tarta jabłkowa wg - 500 przepisów (strona:9/34)

Namiastka Wiednia dla smakoszy i kilka praktycznych wskazówek 103

polsku co wybrać... Tak, w Wiedniu pracuje wielu Polaków. Wybrane - genialny klasyk kuchni austriackiej - Tafelspitz - duszona wołowina podana z chrupiącymi placuszkami ziemniaczanymi, szpinakiem i tartą marchewką. Do tego dania podaje się rewelacyjny mus jabłkowo-chrzanowy i sos czosnkowy. Po tym oczywiście tort Sachera i ciastko duńskie - bajecznie dobre desery. Tak naprawdę autentyczny tort Sachera dostaniemy tylko w Hotelu(...)można było spożywać większe ilości alkoholu, równocześnie nie upijając się tak szybko winem... Zamiast konkretnych dań spróbowaliśmy lokalnych wędlin oraz podsuszanego ozora wieprzowego. Wszystko posypane solidną porcją świeżego, grubo tartego chrzanu. Niebo w gębie! Rarytas jakich mało! Wiener Wurst - najlepsze kiełbaski w Wiedniu Prater to nic innego jak park publiczny, na terenie którego znajdziemy karuzele i inne zabawowe bzdety

Right Behind The Kitchen
Tradycyjna szarlotka mojej Mamy 142

szklanki cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka mielonych goździków 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonego kardamonu 1/3 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej 1/3 kostki masła 1/2 szklanki bułki tartej sok i skórka z 1 cytryny* Przygotowanie: CIASTO: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodać cukier, smalec i masło, przesiekać nożem lub specjalną siekaczką. Zrobić wgłębienie, wbić(...)minut. Jabłka trzeba często mieszać, ponieważ łatwo się przypalają. Pod koniec duszenia dodać bułkę tartą i sok oraz skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszać. Blaszkę o wymiarach 35x25cm wysmarować smalcem** i wysypać mąką. Wyłożyć pierwszy placek ciasta, na niego 1/2 masy jabłkowej, kolejną warstwę ciasta, znów jabłka i ciasto. Na środku górnego ciasta zrobić niewielkie nacięcie. Piec w piekarniku

Cakes By Kejt
jabłkowiec z bitą śmietaną... 120

wsypać mąkę, kardamon, proszek do pieczenia i zmiksować na gęste ciasto tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boli posmarować tłuszczem i tartą bułką na dnie blaszki rozsmarować z 3/4 ciasta i dodać przecier jabłkowy wymieszany z cynamonem i na wierzchu ułożyć ćwiartki jabłek bez skórki na koniec rozsmarować resztę ciasta i piec w 200C około

W Mojej Kuchni Lubię
Jabłkowo - migdałowa tarta z różą 243

Jabłkowo - migdałowy bukiecik :-) Wiosennie, choć za oknem co i rusz uparcie powraca zimowa aura. Na poprawę nastroju, na nadchodzące święta wielkanocne zamiast klasycznego mazurka :-) Kruchy spód i jabłkowe różyczki zatopione w pysznym migdałowym nadzieniu. Pycha! Zdjęcia krok po kroku pokażą Wam jak prosto wykonać jabłkową dekorację. Bardzo polecam! Składniki: Ciasto : 200 g mąki 125 g zimnego masła 35 g cukru(...)jabłkowe róże. Z reszty masy marcepanowej uformować nieduże kulki, zawijać wokół nich plasterki jabłek - formując kwiatki. Dekorować dowolnie ciasto. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 ° C. Piec tartę przez około 30 -35 minut lub do momentu aż całe ciasto ładnie się zarumieni. Jeśli brzegi ciasta zarumienią się wcześniej, można przykryć je folią aluminiowa. Wyjąć ciasto. Konfiturę morelową pogrzać. Jeszcze ciepłą tartę

maniapieczenia
Super czerwony barszcz zimowy. Idealny na wigilię. 114

podłużne, są smaczniejsze i mają więcej soku.  Po drugie czas gotowania - buraków nie wolno przegotować, powinny być lekko twardawe.  Po trzecie ocet - jeśli ktoś nie lubi octu spirytusowego, polecam ocet jabłkowy, nie jest tak ostry, a zakwasza zupę, żeby nie była mdła. No i na koniec, bardzo ważny element jakim są przyprawy, a dokładniej czosnek i majeranek

Pełna Lodówka
Jabłecznik ze świeżą miętą 222

były to rozwałkowane i lekko spłaszczone wałeczki Piekłam przez około 1 godz w prodiżu z podgrzewaczem od dołu, o średnicy 24 cm. Składniki farszu jabłkowego: około 70 dag przesmażonych jabłek ewentualnie kilka łyżek bułki tartej sok z cytryny 3 płaskie łyżki cukru pudru 2 łyżki pokrojonej świeżej mięty (  mogło być więcej, bo prawie się jej nie wyczuwało ) Przygotowanie

Proste Potrawy
Tarta z budyniem i jabłkowymi różyczkami 140

życzę wszystkim Mamom słodkiego, długiego życia, zdrowia i pociechy ze swoich dzieci, także tych dorosłych :) Jeżeli nie macie jeszcze pomysłu, polecam przygotowanie tej tarty: składa się z chrupiącego, migdałowego spodu, winno-mlecznego budyniu i jabłkowych różyczek posmarowanych brzoskwiniowym dżemem. Pyszności <3 Przepis znalazłam na TEJ stronie. Zapraszam do przygotowań!  Składniki na spód: 125 g masła(...)Zaczynamy od przygotowania spodu: masło ucieramy z cukrem pudrem, Nie przerywając ubijania, dodajemy jajko, aromat waniliowy, skórkę pomarańczową, migdały i mąkę w 3 partiach. Gotowym ciastem wyklejamy formę do tarty o średnicy 22-24 cm . Ciasto jest dość lepiące, dlatego polecam zwilżać ręce zimną wodą. Wyklejoną formę wkładamy do lodówki na 30 min. 2. W między czasie przygotowujemy

My Culinary Art
Szarlotka na kruchym spodzie i kawa z żółtkiem. 112

tarce, odsączamy z wody i mieszamy z cukrem, cynamonem, goździkami, rodzynkami i posiekanymi orzechami. Formę na ciasto smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. 2/3 ciasta przenosimy do formy i dokładnie rozprowadzamy. Na spód przenosimy masę jabłkową, a na wierzchu układamy z reszty ciasta paski, tak aby utworzyć szachownicę. Nie zapomnijcie o włoskich orzechach! Należy dokładnie wymieszać

Kuchnia Pani Wiosny
Przekładaniec jabłkowo-orzechowy 242

Składniki: Ciasto: 2 i pół szklanki mąki pszennej pół szklanki cukru pudru 20 dag masła 1 łyżka gęstej śmietany 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia paczka biszkoptów Masa jabłkowa: 1 kg jabłek pół szklanki cukru 2 galaretki cytrynowe 2 białka szczypta soli Masa orzechowa: 20 dag zmielonych orzechów 1 szklanka słodkiej śmietany  1 szklanka cukru 1 kostka(...)pieczenia, posiekane masło, żółtka, śmietanę. Zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części. Blaszkę (kwadratową lub tortownicę) smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Każdy placek pieczemy w temperaturze 180 stopni około 20 minut. Masa jabłkowa: Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłka przekładamy do garnka, zalewamy 1/3 szklanki wody i zasypujemy cukrem. Cały czas

Salonik smaków
Mazurek czterowarstwowy Siostry Anastazji+życzenia 158

pierwszym placku + dodajemy kakao zamiast orzechów Każdy placek pieczemy oddzielnie w temp. 180 stopni przez ok. 30 min. Masa jabłkowa: Składniki: 2 kg jabłek 1 szklanka cukru 1 dowolna galaretka (u mnie pomarańczowa) Wykonanie: Obrane jabłka trzemy na tarce o dużych oczkach. Następnie smażymy je z cukrem. Na koniec wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy. (UWAGA: placki należy przekładać gorącymi

psgotujemy
Szarlotka na cieście kruchym 141

bułki tartej do posypania Cukier puder do posypania ciasta Sposób wykonania: Z maki, cukru pudru, proszku do pieczenia,   masła, śmietany i żółtek   zagnieść szybko ciasto a następnie podzielić na dwie równe części.   Każdą część ciasta zawinąć w folię i jedną włożyć do zamrażalnika a drugą schłodzić przez ok 2 godziny w lodówce. Przygotować masę jabłkową: Jabłka(...)blachę wysmarować   tłuszczem i posypać bułką tartą. Z lodówki wyjąc jedną część ciasta, tą która była schładzana i   rozwałkować   a następnie wyłożyć na blasze. Wstawić do nagrzanego piekarnika w celu podpieczenia spodu na ok 12 minut w temperaturze 180 stopni C. Na podpieczony spód wyłożyć masę jabłkową i na nią zetrzeć   na tarce

Na słodko lub wytrawnie
Szarlotka tradycyjna 87

kostki margaryny 2/3 szkl. cukru 1 cukier wanilinowy 2 całe jajka 2 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% Nadzienie jabłkowe: 2 kg jabłek 1 cukier wanilinowy 1 czubata łyżka bułki tartej Sposób przygotowania: Mąkę, proszek do pieczenia i margarynę siekamy na kruszonkę, dodajemy cukier, cukier wanilinowy, jajka i żółtka oraz śmietanę i energicznie wyrabiamy(...)czasie obieramy jabłka i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Delikatnie odsączamy sok (zostawiamy tylko odrobinę, żeby nie zostały nam suche wiórki), mieszamy z cukrem wanilinowym i bułką tartą. Ciasto z lodówki dzielimy na 2 części (45% i 55%). Obie rozwałkowujemy na placki wielkości naszej blaszki, większą część trochę bardziej. Większym plackiem wykładamy dno formy (25x36) wyłożonej

Kolorowy Przepisownik
Szarlotka królewska z bezą 505

margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki gęstej śmietany 5 żółtek Masa bezowa 4 białka 1 szklanka cukru 2 budynie śmietankowe Masa jabłkowa 3 kg jabłek cynamon cukier do smaku 1/2 szklanki bułki tartej Jabłka obrać i pokroić w małe kawałki, wraz cukrem i cynamonem udusić do miękkości.   Składniki ciasta wymieszać z sobą i wyrobić(...)czasie ubić białka na sztywno, dodać cukier nadal ubijając, na końcu dodać proszek budyniowy i delikatnie wymieszać łopatką. Po 20 minutach wyjąć ciasto, posypać je bułką tartą, wyłożyć jabłka, na to równomiernie masę bezową, na samym końcu zetrzeć zamrożoną kulkę ciasta. Przez 10 minut piec ciasto z górna i dolną grzałką, potem przez kolejne 25 minut piec tylko

Jadło i czytadło
Sałatka z marynowanej kalarepy z parmezanem 178

zwykle sałatki. Czas przygotowania: 30 minut Porcje: 2  Składniki:2 małe kalarepki,kilka pomidorków koktajlowych,4 łyżki tartego parmezanu,mix liści sałat i listki kalarepy,2 łyżki octu jabłkowego,oliwa lub olej cytrynowy,1 łyżeczka miodu,sól i pieprz do smaku.Przygotowanie:Umyte kalarepki pokroić w cienkie plastry. 2-3 łyżki oliwy połączyć z octem

SzczyptaSmaQ
Szarlotka na kruchym cieście 194

kroimy w plasterki.Jedna część ciasta wyjmujemy z lodówki, wałkujemy i wykładamy nim dno tortownicy o średnicy 22 cm, natłuszczonej i wysypanej bułka tartą. Lekko wywijamy brzegi ciasta do góry. Na ciasto wykładamy mus jabłkowy i układamy na nim plasterki jabłek, posypujemy pozostałą łyżką brązowego cukru i cynamonem.Tortownicę chowamy do lodówki i wyjmujemy z niej drugą część ciasta

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania