szparagi - 5593 przepisów (strona:13/373)

Szparagi z sosem z suszonych pomidorów 70

Szparagi z sosem z suszonych pomidorów to wspaniałe połączenie smaków słodkich z kwaśnych oraz chrupkich szparagów i miękkich jajek. Czas : 15 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji : 2 Szparagi z sosem z suszonych pomidorów to lekki lancz, lub kolacja, danie łatwe i szybkie do zrobienia. Najważniejszy jest tu sos pomidorowy: wyrazisty i pikantny. Warto go lekko wyostrzyć, wtedy jest najlepszy(...)Poziom ostrości zależy jednak od ciebie. Szparagi z sosem z suszonych pomidorów łączą w sobie słodycz warzyw z kwaskowatością sosu. Połączenie może wydać ci się nieoczywiste, ale uwierz, że działa. Prawda jest taka, że trudno znaleźć jakiś mega oryginalny przepis na szparagi, bo same w sobie są pyszne i smakują doskonale nawet wyciągnięte prosty z wody. Niemniej, warto czasem spróbować

Niedzielny kucharz
Zielone szparagi w sosie fagiolata 72

Delikatne grillowane szparagi to idealne lekkie danie na letnią kolację. Uwielbiam szparagi i kiedy jest już na nie sezon to jem je prawie codziennie. Szparagi są nie tylko smaczne ale również bardzo zdrowe. Nie mówiąc już o tym, że zawierają niewiele węglowodanów. Grillowane szparagi z sosem to moja ulubiona przystawka do grilla. Szparagi świetnie sprawdzają się w wielu przepisach. osobiście(...)uwielbiam kanapki ze szparagami . Szparagowe kłosy są u mnie częstym dodatkiem do sałatki. Odcięte końcówki szparagów wykorzystuję na krem szparagowy . Tak, jest to zdecydowanie moje ulubione warzywo latem, które jest mało pracochłonne w przyrządzeniu i smakuje niebiańsko. Bardzo polecam grillowane szparagi z sosem fagiolata. Fagiolata to po włosku przepisy zawierające fasolę, czyli po prostu sos z białej fasoli. Jak przyrządzić

codojedzenia
Grillowane szparagi z sosem holenderskim 110

Zapraszam na kolejne danie ze szparagami. Tym razem przygotowałam przepyszne  grillowane szparagi z sosem holenderskim . Połączenie szparagów z kwaskowym, jajecznym sosem okazało się po prostu wyśmienite!  Przez dłuższy czas bałam się zrobić sos holenderski, ponieważ naczytałam się, że często on nie wychodzi - zamiast sosu wychodzi jajecznica itp. Nic bardziej mylnego - przygotowanie tego sosu nie jest trudne, wymaga jednak(...)nieco cierpliwości i silnej ręki ;) Grillowane szparagi z sosem holenderskim to wspaniałe i eleganckie danie, które możecie podać jako przystawkę na uroczystym obiedzie. Jestem pewna, że Wasi goście będą zachwyceni ;) Gorąco polecam tak podane szparagi ponieważ są po prostu rewelacyjne! Polecam także inne dania ze szparagami w roli głównej . Grillowane szparagi z sosem holenderskim Składniki na 2 porcje*:  Pęczek

Codzienne Gotowanie
Spaghetti ze szparagami 50

Sezon na szparagi 2020 rozpoczynamy prostym daniem, jakim jest spaghetti ze szparagami . To przepis dla tych, którzy nigdy nie robili szparagów i obawiają się ich przygotowywania. Do zrobienia tego spaghetti nie trzeba gotować szparagów, wystarczy krótki proces ich obsmażania. Dzięki temu to sezonowe warzywo zachowuje chrupkość i intensywnie zielony kolor. Sukces tego prostego dania zależy również od dobrej jakości składników(...)zwłaszcza oliwy i parmezanu. Pysznie i prosto to główne cechy spaghetti z zielonymi szparagami . Udostępnij Spaghetti ze szparagami – składniki 1 pęczek zielonych szparagów 3 ząbki czosnku 100 ml oliwy 50 g parmezanu 300 g makaronu spaghetti sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki, grubsze szparagi obrać. Obierki i końcówki szparagów włożyć do garnka

niecodziennikpary
Grillowane szparagi zawijane z boczkiem 145

Opis Grillowane szparagi zawijane z boczkiem: Grillowane szparagi zawijane z boczkiem to danie proste i szybkie w przygotowaniu. Rozpoczął się wspaniały sezon na szparagi. To idealne danie na letni obiad, na imprezę i kolację we dwoje. Są wyborne w smaku, do tego są eleganckie. Co ważne szparagi z boczkiem można grillować, smażyć na patelni grillowej, grillu elektrycznym, gazowym lub zapiekać(...)piekarniku. Są delikatne, miękkie i łagodne w smaku. Jeśli będziecie wybierać boczek do szparagów, zdecydujcie na cienko pokrojony boczek wędzonym, on nada im intensywnego aromatu i stanie się chrupiący na bokach podczas pieczenia. Jeżeli lubicie szparagi, to ten duet będzie dla Was idealny. Moja rodzina je uwielbia i zawsze czekamy cały rok, aż latem będziemy mogli znowu je przygotować

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Szparagi z orzechami włoskimi i parmezanem 88

Najprostszy przepis na zielone szparagi  Przepis na szparagi z orzechami włoskimi i parmezanem powstał dzięki Agnieszce Szyszkowskiej, u której gościliśmy jakiś czas temu. Pełni energii i nowych pomysłów po warsztatach fotograficznych prowadzonych przez Staszka z myfotos.pl rzuciliśmy się na szparagi niczym wygłodniałe stado... Usmażone na maśle szparagi z orzechami włoskimi, parmezanem i jajkiem przepiórczym to rewelacyjne połączanie, nawet(...)renomowanej restauracji nie jadłam lepszych Inne przepisy na szparagi Zielone szparagi z prażonymi orzechami włoskimi i parmezanem proporcje dla 3-4 osób 500 g zielonych szparagów garść orzechów włoskich 3-4 łyżki startego na tarce parmezanu po 2-3 jajka przepiórcze na osobę 2 łyżka masła sól i pieprz do smaku Jak przygotować szparagi z orzechami włoskimi i parmezanem Szparagi

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Jajko w koszulce na szparagach z musztardowym winegretem 87

Uświadomiłam sobie, że od dawna na blogu nie pojawiła się żadna propozycja śniadaniowa! Postanowiłam to nadrobić i zainspirowana obecną porą roku, przygotowałam rewelacyjne  jajko w koszulce na szparagach z musztardowym winegretem  i  plastrem szynki parmeńskiej. Takie śniadanie to coś wspaniałego! Dodatek kwaskowego sosu musztardowego, który świetnie komponuje się ze szparagami, okazał się strzałem w "10"! Jajko(...)koszulce i szparagi kojarzą się z czymś niezwykle wykwintnym i ekstrawaganckim. Myślę, że takie śniadanie mogłoby pojawić się w niejednej knajpce, bo sami musicie przyznać, że wygląda niezwykle apetycznie! Muszę jednak zdradzić Wam pewną tajemnicę - przygotowanie takiego śniadania jest szybkie, a co więcej banalnie proste - a efekt jak widzicie cudowny!  Myślę, że jajko w koszulce na szparagach to idealny

Codzienne Gotowanie
Pieczone zielone szparagi ze stekami z tuńczyka. Obiad w 20 minut! 98

Pieczone zielone szparagi, to bardzo szybki pomysł na obiad, można go zrobić niemalże w całości w jednym naczyniu. Wystarczą dwa steki z tuńczyka, gałązki pomidorków cherry i szalotka lub czosnek. Cała sztuka to dobrze umieć przygotować i upiec szparagi. Jest to bardzo proste ale trzeba pamiętać o kilku ważnych zasadach. Jakich wszystko zajdziesz w poście. Proste danie jednogarnkowe PIECZONE ZIELONE(...)SZPARAGI ZE STEKAMI Z TUŃCZYKA dla 2 osób - pęczek zielonych szparagów - 2 steki z tuńczyka - 2 gałązki pomidorków cherry - 2 szalotki - około 3-4 łyżki oliwy z oliwek - 2 łyżki syropu z agawy - sól morska Przypieczeniu szparagów ważne są dwie rzeczy CZAS i SPOSÓB pieczenia. Jak czasami w internecie widzę na zdjęciach spieczone, spalone i zdezelowane szparagi to chce

SMYKWKUCHNI
Pizza ze szparagami i gorgonzolą (lekko zjarana ale smaczna) ;) 162

się za mocno przypiekły ;) tym razem zagadałam się przez telefon. O 5 minut za długo była w piekarniku. Ale w sumie i tak była dobra, a to za sprawą szparagów :)Składniki na ciasto:400 g mąki30 g drożdży4 łyżki oliwy z oliwek2/3 szklanki mleka rozcieńczonego z wodą (pół na pół)pół łyżeczki soliszczypta pieprzu i zioła (bazylia, oregano, tymianek)Dodatki(...)ciasta:wiązanka szparagów (u mnie białe)6 plasterków sera mozzarella300 g szpinaku (u mnie mrożony w liściach)kilka pomidorków suszonych ze słoika z oliwą100 g sera gorgonzolapół słoiczka przecieru pomidorowegosuszone oreganoświeża bazylia do dekoracjipół czerwonej cebuli2 ząbki czosnkuoliwa do smażeniasól, pieprzSzpinak smażymy na oliwie z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu. Szparagom odrywamy końcówki (w 6/7 ich długości

Bon Appetit Małgorzaty
Zielona sałatka z groszkiem, fenkułem, ogórkami i szparagami 174

Bardzo, bardzo zielona sałatka, chrupiąca, i smaczna. Warto ją zrobić , bo sezon na szparagi dobiega końca!składniki500 g szparagów zielonych250 g groszku cukrowego4 - 5 ogórków zielonych gruntowych150 g fasolki szparagowej1 cebula1/2 pęczka szczypiorkusos1/3 szklanki oliwysok z 1 cytrynysólpieprzew łyżeczka mioduprzygotowanieWarzywa umyć, szparagom obłamać zdrewniałe końce, groszek cukrowy obrać z łyka i odciąć końcówki, ogórki obrać, obciąć końcówki fasolki szparagowej, cebulę(...)pokroić w krążki. W głębokiej patelni zagotować wodę, wrzucić szparagi, gotować ok 1 - 1,5 minuty. Wyjąć. Do wody wrzucić groszek, gotować 3 minuty. Fasolkę ugotować osobno, do miękkości,  w osolonej wodzie. Ogórki obrać i pokroić na 2 cm kawałki . Wymieszać składniki sosu - najwygodniej robić to w słoiku z zakrętką , wlewamy oliwę i ocet , dodajemy pozostałe przyprawy, zakręcamy

Stare Gary
Spätzle z zielonymi szparagami i boczkiem 124

szynki 2 lyzki masla gheesol,pieprz do smakuWykonanie:Cebule obrac, pokroic w polplasterki, a boczek w cienkie paseczki. Cebule z boczkiem wrzucic na rozgrzane maslo ghee i lekko poddusic.Umyc szparagi, odlamac zdrewniale koncowki.Pociac na skos w 3-4 cm kawalki.Glowki odlozyc.Pociete szparagi dolozyc na patelnie i dusic razem z cebula i boczkiem.Patelnie przykryc pokrywka.Pod sam koniec dodac glowki szparagow.Te zmiekna(...)najszybciej.Gdy szparagi sa miekkie dokladamy ugotowane ,odcedzone spätzle.Szparagi musza pozostac chrupiace.Mieszamy,ewentualnie dosalamy i doprawiamy swiezo zmielonym pieprzem z mlynka.Podajemy.Smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Białe szparagi z masłem tymiankowo-cytrynowym 108

miesiac szparagow.Jedzmy je jak najczesciej,bo sa po prostu zdrowe.Oto moja nastepna propozycja na naprawde wykwintne szparagi .Sa lekkie,swieze,pachnace cytryna i tymiankiem.To niezwykle proste i eleganckie danie z powodzeniem wykonana nawet poczatkujacy kucharz.Zapraszam do wyprobowania przepisu.Skladniki na dwie porcji:500 g bialych szparagow1 cytrynatymianek cytrynowygruba sol2 lyzki masla gheeWykonanie:Szparagi umyc,odlamac zdrewniale koncowki.Oblamywanie jest pewniejszym sposobem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Flammkuchen z zielonymi szparagami i łososiem 102

Sezon szparagowy w pelni.Oto moja szparagowa propozycja, wiosenny flammkuchen z zielonymi szparagami i fososiem.Przepis na tradycyjny flammkuchen znajdziesz tutaj:klik.Dzisiejsza wersja jest z pelnoziarnistej maki orkiszowej.Ma zatem dwa plusy dla naszego zdrowia,pierwszy to maka pelnoziarnista,drugi to losos,ktory zatroszczy sie o zaopatrzenie naszego organizmu w kwasy omega-3.Jesli lubisz szparagi wiecej ciekawych i wyprobowanych przepisow znajdziesz tutaj:klik.Przejrzy,moze(...)C.Ciasto podzielic na 4 czesci .Kazda cieniutko rozwalkowac na blacie podsypanym delikatnie maka.Rozwalokowane placki ulozyc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia.Na plackach rozsmarowac smietane i ulozyc obgotowane,osuszone szparagi oraz kawalki lososia.Piec w 250°C 12 minut na blaszce.Jesli uzywamy kamienia do pieczenia,nalezy uprzednio porzadnie go nagrzac.Potrzeba na to przynajmniej pol godziny.Czas pieczenia placka na kamieniu wynosi 7 minut

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szparagi 142

Sezon na szparagi trwa krótko i kończy się w czerwcu (niestety). Dlatego korzystajmy z nich jak najczęściej, bo już niebawem opuszczą nasze warzywniaki, stragany i trzeba będzie na nie czekać do  maja przyszłego roku. Szparagi zawierają znaczne ilości cennych składników mineralnych i witamin, ale najważniejsze, że są przepyszne! Można z nich przygotować wiele dań, najpopularniejsze są zupy, kremy(...)białe i zielone, mniej fioletowe, które podobno mają najbardziej intensywny smak i zapach, są też bardziej słodkie, ale najmniej popularne bo trudne w uprawie. Moje ulubione to białe szparagi. Są pyszne i delikatne, wymagają więcej uwagi niż zielone. Warto jednak poświęcić im czas. Szparagi muszą być świeże, dlatego gdy je kupujemy zwróćmy uwagę czy ich pędy są połyskujące, a główki

Smakowity Blog Kulinarny
Szparagi z szynką w ciście francuskim. 171

Asparagus with ham in puff pastry. Składniki. 1 rolka ciasto francuskie 0,5 kg białe szparagi 10 dag szynka gotowana 4 jajka 10 dag ser mozzarella 50 ml śmietana 36% 1 łyżka listki lubczyka sól cukier oliwa z oliwek Wykonanie. Szparagi obgotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru, około 10 minut. Wyjąć z wody, osuszyć. Ciasto francuskie wyłożyć(...)przesmarowanego oliwą z oliwek naczynia, nakłuć widelcem, wstawić do nagrzanego do 190 oC piekarnika, piec 10 minut. Ciasto wyjąć, rozłożyć szparagi, pokrojoną w paski szynkę konserwową. 2  jajka roztrzepać, dodać  śmietanę i starty ser mozzarella, wymieszać i polać nim szparagi z szynką. Posypać listkami lubczyka i pieprzem. Wstawić do piekarnika i piec około 20 minut. Po około

Kulinarny karnet Christophera

Proponowane wyszukiwania