naleśniki z olejem - 4909 przepisów (strona:10/328)

Krokiety z kapustą kiszoną i pieczarkami 86

mleka 5 łyżek oleju 2 i 1/2 szklanki gorącej wody 3 i 2/3 szklanki mąki Na farsz: 2 kg kiszonej kapusty listek laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego 1 kg pieczarek 2 łyżki masła 2 cebule sól i pieprz Na panierkę 8 jajek 500 g bułki tartej sól i pieprz Ponad to : olej do smażenia  Naleśniki. Do wysokiej miski(...)pieczarek odparuje. Do wystudzonej kapusty dodać pieczarki i cebulę, doprawić solą i pieprzem. Farsz ma wyjść dość ostry. Na naleśniki nakładać farsz i dość ciasno zwijać. Panierować w roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Smażyć na średnim ogniu na rozgrzanym oleju. Podać gorące z czerwonym barszczykiem. Smacznego

Krylowa Kuchnia
Naleśniki z kaszy manny 117

było grudek i odstawić na pół godziny. Następnie dodać pozostałe składniki wymieszać i smażyć na rozgrzanej patelni jak tradycyjne naleśniki. (patelnię delikatnie smaruje olejem tylko przy pierwszym naleśniku. Przy kolejnych nie ma takiej konieczności).Smacznego

Kulinarne przygody
Krokiety z mięsem i pieczarkami 114

szynki, 10 dag pieczarek, 5 dag wędzonki, 2 dag masła, olej do smażenia , 1 jajko, bułka tarta do panierki. Wykonanie: Zmiksować składniki na ciasto i usmażyć na oleju cienkie naleśniki. Pieczarki oczyścić, pokroić i udusić na maśle, wrzucić pokrojoną wędlinę, chwilę razem podsmażyć. Następnie zmielić, lub bardzo drobno posiekać i nakładać na przygotowane naleśniki. Formować krokiety, obtaczać(...)jaju i bułce tartej i smażyć złociście na oleju z obu stron, następnie kroić i podawać do barszczyku lub zup czystych

Tradycyjna Kuchnia
Naleśniki dla miłośników konkretów, czyli buritto z przepysznym pomidorowo – kiełbasowym nadzieniem 158

zrobić wcześniej i tylko zapiec przed podaniem. Goście zazwyczaj są zdziwieni jak widzą naleśniki, no ale po spróbowaniu już nikt się nie dziwi :) Naleśniki: 3 jajka 3 szklanki mleka 3 szklanki mąki *ewentualnie olej do smażenia Nadzienie: 4 kawałki kiełbasy śląskiej (lub więcej :) 1 duża cebula 1 duża papryka (kolor dowolny) 1 łyżka oleju 1 puszka czerwonej fasolki(...)mąką. Ciasto naleśnikowe jest gotowe, gdy nie ma grudek. Naleśniki pieczemy na rozgrzanej patelni, bez dodatku oleju. Jeśli ciasto lepi się do patelni, wówczas możemy co pewien czas wlać kroplę oleju, lub przetrzeć patelnię papierem kuchennym nasączonym olejem. Po upieczeniu wszystkich naleśników przyrządzamy sos. Kiełbasę i cebulę obieramy ze skórki, kroimy w kosteczki. Paprykę kroimy w podłyżne paski

Smakowy Raj
Krokiety z makrelą wędzoną 174

szklanki mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka wody gazowanej Wszystkie składniki wymieszać trzepaczką lub mikserem. Odstawić na 30 minut ciasto, aby odpoczęło. Patelnię posmarować olejem i smażyć naleśniki na rumiano  z obu stron. Farsz 2 średnie wędzone makrele 2-3  łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki posiekanego szczypiorku pieprz Makrele oddzielić od ości. Dodać jogurt, szczypiorek(...)pieprz w  razie potrzeby sól i dokładnie ugnieść widelcem. Dodatkowo bułka tarta do panierowania 2 jajka olej do smażenia Na każdy naleśnik nałożyć farsz rybny i zawijać w koperty. Krokieta obtoczyć w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Smażyć z dwóch stron aż będzie rumiany. krokiety z wędzoną makrelą

O kuchni z uczuciem
Naleśniki z serem zapiekane w piekarniku pod śmietanową pierzynką . 153

szklanki  mleka 1/2 szklanki wody mineralnej  1 cukier waniliowy 2  jajka 2 łyżki oleju 1 szklanka mąki 2 kostki po 250 g sera białego śmietankowego 2 cukry waniliowe 2/ 3 łyżki cukru do smaku 4 jajka Do polania naleśników :   około(...)śmietanki 30 % 2/3 łyżki cukru pudru  1 cukier waniliowy  2 jajka olej do smażenia Wykonanie : Do miski wlać wodę , mleko , olej, dodać cukier , jajka , cukier waniliowy i wymieszać mikserem, dodawać ciągle mieszając mąkę .   Ciasto ma być bez grudek. Rozgrzewamy patelnię do naleśników , smarujemy odrobina oleju , wlewamy porcję ciasta i smażymy z obydwu stron na lekko rumiano

Sama słodycz i szczypta chili
Pyszne naleśniki, ciasto naleśnikowe 115

wylejemy na patelnię. Drukuj Przepis na pyszne naleśniki Delikatne naleśniki, świetne do nadziewania. Nie rwą się, są mięciutkie i smaczne. Składniki 2 szt jajek 3/4 szkl. mleka 1/2 szkl. wody gazowanej u mnie lekko gazowana 1-1,25 szkl. mąki 1 szczypta soli 3 łyżki masła olej do smarowania patelni Wykonanie Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy(...)mąki. Ciasto mieszamy na gładką masę za pomocą miksera lub trzepaczką. Odstawiamy ciasto na 0,5-1h godziny do lodówki do zgęstnienia. Patelnię nagrzewamy i smarujemy pędzelkiem olejem. Smażymy naleśniki, przesmarowując patelnię co kilka placków. Artykuł Pyszne naleśniki, ciasto naleśnikowe pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Krokiety z kapustą i grzybami 223

Odstawić do ostudzenia. Kiedy farsz będzie już zimny przemielić wszystko razem przez maszynkę do mięsa. Przygotować ciasto naleśnikowe. Składniki na ciasto wymieszać razem na gładką masę. Smażyć naleśniki na przetartej olejem patelni. Następnie na każdym naleśniku nałożyć około 1 łyżki farszu, zawinąć przeciwległe brzegi i zwinąć w rulony. W jednej misce rozkłócić jajka na panierkę, a do drugiej miski

Świat Domowej Kuchni
Naleśniki z ananasem i nutą wanilii 129

problemu. Wszystko zaznaczyłam przy składnikach na naleśniki. Składniki: Na naleśniki: 2 szklanki napoju migdałowego (dziś u mnie) lub 1 szklanka mleka + 1 szklanka wody gazowanej 2 szklanki mąki pszennej – u mnie wrocławska PZZ Białystok mała szczypta soli 1 jajko klasy M odrobina oleju do smażenia Na ananasa z nutą wanilii: 3 krążki ananasa z lekkiego syropu(...)oleju (ja daję niedużą ilość oleju co któryś naleśnik). W międzyczasie przygotowujemy ananasa. Krążki kroimy na małe kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy miód i wrzucamy nasze kawałki ananasa. Podsmażamy ananasa z 2-3 minuty. Następnie dodajemy 3 łyżki lekkiego syropu i szczyptę cukru waniliowego. Smażymy jeszcze z 1 minutkę. Przekładamy całość do miseczki. Naleśniki dowolnie składamy. Oprószamy cukrem

Słodkie okruszki
Krokiety z kapustą i pieczarkami 166

siekamy. Dorzucamy do pieczarek i cebuli - wszystko razem podsmażamy aż kapusta bedzie miekka. Na końcu farsz doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Smażymy naleśniki z obu stron na oleju. Na każdy naleśnik nakładamy odrobinę farszu i zwiajamy. Tak przygotowane krokiety obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy z obu stron na złoty kolor

Smaki Natalii
Zdrowe naleśniki pełnoziarniste gryczano-orkiszowe na maślance 135

miodem. SKŁADNIKI 3 jajka szczypta soli 2 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki oleju rzepakowego 500 ml maślanki 150 g mąki gryczanej 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej do podania: jagody i syrop klonowy WYKONANIE Do miski wbić jajka, dodać szczyptę soli, cukier trzcinowy i zmiksować. Następnie dodać olej, maślankę i wymieszane ze sobą obie mąki. Ponownie zmiksować na jednolitą masę(...)naleśnikowego, rozprowadzić go po patelni kulistym ruchem ręki i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać od razu polane syropem klonowym i posypane jagodami. Uwagi: Dzięki zawartości oleju rzepakowego naleśniki smażymy bez dodatku tłuszczu na patelni teflonowej lub innej nieprzywierającej powłoce. Przepis bierze udział w akcji "Błyskawiczny piątek

Passions hobbies life
Krokiety ze szpinakiem i fetą 123

jajka około 1,5 szklanki mąki pszennej 1/ łyżeczki soli olej do smażenia farsz : 500-600 g szpinaku (u mnie brykiet) 270 g sera feta 3 ząbki czosnki sól, czosnek granulowany dodatkowo : 3 jajka 2 szklanki bułki tartej olej do smażenia do podania sos czosnkowy i szczypiorek. Przygotowanie : Naleśniki: do miski wlewamy mleko, wbijamy jajka, dodajemy mąkę i sól(...)miksujemy na gładkie ciasto. Patelnie rozgrzewamy smarując olejem, smażymy rumiane naleśniki. Farsz: na patelnie (u mnie teflon) wrzucam szpinak (lekko rozmrożony) podduszamy kilka chwil aż całkowicie się rozmrozi,  dodajemy ser oraz przeciśnięty czosnek. Całość dusimy do odparowania i połączenia się składników. Na koniec doprawiamy do smaku czosnkiem granulowanym i solą. Na naleśniki nakładamy farsz, składamy w kopertę

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zapiekanka z cukinii 158

włoskiej Kamis ½ szklanki przecieru pomidorowego Bazylia Oregano Sól Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Cukinię umyć, obrać, pokroić na podłużne plastry. Posypać przyprawą włoską. Patelnię (ja użyłam tej do naleśników) posmarować olejem za pomocą pędzla. Ułożyć na niej cukinię i podsmażyć z obu stron. Następnie połowę wyłożyć na dnie kokilek. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Zeszklić na patelni

Fabryka pomysłów
Sierpniowe sakiewki z kurkami, cukinią i pomidorami 128

jajka 220ml mleka 220ml wody gazowanej szczypta soli olej do smażenia 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki Farsz: 200g kurek 300g cukinii 1 duży pomidor malinowy 1 garść pomidorków koktajlowych 1 gałązka świeżego rozmarynu 2 ząbki czosnku sól i pieprz olej do smażenia Sposób przyrządzenia: Naleśniki 1. W misce wymieszaj mleko z jajami. 2. Dodaj pozostałe(...)składniki - wymieszaj wszystko na gładkie ciasto. 3. Smaż cienkie naleśniki na niewielkiej ilości oleju. Farsz: 1. Cukinię umyj i pokrój w kostkę - przełóż na patelnię z rozgrzanym olejem i smaż na małym ogniu. 2. Kurki oczyść, podziel na mniejsze kawałki i dodaj do cukinii - smaż 5min. 3. Pomidory umyj i pokrój w kostkę (dużego) i na połówki (koktajlowe) - dodaj

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Torcik naleśnikowy, z twarożkiem i płatkami zbożowymi Lubella Mlekołaki Choco Piegołaki 106

wody gazowanej 2 jajka łyżka oleju rzepakowego nadzienie: 800 g kremowego naturalnego twarożku 150 g płatków Lubella Mlekołaki Choco Piegołaki czerwona pomarańcza Mąkę łączymy z jajami, sokiem pomarańczowym i wodą gazowaną. Miksujemy na gładką masę, po czym dolewamy olej i mieszamy. Na nieprzywieralnej patelni, lekko natłuszczonej olejem, smażymy naleśniki (20 sztuk o średnicy około 12 cm). Na każdym

Mienta blog