risotto - 2458 przepisów (strona:28/164)

Ziołowe risotto z golonką i jajkami przepiórczymi 102

Risotto z golonką najpierw zaplanowałam,  do którego mnóstwo ziół dodałam. Dopiero na końcu solą doprawiłam bo oliwkami, kapary ją częściowo zastąpiłam. Jajka przepiórcze przez przypadek w risotto wskoczyły, bo moje oczy nagle  w lodówce  je zobaczyły. Fajnie nie tylko wyglądały, ale ciekawego smaku dodały. W tym daniu również galareta z golonki swoje 5 gr. smaku dołożyła(...)skórka z sera wędzonego fajnie smak zwiększyła. Składniki na ok 4 porcje: 200 g ryżu risotto Uncle Bens,   200 g konserwowej golonki ze szlacheckiego stołu, ok. 6 szt. jajek przepiórczych, 1 litr bulionu warzywnego, 50 ml oleju rzepakowego, 1 cebula czerwona, ¼ łyżeczki cukru, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku, 1 łyżka posiekanego świeżego szczypiorku, 1 łyżka posiekanej

Moniki Smakołyki
Czerwone risotto z owocami morza 92

usilnie staram się odtworzyć tamten smak. Czasami prawie, prawie mi się udaje. Dlaczego czerwony ryż? Bo nie przepadam za białym. No i za papkami też nie przepadam, a prawdziwe risotto jest właśnie takie lekko papkowate. A ryż czerwony ma cudnie orzechowy smak. Jest sypki i mniej klejący od ryżu białego. No i bez dwóch zdań, po prostu zdrowszy. Jeśli jeszcze(...)próbowaliście – polecam. Jest droższy od ryżu białego, ale raz na jakiś czas, chociażby dla smaku warto zaszaleć. Ryż czerwony również dłużej się gotuje, więc przygotowanie risotto z czerwonym ryżem nie jest znowu takie szybkie. Ale jakie smaczne Składniki (porcja dla 2-3 osób): ok. 250 g owoców morza (u mnie duże krewetki, ośmiorniczki, kalmary, mule) 2/3 szklanki ryżu

gutfut
Kremowe risotto ze szparagami 161

Przepyszny przepis na risotto ze szparagami - kremowe, maślane, mmmm......... dla mnie, miłośniczki zielonych szparagów - REWELACJA :) Jeśli lubicie takie smaki KONIECZNIE wypróbujcie :)  I kibicujcie przepisowi w konkursie! Inspiracja na risotto zrodziła się bowiem po tym, jak zgłosiłam kilka moich ryżowych przepisów do konkursu dla bloggerów kulinarnych na stronie  http://www.zostanszefemkuchni.pl/.  W zeszłym tygodniu kurier przyniósł ogromną pakę(...)produktami Uncle Ben's i zaproszenie od JÓZKA Josepha Seelesto do udziału w dalszym ryżowym wyzwaniu. Kiedy zobaczyłam ryż do risotto wiedziałam od razu, że zrobię je z moimi ukochanymi szparagami. ZaRYŻykowałam i wyszedł duet idealny! SKŁADNIKI 4 łyżki masła 300 g zielonych szparagów 1 mała biała cebula 100 ml białego wytrawnego wina 2 szklanki ryżu do risotto (u mnie

Moje Kuchenne Rewelacje
Szafranowe risotto z dorszem 161

smakują lepiej. Jednak nie wszyscy są miłośnikami parówy. I umówmy się – posiadając szafran trzeba się trochę wysilić. Ponieważ szafran dobrze komponuje się z owocami morza i rybami, proponuję: Szafranowe risotto z dorszem Potrzebujemy: 0,5 kg ryżu arborio duży gar bulionu warzywnego (około 4-5 litrów, to zależy ile wchłonie ryż) 2 małe szalotki szczyptę szafranu namoczoną w ciepłej wodzie(...)gotujemy około 2 h na wolnym ogniu. Pamiętajmy, że bulion do zalewania ryżu musi być ciepły. W przeciwnym razie ziarenka ryżu się zahartują i nie będą chłonąć płynu. Do risotto dobrze jest dodać białe wino, jednak ja gotowałam dla „bezalkoholików”, więc o winie nie mogło być mowy, ale też wyszło bardzo dobre. W garnku, w którym będziemy przygotowywać risotto, rozgrzewamy

ladykitchen
RISOTTO Z KREWETKAMI I GROSZKIEM 205

Polecam kremowe, lekkie i pyszne  risotto z krewetkami i zielonym groszkiem. Danie proste i szybkie w przygotowaniu.    Składniki na 2-3 porcje 2 szklanki ryżu na risotto np. arborio  około 0,5 kg krewetek  40 ml białego wytrawnego wina 1-1,2 litra bulionu warzywnego około 300 g zielonego groszku 1 średnia cebula około szklanki(...)patelni starte ząbki czosnku wymieszałam z rozpuszczoną jedną łyżką masła. Wsypałam krewetki. Przyprawiłam je solą, białym pieprzem i ostrą papryką. Skropiłam lekko sokiem z cytryny. Pozostało już tylko wyłożyć risotto i krewetki na talerze,  posypać resztą parmezanu i zajadać. Smacznego! Zapraszam na risotto z: bakłażanem i pieczarkami   warzywami z grzybami leśnymi z kurczakiem i warzywami w mleczku kokosowym

potrawyregionalne
Risotto z pieczarkami i suszonymi pomidorami 132

Sylwestrowe risotto tak mi zasmakowało, że szybko postanowiłam wykonać kolejne. Tym razem z pieczarkami (bo akurat w domu był nadmiar). Jak zwykle połączenie kilku prostych składników okazało się strzałem w dziesiątkę :-) Risotto z pieczarkami i suszonymi pomidorami RISOTTO Z KURCZAKIEM I SZPINAKIEM Normal 0 21 200 g ryżu arborio 1 kostka rosołowa warzywna 2 łyżki masła  1 cebula biała(...)końcem gotowania (ryż gotuje się około 15 minut) dorzucamy pieczarki i pokrojone suszone pomidory. Mieszamy, doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze około 2 minuty. Na koniec dodajemy natkę pietruszki. Risotto podajemy posypane startym parmezanem. Do smażenia zamiast masła możemy również użyć oleju z suszonych pomidorów ;-) Risotto z pieczarkami i suszonymi pomidorami SMACZNEGO :-) Pamiętajcie o konkursie

peggiwkuchni
Cytrynowe risotto z grillowanym łososiem 97

Kocham risotto – w każdej postaci, podobnie jest z cytrynami. A cytrynowe risotto z grillowanym łososiem to najlepsze połączenie pod słońcem! Tym razem w wykonaniu mojego Męża, z przepisu Kwestii Smaku, jako jeden z prezentów na Dzień Kobiet.   Gdy Mąż zapytał co bym zjadła na kolację, postanowiłam powiesić mu poprzeczkę bardzo wysoko i podesłałam przepis na to risotto. Zadanie(...)było łatwe, bo sam nigdy nie przygotowywał risotto, ale Czytaj dalej... Artykuł Cytrynowe risotto z grillowanym łososiem pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Risotto z suszonymi pomidorami, bazylią i kaparami 82

Risotto to kulinarny symbol północnych Włoch. U mnie pojawia się najczęściej gdy lodówka świeci pustkami. Ryż zawsze się u mnie znajdzie, podobnie jak makaron. Zarówno makaron, jak i risotto da się przyrządzić w pół godziny i nie potrzeba do tego szczególnych umiejętności kulinarnych. Oba dania mają setki wersji codziennych i odświętnych, wszystko zależy od składników. Aby zrobić dobre risotto, wystarczy(...)cały czas mieszając po czym wlewamy wino. Kiedy wino się wchłonie dolewamy chochelkę gorącego bulionu, mieszamy. Po zredukowaniu się płynu dolewamy kolejną porcję bulionu i tak dolewamy i mieszamy risotto aż ryż stanie się miękki. Ryż powinien gotować się na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone suszone pomidory, kapary i tarty ser. Mieszamy dokładnie i w razie potrzeby doprawiamy

Smakowity Blog Kulinarny
RISOTTO PO MEDIOLAŃSKU 112

znane na całym świecie danie, jest chyba najsmaczniejszym włoskim risotto. Składniki: dla 3-4 osób 0,5 kg piersi z kurczaka 1 cebula 125g masła 400 g ryżu arborgio 150 ml białego wina 500 ml bulionu drobiowego 60 g startego parmezanu sól,pieprz Posiekałam drobno cebulę i podsmażyłam ją na maśle na złoty kolor. Dodałam pokrojoną w plastry pierś(...)solą i pieprzem. Stopniowo wlewałam bulion, zmniejszyłam ogień i podgrzewałam   pod przykryciem około 20 minut, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby dolewałam więcej bulionu. Gotowe risotto odstawiłam na parę minut. Na koniec wlałam jeszcze trochę bulionu i podgrzałam jeszcze 10 minut. Podawałam z parmezanem i płatkami masła. Smacznego! Zapraszam na pyszne: RISOTTO Z BAKŁAŻANEM RISOTTO

potrawyregionalne
RISOTTO Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI W MLECZKU KOKOSOWYM 116

Risotto to popularna włoska potrawa. Dziś pomieszałam .... i nadałam jej trochę indyjskich smaków. Sycące i pyszne danie. Cudowne połączenie mleczka kokosowego, serów, pachnących przypraw i warzyw. Składniki: pierś z kurczaka puszka mleczka kokosowego szklanka ryżu Arborio na risotto szklanka bulionu 1-4  szklanki białego wina pół zielonej świeżej papryki różyczki kalafiora dwie dymki dwie małe cebule dwie marchewki kawałek(...)gorgonzoli. Wszystko wymieszałam i chwilkę jeszcze trzymałam na małym gazie. Posypałam całość startym parmezanem i delikatnie wymieszałam. Podawałam z uprażonymi płatkami migdałów i startym parmezanem. Smacznego! Zapraszam również na: RISOTTO Z BAKŁAŻANEM RISOTTO PO MEDIOLAŃSKU ZAPIEKANE BAKŁAŻANY Z RISOTTO I POMIDORAMI

potrawyregionalne
Risotto z wieprzowiną, pyszny i prosty obiad ! 126

Risotto z wieprzowiną, pyszny i prosty obiad ! Risotto z wieprzowiną często gości u nas na stole, bo pyszne to danie, a przy okazji łatwe dla dzieci do odgrzania popołudniu.    Risotto z wieprzowiną ( dla 4 osób )  250 gram ryżu  1/2 szklanki białego wina  2 szklanki wody  20 dkg wieprzowiny ( u mnie łopatka(...)bardzo nie odparował ) – ale pamiętaj mieszaj co chwilę bo ryż lubi się przypalać. Na sam koniec dopraw pieprzem. Mnie przygotowanie całości zajęło ok. 45 minut.  Spokojnie takie risotto możesz zabrać do pracy !  Smacznego !    Risotto z wieprzowiną, pyszny i prosty obiad

Kuchnia na wzgórzu
Risotto z krewetkami 149

Risotto może stanowić świetną zakąskę, ale też dane główne. Kremowy ryż o pełnym smaku rozpływa się w ustach, jednocześnie nie tracąc swojej struktury. Połączenie krewetek z bazylią jest niezwykle odświeżające. Składniki: – 100-200 g ryżu Arborio (lub innej odmiany do risotto, ilość zależy od tego, ile chcecie zjeść :) ) – około 1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego(...)bulionu i znów mieszamy i podgotowujemy, aż ryż wchłonie bulion. Powtarzamy, aż zużyjemy cały bulion. Ryż powinien wtedy już zmięknąć, ale być al dente i mieć lekko kremową konsystencję. Risotto z krewetkami nie jest sypkim ryżem, ale nie jest też ryżem „klejącym”. Konsystencję można określić właśnie jako kremową, lekko półpłynną. Jeśli do uzyskania takiej zabraknie nam bulionu

Pociąg Do Kuchni
Risotto z pieczarkami 125

Risotto jest włoską potrawą, ale mimo, że mieszkam na Kaszubach bardzo często gości na moim stole. Dlaczego? Ponieważ połączenie ryżu, pieczarek i  sera jest wspaniałe dla mojego i mojej rodzinki podniebienia. Risotto najlepiej smakuje zaraz po przyrządzeniu a nie odgrzewane. Chociaż z drugiej strony gdy pozostanie mi risotto z obiadu to podgrzewam je i również jest smaczne :) Składniki(...)się dodajemy przeciśnięty  przez praskę 1 ząbek czosnku i wsypujemy ryż. Mieszamy aby się zeszklił (uważajmy aby nie przypalił się). Do ryżu wlewamy 1 chochle wywaru i mieszamy. Risotto gotujemy na dużym ogniu cały czas dolewając wywaru. Gdy nasz ryż jest już al dente zdejmujemy go z ognia, dorzucamy pieczarki i mieszamy. Ostatnimi produktami, które dodajemy do naszego risotto

Amatorka kuchenna
Risotto z sosem pomidorowym 203

najstarszych moich przepisów, który jakiś czas temu pojawił się w serwisie  Trendy Kosmetyczne . Jest to potrawa, którą poznałam baaaardzo dawno temu. Wtedy nie miałam pojęcia skąd pochodzi risotto. Byłam jeszcze nastolatką, a samo słowo "internet" niewiele mówiło. O ile w ogóle było już znane ;) W tamtych czasach przepisy pozyskiwało się od koleżanki, sąsiadki lub z kolorowych gazet cudem zdobytych(...)sumie, to nawet jak ktoś wyjechał na wczasy do Bułgarii, na Węgry czy do Jugosławii, albo na tzw. saksy, to raczej nie zajmował się zgłębianiem tajemnic kuchni tubylczej :)  Risotto pochodzi z Włoch, a przepisów na jego przyrządzenie jest zapewne tyle, ile na nasz bigos. Każda gospodyni ma swoje sekrety i sposoby na pyszne danie. Moje risotto nazwałabym "kryzysowym", gdyż

Codzienna kuchnia niecodzienna
Risotto z kurkami i cukinią 14

Cześć. Risotto jest jednym z moich ulubionych dań. Nie jest szczególnie skomplikowane w wykonaniu. Najważniejsze są dobre składniki – to one zrobią robotę. Dzisiaj zaproponuję Wam risotto z kurkami i cukinią. Te dwa składniki pasują do siebie idealnie, koniecznie spróbujcie! Pamiętaj: Ryż musi być włoski. Kup Arborio lub Carnaroli. Wino. Nadaje ono risottu – głębię. Użyj białego wytrawnego. Bulion. Najlepiej warzywny(...)czekając aż ‚wypije’ poprzednią porcję bulionu. Pod koniec gotowania dodaj cukinię. Gdy ryż uzyska pożądaną miękkość – rondel zdejmij z ognia. Dodaj parmezan i schłodzone masło, wymieszaj. Podawaj odrazu – ciepłe risotto posypane posiekaną natką pietruszki i parmezanem. Smacznego!   Artykuł Risotto z kurkami i cukinią pochodzi z serwisu Moja Pasja Smaku

Moja pasja smaku