risotto - 2458 przepisów (strona:26/164)

Risotto z grzybami i dynią 132

Najlepsze smaki jesieni razem na talerzu - czyli moja propozycja na kremowe risotto  z dynią i grzybami. Gorąco polecam ...  SKŁADNIKI  600g obranej dyni bez pestek 300g ryżu arborio 350g grzybów leśnych  (u mnie mrożone, mogą być też suszone) 750ml bulionu warzywnego 150ml białego wina wytrawnego 2 szalotki  2 ząbki czosnku 4 łyżki masła 2 gałązki rozmarynu(...)wchłonie bulion. Cały czas delikatnie mieszając, dodajemy kolejne porcje bulionu- za każdym razem wlewamy  następną dopiero, gdy ryż "wypije"  porcję bulionu. Kiedy ryż zrobi się miękki doprawiamy risotto solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia, dodajemy łyżkę masła i mieszamy

Moje Kuchenne Rewelacje
Risotto z grzybami i cydrem jabłkowym 27

Dziś szybki i lekki obiad. Risotto z cydrem. Dodałam do niego suszonych grzybów, które są odpowiedzialne za cały głęboki aromat. Danie można wykorzystać także na specjalna okazję, gdyż jego smaki pasują do wykwintnego obiadu. Ale nie widzę także przeciwwskazań do tego, aby móc cieszyć nim podniebienie w zwyczajny dzień. Grzyby warto przygotować wcześniej, aby namoczyły się i wytworzyły aromat wodzie(...)którą będziemy podlewać risotto. Cieszcie tym daniem swoje podniebienia! Składniki 300 g ryżu arborio 150 g suszonych grzybów namoczonych w 500 ml wody i lekko w niej podgotowanych 2 ząbki czosnku 250 ml cydru jabłkowego sól i pieprz do smaku szczypta startej gałki muszkatołowej 2-3 łyżki oliwy z oliwek parmezan 100-150 ml śmietanki kremówki 30%   Wykonanie

Raj dla Podniebienia
Risotto ze szparagami 51

Bardzo proste do zrobienia risotto, a zachwyca smakiem! Dla każdego fana szparagów oraz kuchni wege. Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki  SKLEP ! Składniki (2 porcje): 160 g. ryżu arborio 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 50 ml. białego(...)jego część. Wymieszaj i znowu zaczekaj aż zostanie wchłonięty. Wlej resztę bulionu, wrzuć szparagi (ładniejsze końcówki szparagów, tzw. główki pozostaw do dekoracji), skórkę i sok z cytryny. Dopraw teraz risotto solą i pieprzem. Wymieszaj i duś jeszcze chwilkę, a gdy ryż wchłonie trochę wywaru, ale risotto będzie jeszcze mocno płynne, dodaj ostatnie 2 łyżeczki zimnego masła oraz 3 łyżki parmezanu

Delicious Place
Risotto z grzybami i cydrem jabłkowym 29

Dziś szybki i lekki obiad. Risotto z cydrem. Dodałam do niego suszonych grzybów, które są odpowiedzialne za cały głęboki aromat. Danie można wykorzystać także na specjalna okazję, gdyż jego smaki pasują do wykwintnego obiadu. Ale nie widzę także przeciwwskazań do tego, aby móc cieszyć nim podniebienie w zwyczajny dzień. Grzyby warto przygotować wcześniej, aby namoczyły się i wytworzyły aromat wodzie(...)którą będziemy podlewać risotto. Cieszcie tym daniem swoje podniebienia! Składniki 300 g ryżu arborio 150 g suszonych grzybów namoczonych w 500 ml wody i lekko w niej podgotowanych 2 ząbki czosnku 250 ml cydru jabłkowego sól i pieprz do smaku szczypta startej gałki muszkatołowej 2-3 łyżki oliwy z oliwek parmezan 100-150 ml śmietanki kremówki 30%   Wykonanie

Raj dla Podniebienia
Pomidorowe risotto z krewetkami. Pachnące morzem i pyszne. PRZEPIS 40

Wystarczy kilka składników, aby przygotować pachnące morzem i pomidorami risotto z krewetkami. Prosto i pysznie. Przepis na risotto z krewetkami Składniki: 200 gramów ryżu krótkoziarnistego do risotto, 200 gramów surowych krewetek – użyliśmy w pancerzykach, mają dużo więcej smaku. Nadadzą się jednak również krewetki już obrane. 1 cebula, 2 ząbki czosnku, pół szklanki białego wytrawnego wina, natka pietruszki, około(...)litra gorącego bulionu warzywnego lub wody, pół puszki krojonych pomidorów w zalewie, oliwa, sól, pieprz. Jak zrobić risotto z krewetkami? Na głębokiej patelni rozgrzej trochę oliwy, zeszklij na niej drobno posiekaną cebulę, pod koniec dodaj również posiekany czosnek. Wsyp ryż, wymieszaj, aby pokrył się oliwą. Wlej wino, gotuj, aż niemal całe zostanie wchłonięte przez ryż. Gotuj dalej, stopniowo wlewając bulion

Kulinarna Polska
Risotto z ośmiornicą 47

Risotto to jedno z moich ulubionych dań, Przemka zresztą też. Podaję je często dodając ulubione składniki. Dziś padło na ośmiornicę gotowaną na winie z czosnkiem i pomidorami. Pamiętajcie aby do risotto użyć ryżu przeznaczonego tylko do risotto: arborio lub carnaroli, wtedy będzie kremowe i pyszne. I jeszcze jedno, zaczynając gotować risotto wszystkie składniki muszą być gotowe a Wy nie odchodzicie(...)patelni, tylko mieszacie. Obok na palniku stoi gorący bulion aby po chochelce dolewać, nie obniżając przy tym temperatury na patelni. Zaczynamy gotowanie? Ośmiornica w risotto. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Risotto gołąbkowe z kapustą, mięsem mielonym i pomidorami. To ten smak! PRZEPIS 87

Smak gołąbków, ale w formie szybkiego w przygotowaniu risotto, które robi się na jednej patelni. Świetny jest ten przepis. Przepis na risotto gołąbkowe Składniki: 500 gramów mięsa mielonego (wieprzowe lub indyk), 2 cebule, mała główka młodej kapusty, pół dużej lub podobna ilość zwykłej, 100 gramów ryżu, łyżka papryki w proszku, 2 puszki pomidorów w zalewie (razem 800 gramów), sól, pieprz(...)olej. Jak zrobić risotto gołąbkowe? Na głębokiej patelni rozgrzej kilka łyżek oleju, wrzuć posiekaną cebulę i mięso, smaż, mieszając i rozdrabniając grudki, aż do lekkiego zrumienienia. Dodaj paprykę, wymieszaj. Kapustę młodą dość grubo posiekaj, kapustę zwykłą posiekają drobniej, także dodaj na patelnię, dopraw solą i pieprzem, smaż chwilę, często mieszając, wsyp ryż, wlej 1,5 szklanki wody, duś pod przykryciem

Kulinarna Polska
Borowikowe risotto 53

Lubicie risotto? Jeśli tak to dzisiejszy przepis bardzo przypadnie Wam do gustu. Borowikowe risotto to świetny pomysł na rozgrzewające danie w zimne wieczory. Dzięki użyciu suszonych borowików ten przepis będzie idealny na zbliżającą się zimę. A samo danie jest aromatyczne, sycące i bardzo kremowe.  Tradycyjnie dodaje się do niego włoski parmezan, ale dodatek sera wegańskiego również świetni(...)się sprawdzi.  Borowikowe risotto Składniki: opakowanie (20g) suszonych borowików Devaldano ok. 1 litr bulionu jarzynowego (nie musi być wykorzystany cały) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 200 g ryżu do risotto (np. Arborio) 1 łyżka płatków drożdżowych  1 łyżka jogurtu 1 łyżka oleju 20 g wegańskiego sera  sól, pieprz Przygotowanie: Suszone grzyby namocz według zaleceń producenta

wegujemy
Arancini, czyli ryżowe kulki z mozzarellą 94

Sycylii. Jednak ponieważ Malta leży bardzo blisko tej włoskiej wyspy również tam są niezwykle popularne. Arancini to nic innego jak smażone na głębokim tłuszczu kulki ryżowe z resztek risotto. Arancini mogą być nadziewane serem lub sosem typu ragu. Mnie zostało nieco risotto alla milanese i w związku z tym postanowiłam wykorzystać je do zrobienia arancini. Przygotowałam proste arancini nadziewane mozzarellą(...)Jeżeli lubicie risotto, ale brakuje Wam w nim nieco chrupkości, to z pewnością pokochacie arancini! Danie jest przepyszne! Arancini, czyli ryżowe kulki Składniki:  risotto z poprzedniego dnia mąka bułka tarta 1 jajko kawałek sera mozzarella olej do smażenia (użyłam frytkownicy) Jak zrobić arancini, czyli kulki ryżowe?  Risotto uformować w kulki wielkości piłeczki do golfa, następnie rozgnieść

Codzienne Gotowanie
Risotto ze szpinakiem 45

lubi risotto ? Ja przepadam. Do tej pory jadałam pyszne risotto w ulubionej włoskiej restauracji, ale zmienili kucharza i to już nie to samo. Postanowiłam w końcu zrobić sama i naprawdę efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Risotto ze szpinakiem Składniki 300 g ryżu do risotto (np. Arborio) 600 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 1 cebula 3 łyżki(...)potrzeba doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Na koniec dodajemy 1/3 sera i całość mieszamy. Zostawiamy na minutę i po chwili przekładamy na talerze. Całość posypujemy rozdrobnionym serem. Smacznego. Artykuł Risotto ze szpinakiem pochodzi z serwisu To co lubię gotuję

To co lubię - gotuję i polecam
Chrupiące kotleciki curry i risotto z warzywami 75

Chrupiące kotleciki curry i risotto z warzywami Kremowe, aromatyczne i jednocześnie bardzo proste w przygotowaniu danie z ryżem, warzywami i pysznymi kąskami z kurczaka. Obiad palce lizać!     Składniki: Kotleciki: 1 duży filet z kurczaka (lub 2 mniejsze) 2 jajka 150g gęstego jogurtu naturalnego pół szklanki mąki 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej(...)łyżeczki ziół prowansalskich szczypta chili, pieprzu i gałki muszkatołowej olej do smażenia Risotto: 1 szklanka ryżu 1/4 szklanki białego wina 2 szklanki bulionu 2 łyżki masła 1 mała cebula 1 mała cukinia (lub pół większej) 1/2 czerwonej papryki Przyprawa: sól, pieprz, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich 1 łyżka oleju       *** Mięso kroimy w średniej wielkości

Blog z Apetytem
Pieczarkowe risotto 85

końcu dobre samopoczucie to teraz podstawa, a nic tak nie podnosi na duchu jak coś dobrego do przekąszenia 😉 Dziś mam dla Was przepis na pyszne i kremowe pieczarkowe risotto, które może stanowić posiłek sam w sobie lub dodatek do mięs. Podsmażone pieczarki nadają charakterystycznego, grzybowego smaku, a tarty parmezan sprawia, że risotto ma genialnie kremową konsystencję. Spróbujcie zrobić(...)podsmażamy ok. 30 sekund. Do patelni z warzywami dorzucamy ryż i smażymy całość ok. minutę na średnim ogniu. Następnie dorzucamy połowę pieczarek i dolewamy wino (alkohol odparuje, więc risotto mogą jeść również dzieci). Kiedy ryż wchłonie cały płyn dolewamy 1/3 bulionu i zmniejszamy ogień pod patelnią. Kolejną porcję bulionu dolewamy kiedy ryż wchłonie poprzednią. Całość doprawiamy solą i pieprzem

Mostek w kuchni