nerki wieprzowe - przepisów 5

  1. Cynaderki wieprzowe w sosie śmietanowym
    Cynaderki wieprzowe w sosie śmietanowym

    Cynaderki. Dla niektórych słowo-tajemnica. Dla innych coś, czego (jak się zarzekają) nigdy do ust nie wezmą. Cóż to takiego te cynaderki? To po prostu nerki, w tym przypadku wieprzowe. Kiedyś uwielbiane i często goszczące na polskich stołach. Dziś trochę zapomniane, a trochę wyśmiewane. Zapomniane pewnie dlatego, że ich przygotowanie zajmuje trochę czasu. Trzeba je dokładnie oczyścić, wymoczyć

    Przepis pochodzi z bloga Codzienna kuchnia niecodzienna, prowadzonego przez Małgorzata K.

  2. Skład Mięsa i Jego Wartość Odżywcza
    Skład Mięsa i Jego Wartość Odżywcza

    zwłaszcza wieprzowy, zawiera nasycone kwasy tłuszczowe i cholesterol, które niekorzystnie wpływają na nasze zdrowie; – składniki mineralne – potas, sód, żelazo, miedź oraz fosfor i siarkę. Te ostatnie decydują o rym, że dania mięsne są mocno kwasotwórcze, dlatego powinniśmy zawsze uzupełniać je warzywami, przede wszystkim spożywanymi na surowo. Żelazo występujące w mięsie, szczególnie w podrobach (wątrobie, nerkach, mózgu), jest

    Przepis pochodzi z bloga Ciekawe Przepisy, prowadzonego przez tomach1.