naleśniki z olejem - 4909 przepisów (strona:5/328)

Krokiety z kapustą i pieczarkami. 128

smażenia bułka tarta do obtoczenia krokietów 3 jajka WYKONANIE : Do mleka dodać mąkę, sól, jajka i olej, dobrze wymieszać żeby nie było grudek. Patelnię do naleśników rozgrzać i posmarować odrobinką oleju, wylewać chochelką porcje ciasta, smażyć na rumiano z obydwu stron. Pieczarki i cebulę obrać, umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Na patelni rozpuścić masło dodać(...)szczyptą chili. Na każdym naleśniku wzdłuż przez środek ułożyć po dwie łyżki farszu, boki naleśnika złożyć lekko do środka a następnie zwinąć w rulonik. Jajka roztrzepać z 2 łyżkami mleka, maczać ruloniki i obtaczać w bułce tartej. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, smażyć naleśniki z obydwu stron na złoty kolor. Odsączać z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.Podawać

Sama słodycz i szczypta chili
Jaglane naleśniki z dżemem z dyni i pigwowców 126

pigwowców cukier sok z połowy cytryny Dynię i pigwę rozgotować w wodzie (powinna wypełniać garnek do połowy owoców). Zmiksować. Doprawić do smaku cukrem i sokiem z cytryny. Składniki naleśników (poza olejem) wymieszać ze sobą trzepaczką. Połączenie składników następuje szybciej niż(...)przypadku mąki pszennej i nie ma żadnych grudek. Soli nie dodałam świadomie, bo nie dodaję jej do żadnej kaszy. Pierwszy naleśnik usmażyć na patelni posmarowanej ręcznikiem papierowym nasączonym olejem. Resztę oleju dodać do ciasta. Wymieszać. Smażyć w miarę cienkie naleśniki (są grubsze niż klasyczne pszenne. Smarować naleśniki do połowy dżemem. Zwinąć w rulony. Podawać polane syropem klonowym. ---------- Podobne

Weekendy w domu i ogrodzie
Naleśniki amarantusowo-owsiano-orkiszowe 132

orkiszowej 3 jaja pół łyżeczki mąki ok. szklanki mleka ok. pół szklanki wody 2 łyżki oleju do smażenia Amarantus, mąki, sól i jaja wymieszać ze sobą. Dolać mleko i wodą. Wyrobić masę trzepaczką. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Usmażyć na nim 2 naleśniki. Resztę oleju dodać do reszty masy. Wymieszać. Usmażyć resztę naleśników. Naleśniki są bardziej

Weekendy w domu i ogrodzie
Naleśniki z dżemem różanym i serkiem 172

płatków dzikiej róży i serek waniliowy z naleśnikami idealnie się kontrastują.  Słodkie, delikatne, sycące, przepyszne- fantastyczne na podwieczorek. Takie połączenie zaskoczyło mnie smakiem. Do smażenia naleśników użyłam Oleju rzepakowego SemCo. Ma piękny złocisty kolor, jest gęsty. Tłoczony metodą na zimno.Owy olej zawiera cenny kwas oleinowy, który zmniejsza poziom złego cholesterolu (LDL) Oleje wytwarzane przez firmę SemCo(...)posiadają żadnych dodatków chemicznych , wytwarzane są z dobrej jakości nasion. Naleśniki z dodatkiem takiego oleju smakują wyśmienicie.  ! Składniki : 1szkl maki 1szkl  mleka 3/4 szkl wody mineralnej gazowanej 2 jajka 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Łyżeczka cukru wanilinowego Szczypta soli 2 łyżki cukru 3 łyżki oleju rzepakowego SemCo Nadzienie : serek waniliowy 1 zółtko dżem z płatków dzikiej róży

Garnkowe fanaberie
Naleśniki z borówkami 73

trzepaczką. Ciasto nie może być zbyt gęste, powinno być takie aby dało łatwo się rozlać na patelni. Naleśniki smażymy bez dodatku tłuszczu, ewentualnie z minimalną ilością oleju na patelni (inaczej nasze naleśniki będą zbyt tłuste). Smażąc obracamy je aby zazłociły się równomiernie po obu stronach. Podajemy z serkiem homogenizowanym lub jogurtem. Łączny czas Czas pieczenia Czas przygotowania Liczba(...)trzepaczką. Ciasto nie może być zbyt gęste, powinno być takie aby dało łatwo się rozlać na patelni. Naleśniki smażymy bez dodatku tłuszczu, ewentualnie z minimalną ilością oleju na patelni (inaczej nasze naleśniki będą zbyt tłuste). Smażąc obracamy je aby zazłociły się równomiernie po obu stronach. Podajemy z serkiem homogenizowanym lub jogurtem.", "recipeYield": "1 loaf", "suitableForDiet": "http://schema.org/LowFatDiet

Naleśniki
Słodki duecik naleśnikowy 77

Polskie Młyny -2 szklanki mleka (500 ml)    -100 ml wody lekko gazowanej -2 całe jajka -1 łyżeczka cukru -szczypta soli -olej do smażenia  Z podanej porcji powinno wyjść 10 naleśników. Mąkę wsypujemy do wysokiego naczynia, wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli i cukier, wlewamy stopniowo mleko, cały czas mieszając ręcznie lub mikserem, aby nie było grudek(...)Patelnię do naleśników smarujemy olejem i dobrze rozgrzewamy wlewając  niewielką ilość ciasta, formujemy ruszając patelnią, naleśnik. Gdy się zrumieni przewracamy na drugą stronę. Można wtedy posmarować patelnię lekko masłem, ciasto nabierze delikatnego smaku. Uważamy, aby nie przysmażyć zbytnio naleśnika ponieważ będzie sztywny do formowania i może się łamać. Dodatki do naleśników: -jabłka smażone ze słoika - opakowanie mieszanki

Kulinarne przemyslenia
Naleśniki z mozzarellą i pastą brokułowo-szpinakową z nutą czosnku niedźwiedziego 162

mąki pszennej - 1 jajko - 1 łyżeczka oleju nadzienie: - ser mozzarella - pasta warzywna z nutą czosnku niedźwiedziego Rolnik (brokuły, szpinak, cukinia) dodatki:  - olej rzepakowy do smażenia - suszona bazylia do posypania Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe przekładamy do miski i miksujemy. Jest ono rzadkie. Rozgrzewam patelnię, przesmarowuję ją  lekko olejem. Smażymy naleśniki z obu stron ma lekko rumiany(...)kawałki mozzarelli.  Zaginam przeciwległe boki na około 1 cm. Następnie zwijam. Tak przygotowane naleśniki podsmażam z obu stron na rumiano na patelni z rozgrzanym olejem. Gotowe posypuję odrobiną bazylii. Podaję naleśniki na ciepło

Kuchnia co dnia
Krokiety z kurczakiem i pieczarkami 641

piersi z kurczaka 50 dag pieczarek 2 cebule 15 dag tartego żółtego sera sól przyprawa gyros olej do smażenia Ciasto na naleśniki: 750 ml mleka 3 jajka 300 g mąki Panierka: 2 jajka bułka tarta Dziś zaproponuję fajny przepis na wykrzystanie mięsa z piersi kurczaka i pieczarek. Taki właśnie zestaw skladników, idealnie pasuje do połączenia go w postać farszu(...)miski i dodać starkowany ser. Opcjonalnie można jeszcze raz masę spróbować i doprawić przyprawami. Przygotować ciasto naleśnikowe. Składniki na ciasto wymieszać razem na gładką masę. Smażyć naleśniki na przetartej olejem patelni. Natępnie na każdym naleśniku nałożyć około 1 łyżki farszu, zawinąć przeciwległe brzegi i zwinąć w rulony. W jednej misce rozkłócić jajka na panierkę, a do drugiej miski wsypać

Świat Domowej Kuchni
Naleśniki zapiekane z mięsem z rosołu 124

jajka 250 ml mleka szczypta soli olej do smażenia Nadzienie: 20 dag mięsa z rosołu marchewka z rosołu 1 średnia cebula 1/2 piersi z kurczaka 4 pieczarki sól pieprz przyprawa do kurczaka 2-3 łyżki śmietany olej 2 łyżki tartego sera żółtego Z mąki, jajek, mleka i soli przygotować ciasto na naleśniki. Na niewielkiej ilości oleju usmażyć 6 naleśników(...)kurczaka pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć pierś kurczaka posypaną przyprawą. Dodać cebulę i pieczarki. Chwilę smażyć razem. potem dodać marchew i mięso z rosołu. Podlać odrobiną wody i dusić jeszcze chwilę razem. Doprawić solą i pieprzem oraz dodać śmietanę. Podgrzewać jeszcze około 2 minuty. Naleśniki napełniać farszem, zwijać i przekroić na 4 części. Każdą część

Ewusiowe Smaki
Naleśniki z serem zapiekane na patelni 177

patelni: 10 naleśników – zobacz przepis podstawowy na naleśniki 500g twarogu półtłustego lub tłustego cukier do smaku 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 jajko olej kokosowy do smażenia Jak zrobić naleśniki z serem zapiekane na patelni(...)Twaróg słodzimy cukrem, mieszamy z wanilią oraz jajkiem. Powstałym farszem smarujemy naleśniki i zawijamy jak krokiety lub składamy na cztery w „chusteczki” Na patelni rozgrzewamy olej, układamy naleśniki. Smażymy na złoto z obu stron. Artykuł Naleśniki z serem zapiekane na patelni pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Krokiety z farszem cebulowo-pieczarkowym 118

łyżki gęstej śmietany Olej rzepakowy Do smażenia: olej rzepakowy/ masło klarowane do panierowania: 3 jajka bułka tarta Robimy! Do miski wlewamy wodę i mleko. Mieszamy. Wbijam jajka i miksuję lub roztrzepuję trzepaczką. Dodaje szczyptę soli. Na koniec dodaje mąkę, wciąż mieszając, aby powstała gładka masa. Dobrze jest odstawić ciasto na 15 minut, aby odpoczęło-naleśniki wtedy są lekko pulchniejsze(...)Jeśli nie mamy czasu, smażymy od razu. Smażymy na patelni do naleśników. Lekko pryskam olejem przed 1 naleśnikiem. Smażymy na małym ogniu, aż ładnie nam się zarumienią, ruszając patelnią widzimy, że już odstają brzegi od dna i przewracamy na drugą stronę. Farsz: Obraną cebulę siekamy w wiórka Pieczarki myjemy i albo kroimy całe jak ładne, młode i bielutkie

Latosiowydom
Naleśniki z serkiem i malinami 98

szklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej mała szczypta soli 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią 2 jajka M odrobina oleju do smażenia Dodatkowo: 2 kubeczki waniliowego serka Danio 1 słoiczek malin z syropu cukier puder do oprószenia naleśników Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, cukier waniliowy, mieszamy składniki. Następnie wbijamy jajka, wlewamy wodę gazowaną i mleko. Całość(...)ręczną trzepaczką) lub mikserem, tak by w cieśnie nie było grudek. Naleśniki smażymy na niewielkiej ilość oleju z obu stron na złoto (polecam Wam robić mniejsze naleśniki). Jeśli chodzi o olej ja natłuszczam patelnię tylko przy pierwszym naleśniku, potem już tego nie robię. Każdy naleśnik smarujemy waniliowym serkiem, zwijamy w rulon i kroimy na pół. Układamy porcje obok

Słodkie okruszki
Naleśniki pszenno-żytnie 167

lizać! Zwykle przygotowuję je jako drugie danie ale świetnie nadają się na śniadanie lub podwieczorek. Do naleśników użyłam mąki od Młynomag. 1 szkl mąki pszennej luksusowej Młynomag 1/2 szkl mąki razowej żytniej Młynomag 1,5 szkl mleka 2 jajka 2 łyżki oleju łyżeczka cukru szczypta proszku do pieczenia Jajka wbić do miski, dodać mleko, olej, obie mąki oraz cukier(...)pół godziny aby odpoczęło. Patelnię teflonową dobrze rozgrzać, wlać odrobinkę oleju, rozprowadzić na patelni ciasto i smażyć naleśniki z obu stron na rumiano. Ponieważ ciasto zawiera już olej, kolejne naleśniki nie będą wymagały natłuszczania patelni

Smakołyki Asi
Zapiekane faszerowane naleśniki 121

wytrawne naleśniczki zapiekane z cukinią, szynką i serem camembert to ciekawy pomysł na niecodzienny obiad lub danie na przyjęcie. Polecam!       Składniki: ok 7-8 naleśników PRZEPIS TUTAJ olej do smażenia 5 dkg żółtego sera Farsz: 1/2 młodej cukinii 1 serek camembert ok 7-8 plasterków szynki (u mnie szynka z indyka) Sos: 3-4 łyżki przecieru(...)niewielkiej ilości oleju *** *** Na każdym naleśniku układamy plasterek szynki, kilka plasterków cukinii oraz oraz kilka plasterków camemberta *** *** Naleśniczki zwijamy w rulony i układamy w naczyniu żaroodpornym *** *** Zwinięte naleśniczki polewamy przecierem pomidorowym *** *** W osobnej miseczce mieszamy majonez z jogurtem i przeciśniętym czosnkiem. Doprawiamy delikatnie do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Tak powstałym sosem polewamy naleśniki *** *** Danie posypujemy startym żółtym

Blog z Apetytem
Naleśniki ze szpinakiem 138

pieprz Przygotowanie: Z mąki, jaj, mleka i oleju przygotowujemy ciasto naleśnikowe z odrobiną wody. Smażymy naleśniki, na patelni posmarowanej uprzednio papierowym ręcznikiem z odrobiną oleju. umyty szpinak przesmażamy z czosnkiem na oleju. W naleśniki układamy przesmażony szpinak i ser mimolette oraz tuńczyka z posiekanym anchois. Wkładamy jeszcze raz na patelnie i dusimy pod przykryciem ok. 1 minutę

KUCHNIA POLSKA