placki z gotowanych ziemniaków - 1090 przepisów (strona:5/73)

Placki ziemniaczane z sosem gulaszowym 156

sito i pozostawiamy aby odciekł z nich sok. Cebulę również ścieramy na drobnych oczkach tarki. Ziemniaki przekładamy do miski, dodajemy stratą cebulę, jajka, mąkę. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju z obydwu stron na złoty kolor. Po usmażeniu placki układamy na ręczniku papierowym aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Sos: Mięso kroimy w małą(...)patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy na złoty kolor ze wszystkich stron. Po wysmażeniu przekładamy do dużego garnka i zalewamy wrzącą wodą (ok. 700 ml) ustawiamy mały ogień i gotujemy pod przykryciem. W tym czasie na patelnię po smażeniu mięsa wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojone w plasterki pieczarki. Oprószamy solą i pieprzem i smażymy aż cebula się zeszkli

Qchnia po prostu
Pizzerinki na ziemniacznym spodzie 128

Zostało trochę ugotowanych ziemniaków..no i miałam zrobić placki..ale w necie wyszperałam że z gotowanych ziemniaków można zrobić pizzerinki,no i oczywiście musiałam wypróbować. 40 dkg ugotowanych ziemniaków 1 jajko około 3-4 łyżki mąki sól ,pieprz kawałek papryki cebula kawałek kiełbasy lub jakiejś wędliny ser żółty lub mozzarella Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez o praskę, dodać jajko , mąkę

Moje domowe kucharzenie
Maakouda, marokańskie placki ziemniaczane 154

Całkiem inne niż nasze placki ziemniaczane, te marokańskie są pyszne, mięciutkie, robione z gotowanych ziemniaków. Mają chrupiącą skórkę a tylko wnętrze mięciutkie. Marokańczycy upychają te placki w bułki razem z jakąś sałatką i zajadają bez obaw że przytyją. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Maakouda czytaj makuda . Maakuda, marokańskie placki ziemniaczane. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Placki ziemniaczane ciut inaczej 138

mojej kuchni często używane są ziemniaki. Lubimy je pod każdą postacią: gotowane, smażone, pieczone, w formie placków, kwiatków, piure. Dziś następny przepis na placki z ziemniaków surowych. Poprzedni znajdziecie tutaj ( klik ). Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Placki po węgiersku bez papryki. 222

wołowego na gulasz 1 duża cebula ziele angielskie liść laurowy przyprawa do gulaszu pieprz, sól kostka mięsna pieczeniowa 1,5 l wody masło mąka (do zagęszczenia) Składniki na placki: ziemniaki mąka jajko GULASZ Mięso myjemy, kroimy na małe kawałki, Cebulę kroimy w półksiężyce, wszystko podsmażamy na masełku i wrzucamy do garnka.  Następnie ok. 150 g masła roztapiamy(...)pół szklanki) wsypujemy do niej mąkę w zależności jak gęsty chcemy uzyskać sos tyle sypiemy (uważać żeby nie zrobiły się kluski). Zawartość szklanki wlewamy do gotującego się sosu cały czas mieszając. PLACKI Ziemniaki myjemy, obieramy i tarkujemy na małych oczkach. dodajemy mąki (ja dodaję na oko) oraz jajko. Jeżeli w ziemniakach było bardzo dużo wody, należy ją odlać. Wszystko

Moje-pitraszenie
Placki ziemniaczane z pieczarkami na brokułowej pierzynce 89

A u mnie placki :) trochę nietypowe. W internecie znalazłam na jakiejś stronce "ryż dietetyczny"  bo z kalafiora. Ja postanowiłam zrobić kaszkę brokułową. Jest pyszna

Gotuj Sam!
Placki ziemniaczane z czarnuszką i kawiorem z bakłażana 139

https://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Pomysł autorski (mój). Placki ziemniaczane, czyli najprostsza potrawa z ziemniaków - znana chyba dla każdego. Poniżej przedstawiam urozmaiconą wersję, która nie

Di gotuje
Pieczone placki ziemniaczano-twarogowe 231

Placki z sera twarogowego i gotowanych ziemniaków. Dzięki pieczeniu w piekarniku środek jest miękki, a skórka robi się lekko chrupiąca. Mogą stanowić dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Można podawać np. z sosem grzybowym i ulubioną surówką. 600 g ziemniaków 250 g sera twarogowego półtłustego 1 średnia cebula 2 łyżeczki pieprzu szczypta soli 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej(...)nieco więcej mąki ziemniaczanej. Z ciasta odrywać po kawałku i ręką formować kule. Lekko je rozpłaszczać i wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z przepisu wychodzi 8 grubych placków. Placki posmarować po wierzchu olejem (najlepiej smarować przy pomocy pędzelka), Piec ok. 20-25 minut w temperaturze

Bullio
Kluski śląskie idealne 134

rozpadają się podczas gotowania, mają w sobie mało skrobi a dużo wody. Najlepiej nadadzą się na sałatki, do dań z ziemniakami smażonymi bądź pieczonymi w plastrach i do gotowania w mundurkach (Lord, Ditta, Denar, Hubal, Dali).   Typ B to tak zwane odmiany ogólnoużytkowe- uniwersalne. Ziemniaki o średniej twardości, nierozsypujące się, w końcowej fazie gotowania stają się kruche, zaś przy(...)trochę tą kwestię, sprzedając umyte już ziemniaki zapakowane w plastikowych workach po 2 do 5kg i podpisując je oznaczeniami typu „ziemniaki na frytki”, „ziemniaki sałatkowe”, „ziemniaki do pieczenia”. Szukajcie na opakowaniu oznaczenia według grupy użytkowej A, B lub C, jeśli nie pamiętacie nazwy gatunku.   I pamiętajcie, żeby ziemniaki do gotowania obierać cienko- najwięcej dobrego kryją, tak jak wszystkie warzywa

Karo in the Kitchen
Placki ziemniaczane z mięsno-warzywnym gulaszem-pyszne :) 147

małe -6 średnich pieczarek -łyżka masła -sól, pieprz  do smaku -zioła prowansalskie (płaska łyżeczka) -papryka słodka 1,5 łyżeczki -2 łyżki koncentratu pomidorowego PLACKI ZIEMNIACZANE -ok 1 kg ziemniaków zmielonych -2 jajka -sól, pieprz -mąka -olej do smażenia DODATKOWO -100g żółtego sera startego na dużych oczkach GULASZ Cebulkę kroimy drobno i podsmażamy na maśle, dodajemy marchew pokrojoną(...)pokrojoną cukinię, czosnek, pieczarki i wszystko dusimy ok 5 minut.  Dodajemy przyprawy i kukurydzę i gotujemy chwilę. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość mieszamy, gotujemy 2 minutki i gotowe. PLACKI ZIEMNIACZANE Zmielone ziemniaki dajemy do miski, dodajemy jajka, sól, pieprz  i całość mieszamy.Dodajemy mąkę-tak by ciasto trochę zgęstniało, około 1 niepełną szklankę. Na patelnię dajemy olej

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Placki ziemniaczane z szynką, pieczarkami i papryką 221

moich Rodziców. Ja jednak jak już wielokrotnie pisałam lubię eksperymentować i dzisiaj zapraszam na placki z "wkładką". Bardzo smaczne, polecam w szczególności osobom lubiącym pizze czy zapiekanbki. Składniki: 1 kg mącznych ziemniaków 1 nieduża czerwona papryka lub pół dużej  100 g szynki wędzonej gotowanej 4 średnie pieczarki 1 średnia cebula kilka gałązek szczypiorku kilka gałązek świezego tymianku

Gosia gotuje
Sposób na chrupiące frytki z piekarnika – płukane, moczone w słodkiej kąpieli i tylko z odrobiną oleju 157

składnikach że mają to być ziemniaki określonego typu. Ze względu na wartość użytkową możemy wyróżnić trzy podstawowe typy ziemniaków. Typ A to odmiany sałatkowe, twarde. Nie rozpadają się podczas gotowania, mają w sobie mało skrobi a dużo wody. Najlepiej nadadzą się na sałatki, do dań z ziemniakami smażonymi bądź pieczonymi w plastrach i do gotowania w mundurkach (Lord, Ditta, Denar(...)Markety ułatwiły nam trochę tą kwestię, sprzedając umyte już ziemniaki zapakowane w plastikowych workach po 2 do 5kg i podpisując je oznaczeniami typu ziemniaki na frytki, ziemniaki sałatkowe, ziemniaki do pieczenia. Szukajcie na opakowaniu oznaczenia według grupy użytkowej A, B lub C, jeśli nie pamiętacie nazwy gatunku. Zielone i kiełkujące ziemniaki – jeśli nie macie warzywnego ogródka — od razu wyrzucajcie

Karo in the Kitchen
Dorsz w borowikowo – pomidorowym maśle z plackami ziemniaczano – dyniowymi 129

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Uwielbiam ryby, mogłabym jeść je na okrągło . Ostatnio przeglądając swoją kolekcję książek kulinarnych natknęłam się na ciekawy przepis na 

Marta Gotuje