowina powinny być robione na grillu. Ale…bo zawsze jest jakieś, samo rzucenie mięsa na grill, nie jest grillem, przynajmniej w dosłownym znaczeniu. Prawdziwy grill to gotowanie na pośrednim ogniu, najczęściej na ogniu z drewna, naprawdę przez długi czas, nawet do 18 godzin. Powstały smak(...)grill – ma niejasną przeszłość i pochodzenie, mówi się, że pierwsi Hiszpanie, którzy dotarli do Karaibów, używali słowa-barbacoa – do tubylców, którzy na specjalnych platformach drewnianych, powolnie gotowali wieprzowinę, która była powszechną i łatwo dostępna w tych rejonach. Ja niestety nie mam platformy drewnianej, by zrobić taką wołowinę. Więc użyłem pradziadka Termomixu i powiem, że mięso wyszło delikatne

RafalCook
Pielmieni w rosole 62

gładkie i elastyczne. Jeśli chodzi o farsz do pielmieni, to opcji jest tu całe mnóstwo. Przede wszystkim trzeba użyć mięsa surowego. Najlepiej różnych rodzajów. Popularny zestaw to wołowina i wieprzowina – pół na pół. Ja użyłem mięsa z indyka zamiast wieprzowiny. Ważnym dodatkiem do masy mięsnej jest bulion, który sprawia, że farsz po ugotowaniu jest luźny i miękki. Jeśli(...)mąki typ 650) – 1 szklanka 125 ml gorącej wody – pół szklanki 2 łyżki oleju Duża szczypta soli Farsz 100 g mielonej wołowiny 100 g mielonego indyka (lub wieprzowiny) 1 żółtko 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju 4 łyżki bulionu lub wody 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Krok 1 Przesyp mąkę do misy, dodaj

Niedzielny kucharz