mięso - 63110 przepisów (strona:15/4208)

Grecka Musaka 14

jagnięciną, czyli jak w 3 prostych krokach, w łatwy i szybki sposób przygotować najlepszą i prawdziwą Musakę w domu! To tradycyjne greckie danie jest cudownym połączeniem smażonego bakłażana oraz mięsa mielonego w sosie pomidorowym, zapieczonych pod pierzynką z beszamelu. A wszystko to dopełnione odpowiednimi przyprawami i ziołami, które dodatkowo podkręcają smak i aromat pieczonych warzyw i mięsa. Z naszego przepisu(...)warto! Wykorzystaj sezon na bakłażany i przygotuj pyszną Musakę dla całej rodziny! Zapraszamy na przepis! Grecka Musaka Składniki: Baza: średniej wielkości bakłażan: 8 szt. oliwa z oliwek/olej do smażenia Mięso mielone i sos pomidorowy: mięso mielone jagnięcina lub wołowina: 500 – 600 g cebula: 2 szt. czerwone wino: 100 ml dojrzałe duże, czerwone pomidory: 3 szt. (opcjonalnie pomidory w puszce

Kuchnia Na Wypasie
Bitki wieprzowe 37

ziemniaków (np. kluski śląskie, kopytka), oraz posiekanych ogórków kiszonych, warzyw lub ulubionych surówek. Bitki wieprzowe świetnie smakują z puree ziemniaczanym oraz z zasmażanymi buraczkami bądź kapustą. Miękkie i delikatne mięso w sosie własnym to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Bitki w sosie pasują na uroczysty obiad lub kilkudniowy posiłek w tygodniu. Super obiad do pracy, z rozmaitymi dodatkami(...)Delikatne mięso przełamiesz dodatkiem surówki z kiszonych ogórków . Jeśli chcesz urozmaicić bitki wieprzowe w sosie dodaj kilka posiekanych pieczarek lub pokrojoną w drobną kosteczkę czerwoną paprykę albo połowę cukinii (przesmaż je razem z cebulą i czosnkiem, dalej postępuj zgodnie z przepisem). Zapraszam po mój sprawdzony przepis na bitki wieprzowe, które przygotujesz z dowolnego mięsa wieprzowego, a nawet z wołowiny. SKŁADNIKI

Zasmakuj Kuchni
Tatar 60

Tatar (albo inaczej: befsztyk tatarski) – surowe mięso i surowe żółtko, czyli w sam raz posiłek dla jaskiniowca – czy rzeczywiście? Według angielskiej Wikipedii tatar jako danie z surowej wołowiny i żółtka ma zaledwie stuletnią historię. Ogniem posługiwał się już Homo Erectus przed milionem lat i według wielu to właśnie obróbka termiczna żywności pozwoliła mu na szybki rozwój. Czy powinniśmy(...)więc jeść surowe mięso? Czy to zdrowe i bezpieczne? Mięso poddane obróbce termicznej (pieczone, gotowane…) ma dużo zalet, ale też kilka wad, np. gorszą dostępność niektórych aminokwasów i znacznie mniejszą zawartość witamin B6 i C. We wszystkich kulturach świata istnieją dania zawierające surowe mięso (tatar lub carpaccio w Europie, sushi w Azji…) i pomimo opanowania ognia od tysiącleci

PaleoSMAK
Pierogi z mięsem i słodką kapustą 142

Pierogi z mięsem i słodką kapustą , (która została mi z robienia gołąbków) i cebulą, farsz podsmażyłam, potem poszatkowałam. Powiem Wam, że jest pyszny, idealnie nadaje się też jako farsz do krokietów lub knedli . Czy też tak macie, że chcecie coś pysznego zjeść, ale nie chce się Wam gotować dużej porcji, tylko gotujecie coś dla siebie jak np. 15 sztuk pierogów(...)gołąbków było, wykorzystam resztę kapusty do przygotowania farszu. Wrzuciłam więc podgotowaną kapustę do zamrażarki na zaś, z myślą że zrobię farsz do czegoś niezbyt konkretnego, bo mieszając kapustę z mięsem mogę wykorzystać do krokietów, pierogów czy do knedli, oczywiście w połączeniu z mięsem mielonym i podsmażoną cebulką. Po rozmrożeniu kapusty zrobiłam farsz i przygotowałam Pierogi z mięsem i słodką kapustą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Majowy chill... czyli przepis na królika duszonego z grzybami 57

Wróciłam z domu!  Przywiozłam zapas suszonych żurawin i mięso z królika. Żurawiny - do szafki, ale jak słyszę "królik" to przypomina mi się, jak babcia Benia robił duszone mięso w sosie własnym z dodatkiem majeranku... i wszyscy się nim zajadaliśmy. A, że królika hodował mój tato, rósł on sobie zgodnie z prawami natury. Wiem, że mięso było najwyższej jakości. Pierwszeństwo(...)króliczego mięsa mieli zawsze najmłodsi - zupka dla małych dzieci na bazie tego mięsa jest bardzo wartościowym posiłkiem. Świadomie patrząc na talerz...   W tym daniu znajdziesz składniki mineralne takie jak: miedź , łatwo przyswajalne żelazo (również dzięki miedzi) i witaminy z grupy B .  Wracając do babci - nikt inny, tylko ona, powiedziała mi jak obchodzić się z mięsem królika! To był

Gary Bez dna
Pieczeń z mięsa mielonego 116

oglądać jego programy. Podoba mi się jak porusza się w kuchni - ma się wrażenie, że dania które przygotowuje nie wymagają żadnego wysiłku. Potrawą, którą dziś przygotowałam jest pieczeń z mięsa mielonego . Zapiekankę z mięsa mielonego można podawać na ciepło jako danie główne, ale także na zimno jako wędlinę na kanapki. W obu postaciach mięso jest bardzo smaczne. Dzięki dodatkowi boczku(...)bulionu mięso nie jest suche, a dodatek ziół i kopru włoskiego sprawia, że całości jest bardzo aromatyczna. Zdecydowanie polecam wypróbować to danie! Świetnie sprawdzi się na niedzielny obiad. Pozostałą część mięsa można następnego dnia zabrać do pracy.  Pieczeń z mięsa mielonego Składniki: 2-3 bulwy kopru włoskiego 1 większa cebula 2 marchewki 1 pietruszka 2 gałązki rozmarynu 2 gałązki

Codzienne Gotowanie
Mielonka drobiowa z szynkowaru 67

Mięso z kurczaka jest naprawdę fajne – zdrowe i niskokaloryczne, a jeśli je dobrze przyrządzimy – również smaczne. Dlatego dziś zrobiłem w szynkowarze mielonkę z kurczaka. Wykorzystałem do niej zarówno piersi, jak i udka, by mięso nie było zbyt suche. Spróbujcie sami! Przepis wykorzystuje szynkowar, którego opis i informacje o tym, gdzie go kupić, znajdziecie tutaj: http://proste-przepisy.pl/szynkowar-opis-i-recenzja/ . Lista zakupów(...)mięsa drobiowego (u mnie: 500 g piersi i 500 g mięsa z uda) 50 ml gorącej wody 1 łyżeczka żelatyny spożywczej Przyprawy: 2–3 łyżeczki soli do peklowania Może być też zwykła, ale wtedy mięso poszarzeje i być może wytrzyma w lodówce trochę krócej. ½ łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki papryki czerwonej 1 łyżeczka bazylii listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic

Proste-przepisy.pl
Pieczeń mięsna 113

Mięso mielone w sam raz nadaje się nie tylko na pulpety czy sznycle. Pieczeń mięsna Pieczeń z mięsa mielonego z dodatkiem jajka gotowanego. To moja dzisiejsza propozycja na danie obiadowe z wykorzystaniem mięsa mielonego. Skusiłam sie na mięso z indyka. Jest delikatniejsze w smaku od mięsa wołowego. Nie jest też tak tłuste jak mięso wieprzowe. Do pieczeni przygotowałam sos pomidorowy(...)Był lekko pikantny dzięki dodatkowi suszonych ziół włoskich. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki. 50 dkg mięsa mielonego z indyka 35 dkg selera 4 jajka ugotowane na półmiękko 3 jajka (surowe) 20 dkg bułki czerstwej 1/2 łyżeczka soli 1/4 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego 1 łyżka

mecooks
Pieczeń mięsna 98

Mięso mielone w sam raz nadaje się nie tylko na pulpety czy sznycle. Pieczeń mięsna Pieczeń z mięsa mielonego z dodatkiem jajka gotowanego. To moja dzisiejsza propozycja na danie obiadowe z wykorzystaniem mięsa mielonego. Skusiłam sie na mięso z indyka. Jest delikatniejsze w smaku od mięsa wołowego. Nie jest też tak tłuste jak mięso wieprzowe. Do pieczeni przygotowałam sos pomidorowy(...)Był lekko pikantny dzięki dodatkowi suszonych ziół włoskich. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki. 50 dkg mięsa mielonego z indyka 35 dkg selera 4 jajka ugotowane na półmiękko 3 jajka (surowe) 20 dkg bułki czerstwej 1/2 łyżeczka soli 1/4 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego 1 łyżka

mecooks
Porady kulinarne: Jak gotować mięso a jak przygotowywać wywar z mięsa? 147

Mięso z dziczyzny (źródło: freeimages.com / Mario Carangi) Mięso można przygotować na wiele sposobów, jednakże są dwa zasadnicze zastosowania mięsa: mięso gotowane, pieczone czy duszone w wielu postaciach i wywary z mięsa jako bazy do zup, sosów itp. W tych dwóch zastosowaniach z mięsem należy postępować różnorako, aby wydobyć z niego to, co najlepsze. Jeśli gotujemy wywar z mięsa (nieważne(...)rosół, zupa na wywarze, sos itp.) to mięso wkładamy do zimnej wody i doprowadzamy do wrzenia – wtedy soki z mięsa przejdą w większości lub w całości do wywaru. Jeśli z kolei chcemy mięso ugotować i zachować w nim wszystkie soki i smak, to wrzucamy mięso do wrzącej wody. Pod wpływem gorącej wody białko się ścina, a mięso zamyka uniemożliwiając

WojnaNaSmaki.pl
Duszony schab z pieczoną cebulką 122

jabłek i przypraw przenikają się wzajemnie tworząc lekko słodki posmak. Przed zaserwowaniem, na taki podkład kładę mięsko. Można również wydzielonym w czasie pieczenia cebuli z jabłkami sokiem, polać nasze mięso i chwilkę zapiec. Tak czy siak niebo w gębie A mój mąż lubi plaster takiego schabu położyć na kanapce, posmarować musztardą i na to położyć pieczoną cebulę. A taki duszony(...)schab nie jest trudny do wykonania, więc z czystym sumieniem polecam go nawet początkującym kucharzom. Ja przed robieniem czegokolwiek ze schabu, moczę go kilka godzin w mleku. Wtedy mięso jest w smaku delikatniejsze. Podobnie możecie spróbować z drobiem. Idealnie ten trick sprawdza się, kiedy mięso leży zapomniane kilka dni w lodówce. W taki sposób można mu prosto przywrócić świeżość. Długość

Mieszam w Garnku
Zapiekanka z ziemniakami, jajkami i mięsem 131

macie czasami problem jak zagospodarować resztki obiadowe? Nie jesteście samotni z tym problemem, ale już niedługo. Mam dla Was przepis na fantastyczną zapiekankę, gdzie umieścicie nadmiar mięsa i ziemniaków z obiadu, nakarmicie 6 osób i wszyscy będą syci (i chwalić jakie pyszne jedzenie przygotowaliście). Do przygotowania zapiekanki (dla 6-ciu głodnych osób) potrzebujemy: – 6 ugotowanych ziemniaków – ketchup(...)przyprawy (np bazylię, majeranek, sól, pieprz) – mięso (może to być kiełbaska, mięso z kurczaka ) – 1 cebulę – 4 jajka ugotowane – 1 puszkę groszku – 1 puszkę czerwonej fasoli – 1 paprykę czerwoną surową Ugotowane ziemniaki kroimy w plastry. Układamy część z nich na spodzie, polewamy ketchupem i przyprawiamy. Na to kładziemy mięso i posypujemy cebulą pokrojoną

Szybko Tanio Smacznie
Jak upiec mięso w kawałku 123

upiec mięso w kawałku, tak aby było soczyste i miękkie? Muszę przyznać, że mięso pieczone w kawałku zwłaszcza wołowina czy barani stek sprawiały mi problem, oczywiście wynikający z braku należytej wiedzy jak takie mięso piec. Po wielu latach wzmagań doszłam do wniosku, że jednak najprościej to sprawić sobie kuchenny termometr. Kupując piekarnik kilka lat temu kierowałam się właśnie(...)bieżącą wodą bez żadnych problemów. Bardzo wygądnie. Mam również zwykły kuchenny termometr, którym jedynie mogę mierzyć temperaturę. Jest to trochę problematyczne, bo jako tako trzeba się orientować, kiedy mięso uzyska odpowiednią temperaturę. Piekąc mięso z termometrem wciśniętym w najgrubsze miejsce jest o wiele wygodniejsze. Więcej czasu zajmuje pieczenia mięsa z kością, a wtedy wbijam termometr w najgrubsze miejsce przy kości

codojedzenia
Tatar 211

Tatar (albo inaczej: befsztyk tatarski) – surowe mięso i surowe żółtko, czyli w sam raz posiłek dla jaskiniowca – czy rzeczywiście? Według angielskiej Wikipedii tatar jako danie z surowej wołowiny i żółtka ma zaledwie stuletnią historię. Ogniem posługiwał się już Homo Erectus przed milionem lat i według wielu to właśnie obróbka termiczna żywności pozwoliła mu na szybki rozwój. Czy powinniśmy(...)więc jeść surowe mięso? Czy to zdrowe i bezpieczne? Mięso poddane obróbce termicznej (pieczone, gotowane…) ma dużo zalet, ale też kilka wad, np. gorszą dostępność niektórych aminokwasów i znacznie mniejszą zawartość witamin B6 i C. We wszystkich kulturach świata istnieją dania zawierające surowe mięso (tatar lub carpaccio w Europe, sushi w Azji…) i pomimo opanowania ognia od tysiącleci

PaleoSMAK
Święta krowa - słów kilka o polędwicy wołowej, na steki rzecz jasna ;) 181

aura dopisała i zrobiliśmy grilla. I jak na burżujów przystało, grillowaliśmy steki z polędwicy wołowej :) I tak sobie pomyślałam, że mogłabym Wam co nieco opowiedzieć o tym szlachetnym kawałku mięsa. Polędwica to długi, wąski mięsień znajdujący się w tylnej części półtuszy wołowej i uważany jest za najbardziej wartościowy pod względem kulinarnym kawałek mięsa otrzymywany z krowy. Nie należy mylić polędwicy(...)wołowej z polędwiczką wieprzową. Jest to mięsień, który za życia zwierzęcia wykonuje niewielką pracę, ma strukturę drobnoziarnistą, a co za tym idzie, jego mięso jest delikatne. Polędwica wołowa jest dosyć droga, ale od czasu do czasu warto zainwestować w kawałek i przyrządzić dobrego, odpowiednio wysmażonego steka. Na zdjęciu powyżej mamy polędwicę wołową wraz z głową. Głowa to ten szerszy, grubszy

W kuchni Katie
Gulasz z Jelenia 146

SKŁADNIKI: 700 g mięsa z jelenia (wcześniej zamarynowane w przyprawach: rozmaryn, pieprz, szczypta soli- 12 godzin w lodówce) 1 duża cebula biała 1 duża cebula czerwona 4 ząbki czosnku 50 g masła 100 g suszonych wędzonych śliwek Mięso obmyć i pokroić na kawałki (w kostkę około 2 cm kawałek). Mięso przyprawić i odstawić do lodówki na 12 godzin. Mięso przekładamy(...)pokrojona w krążki cebulę, posiekany czosnek i śliwki. Zamykamy pokrywę i wybieramy opcję FRY i czas przygotowania 10 minut. Gdy czas zacznie się odliczanie czasu, otwieramy pokrywę i mieszamy mięso tak aby obsmażyć każdy kawałek mięsa.  40 g borowików szlachetnych (suszonych) 40 g grzybów mun Grzyby zalewamy 2 szklankami gorącej wody. Odstawiamy na kilka godzin.  1 duża marchewka

ClauditteMissCooking
500 przepis na blogu: gołąbki z mięsem i razowym chlebem w sosie grzybowym 153

książka kucharska"  Tym samym pragnę podziękować za to, że mi w tym towarzyszycie i tworzycie ją razem ze mną Dziś trochę inne gołąbki, ponieważ z samym mięsem mielonym. Do mięsa nie dodawałam namoczonej bułki, tylko razowy chleb. Tak dla zdrowia ;) Gołąbki w sosie grzybowym to idealna potrawa na zimę.Składniki:1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego2 litry(...)delikatnie oddzielamy liście od głąba. Jeśli sprawia nam to trudność, kapusta musi jeszcze się pogotować. Chleb razowy miksujemy w malakserze (bez skórki) na drobne okruchy. Mieszamy z mięsem, jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Na każdym liściu układamy farsz, zwijamy najpierw podstawę liścia, następnie boki do środka. Duży garnek (u mnie gęsiarka) wykładamy liśćmi kapusty (tymi uszkodzonymi, żeby się

Bon Appetit Małgorzaty
G... Gnocchi pomodoro&mięso mielone&mozarella 224

włoskich klusek, których tradycyjny, ziemniaczany smak kojarzy się z naszymi kopytkami. Podaje się je z przeróżnymi sosami. Ja postawiłam na klasykę czyli bardzo czosnkowy i bazyliowy sos pomidorowy z mięsem mielonym. Proste, a jakie pyszne! Składniki: 1 opakowanie gnocchi (u mnie smak naturalny) 1 puszka pomidorów z puszki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 3 plastry mozarelli(...)łyżka oleju rzepakowego 1 szklanka wody 200g mięsa mielonego sól, pieprz, papryka ostra, bazylia, oregano, pietruszka Przygotowanie: Gnocchi gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Zazwyczaj wrzuca się je do wrzątku na ok. 1,5-2 minuty. Na oleju podsmażamy 1/2 cebuli i 1 ząbek czosnku, dodajemy mięso mielone, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i pietruszką. Gdy będzie gotowe, dokładamy do niego ugotowane

Kitchens Alphabet
Zapiekanka z mięsa mielonego i ziemniaków 949

mięsa mielonego 10 średnich ziemniaków 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka 5 łyżek mleka 5 łyżek śmietanki kremówki 20 g masła 2 łyżki oliwy z oliwek 50-70 g starkowanego żółtego sera sól pieprz Bardzo proste danie obiadowe, nie wymagające dużego nakładu pracy - a z kolei idealne dla miłośników zapiekanek i wszelkich dań jednogarnkowych. Cebulę obrać i posiekać na drobną(...)kosteczkę. Przełożyć na patelnię, dodać oliwę i zeszklić na jasnozłoty kolor. W międzyczasie obrać marchewkę i pietruszkę. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do cebuli. Następnie dodać mięso mielone i wszystko razem przesmażyć, do momentu aż mięso nie będzie różowe. Przyprawić do smaku. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i utłuc na gładkie puree z mlekiem

Świat Domowej Kuchni
Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką 169

Lepienie pierogów to dla mnie sama przyjemność. Tym razem przygotowałam pierogi z mięsem, a zamiast tradycyjnej surówki podsmażyłam na oliwie cebule czerwoną i białą razem z paskami marchwi.Pierogi z mięsem, cebulą i marchewkąSkładniki:na ciasto2 szklanki mąki pszennej1 jajko2 łyżki oliwy z oliwek1 szklanka ciepłej wodyszczypta solimąka do posypania blatuna farsz500 g wołowiny1 cebulasol do smakuoliwa z oliwekponadtoczerwona cebulabiała cebula1(...)marchewkasol ziołowa w młynkuoliwa z oliwekPrzygotowanie:Mięso gotujemy, aż będzie miękkie, wywar możemy wykorzystać np. do przygotowania zupy.  Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę. Ugotowane mięso mielimy razem z podsmażoną cebulą, doprawiamy do smaku. Przygotowujemy ciasto na pierogi. Wykrawamy krążki, nakładamy farsz i zlepiamy. Gotujemy w osolonym wrzątku, aż wypłyną na wierzch. W między czasie na oliwie

Moja smaczna kuchnia
Makaron z Sosem Warzywnym i Mięsem Mielonym 186

warzywny z gotowej mieszanki warzyw na patelnie. Idealny na dni gdy nie mamy czasu lub po prostu ochoty na zbyt długie przesiadywanie w kuchni.Makaron z Sosem Warzywnym i Mięsem Mielonym - Składniki:ok. 400 g dowolnego makaronu500 g mięsa mielonegocebula2 duże ząbki czosnkupomidory w puszcze (najlepiej krojone)1 kostka bulionowa warzywna + 250 ml wrzątku2 łyżki koncentratu pomidorowegoopakowanie mrożonych warzyw(...)patelnie (ok. 500 g)przyprawy: bazylia, tymianek, czosnek w proszku, lubczyk, oregano, słodka papryka, sól, pieprzok. 40 g żółtego seraMakaron z Sosem Warzywnym i Mięsem Mielonym - Sposób przygotowania:Cebulę zeszklić, dodać czosnek, podsmażyć po czym wrzucić mięso mielone. Za pomocą widelca "rozgnieść" je na patelni i smażyć do zbrązowienia. Następnie wlać pomidory puszki, chwilę gotować i połączyć z kostką

Słodka Strona
Bagietka z mięsem i warzywami 204

Przyda nam się trochę odmiany. Zrobimy coś innego. Potrzebujemy niewiele gotowanego mięsa z kurczaka. Wystarczy ćwiartka lub pierś. Oczywiście bagietki do pieczenia. Do tego warzywa: -kapusta pekińska -cebula -papryka -ogórek -pomidor Do tego kilka plastrów żółtego sera i przyprawy: -tzatziki -kebab-gyros -warzywko -olej -jogurt -majonez    Mięso kroimy na małe kawałki, posypujemy przyprawą kebab-gyros i skrapiamy olejem(...)drobną kostkę, delikatnie przyprawiamy warzywkiem i mieszamy. Z jogurtu, majonezu i przyprawy tzatziki robimy sos. Bagietki nacinamy wzdłuż, lekko rozchylamy i układamy na blaszce.    Na patelni podsmażamy mięso do zrumienienia.    Nagrzewamy piekarnik do temp. 160 st. C i wstawiamy bagietki na 5-10 minut.    Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i wykładamy je plastrami

Maminek kulinarny
Krokiety z kapustą, mięsem i grzybami 146

podanych składników otrzymamy ok 30 sztuk krokietów.    Składniki na farsz: -0,7 kg pieczarek -0,7 kg kapusty kiszonej -0,7 kg kapusty białej -0,7 kg mięsa np. łopatki -2 cebule -przyprawa warzywna i pieprz do smaku -masło do smażenia    Mięso gotujemy do miękkości z dodatkiem przyprawy warzywnej.    Białą kapustę szatkujemy i kroimy(...)drobno.    Zagotowujemy wodę, wrzucamy białą kapustę i gotujemy ok. 15 minut. Dokładamy kapustę kiszoną i gotujemy ok. 60 minut. Odcedzamy wodę i studzimy.    Ugotowane mięso wyciągamy z garnka i studzimy.    Cebulę kroimy w drobną kostkę i lekko posypujemy warzywkiem.    Pieczarki również.    Na niewielkiej ilości masła szklimy cebulę.    Dodajemy

Maminek kulinarny
Naleśniki z mięsem i pieczarkami 302

Naleśniki wszyscy znają, ale te są wyjątkowe... ...wypełnione mięsno - pieczarkowym farszem a dodatkowo w chrupiącej panierce.    Składniki na farsz: -1/2 kg mielonego mięsa -6 pieczarek lub 15 dkg pieczarek mrożonych -cebula -5-7 dkg żółtego sera -sól, pieprz, przyprawa do mięs -olej lub masło klarowane do smażenia    Składniki na ciasto naleśnikowe: -2 szklanki mleka(...)oleju -szczypta soli i cukru -dodatkowo bułka tarta do panierowania    Pieczarki i cebulę drobno kroimy.    Na patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy do zrumienienia mielone mięso, przyprawione wcześniej solą, pieprzem i przyprawą do mięs. Mięso zdejmujemy na talerz z ręcznikiem papierowym, aby odsączyć tłuszcz.    Na patelni najpierw szklimy cebulkę a następnie dodajemy pokrojone pieczarki

Maminek kulinarny
Mięso z warzywami w sosie teriyaki 408

sekretem są oczywiście proporcje. Dlatego możecie wykonać go samodzielnie, lub pójść "na łatwiznę" i sięgnąć po gotowy, dostępny w każdym supermarkecie, jak ja uczyniłam ;) Sos możecie wykorzystywać do marynowania mięsa, ryb, jako dodatek do sushi lub na wiele innych sposobów, tutaj jak zawsze ogranicza nas wyłącznie wyobraźnia. W tym wpisie przedstawiam przepis na kurczaka z warzywami w sosie teriyaki. Kurczak(...)szybko reagować! Ze względu na porę wybór mięsiw w osiedlowym sklepie był już mocno ograniczony, chciał czy nie chciał wybór padł na kurczęcię, jednak możecie zastąpić go innym rodzajem mięsa (wołowiną, wieprzowiną, drobiem, krewetkami,...). Przepis jest uniwersalny i doskonale będzie się komponować z każdym z nich, a najlepszym dowodem na to jest widok pałaszującego Kochanego Wybranka i jego zachwyty

Taste Of My Day
SEROWA Z MIĘSEM MIELONYM 154

bardzo pożywna zupka robiona z serków topionych. Taka, którą fajnie zjeść jak się wraca w zimny dzień po pracy do domu. Jest bardzo syta, ze względu na zawartość mięsa mielonego. Myślę, że zadowoli nawet osoby, które twierdzą, że ... zupą nie można się najeść :)Składniki:400g dobrego (chudego) mięsa mielonego1 cebula1 por (biała część)2 marchewki1 pietruszkakawałek selerasól, pieprzodrobina(...)ostrej papryki2 serki topione (dowolny smak - nasze ulubione)- ja miałam ementaler bez dodatkówziele angielskieliść laurowykoperekWykonanie:Cebulę i pora kroimy w kostkę, podsmażamy na łyżce oleju na patelni, rozdrabniając mięso widelcem. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną ostrej papryki. Jeśli wydzielił nam się jakikolwiek tłuszcz - odlewamy go.Gotujemy bulion - do wody wrzucamy marchew, pietruszkę, seler, ziele angielskie, liść laurowy, odrobinę solimy (ew. dodajemy

Walijskie Pichcenie
ROLADKI Z MIĘSA MIELONEGO 141

Okazuje się, że po bardzo wielu blogach "krąży" przepis na roladki z mięsa mielonego - nie wiem  dlaczego wcześniej na niego nie wpadłam? Przepis od początku ujął moje serce. Jest bardzo prosty i czułam że wyjdzie pyszne danie obiadowe.  A, że mam sporo zamrożonej mielonej łopatki - czekałam tylko na wolny dzień, żeby "pobuszować" w kuchni.... Przepis znalazłam jako pierwszy(...)musztarda sól, pieprz słodka papryka masło sklarowane Wykonanie: Do zmielonej łopatki dodajemy jajko, 1 pokrojoną i przesmażoną na maśle cebulę oraz przyprawy: trochę majeranku, sól, pieprz, odrobinę przyprawy do mięsa mielonego i słodką paprykę. Dosypujemy 2-3 czybate łyżki bułki tartej. Całość wyrabiamy na gładką masę. Pomiędzy 2 kawałki folii spożywczej lub aluminiowej wkładamy trochę mięsa, rozwałkowujemy na płat

Walijskie Pichcenie
K... Krokiety z kapustą kiszoną i mięsem mielonym 199

dań. ;) Korzystając z wolnego przedpołudnia postanowiłam przygotować Krokiety , czyli nic innego jak smażone naleśniki z farszem. Do najpopularniejszych nadzień należy chyba kapusta kiszona z cebulką. Ja natomiast wzbogaciłam ją mięsem mielonym z pieczarkami i marchewką :) Nie zapomniałam oczywiście o kubku czerwonego barszczu ;) Do dzieła! Składniki (ok. 5 sporych krokietów) Ciasto na naleśnik:  które nie złamie się przy zwijaniu(...)szklanki mleka 2 szklanki mąki 1 szklanka oleju 1 jajko szklanka przegotowanej, ciepłej wody Farsz : 500g mięsa mielonego 2 cebule 1 ząbek czosnku 1 średnia marchewka 4 pieczarki ok. 150g kapusty kiszonej sól, pieprz, papryka słodka, majeranek +jajko + bułka tarta + 2 łyżki oleju Przygotowanie:   Naleśniki :  - łączymy mleko, jajka i mąkę (ręcznie lub mikserem). - dodajemy stopniowo wodę, cały czas

Kitchens Alphabet
Leczo z mięsem mielonym 198

Uprzedzając pytania - wiem, że leczo i mięso mielone to dość niespotykana kombinacja. Słyszałam ostatnio, że takie "oszukiwane leczo" powinno się nazywać ratatouille, ale skoro nie uświadczysz tu ani cukinii, ani bakłażana, to chyba też zły trop. Ja raczej dzisiejszą propozycję nazwałabym wykorzystywaniem zapasów - w zamrażarce walało mi się mięso mielone wciśnięte tam na dzień przed końcem terminu ważności, z drugiego(...)kąta smutno spoglądała zapomniana mieszanka mrożonych papryk. Wyszła ciekawa kombinacja, którą na pewno jeszcze nie raz przyrządzę :) Składniki: - 400 g mięsa mielonego - 500 g pokrojonych, różnokolorowych papryk - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - 3 łyzki oleju - puszka krojonych pomidorów lub 3 świeże - tymianek, oregano, chilli, słodka papryka, sól, pieprz Początek będzie standardowy - na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną w kostkę

Kulinarne zapędy Kokosa
Mięso wekowane 222

Mięso wekowane...robione jakiś czas temu.. łopatka, szynka , żeberka dowolne przyprawy bulionetka wołowa listek, ziele sól papryka słodka  pieprz cayenne  przyprawa do mięs knorr susz warzywny Żeberka i mięso pokrojone w kostkę wymieszać z przyprawą do mięsa i odstawić na kilka godzin do lodówki [ u mnie mięsko było w misce Tupperware].Następnie mięsko podsmażyć, dodać przyprawy , bulionetkę(...)dusić  pod przykryciem na wolnym ogniu. Jak mięso  już miękkie przełożyć gorące do słoików[ z żeberek usunęłam kości],dolać sosu do każdego słoiczka. Zakręcić i pasteryzować metodą tyndalizacji

Moje domowe kucharzenie
Szarpana wieprzowina z dodatkami 20

Magda Jeśli chcemy przygotować w domu samodzielnie szarpaną wieprzowinę, należy uzbroić się w cierpliwość – mięso najlepiej przygotować na 24 godziny przed pieczeniem, a też samo pieczenie swoje zajmuje. Na szczęście ta cierpliwość się opłaca i zostaje nagrodzona przepysznie kruchym, soczystym, rozpływającym się mięsem, któremu nie można się oprzeć. I tak, my pieczemy zawsze solidny kawałek wieprzowiny i jemy przez(...)trzcinowego Dodatki: ulubione bułki – mogą być okrągłe ale podłużne też się nadadzą kilka liście sałaty lodowej około 1/2 słoika pokrojonych ogórków konserwowych lub tak zwanej sałatki szwedzkiej   Mięso przed upieczeniem marynujemy na 24 godziny przed, jest to bardzo ważne, aby dobrze przeszło smakami wszystkich przypraw. Mięso w całym kawałku myjemy, oczyszczamy z błonek, osuszamy ręcznikami papierowymi. W misce

Smaczna Strona
Szaszłyki z kurczaka na grilla 100

Nasz ulubiony przepis na soczyste szaszłyki z kurczaka na grilla. To proste do przygotowania danie z grilla, do którego wystarczy przygotować pyszną marynatę oraz dobrej jakości, świeże mięso drobiowe. Jedyną czasochłonną częścią tego przepisu jest nawlekanie mięsa na szpikulce i oczekiwanie, aż temperatura sprawi, że będzie złocisty i soczysty! Naszym zdaniem kluczem do przygotowania tych pysznych szaszłyków jest utrzymywanie stałej(...)średniej temperatury obracanie mięsa, dzięki czemu mięso smaży się równomiernie. Najlepsza marynata do szaszłyków z kurczaka na grilla z limonką, miodem oraz sosem chili, zaskakująco dobrze sprawdzi się również do innych mięs. Zapach tych grillowanych szaszłyków drobiowych sprawi, że poczujesz się jak w egzotycznej podróży, a do pełni szczęścia zabraknie tylko orzeźwiającego mojito. Szukasz więc sprawdzonego pomysłu na pachnące danie

Kuchnia Na Wypasie
Gulasz meksykański z mięsem mielonym i kabaczkiem (chili) 41

Gulasz meksykański z mięsem mielonym i kabaczkiem  Szukacie przepisów z kabaczkiem? Dziś zapraszam na pyszny gulasz meksykański z mięsem mielonym i kabaczkiem , czyli trochę inną wersję chili con carne . To świetny pomysł na obiad z mięsa mielonego inaczej niż zwykle. Do gulaszu z mięsem mielonym dorzuciłam tym razem pokrojonego w kostkę kabaczka, ale z powodzeniem możecie zastąpić go cukinią(...)bakłażanem. To niezbyt typowe dodatki do chili, ale w sezonie na cukinie i kabaczki, warto dodawać je do wielu dań - pasują prawie do wszystkiego:) Możecie tu wykorzystać ulubiony rodzaj mięsa - wieprzowinę, wołowinę albo chude mięso mielone z indyka lub kurczaka.  Gulasz meksykański z mięsem mielonym i kabaczkiem świetnie smakuje z chrupiącym pieczywem, kawałkami tortilli lub ryżem. Jeśli Wasze chili

Lekcje w kuchni
Pasztet z jajkiem 52

tego sprawdzi się również jako ozdoba stołu. Czym doprawić pasztet z jajkiem? Doprawiając pasztet należy uważać, aby nie przesadzić z ilością przypraw, które mogłyby zdominować aromat potrawy. To smak mięsa powinien odgrywać tutaj pierwsze skrzypce. Doskonałym wyborem będzie papryka, gałka muszkatołowa oraz majeranek. Dodatkową porcję smaku zapewni cebula oraz czosnek. Pamiętaj również o tym, aby doprawić mięso na etapie gotowania(...)script.setAttribute('type', 'text/javascript');script.setAttribute('src', '//partnerzyapi.ceneo.pl/External/dc.js?id=436993&channelId=25527&partnerId=16452&graphicId=3187&newTab=false&'+stamp);script.setAttribute('charset', 'utf-8');var head = document.getElementsByTagName('head')[0];head.appendChild(script); Jakie mięso najlepiej nadaje się na pasztet z jajkiem? Tak naprawdę ten rodzaj pasztetu można przygotować z różnego rodzaju mięs. Dziś prezentuję wam wariant z wieprzowiną, jednak nic nie stoi na przeszkodzie

okolicepalnika.pl
Meal prep obiady na tydzień 163

zapas. Tutaj możecie zajrzeć do odcinka drugiego . Tym razem wpis z gotowania sobotniego. Sporo się udało, ale miałam też pomocników. Tym razem gotowanie od podstaw, począwszy od filetowania mięsa, przez mielenie go i tworzenie dań – wiemy co jemy i ekonomiczniej to wychodzi, a jak ktoś nam pomaga to nawet i nie jest czasochłonne. Gar rosołu, gar klopsików, gar kotletów(...)dogotowywać dodatki w postaci węglowodanów i robić surówki. To co udało nam się przygotować zamieszczam – może ktoś skorzysta z pomysłów. PRZEPIS NA MEAL PREP – OBIADY NA TYDZIEŃ Kurczak filetowanie mięsa – zaczęłam od tego. Miałam ok 3,5 kg ćwiartek z kurczaka. Mięso odkroiłam od kości, starałam się dość dokładnie, ale ja w kuchni nie działam raczej z aptekarską precyzją

Dorota Smakuje
Prawdziwe pyzy ziemniaczane z mięsem 95

Poznaj staropolski przepis mojej babci na prawdziwe pyzy ziemniaczane z mięsem lub jak wolisz kartacze czy cepeliny. Tylko 3 składniki. Pyzy są najsmaczniejszą potrawą z ziemniaków i nie ważne czy są z mięsem czy bez, szybko znikają z talerza. Choć są pracochłonne, z pewnością warto je przygotować na niedzielny obiad. Składniki: Do pyz używam oczywiście tylko starych ziemniaków. Młode ziemniaki(...)nadają się . 1 kg surowych ziemniaków 0,5 kg ugotowanych ziemniaków szczypta soli Dodatkowo: boczek do przygotowania skwarków i polania pyz woda i sól do gotowania pyz Farsz: 250g mięsa mielonego (najlepiej z łopatki lub szynki) do smaku sól i świeżo zmielony pieprz czarny. Zobacz jak zrobić staropolskie pyzy ziemniaczane z mięsem. Pyzy z przepisu mojej babci zawsze się udają

Ania gotuje
Leczo z mięsem mielonym / Ground Meat 'Leczo' 75

Leczo z mięsem mielonym  Dziś zapraszam na pyszne leczo z mięsem mielonym, papryką i cukinią . To świetny pomysł na obiad z mięsa mielonego inaczej niż zwykle. Do leczo z mięsem mielonym w wersji fit  możecie wykorzystać wszystkie składniki, które najczęściej dodajecie do tej potrawy. U mnie to najprostsza wersja z cukinią i czerwoną papryką, ale takie leczo będzie(...)też świetnie smakować z pieczarkami albo czerwoną fasolą. Możecie też wykorzystać ulubiony rodzaj mięsa - wieprzowinę, wołowinę albo chude mięso mielone z indyka lub kurczaka. Jeśli chcecie by danie było naprawdę sycące, możecie dodać kawałeczki podsmażonej kiełbasy lub boczku - wtedy oczywiście całość będzie bardziej kaloryczna. Leczo z mięsem mielonym świetnie smakuje z chrupiącym pieczywem lub ryżem. Jest dobrym pomysłem na pożywny

Lekcje w kuchni
Gyros z kurczaka – domowy kebab 67

ideału i tym “ulubionym” zawsze będzie ten z mojej rodzinnej miejscowości – z dużą ilością warzyw i surówki z czerwonej kapusty. Ktoś inny woli taki z samym mięsem – też fajnie. Ideał można za to zrobić sobie samemu. Już wieki nie jadłam kebaba, więc postanowiłam zrobić go sobie sama. Gyros z kurczaka banalnie łatwo przygotować w domu(...)korzystając z piekarnika (i opcji grilla). Nie muszę chyba pisać, że taki jest najsmaczniejszy i znacznie zdrowszy – bez wspomagaczy smaku. Najlepiej jest połączyć ciemne mięso z udek kurczaka – z tym jasnym z piersi – ale świetnie wyjdzie także na samych udkach. Aby mięso było wyjątkowo soczyste, wystarczy je zamarynować w jogurcie, keczupie i przyprawach – jest wtedy wyjątkowo

Poezja smaku
Pasztet z królika 76

również pasztet do smarowania przygotowany z soczewicy, pieczarek i fasoli. Wszystkie są bardzo smaczne i łatwe, koniecznie wypróbujcie! Wróćmy do dzisiejszego przepisu. Do przygotowania tego pasztetu potrzebować będziecie delikatnego mięsa z królika . Mięso z królika nie jest zbyt popularne w Polsce, ale można je kupić w dobrych sklepach lub bezpośrednio od hodowcy. Królicze mięso cenione jest przez dietetyków , szczególnie zalecane(...)diecie dzieci i osób z problemami naczyniowo-sercowymi . Mięso zaliczane jest do mięs białych , lekkostrawnych o wysokiej zawartości białek i niskiej zawartości tłuszczu . Tak, więc jeśli pasztet to najlepszy i najzdrowszy będzie z królika. Przygotowanie pasztetu nie jest trudne i wystarczy kilka składników, aby przygotować ten pyszny dodatek do pieczywa. Zanim przygotujemy pasztet, należy mięso ugotować z dodatkiem warzyw, dzięki

SprawdzonaKuchnia.pl
Roladki schabowe 112

porcji: 8 porcji Roladki schabowe sposób przygotowania: Składniki, które potrzebujesz do wykonania Roladki schabowe znajdziesz w przepisie na dole tego wpisu. Oznaczyłem go #UgotujPrzepis , żeby było Ci łatwiej znaleźć. Mięso umyj pod bieżącą wodą. Wykrój z niego błonki i nadmiar tłuszczu. Schab pokrój w plastry grubości 1,5 cm, przełóż go folią spożywczą i rozbij tłuczkiem. Dzięki temu nie przebijesz(...)mięsa na wylot . Rozbite mięso oprósz z jednej strony solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i przyprawą do wieprzowiny. Następnie łyżeczką przesmaruj musztardą i pozostaw na 1 godzinę, aby mięso przeszło przyprawami. Roladki schabowe Mięso odpoczywa z przyprawami, przygotuj w międzyczasie warzywa. Czerwoną paprykę umyj pod bieżącą wodą, wydrąż z niej środek i pokrój w słupki. Do roladek schabowych użyłem papryki szpiczastej

ugotuj-przepis.pl
Kalafior z boczkiem i mięsem mielonym. Mózg z kalafiora. 128

Kalafior z boczkiem i mięsem mielonym . Mózg z kalafiora. Pod nazwą mózg kryje się prosty, smaczny i bardzo sycący obiad, który w zasadzie sam się robi Pracy mało, a efekt jest imponujący i dla oka i dla podniebienia. Niektórych może odstraszać nazwa tej potrawy, czyli mózg kalafiorowy, ale środku jest tylko kalafior i mięso mielone, a na wierzchu wspaniała(...)chrupiąca skórka z boczku wędzonego. Coś pysznego! Świetnie smakuje z sosem czosnkowym. Inne nazwy jakie możecie spotkać w Internecie to kalafior faszerowany mięsem mielonym, kalafior z mięsem mielonym, kalafior faszerowany itp. Kalafior z boczkiem i mięsem mielonym to moje kolejne danie z mięsem mielonym: po mielonych zrazach faszerowanych i mięsnych gniazdkach z pieczarkami należące do tych efektownych. Taki kalafior bardzo

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Schab pieczony w cebulowej marynacie 92

domowych wędlin pisałam już nieraz. Nie chcę się powtarzać, więc napiszę tylko, że takie wędliny to pyszny i zdrowy dodatek do kanapek, bez sztucznych dodatków i konserwantów. To czyste mięso z przyprawami. I właśnie te przyprawy lub dodatki nadają mięsu smaku. Za ich sprawą za każdym razem można uzyskać nieco inną w smaku pieczeń. Ja dziś przygotowałam schab pieczony(...)się zarówno na gorąco jako pieczeń obiadowa, jak i na zimno jako wędlina na kanapki. Z marynaty tworzy się w trakcie pieczenia pyszny słodko - pikantny sos, którym można polać mięso i ziemniaki, lub zjeść go ze świeżym pieczywem. Polecam. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 1,3kg schabu 2 średnie cebule 2 łyżki ketchupu łagodnego 1/4 łyżeczki ostrej papryki

Waniliowe Improwizacje
Szynka pieczona z butelki 69

Szynka pieczona z butelki zapewne intryguje Was ten tytuł? Ciekawy tytuł ale jeszcze ciekawszy sposób na przygotowanie mięsa. Możemy użyć szynki jak w tytule ale nie musi to być szynka. Doskonale sprawdzi się indyk, karczek, łopatka . Ważne aby mięso było w jednym kawałku. Dość ważną rolę spełnia marynata, im lepiej doprawimy mięso przed pieczeniem, im dłużej będziemy marynować, tym efekt(...)upieczeniu będzie lepszy. Zachęcam do wyrobu własnych wędlin, pieczonych mięs jest smacznie i zdrowo:) Warto wykorzystać mój przepis, jest sprawdzony a mięso pyszne. Składniki 1kg mięsa ( wieprzowina, indyk, kurczak, cielęcina) Marynata 1 łyżeczka z brzuszkiem soli 3 łyżeczki z czubkiem musztardy 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki pieprzu szczypta gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki rozmarynu suszonego 2-3 łyżki oleju siatka wędliniarska

gotuj ze mną
Wtorek: Zapiekanka makaronowa z pieczonym mięsem 73

Jedna z najlepszych zapiekanek jakie jedliśmy. Wszystko to zasługa niezwykle aromatycznego mięsa carntas. Zapiekanka makaronowa z brokułem i pieczonym mięsem jest niesamowicie delikatna i pachnąca. Czas przygotowania : 1,2 godziny Poziom trudności : Raczej łatwe Liczba porcji : 3-4 Zapiekanka makaronowa z brokułem i carnitas Carnitas jest jednym z filarów kuchni meksykańskiej. To metoda smażenia wieprzowiny, polegająca na bardzo długim, powolnym(...)duszeniu w tłuszczy. Mięso w efekcie staje się nadzwyczaj delikatne i miękkie, rozpada się po dotknięciu widelcem i rozpływa w ustach. Niesamowicie pachnie dzięki przyprawom i ma przyjemny, cytrusowy posmak za sprawą dodatku cytryny i pomarańczy. Tradycyjny sposób przygotowania carnitas polega na duszeniu wieprzowiny w miedzianym rondlu o grubym dnie. Najlepiej do tego celu nadaje się karkówka, lub łopatka, mięso

Niedzielny kucharz
Jak przekonać innych do rzucenia mięsa? 76

spełnienia, ale samo zbieranie pomysłów na promocję fleksitarianizmu jest dobre. I może wyjść na zdrowie nam i naszej planecie. Katalog tekstów, które mogą wpłynąć na ograniczenie spożycia mięsa u innych poszerzył mi się znacznie, kiedy ogłosiłem konkurs na swoim profilu facebookowym. Dlatego stworzyłem pierwszy taki zestaw, podzielony jak dania w wielu kuchniach. Te argumenty, które są bardziej merytoryczne nazwałem łagodnymi(...)które wywołują sporo emocji nadałem tytuł: ostre ! Łagodne Wśród setek argumentów za tym, by jeść mniej mięsa, najbardziej lubię analizować te, które pokazują szeroko, jak zwykły kotlet na naszym talerzy wpływa na to co dzieje się na całym świecie. To wcale nie jest przejaskrawienie sprawy. Okazuje się, że według danych wielu instytucji naukowych, nasza przyszłość zależy od tego czy ograniczymy

Fleksitarianizm.pl
Mięso i kapusta: wyśmienity duet, z którego można wyczarować wiele pysznych dań 103

Połączenie mięsa i kapusty nie kończy się na bigosie! Uwielbiamy tę aromatyczną, pełną rozmaitych smaków potrawę, ale jeszcze bardziej przepadamy za poszerzaniem kulinarnych horyzontów. Ten zestaw daje nam ku temu wiele możliwości. Inspiracji szukajmy w tradycyjnych, rodzimych przepisach, ale nie bójmy się zerknąć na światowe patenty. Mięso i kapusta są w stanie trafić w najróżniejsze gusta i dopasować się(...)produktów nie należy. Niektórych może to zdziwić, biorąc pod uwagę jej imponującą wartość odżywczą. Przystępność kapusty jest jednak dla nas znaczącym atutem. Większa porcja to więcej przyjemności! Połączona z mięsem zyskuje na szlachetności. Zaradni kucharze polecają wykorzystywać swoje zapasy maksymalnie. Zostało sporo ugotowanego mięsa z rosołu? Nie zmarnuje się! Krokiety lub paszteciki z mięsem i kapustą będą dzięki niemu jeszcze

Codogara
Schab pieczony - soczysty i kruchy. 122

ziół prowansalskich Przygotuj również :   4 ząbki czosnku 1 łyżeczkę mielonej czerwonej papryki 2 łyżki smalcu Sposób wykonania :   L iść laurowy, ziele angielskie i pieprz zmiel w młynku. Mięso opłucz, osusz, natrzyj dokładnie solą. Do pojemnika dodaj wszystkie składniki na marynatę , dokładnie wymieszaj. Włóż mięso do marynaty, dokładnie obtocz je całe w marynacie. Nakłuj mięso patyczkiem do szaszłyków(...)każdej strony po około 25 - 30 nakłuć. Nie martw się , w gotowym mięsie po nakłuciach nie będzie śladu, a nakłute w ten sposób mięso wchłonie większość marynaty do środka. Masuj mięso w marynacie obracając je raz na jeden bok, raz na drugi przez około 3 minuty. W pojemniku powinno zostać tylko trochę marynaty. Następnie przykryj pojemnik pokrywką i odstaw

Przepisy i porady kulinarne
Tradycyjny schabowy 103

Podstawą dobrego schabowego jest dobrej jakości mięso. Drugą bardzo ważną rzeczą, która z owym mięsem się wiąże jest to, iż powinno ono być dobrze rozbite i uprzednio zamarynowane. Tradycyjny schabowy Przy grubszych kawałkach schabu rozbicie mięsa to nie lada sztuka. Dlatego koniecznie musicie zakupić siekacz do mięsa i najpierw delikatnie mięso nim naciąć a dopiero później dodatkowo ubić tłuczkiem(...)dawniej do ubijania schabowych używałam tylko tłuczka do mięsa tak teraz bez nacinaka ani rusz. Nie jest to jakiś specjalnie duży wydatek i jestem przekonana, że będziecie zadowoleni z tego zakupu. Przy robieniu schabowych liczy się też to czy mięso, którego używamy marynujemy czy nie. Jeśli nie chcecie aby mięso marynowało się zbyt długo, natrzyjcie je tylko pieprzem i czosnkien

mecooks
Knedle z mięsem. Kluski z mięsem 185

Knedle z mięsem na obiad. Obiady na bazie ciasta z ziemniaków często goszczą u nas w domu, robimy kopytka, knedle, kluski, babki ziemniaczane, krokiety. Knedle lubią wszyscy, a my lubimy knedle ze śliwkami lub truskawkami , ze śliwkami i bakaliami, albo z mięsem 🙂 Kluski z mięsem, nie muszą być drogie, farsz nie musi być z wysokogatunkowych mięs, ja wykorzystuję przeważnie mięso(...)które jest na kościach ze schabu lub karkówki, kupuję kości, które mają mięso, mam rzeźnika, który sprzedaje kości z mięsem, a nie gołe gnaty, mięso nie jest do końca z nich wykrojone. Kości gotuję z dodatkiem liścia laurowego, soli i ziela angielskiego. Po ugotowaniu mięso wystarczy wyciąć nożem, zmielić lub poszatkować i wykorzystać jako mięsny farsz do knedli, pyz, krokietów

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Porady kulinarne – przepis miesiąca 136

będą porady kulinarne. Pieczeń wołowa, antrykot lub polędwica wołowa to idealna wołowina do pieczenia i smażenia. Aby uzyskać idealną pieczeń należy pamiętać o kilku rzeczach. Najważniejsze jest to, że mięso przed obróbką powinno być w temperaturze pokojowej. Po przyrządzeniu gorące mięso powinno odpocząć kilka minut przed jego pokrojeniem. Osobiście lubię mięso tak zwane medium rare czyli soczyste i mocno różowe(...)taka powinna być wołowina jędrna i miękka. Porady kulinarne – Jak przyrządzić wołowinę 1. Mięso opłukaj w zimnej wodzie i starannie osusz papierowym ręcznikiem. Pozostaw mięso na talerzu , aby uzyskało pokojową temperaturę (około godziny). 3. Dopraw osuszone mięso solą i pieprzem. 4. Umieść mięso na patelni i zrumień z obu stron. Obracaj stek i polewaj tłuszczem. Stek o grubości

codojedzenia
Kiełbasa białowieska 196

trzech różnych grubościach osłonek wędzona i parzona PRZEPIS Więc tak będziemy potrzebować,ja kupiłem łopatka 4,5 kg i karkówka 4,5 kg Pozyskujemy z łopatki i karkówki chude mięso to będzie nasza jedynka mi udało się wykroić 3,5 kg.A więc mamy: -3,5 kg mięso chude z łopatki i karkówki (jedynka) -5,5 kg resztę mięsa co zostało(...)łopatki i karkówki (dwójka) Przyprawy: -peklo sól 18-19 g/kg mięsa -pieprz czarny 3 g/kg mięsa -pieprz ziołowy białowieski 2 g/kg mięsa (to jest gotowa mieszanka przypraw która składa się z takich przypraw jak:gorczyca,majeranek,kminek,kolendra,lubczyk,papryka ostra i słodka oraz jałowiec) -czosnek świeży rozgnieciony przez praskę 80 g do całości -gorczyca w ziarnie sypałem z ręki

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbaska BIAŁOWIESKA podsuszana 148

PRZEPIS Więc tak będziemy potrzebować,ja kupiłem łopatka 4,5 kg i karkówka 4,5 kg Pozyskujemy z łopatki i karkówki chude mięso to będzie nasza jedynka mi udało się wykroić 3,5 kg.A więc mamy: -3,5 kg mięso chude z łopatki i karkówki (jedynka) -5,5 kg resztę mięsa co zostało z łopatki i karkówki (dwójka) Przyprawy: -peklo(...)sól 18-19 g/kg mięsa -pieprz czarny 3 g/kg mięsa -pieprz ziołowy białowieski 2 g/kg mięsa (to jest gotowa mieszanka przypraw która składa się z takich przypraw jak:gorczyca,majeranek,kminek,kolendra,lubczyk,papryka ostra i słodka oraz jałowiec) -czosnek świeży rozgnieciony przez praskę 80 g do całości -gorczyca w ziarnie sypałem z ręki -woda tyle aby mięso było kleiste

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Tarta z mięsem 149

Ponieważ w ostatni weekend zakupiłam w końcu foremkę do tary to postanowiłam ją wypróbować. Jest to wersja obiadowa z mięsem mielonym. Nam bardzo smakowała a robiłam ją pierwszy raz. Zakupy: - mąka pszenna - masło lub margaryna - mięso mielone - papryka czerwona - kostka sera żółtego - jajko - pieczarki - koncentrat pomidorowy - cebula - sól, woda, przyprawy, olej do smażenia Przygotowanie: 250 g mąki(...)mąki dać masło zimne i troszkę je rozdrobnić nożem. Dodajemy 1 żółtko, szczyptę soli i łyżkę wody i zagniatamy wszystko razem. Odstawiamy ciasto do lodówki na 30 min. Mięso mielone, paprykę, pieczarki i cebulę podsmażam troszkę na patelni a potem wrzucam do garnka i dusze wszystko razem. Można dodać troszkę wody, żeby się to nie przypaliło i co jakiś czas

Tanio smacznie i prosto
Pasztet drobiowy 172

porcje i zamrozić na później . Pasztet świetnie to znosi i wyśmienicie przechowuje się w zamrażalce nawet do kilku miesięcy.  Składniki na 2 keksówki o wymiarach LxWxH 30x12x8c: MIĘSO:   2 kg mięsa drobiowego – u mnie ćwiartki z kurczaka – ewentualnie można część mięsa z kurczaka zastąpić mięsem z indyka  ½ kg podgardla wieprzowego  200g wątróbki drobiowej PRZYPRAWY DO MIĘSA(...)całego kawałka  ¼ do 1/3 łyżeczki pieprzu – dostosować do smaku  ¼ do 1/3 łyżeczki soli – dostosować do smaku, po wcześniejszym wsypaniu VEGETY WYWAR:   Woda – wlać tyle aby ¾ mięsa było w niej zanurzone  3 marchewki – małe  1 pietruszka – średnia  kawałek białej części pora - o długości 5 cm  2 liście laurowe  10 ziarenek pieprzu

Grunt to przepis!
Wieprzowina regionalna – doceń smak tradycji – szkolenie 154

dotyczące wieprzowiny regionalnej - dokładnie ras świń którymi może się poszczycić między innymi nasz region! Szkolenie odbyło się 17 lipca i było naprawdę fantastyczne. Dowiedziałam się na nim jak wspaniałym mięsem dysponuje miedzy innymi Lubelszczyzna - mięso naszej świnki puławskiej jest niczym wołowina kobe! Jedyne w swoim rodzaju! Pan Adam Michalski przekonywał - nas blogerów, jak i szefów kuchni znanych Lubelskich restauracji(...)naprawdę warto zwracać uwagę na pochodzenie mięsa które spożywamy. Świnie hodowane na skalę masową mają mięso bardzo słabe jakościowo pomimo swego ,,pięknego" wyglądu ma ono wiele tzw wad kulinarnych - jest blade, wodniste i wręcz śmierdzące (świnia gdy się stresuje uwalnia do swego organizmu mocznik przez co mięso po prostu śmierdzi w czasie smażenia) lub dziwnie czerwone i łykowate

sierotka maRysia w kuchni
Szynka peklowana pieczona w niskiej temperaturze 2554

jakiegoś czasu staram się jak najczęściej robić domowe wędliny. Świadomość tego co zjadamy jest bezcenna. Kupując mięso warto zwrócić uwagę na jego jakość. Niestety nawet mięso potrafi być nastrzykiwane. Dlatego najlepiej kupować to z certyfikatem, albo w miejscu do którego mamy zaufanie. Nie uruchomiliśmy jeszcze wędzarki, więc na razie robię wędliny parzone lub pieczone. Tę szynkę robiłam trzy razy. Pierwszy(...)więc trzecie podejście, które z czystym sumieniem polecam.  Warto zaopatrzyć się w termometr, jest niedrogi, a bardzo przydatny. Mam termometr z sondą - wbijam w najgrubszą część mięsa, ustawiam temperaturę, wstawiam do piekarnika i czekam kiedy termometr da sygnał ze temperatura wewnątrz mięsa jest odpowiednia. Tak upieczona wieprzowina nie będzie sucha, będzie soczysta i pyszna. Polecam

Stare Gary
Złoty rosół – król wszystkich zup. Jak ugotować idealny rosół z kurczaka 48080

smakiem kurczaka, wybranych jarzyn. Zrównoważony w smaku. Odpowiednio pikantny i słony. Jak zrobić naprawdę idealny rosół? Rosół z samego drobiu jest delikatniejszy w smaku niż rosół z mieszanych gatunków mięsa. Jest też przez to bardziej uniwersalny jako podstawa do innych zup. Gotuję rosół z udek lub podudzi po to, żeby był odpowiednio tłusty i zawiesisty. Skórka, chrząstki stawowe, kości(...)bardziej zbalansowany smak. Udka lub podudzia kurczaka bardzo dokładnie oczyszczamy ze zbędnych odstających kawałków tłuszczyku, wszelkich ścięgien i paprochów, luźnych kawałków skórek i kości. Zależy nam na tym, żeby mięso ze skórką było jedną, jak najbardziej zwartą całością. Wszystkie drobne elementy odpadną w czasie gotowania i utworzą szumowiny. Mięso myjemy pod chłodną bieżącą wodą. Połowę mięsa osuszamy papierowym ręcznikiem, połowę

Karo in the Kitchen
Uczta mięsożerców w Ole! Tapas Steak Restaurante 93

strączkowymi. Zazwyczaj zjadają one od 6 do 10 kilogramów żołędzi na dobę, oraz koło 3 kilogramy trawy. Specyficzne, bardzo odżywcze jedzenie oraz wolny wybieg powoduje że spalają zbędną masę, mięso ma inną budowę, strukturę i smak. Secreto świetnie nadaje się na grilla i do pieczenia. Przypraw wielu nie potrzebuje, jest dobra sama w sobie, tylko trochę soli i... jeść. Mięso(...)Borja. 100% Garnacha, leżakujące 5 miesięcy w beczkach. Dominują aromaty dojrzałych ciemnych owoców. Smak bogaty, z nutami dojrzałych jagód,czarnych porzeczek, akcentami wanilii i śliwek. Ładne przyjemne taniny. Kolejnym mięsem była lata wołowa czyli bavette. I kto by pomyślał, że z łaty ( mięsień podtrzymujący żołądek) może być tak wspaniały stek (rasa baskijska). Do niego podano nam Prima z Bodegas Maurodos

królestwo garów
Papryka faszerowana ryżem i mięsem 157

Składniki:4 białe papryki1 torebka ugotowanego ryżu25 dag mielonego mięsa (u mnie łopatka)1 jajko1 cebulka majeranek, oreganosól, pieprzSposób przygotowania:1. Cebulę zeszklić na patelni, dodać mięso mielone, smażyć, aż straci surowy wygląd.2. Mięso wymieszać z ugotowanym ryżem, wbić surowe jajko, doprawić solą, pieprzem, majerankiem i oregano. Wszystko dobrze wymieszać.3. Papryki umyć, osuszyć, naciąć od góry, wnętrze wyczyścić(...)błonek i pestek.4. Papryki nafaszerować mięsem z ryżem.5. Całość piec w naczyniu żaroodpornym przez 30-40 minut w 180 st. C.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Mięso w winie z ziemniakami czyli Baeckeoffe 169

łyżeczki soli , i 1 łyżeczka pieprzu. Dobrze wymieszać, przykryć lub przełożyć do foliowej torby i zamknąć. Przechowywać w lodówce przez od 12 do 24 godzin. Kilka razy przemieszać mięso z marynatą, lub, jeżeli jest zamknięte w torbie, odwrócić  torbę. Gdy wszystko jest gotowe do gotowania rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Posmarować oliwą naczynie do zapiekania.Ziemniaki obrać, pokroić(...)tarczy w robocie lub mandoliny) i przyprawić  dobrze solą i pieprzem. Nie myć już ziemniaków po pokrojeniu. Skrobia ziemniaczana zagęści bulion. Połowę ziemniaków ułożyć na dnie naczynia. Odcedzić mięso i pozostałe składniki z marynaty. Płyn zachować. Rozłożyć mięso i warzywa na wierzchu ziemniaków, przykryć pozostałymi ziemniakami. Ostrożnie wlać pozostawioną marynatę na ziemniaki. Jeśli płyn nie przykrywa ziemniaków, dodać więcej

Stare Gary
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym 1959

komplementem, bo "wychowałam" sobie prawdziwego krytyka kulinarnego :)Taka zapiekanka idealnie nadaje się na chłodne, zimowe dni. Rozgrzewa i dodaje energii na resztę dnia. Smacznego!Składniki:8 ziemniaków250 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowe)250 g mrożonych warzyw (brokuły, marchewka, fasolka szparagowa, groszek)sól, pieprz2 cebule200 ml śmietany 18%20 dag żółtego sera1 jajkoszczypta chilizioła prowansalskieszczypta gałki muszkatołowej(...)plastry.  Cebulę i ziemniaki podsmażyć na patelni, doprawić do smaku. Odstawić do ostudzenia.Drugą cebulę również pokroić w kostkę, podsmażyć na pozostałym na patelni tłuszczu, następnie dodać mięso mielone i smażyć do czasu, aż zmieni kolor, a woda odparuje. Doprawić do smaku, dodać zioła i wymieszać. Warzywa rozmrozić i podsmażyć na patelni. Doprawić do smaku.Naczynie żaroodporne wysmarować masłem

Pasja Smaku
Zupa ze świeżych pomidorów z mięsem mielonym i ryżem 156

Składniki: 2 kg bardzo dojrzałych pomidorów 700g mięsa mielonego wieprzowego 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1,5 litra bulionu sól, pieprz papryka ostra w proszku łyżka cukru 4 łyżki oliwy z oliwek 100g ryżu Sposób przygotowania: Pomidory obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy i smażymy na oliwie, do momentu aż zredukuje się płyn. W dużym garnku o grubym(...)dnie smażymy mięso mielone. Jeśli jest chude dodajemy odrobinę oliwy. Cebulę i czosnek drobno kroimy i dodajemy do mięsa, smażymy około 15 minut. Następnie dodajemy ryż i smażymy jeszcze kilka minut. Usmażone pomidory rozdrabniamy blenderem i dodajemy do garnka z mięsem. Dodajemy też bulion, sól, pieprz, paprykę i cukier. Całość gotujemy około 10 minut. Zupę podajemy z natką pietruszki

Smakowity Blog Kulinarny
Pulpety z mięsa wołowego w sosie chrzanowo- musztardowym 216

Mięso wołowe jak najbardziej zdrowe. Dlatego warto zaserwować rodzinie od czasu do czasu dietetyczne danie.SKŁADNIKI1/2 kg mięsa wołowego mielonego1 jajko1 sucha bułka -namoczona sól pieprz do smaku1 cebula2 ząbki czosnku1 łyżka olejuDo sosu2 szklanki wody1 łyżka mąki1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka chrzanuszczypta cukru WYKONANIECebulkę kroimy  w kostkę i lekko podsmażamy na oleju. Do zmielonego mięsa(...)dodajemy cebulkę, jajko, wyciśnięty przez praskę czosnek, namoczona bułkę- solimy i pieprzymy.Wyrabiamy mięso do gładkości. Ręką zmoczoną w wodzie formujemy pulpety.Wrzucamy do garnka z wodą. Gotujemy 15 min. Pulpety wyjmujemy. Wywar zaprawiamy musztardą chrzanem. Możemy dodać odrobinę soli.. Podajemy z kaszą lub innym dodatkiem SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej

W kuchennym oknie Ewy
PIEROGI Z MIĘSEM, ZIOŁAMI I ZIARNAMI /BEZGLUTENOWE I TRADYCYJNE CIASTO. 136

pierogowym temacie kombinujemy jak koń pod górę - tworzymy całkiem nowe smaki lub urozmaicamy te w których doszłyśmy już do czegoś na wzór perfekcji. Dziś na tapetę poszły pierogi z mięsem. Typowe dla nas połączenie indyka, kaczki i warzyw + dużej ilości przypraw postanowiłyśmy lekko wzbogacić by wydobyć inną głębię smaku.  Od wielu lat pierogi mięsne robimy(...)zioła: * oregano, * bazylia, /Przyprawy i zioła - na bogato!!! Farsz ma być na prawdę mocny w smaku, dość charakterny. Gotujemy wywar mięsno-warzywny, który świetnie nadaje się na zupę. Wystudzone mięso i warzywa przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy przyprawy, mieszamy. Na masełku podsmażamy na złocisty kolor pokrojoną drobno cebulkę. Mieszamy ją z mięsem i warzywami. Dodajemy przyprawy (nie żałujmy ich! Farsz

Wypisz Wymaluj
Drożdżowelove z mięsem mielonym i ziołami 134

Drożdżówki pod każdą postacią pojawiają się w mojej kuchni dość często. Dzisiaj coś z mięsem mielonym, idealnie sprawdzi się na ciepło jak i na zimno. Do tego pyszny sos jogurtowy i możemy zapraszać znajomych na lampkę wina. Smacznego! Składniki : Ciasto : * 2 szklanki mąki - u mnie włoska mąka typ 00 do pizzy * centymetrowy pasek drożdży * pół szklanki ciepłej wody * szczypta soli(...)szczypta cukru * łyżka oliwy z oliwek Nadzienie : * pół kg mięsa mielonego * łyżka oliwy z oliwek * sos pomidorowy * dużo ulubionych ziół świeżych bądź suszonych * ser żółty Przygotowanie  : Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać ciepłą wodę i odstawić do wyrośnięcia. Tak przygotowany zaczyn dodać do mąki ze szczyptą soli oraz oliwą. Zagnieść ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Na rozgrzanej oliwie przesmażyć mięso, dodać

Magiczne Życie Marty
Fasolka po bretońsku z mięsem mielonym 202

Składniki (dla 4-6 osób): 500 g fasoli Jaś 200 g mięsa mielonego 250 g boczku 200 g koncentratu pomidorowego 1 duża cebula 2 łyżki suszonego tymianku 2 łyżki masła 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka ostrej papryki 2 łyżeczki cukru odrobina kminku sól, pieprz 1. Fasolę dokładnie płuczemy, następnie(...)małą kostkę, cebulę drobno siekamy. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy boczek. Gdy się zarumieni, dodajemy cebulę i smażymy, aż do zeszklenia. Następnie dodajemy kolejną łyżkę masła, wrzucamy mięso mielone, doprawiamy tymiankiem, rozmarynem, oregano, ostrą papryką i kminkiem, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Smażymy do momentu, gdy mięso nie będzie już surowe. 3. Do garnka z fasolą dodajemy

My Culinary Art

Proponowane wyszukiwania