nerki wieprzowe - przepisów 25

  1. Domowy salceson włoski
    Domowy salceson włoski

    smaku włoszczyzna imbir (5plastrów o grubości około 5mm) czosnek (1główka) połowa głowy wieprzowej ucho wieprzowe nogi wieprzowe ozór wieprzowy płuca wieprzowe serce wieprzowe nerki wieprzowe żołądek lub flaki do wyrobu wędlin Wywar przygotowujemy z dwóch marchewek, pietruszki, połowy główki czosnku pokrojonego w plastry, pięciu plastrów imbi ru, 3 łyżek majeranku, łyżki gałki muszkatołowej, łyżki

    Przepis pochodzi z bloga Sezonowy Garnek, prowadzonego przez sezonowy garnek.

  2. Cynaderki w marchewce
    Cynaderki w marchewce

    boję a nerki potraktowałam jako kolejne wyzwanie kulinarne. Podpytałam mamę jak je przygotować do gotowania. Reszta to moja improwizacja :)  Wyszło zaskakująco smaczne danie. 1 kg nerek wieprzowych 3 duże marchewki 5 cebul 1 mała papryczka chilli 2 ząbki czosnku 4-6 kulek ziela angielskiego 1 kostka o smaku wędzonych żeberek 4 łyżki oleju 2-3 łyżki(...)masła 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku sól  pieprz 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina 3-4 szklanki wody Nerki przeciąć wzdłuż o oczyścić z żył. Moczyć w wodzie ok 1 godzinę, co jakiś czas zmieniając wodę, aby pozbyć się niechcianego zapachu. Przełożyć do garnka z wodą i zagotować. Wylać szum i raz jeszcze zagotować. Na oleju i maśle

    Przepis pochodzi z bloga Jemy Pijemy, prowadzonego przez Jemy Pijemy .

  3. Cynadry wieprzowe z cebulką w winie ze szpinakowym pappardelle
    Cynadry wieprzowe z cebulką w winie ze szpinakowym pappardelle

    Cynadry wieprzowe czyli nerki wieprzowe nie są częstym gościem na naszym stole a to tylko dlatego że sporo z nimi pracy. Jednak raz na jakiś czas pokuszę się i obrabiam niezbyt ładnie pachnące na starcie nerki bo takie już gotowe do spożycia są pyszne. Są kruche, pachnące przyprawami i znakomite z makaronem. Polecam, pokuście się czasami(...)pyszne danie. Cynadry wieprzowe z cebulką w winie ze szpinakowym pappardelle. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

    Przepis pochodzi z bloga Moje Małe Czarowanie, prowadzonego przez Doowa.

  4. Cynaderki wieprzowe w sosie śmietanowym
    Cynaderki wieprzowe w sosie śmietanowym

    Cynaderki. Dla niektórych słowo-tajemnica. Dla innych coś, czego (jak się zarzekają) nigdy do ust nie wezmą. Cóż to takiego te cynaderki? To po prostu nerki, w tym przypadku wieprzowe. Kiedyś uwielbiane i często goszczące na polskich stołach. Dziś trochę zapomniane, a trochę wyśmiewane. Zapomniane pewnie dlatego, że ich przygotowanie zajmuje trochę czasu. Trzeba je dokładnie oczyścić, wymoczyć

    Przepis pochodzi z bloga Codzienna kuchnia niecodzienna, prowadzonego przez Małgorzata K.

  5. Tydzień z podrobami: Cynaderki duszone w ciemnozłotym sosie z cebulą
    Tydzień z podrobami: Cynaderki duszone w ciemnozłotym sosie z cebulą

    długi czas czyszczenia i bardzo charakterystyczny zapach podczas przyrządzania. Myślę jednak, że akurat one mogłyby wielu osobom zasmakować. CYNADERKI DUSZONE W CIEMNOZŁOTYM SOSIE Z CEBULĄ Składniki: - 600 gram nerek wieprzowych - 30 gram mąki - 60 gram tłuszczu - 250 mililitrów wywaru/rosołu - 50 gram cebuli - pieprz - sól Przygotowanie: Nerki płuczemy, rozcinamy wzdłuż, ale nie przekrawamy całkowicie. Zalewamy zimną wodą

    Przepis pochodzi z bloga Życie zamknięte w smaku, prowadzonego przez Alicja Górska.

  6. Cynaderki czyli smaki niedocenione
    Cynaderki czyli smaki niedocenione

    rekcji domowników na pierwszy etap przygotowania, ale jest dla mnie trudny czas. :) Trudne też jest przedstawienie ich smakowitości na zdjęciu. Starałam się jak mogłam. Oceńcie sami. 1 kg nerek wieprzowych 1 duża marchewka 1 mała pietruszka 1 mały seler 1 duża cebula 2 duże ząbki czosnku 1-2 łyżki mąki smalec do obsmażenia liść laurowy, pieprz ziarnisty sól(...)pieprz mielony, maggi papryka w proszku ostra i słodka majeranek śmietana słodka 18% Nerki porozkrawać, wyciąć  białe części i zalać zimną wodą. Po 10-15 minutach zmienić wodę i czynność tę  powtórzyć ok. 5 razy. Następnie nerki odgotować, wywar wylać a nerki umyć w ciepłej wodzie.  Ugotować wywar z warzyw i przypraw , włożyć nerki

    Przepis pochodzi z bloga Kuchenne Smaki i Aromaty, prowadzonego przez Henryka.

  7. Cynaderki czyli smaki niedocenione
    Cynaderki czyli smaki niedocenione

    rekcji domowników na pierwszy etap przygotowania, ale jest dla mnie trudny czas. :) Trudne też jest przedstawienie ich smakowitości na zdjęciu. Starałam się jak mogłam. Oceńcie sami. 1 kg nerek wieprzowych 1 duża marchewka 1 mała pietruszka 1 mały seler 1 duża cebula 2 duże ząbki czosnku 1-2 łyżki mąki smalec do obsmażenia liść laurowy, pieprz ziarnisty sól(...)pieprz mielony, maggi papryka w proszku ostra i słodka majeranek śmietana słodka 18% Nerki porozkrawać, wyciąć  białe części i zalać zimną wodą. Po 10-15 minutach zmienić wodę i czynność tę  powtórzyć ok. 5 razy. Następnie nerki odgotować, wywar wylać a nerki umyć w ciepłej wodzie.  Ugotować wywar z warzyw i przypraw , włożyć nerki

    Przepis pochodzi z bloga Kuchenne Smaki i Aromaty, prowadzonego przez Heniia.

  8. Cynaderki wieprzowe w sosie z  czerwoną cebulą
    Cynaderki wieprzowe w sosie z czerwoną cebulą

    to danie, które naprawdę trzeba dobrze przemyśleć. Jest z nimi sporo roboty, jednak raz na dłuższy czas, jest to fajne rozwiązanie obiadowe. (dla 2 osób) 2 spore nerki wieprzowe kubek (ok. 330ml) esencjonalnego bulionu warzywnego 1 średnia czerwona cebula łyżka soku z cytryny 2 łyżki wytrawnego czerwonego wina sól, świeżo mielony pieprz 3 ziarna ziela angielskiego(...)ziaren pieprzu czarnego 1 liść laurowy masło klarowane do smażenia duża ilość wrzątku Nerki na początek moczymy w zimnej wodzie przez około 2 godziny, przy czym w tym czasie dość często należy tę wodę zmieniać. Po czasie moczenia, przekrajamy mięso wzdłuż, jednak tylko z jednej strony tak, by dało radę wykroić ze środka żyłki i tkankę tłuszczową. Wykonujemy

    Przepis pochodzi z bloga Kuchenna Kontrrewolucya, prowadzonego przez Emilia Koniecpolska.

  9. ROSYJSKA  SOLIANKA Z MIESEM I ZIEMNIAKAMI
    ROSYJSKA SOLIANKA Z MIESEM I ZIEMNIAKAMI

    Podczas Wielkiego Postu przyrządza się ją z grzybami, kapustą kiszoną lub rybną - ma być postna więc mięsa nie dodaje się . Zdarza się również, że zamiast ziemniaków Rosjanie dodają nerki wieprzowe - godne wypróbowania...nawet z ciekawości efektu :) Pięknie zapraszam, korzystajcie z przepisu na tradycyjną rosyjską soliankę z mięsem i ziemniakami. SKŁADNIKI: 500g wołowiny z kością 300g mięsa wieprzowego 300g

    Przepis pochodzi z bloga Moja Książka Kucharska, prowadzonego przez Moja Książka Kuchrska.

  10. Cynaderki w sosie cebulowym
    Cynaderki w sosie cebulowym

    Blueberry Corner by "jagodzianka" No i stało się! Na blogu pojawiają się kolejne podroby. Tym razem są to cynaderki, czyli wieprzowe nerki. To potrawa … Przeczytaj cały artykuł Post Cynaderki w sosie cebulowym pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

    Przepis pochodzi z bloga My Blueberry Corner, prowadzonego przez Jagodzianka.

  11. Salceson  wieprzowo drobiowy (cwaniak) w kątnicy.
    Salceson wieprzowo drobiowy (cwaniak) w kątnicy.

    Przepis SUROWIEC -2 nóżki wieprzowe -2 tylne golonki duże -2 ozory -4 nerki -skórki 0,5 kg -płuca 0,5 kg -serce wieprzowe -serduszka drobiowe 0,5 kg -kątnica(żołądek) PRZYPRAWY -peklo sól do zapeklowania golonki 18-20 g/kg -sól kamienna -majeranek 0,5 g/kg -ziele angielskie 0,5 g/kg -pieprz czarny 2 g/kg -pieprz ziołowy(...)godz Nerki -rozkroić po dł. i sparzyć  woda 75 st.czas 15 min zmieniamy wodę i powtarzamy parzenie.Czekamy aż wystygnie, nerki pozbawiamy białych części ze środka robimy to bardzo dokładnie ponieważ wydzielają specyficzny zapach .Myjemy pod bieżącą wodą.Solimy 24-48 godz Nóżki- rozkrawamy na pół i solimy 24-48 godz. Serce wieprzowe i drobiowe- wieprzowe

    Przepis pochodzi z bloga Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza., prowadzonego przez Jacek Wiertel.

  12. Salceson wieprzowo drobiowy w słoju.
    Salceson wieprzowo drobiowy w słoju.

    Przepis SUROWIEC -2 nóżki wieprzowe -2 tylne golonki duże -2 ozory -4 nerki -skórki 0,5 kg -płuca 0,5 kg -serce wieprzowe -serduszka drobiowe 0,5 kg INNE -słoiki najlepiej szklankowe PRZYPRAWY -peklo sól do zapeklowania golonki 18-20 g/kg -sól kamienna -majeranek 0,5 g/kg -ziele angielskie 0,5 g/kg -pieprz czarny 2 g/kg -pieprz(...)godz Nerki-rozkroić po dł. i sparzyć  woda 75 st.czas 15 min zmieniamy wodę i powtarzamy parzenie.Czekamy aż wystygnie, nerki pozbawiamy białych części ze środka robimy to bardzo dokładnie ponieważ wydzielają specyficzny zapach .Myjemy pod bieżącą wodą.Solimy 24-48 godz Nóżki-rozkrawamy na pół i solimy 24-48 godz. Serce wieprzowe i drobiowe-wieprzowe

    Przepis pochodzi z bloga Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza., prowadzonego przez Jacek Wiertel.

  13. Wątróbka w sosie z majerankiem
    Wątróbka w sosie z majerankiem

    majerankiem. W moim domu jadamy różne dania, które dla innym mogą wydać się dziwne, niejadalne, obrzydliwe. Są to między innymi: nerki , ozory , serca , czy wątrobę . Ale cóż mamy zrobić jak uwielbiamy wszelakie podroby! Ostatnio zajadaliśmy się pyszną wątróbką wieprzową w jeszcze pyszniejszym majerankowym sosie. Dla smakoszy wątróbki to będzie idealna propozycja na obiad. Tanio i smacznie to nasza dewiza

    Przepis pochodzi z bloga Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię , prowadzonego przez JStraga.

  14. 5 ćwiartka podroby
    5 ćwiartka podroby

    bycze jądra bycze jądra/boczniaki/pak choi  cynaderki - nerki cielęce   flaki    gęsie pipki - nadziewane gęsie szyje gulasz z żołądków drobiowych móżdżek cielęcy nóżki wieprzowe w galarecie ogony wołowe policzki wołowe policzki wołowe II risotto z grasicą   serduszka drobiowe z pęczakiem – pęczotto szpik cielęcy szpik wołowy pieczony wątróbka cielęca smażona wątróbka drobiowa z malinami wątróbka

    Przepis pochodzi z bloga królestwo garów, prowadzonego przez królestwogarów.

  15. PRZYPRAWY które poprawiają smak i aromat potraw
    PRZYPRAWY które poprawiają smak i aromat potraw

    mięsa, ryb, drobiu, zwłaszcza potraw z rusztu i rożna. Korzystnie działa na żołądek, wątrobe i nerki. SZAŁWIA Stosowana jest do potraw z roślin strączkowych i tłustych mięs, Świeżą i suszoną  szałwię można dodać do jarzyn, marynat, wątróbki, kotletów wieprzowych i cielęcych, potraw z drobiu  i ryb. Szałwia jest także stosowana jako środek likwidujący stany zapalne jamy

    Przepis pochodzi z bloga Camilla w kuchni, prowadzonego przez kamila2402.

Wybierz stronę :