tarta jabłkowa wg - 500 przepisów (strona:6/34)

Szarlotka z musem z pieczonych kasztanów 104

zmiękną. Zdejmujemy z ognia, dodajemy Kasztanową Rapsodię St. Dalfour   i zostawiamy do ostygnięcia. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy większą część. Wykładamy nią formę do tarty wykładamy na nią masę jabłkową i obsypujemy porwanymi na kawałeczki (pokruszonymi) kawałkami ciasta z mniejszej części (jeśli ciasto jest mocno schłodzone można je zetrzeć na tarce). Pieczemy przez ok godzinę

Kulinarne Inspiracje
Szarlotka pod budyniową pierzynką 94

nakłuć widelcem w kilku miejscach. Wstawić do piekarnika, nagrzanego do 180 C na 15 minut, do momentu, aż wierzch się lekko zrumieni. Wyjąć i posypać bułką tartą, wyłożyć na spód mus jabłkowy, na niego masę budyniową. Wierzch przykryć 1/4 ciasta, cienko rozwałkowaną, albo pociętą foremkam do ciasteczek w różne ciekawe kształty. Piec 40-45 minut

Przepysznik - BLW i nie tylko
Jabłka na szarlotkę 115

już mowa o szarlotkach to polecam: Szarlotka pod różową chmurką Szarlotka na czerstwych bułkach Jabłka pod biszkoptem Szarlotka wykwintna Tradycyjny placek z jabłkami- szarlotka oraz inne jabłkowe nadzienie w słoikach: Jabłka tarte do słoików na zimę

Tradycyjna Kuchnia
Ekspresowa szarlotka na biszkopcie 203

różową chmurką Szarlotka na czerstwych bułkach Jabłka pod biszkoptem Szarlotka wykwintna Tradycyjny placek z jabłkami- szarlotka Szarlotka na biszkopcie pod leśną kołderką oraz przepisy na jabłkowe nadzienie w słoikach: Jabłka tarte do słoików na zimę Jabłka na szarlotkę

Tradycyjna Kuchnia
"Słodkie środy" - drożdżówki z nadzieniem serowo - jabłkowym 131

mleka 1 jajko szczypta soli  3 łyżki cukru duża łyżka masła 1 żółtko 200 g sera białego 300 g dżemu jabłkowego tłuszcz do wysmarowania formy 1 łyżka bułki tartej PRZYGOTOWANIE: Drożdże rozmieszać w kubku z łyżką mąki, łyżką cukru i letnim mlekiem. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie roztopić masło i zostawić do ostygnięcia(...)biały rozdrobnić widelcem i wymieszać z dżemem jabłkowym. Po upływie godziny ciasto ponownie zagnieść i podzielić na mniejsze kawałki, u mnie było ich 12. Każdy kawałek rozwałkować lub uformować na dłoni, nałożyć łyżkę masy serowo - jabłkowej i zlepić zamykając farsz w środku. Układać luźno w tortownicy uprzednio wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.  Gotowe odkładamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Szarlotka z bezą 102

posypać 2 łyżkami bułki tartej. Jabłka • Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. • Dusić z wodą pod przykryciem, aż zrobią się miękkie. • Zmiksować na mus lub rozgnieść widelcem, dodać cukier i żelfix, następnie dokładnie wymieszać. • Masę jabłkową wyłożyć na podpieczony spód posypany bułką tartą. • Jabłka posypać również

To co kocham
Jabłecznik z pianką i chrupiącą orzechową posypką. 124

czubata łyżka cynamonu, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, sok z małej cytryny Pianka: 6 białek, ½ szklanki cukru, opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego (bez cukru), Dodatkowo: 2 – 3 łyżki bułki tartej, 1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich Sposób przygotowania: Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i masło dokładnie posiekać. Dodać żółtka oraz jogurt i wyrobić ciasto. Podzielić na 2 części(...)Wyjąć, lekko przestudzić. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania zmniejszyć obroty miksera i dosypać budyń. Krótko miksować.  Przestudzone ciasto posypać tartą bułką i wyłożyć na nim masę jabłkową, wyrównać. Na masę nałożyć piankę, a na nią zetrzeć na grubej tarce ciasto wyjęte z zamrażarki. Całość posypać orzechami. Wstawić do piekarnika i piec jeszcze

Nie tylko w kuchni
Ciasto orzechowo - jabłkowe 7050

łyżki zmielonych orzechów włoskich 3 łyżki bułki tartej 4 łyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto jabłkowe: 1 kg jabłek 4 żółtka 150 g margaryny 300 g mąki pszennej 40 g drożdży 1 łyżka cukru pudru 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki bułki tartej szczypta soli Masa : 3 szkl. mleka(...)piana. Następnie dodajemy po 1 żółtku , mąkę z proszkiem do pieczenia, zmielone orzechy , bułkę tarta. Delikatnie mieszamy , aby biszkopt nie stracił puszystości. Biszkopt wylać na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C na ok. 30 minut. Ciasto jabłkowe: Drożdże kruszymy i mieszamy z cukrem pudrem do czasu , aż ładnie się połączą

Słodkości i nie tylko
Szarlotka 166

łyżeczki cynamonu 2 łyżki maki ziemniaczanej 3 łyżki soku z cytryny Pianka 6 białek 1/2 szkl.cukru 1 budyń bez cukru (proszek) 3 łyżki tartej bułki cukier puder do posypania Ciasto: Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać Masło pokroić na kawałki, dodać do mąki i wymieszać aż masa będzie grudkowata. Dodać żółtka(...)lekko przestudzić.  Pianka: Ubić białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, na końcu wmieszać budyń używając najniższych obrotów miksera.Podpieczone ciasto posypać tartą bułką, wyłożyć na to nadzienie jabłkowe, piankę budyniową i zetrzeć na nią pozostałą część ciasta (1/3). Piec około godziny, aż powierzchnia ładnie się zrumieni. Lekko przestudzić, posypać cukrem pudrem

Moje domowe kucharzenie
Zielona szarlotka 134

opakowania kisielu jabłkowego "Gorący kubek"Nadzienie jabłkowe:7 większych jabłekłyżka soku z cytryny łyżeczka cynamonu4 łyżki cukruopakowanie cukru waniliowegoWykonanie:Ciasto:Żółtka wymieszać z cukrem, przesianą mąką z proszkiem do pieczenia i kostka masła.1/3 ciasta zawinąć w folię i wstawić do zamrażalki (ok. 30 minut).Pozostałym ciastem wylepić dno wysmarowanej tłuszczem i oproszonej bułka tartą brytfanki. Spód(...)nakłuwać widelcem.Nadzienie jabłkowe:Jabłka obrać, usunąć gniazda i pokroić w kostkę. Następnie na dno garnka nalać odrobinę wody i wrzucić jabłka, zagotować i zmniejszyć ogień. Kiedy jabłka się rozgotują dodać cukier, cukier waniliowy. Pogotować chwilę i dodać sok z cytryny i cynamon. lekko ostudzić.Piana z białek:Białka ubić na sztywno, następnie sypać porcjami kisiel i mieszać łyżką, delikatnie.Piekarnik nagrzać

Moje pyszne gotowanie
Szarlotka sypana z orzechami. 110

orzechowe ciasto, wypełnione po brzegi musem jabłkowym. Mmm... Pycha!!! Składniki na szarlotkę sypaną z orzechami na tortownicę o średnicy 28cm 1 szklanka mąki 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki bułki tartej 1/2 szklanki mielonych fistaszków (orzeszków ziemnych solonych) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 175 g dobrze schłodzonej (a nawet zamarzniętej) margaryny DODATKOWO: 1/2 szklanki mielonych fistaszków (orzeszków ziemnych solonych) NADZIENIE(...)wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. W misce mieszamy mąkę, cukier, bułkę tartą, orzechy i proszek do pieczenia. Połowę suchych składników wysypujemy na blaszkę, na nie ścieramy 1/3 porcji margaryny, następnie wykładamy masę jabłkową. Do pozostałych suchych składników dodajemy dodatkowe orzechy, mieszamy i równomiernie rozsypujemy na masie jabłkowej. Resztę margaryny ścieramy i równomiernie

Rozpustne gotowanie
Szarlotka z bitą śmietaną 665

BISZKOPT:- jajka – 5 szt- sól – 1 szczypta- mąka pszenna – 3 łyżki- mąka ziemniaczana – 2 łyżki- cukier – 3 łyżki- proszek do pieczenia – 1 łyżeczkaMASA JABŁKOWA:- jabłka – 2 kg- galaretka cytrynowa – 2 szt- cukier – 3 łyżeczkiBITA ŚMIETANA:- śmietana 30 % – 500 ml- „Śnieżka” – 2 sztPOLEWA:- margaryna(...)żółtku cały czas miksując.Dodajemy wymieszane i przesiane przez sito mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.Wylewamy do formy, posypanej tłuszczem i opruszonej bułką tartą.Pieczemy 30 minut w 180C.MASA JABŁKOWA:Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.Opruszamy cukrem i smażymy ok. 15 minut.Dodajemy galaretki w proszku i mieszamy.Gorące wykładamy na biszkopt.Studzimy.BITA ŚMIETANA

Ostra na Słodko
Szarlotka na kruchym cieście z różową pianką 188

wystudzenia.   Nadzienie jabłkowe: Jabłka obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w drobną kostkę. Razem z pozostałymi składnikami nadzienia jabłkowego (oprócz mąki ziemniaczanej) umieścić w garnuszku i dusić na małym ogniu przez 10-15 minut, aż jabłka zmiękną, ale się nie rozpadną. Następnie wsypać przesianą mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszać. Jabłkowe nadzienie odstawić do całkowitego wystudzenia(...)czas miksując na średnich obrotach miksera. Pod koniec ubijania wsypać przesiany proszek kisielowy i krótko zmiksować.   Na podpieczony spód wysypać kilka łyżek bułki tartej (zapobiegnie to namoczeniu się spodu ciasta nadzieniem jabłkowym). Na to wyłożyć ostudzone jabłka. Na jabłkach rozprowadzić różową piankę. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta kruchego.   Piec w 180 st.C przez 40-50 minut

Nastoletnie Wypiekanie
SIOSTRY ANIELI SZARLOTKA 205

według uznania) 1 łyżeczka cynamonu 5 łyżek bułki tartej Ciasto 40 dag mąki 15 dag masła 15 dag cukru pudru 1 łyżeczka proszku dopieczenia 1 łyżka śmietany (kwaśna) 1 jajko Przygotowanie: Masa jabłkowa: jabłka obrać poszatkować delikatnie podsmażyć, gdy zmiękną dodać cukier wymieszać..Tak.przygotowane.jabłka.zdjąć.z.ognia.dodać.bułkę.tartą,.cynamon.wymieszać. Odstawić(...)trzeba będzie dodać więcej maki) wyrobione ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą części rozwałkować wyłożyć na blaszkę wysmarowaną masłem, lub wyłożoną papierem do pieczenia, na ciasto wyłożyć masę jabłkową. Rozwałkować drugą części ciast i przykryć nią jabłka. Siostra Aniela poleca nakłuć ciasto, ja o nakłuwaniu zapomniałam i nie zrobiły mi się pęcherzyki, także nie wiem czy to jest konieczne. Piec

RAROSSA

Proponowane wyszukiwania