marynaty - 6066 przepisów (strona:14/405)

Żeberka w coli z grilla 127

Żeberka w coli z grilla to dość oryginalne połączenie, ale tak przygotowane mięso jest kruche, delikatne w smaku i rozpływa się w ustach. Przepis jest niezwykle

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pieczony łosoś z miodowej marynacie 124

Upieczenie łososia do trudnych rzeczy nie należy. Jednak, aby nadać mu wyjątkowy smak bardzo ważna jest marynata. Pieczony łosoś z miodowej marynacie jest delikatnie słodki i przypieczony po wierzchu ze względu na karmelizujący się cukier zawarty w miodzie. Do tak przygotowanego łososia możecie podać dowolne dodatki. Gotowane warzywa, albo słodkiego pieczonego batata . Składniki filet z łososia sok z 1/2 cytryny(...)łyżki sosu sojowego 2 łyżki miodu Pieczony łosoś z miodowej marynacie – przepis Filet z łososia dokładnie myjemy i osuszamy. W misce mieszamy sos z cytryny, sos sojowy oraz miód. Przygotowaną marynatą polewamy łososia i zostawiamy na ok. 10 minut. Łososia pieczemy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Smacznego! Artykuł Pieczony łosoś z miodowej marynacie pochodzi

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pstrągi pieczone w ziołowej marynacie 186

bardzo lubię ryby pieczone – z przeróżnymi dodatkami, kiedy za jednym zamachem mamy z blachy i rybę, i warzywa, i sos na dodatek. A te pyszne pstrągi w ziołowej marynacie ‘robią się’ w 40 minut – w tym czasie zdążycie naszykować jeszcze prostą sałatę z winegretem i ugotować ziemniaki. Marynatę można zrobić na dwa sposoby – ja robię ją w całości w malakserze(...)łączymy z solą, dodajemy skórkę i sok z cytryny. Stale mieszając wlewamy po kropli olej i mieszamy do zemulgowania, jak sos winegret – najwygodniej ubijaczką balonową. Dodajemy resztę składników. Ta marynata może z ryby spływać i warto wykorzystać ją rzeczywiście jako marynatę – zanurzyć w niej pstrągi i schować do lodówki na minimum godzinę. Wyjmujemy z lodówki pstrągi, oczyszczamy i osuszamy papierowymi

Karo in the Kitchen
Pomidorowe ćwiartki z kurczaka na gotowanym ryżu 559

Kawałki kurczaka w pomidorowej marynacie pieczone na gotowanym ryżu z dodatkiem cukinii i kukurydzy. Smaczne, sycące danie, które łączy ze sobą słodki i kwaśny smak. W całości robi się w piekarniku i jest to też sposób na wykorzystanie ugotowanego ryżu. 1 kg ugotowanego ryżu 1 kg ćwiartek z kurczaka 2 małe cukinie 1 mała puszka kukurydzy MARYNATA: 2 cebule(...)łyżka miodu 2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 4 łyżki oleju rzepakowego sól pieprz czarny Cebule pokroić w piórka, czosnek rozgnieść i połączyć z pozostałymi składnikami marynaty. Ćwiartki z kurczaka oczyścić pozbywając się również skóry i przekroić na dwie części. Włożyć do marynaty i wymieszać obtaczając dokładnie kawałki kurczaka. Odstawić w chłodne miejsce na ok 3 godziny

https:KKuchniaMniam
Piersi kurczaka w marynacie jogurtowo-pomarańczowej 127

mamy ochote na coś odmiennego. W tej sytuacji, jak i gdy kolejnego dnia nie mamy czasu by stać przy garach, sprawdzają się takie właśnie przepisy jak ten. Wymieszanie składników marynaty zajmuje chwilę, jednak dobrze by mięso leżakowało sobie w niej jak najdłużej. Wówczas nabiera kruchości i delikatności i o taki efekt zawsze mi chodzi. Następnego dnia, mamy obiad praktycznie(...)roboty, bo wystarczy tylko zamarynowane mięsko ugrillować. Proste? Pewnie, że tak. 3 pojedyncze piersi kurczaka sól, pieprz Marynata: 250 ml jogurtu greckiego 1/2 szkl. soku pomarańczowego 1 łyżka soku z cytryny 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 3 łyżki miodu 1/2 – 1 papryczka chili, drobno pokrojona (ilość w zależności od upodobań) 1 łyżeczka tymianku Wszystkie składniki marynaty dokładnie

Smaki Na Talerzu
Pikantna niespodzianka. Sos czekoladowy nie tylko do deserów! Grillowane steki z sosem czekoladowym. 124

dziwnie ale polecamy spróbować Grillowane steki z sosem czekoladowym z chili Składniki: 4 ulubione steki 5 średnich ziemniaków 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki Marynata: 4 łyżki oliwy z oliwek 1 rozgnieciony ząbek czosnku 6 gałązek tymianku szczypta pieprzu Sos czekoladowy chili: 250 ml bulionu wołowego 125 ml czerwonego wina Szczypta suszonych płatków chili 100g(...)wino, płatki chili, sól i pieprz. Całość gotując zredukować mniej więcej o połowę. Dodać czekoladę i rozmieszać aż się rozpuści a sos zgęstnieje. Sos podawać na ulubionych stekach. Przygotowując marynaty do steków polecamy korzystać z prostych rozwiązań. Do ich przygotowania polecamy używać rozmaryn, czosnek, oliwę z oliwek, cytrynę, czarny pieprz. Proste rozwiązania są zawsze najlepsze i najlepiej smakują. Wyjątkowy przepis

naRuszcie
Udka z kurczaka po tajsku 122

Ponownie pomieszamy w garach kuchni tajskiej. Aby wzbogacić ryż jaśminowy po tajsku przygotujemy udka z kurczaka po tajsku. Całe bogactwo smaku zawarte jest w marynacie. Składniki: - ok. 2 kg udek bez skóry (8 szt.) Marynata: - 5 łyżek oleju sezamowego - 5 łyżek sosu sojowego - 2 łyżki sosu ostrygowego - 1,5 łyżeczki trawy cytrynowej - sok z limonki - 2 łyżeczki nasion kolendry(...)łyżeczki skórki pomarańczowej - chilli w płatkach - czosnek suszony (może być świeży) - 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej Nasiona kolendry prażymy na suchej patelni. Uprażone miksujemy w blenderze. Dodajemy pozostałe składniki marynaty, oprócz skrobi i miksujemy. Dodajemy 2 łyżeczki skrobi – mieszamy. Udka pozbawione skóry przecinamy w stawie na dwie części (pałka i podudzie), płuczemy i osuszamy. Wkładamy do dużego woreczka strunowego, zalewamy

mojewypiekiinietylko
Golonka z indyka 222

często niedoceniane. Być może przez „strzałki”, na które trzeba uważać w trakcie jedzenia. Za to mięso jest chude, soczyste, a odpowiednio długo pieczone również mięciutkie. Golonka w marynacie miodowo-musztardowej smakuje rewelacyjnie. 3 golonki z indyka MARYNATA 3 łyżki miodu 2 łyżki musztardy 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu worcester 2 łyżki oleju rzepakowego sól do smaku(...)Składniki marynaty połączyć w dużej misce, tak aby zmieściło się mięso. Golonki dokładnie obtoczyć i natrzeć marynatą. Odstawić na co najmniej 3godziny. U mnie marynowały się całą noc. Przed pieczeniem wyjąć golonki z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Przełożyć do naczynia do zapiekania razem z marynatą i przykryć lub owinąć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego

https:KKuchniaMniam
Grillowany filet z jarmużem 139

Filety z kurczaka odpowiednio długo zamarynowane, a następnie grillowane najlepiej na tradycyjnym grillu z dymkiem :) ale również sprawdzi się patelnia grillowa. Marynata z dodatkiem papryki wędzonej, która nadaje ciekawy aromat. Można zwiększyć jej ilość, jeśli mięso grillujemy na patelni. Mięso podałam z pomidorowym jarmużem. 2 podwójne filety z kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 100g jarmużu 500g pomidorów 500ml buliony(...)drobiowego zalać wszystko sól pieprz czarny świeżo mielony MARYNATA: 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu jabłkowego 1 łyżeczka miodu parę kropel sosu worcester 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej Wszystkie składniki marynaty włożyć do miski i rozetrzeć. Każdego fileta pociąć w plastry o grubości ok 1cm i przełożyć do marynaty. Wymieszać, tak aby każdy kawałek

https:KKuchniaMniam
Przyprawianie steków – nie tylko sól i pieprz 119

Wykorzystując, przyprawy, zioła a nawet owoce cytrusowe i inne niezliczone składniki możemy stworzyć wyjątkowe marynaty i przyprawy które nadadzą wyjątkowy smak naszym stekom. Te marynaty pozwolą nam wyjść z naszym myśleniem o sezonowaniu steków tylko solą i pieprzem. Przygotowanie takich marynat jest niezwykle proste! Wystarczy wymieszać składniki marynat, natrzeć nimi powierzchnię steków i odstawić je do lodówki(...)godziny) wchłoną one w tym czasie idealnie wszystkie smaki. Poniżej przedstawiamy wam kilka suchych marynat z różnych rejonów świata Teksańsko-Meksykańska: 1 szklanka papryki 1/3 szklanki wędzonej papryki 3 łyżki suszonego oregano 3 łyżki musztardy w proszku 3 łyżki suszonej kolendry 1 łyżka kminku 1 łyżka soli 1 łyżka czarnego pieprzu starta skórka z 2 limonek   Hiszpańska: 2 łyżki

naRuszcie
Kawa i brązowy cukier marynatą 110

marynata z brązowym cukrem i kawą pasuje bardzo dobrze do wołowiny. Jednak możemy ją stosować do prawie każdego mięsa, które będziemy grillować. Polecamy również wykorzystać ją do marynowania łososia i innych ryb, Składniki: 1 szklanka mocnej kawy ¾ szklanki brązowego cukru ½ szklanki octu ¼ szklanki posiekanej cebuli 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka czarnego pieprzu Przygotowanie: W dużym(...)Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez około 5-6 minut mieszając od czasu do czasu. Zdjąć z ognia i ostudzić do temperatury pokojowej przed użyciem. Jeśli przygotowujemy marynatę z wyprzedzeniem, przechowywać ją w szczelnie zamkniętym pojemniku nie dłużej niż przez okres jednego tygodnia. Kawa i brązowy cukier marynatą is a post from: naRuszcie.pl The post Kawa i brązowy

naRuszcie
Schab w marynacie ziołowo-czosnkowej 123

łyżki ziół prowansalskich* 3 łyżki octu winnego* 2 łyżeczki soli peklowej* 8 łyżek oliwy* 8 ząbków czosnku* 1,5 kg schabu (możne też być łopatka, szynka)po wyjęciu z marynaty* sól* pieprz* zioła prowansalskieSposób wykonaniaCzosnek obrać, przecisnąć przez praskę i włożyć do naczynia.Dodać pozostałe składniki, wymieszać.Mięso umieścić w naczyniu lub w grubym woreczku foliowym na mrożonki, polać dokładnie(...)marynatą i umieścić w chłodnym miejscu.Mięso powinno się marynować 36-48 godzin.W między czasie odwrócić i uważać aby całe było pokryte marynatą.Przed pieczeniem lub gotowaniem osączyć z marynaty i dowolnie przyprawić.Zamarynowane mięso wyjąć z marynaty lekko osuszyć, posypać salą, pieprzem, ziołami prowansalskimi.Zawinąć szczelnie w folię spożywczą, a następnie w gruby woreczek na mrożonki i związać

Mix smaku
Żeberka w piekielnej marynacie z coli 150

sezon grillowy. Potrawa znana i lubiana przez amatorów żeberek, ale… i nie tylko. Sposób przygotowania   decyduje o tym, jaki będzie jej smak, a będzie baaaaaardzo ostro. Żeberka w piekielnej marynacie z coli, nadają się do pieczenia i w piekarniku, i na grillu.   Składniki: - ok. 1,5 kg żeberek- 1,5 szklanki coca coli- 1 szklanka ketchupu „Z piekła rodem(...)brązowym  cukrem,  chilli (nie żałujemy), wędzoną papryką, czosnkiem i tymiankiem. Do 1,5 szklanki coli dodajemy szklankę ketchupu „Z piekła rodem” – dokładnie mieszamy i polewamy przygotowane żeberka. Dokładnie rozprowadzamy marynatę. Zamarynowane żeberka odstawiamy na noc do lodówki. Na drugi dzień przekładamy żeberka z marynatą do worka do pieczenia, szczelnie zamykamy. Worek nakłuwamy w kilku miejscach i wstawiamy do piekarnika nagrzanego

mojewypiekiinietylko
Dogfish na rukoli, z pesto bazyliowym 122

Obiecałam, że dogfish jeszcze pojawi się na blogu, ale w innym wydananiu. Tym razem postanowiłam podać go na rukoli,  z pesto bazyliowym. Zmieniłam również skład marynaty.       Składniki:  - dogfish (na zdjęciu już w poniższej marynacie)Marynata:- olej rzepakowy- sok z cytryny- sól wędzona- papryka wędzonaDodatkowo:- mąka do panierowania- olej kokosowy do smażenia       Pesto bazyliowe:  - bazylia- trochę zielonej cebulki(...)zielonej cebulki- 1 łyżka soku z cytryny- olej sezamowy- sól Wszystkie składniki na pesto miksujemy w blenderze na gładką masę. Rybę dokładnie płuczemy, osuszamy, porcjujemy, wkładamy do woreczka. Rozprowadzamy marynatę po rybie i odstawiamy do lodówki na 24 godziny (to bardzo ważne), bez żadnych przypraw. Wyjmujemy, ponownie płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Każdy kawałek ostrym nożem gęsto nacinamy.  Wkładamy do świeżego

mojewypiekiinietylko
Szynka Świąteczna z żurawiną 274

można powiedzieć, że od zawsze. Mięsa często faszerowane są suszonymi owocami np. śliwkami, czy morelami, natomiast przyprawy  zmieniają się bardzo często. Ta szynka najpierw została nafaszerowana suszoną żurawiną, wysmarowana marynatą z miodu, sosu sojowego, oliwy i soku z pomarańczy, odrobiną suszonego majeranku, do pieczenia została obłożona plastrami pomarańczy, świeżym tymiankiem i rozmarynem, pieprzem i ewentualnie obsypana solą, gwarantuję(...)naprawdę wyśmienicie smakuje.Polecam też inne przepisy na pieczone mięsa:Pieczona karkówka z sokiem pomarańczowymłopatka pieczona z oreganoMięso pieczone – pieczona szynka w marynacie z sokiem pomarańczowymRolady z indyka pieczone z rozmarynemSzynka pieczona z żurawinąSzynka pieczona w musztardowo-miodowej marynacieszynka wieprzowa ok. 1,2 kg1 łyżka miodu1 łyżka sosu sojowego2 łyżki oliwy z oliwek1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią1 pomarańczamajeranekświeży

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Soczyste schabowe 169

chop marinade Przepis na te kotlety podany jest na kilku blogach. Sprawdza się tak samo z piersią kurczaka jak i filetem ze schabu. Postanowiłem go sprawdzić. Czas trzymania w marynacie 1 do 3 dni. Ja trzymałem moje kotlety tylko 1 dobę. Faktycznie smak i delikatność mięsa jest  naprawdę dobra, warta polecenia, a sam przepis wart zapamiętania.    Składniki(...)filet ze schabu olej do smażenia sól Marynata: 2 jajka 2 łyżeczki śmietana 18% 2 łyżeczka ketchup 2 łyżeczki mąka ziemniaczana 1 łyżeczka musztarda 1 łyżeczka majeranek 1 łyżka oliwy z oliwek przyprawa do dań Kucharek papryka słodka pieprz harrisa Wykonanie: Wszystkie składniki marynaty wymieszać trzepaczką. Filety ze schabu lekko rozklepać, lekko posolić  i włożyć  do marynaty. Pojemnik

Kulinarny karnet Christophera
Ser halloumi z grilla 36

halloumi z grilla Grillowany ser w miodowo - ziołowej marynacie. Ser halloumi z grilla jest co roku hitem sezonu, a Wegetariańskie szaszłyki z halloumi to prawdziwa poezja smaku. Halloumi nie topi się podczas smażenia czy grillowania, dlatego stanowi świetną przekąskę na każdą okazję. Ser halloumi z grilla możesz przygotować na wiele sposobów, wszystko zależy od tego jakiej marynaty użyjesz. Dziś(...)Ciebie propozycję na grillowany ser halloumi w marynacie z dodatkiem miodu . W tej wersji jest doskonałym dodatkiem, zarówno do mięsa, jak i warzyw. Zaletą przepisu na ser halloumi z grilla jest jego prostota. Kilka składników, które pewnie masz w kuchni wystarczy, żeby przygotować wspaniałą ucztę. Jeśli wolisz sery o bardzie miękkiej konsystencji, poszukaj w Internecie  tureckiego sera na grilla

Cztery Fajery
Co na grilla? 3 pomysły na lekkie dania z grilla 89

ruszt. Grillować możemy nie tylko tłuste części wieprzowiny, kiełbasę czy kaszankę. Równie smaczne będzie chudsze mięso, jak kurczak, indyk czy polędwiczki wieprzowe. Mięso przed grillowaniem warto jest zamarynować. Marynata nie tylko dodaje smaku i soczystości, ale tez chroni przed powstaniem rakotwórczych związków w trakcie grillowania. Ja proponuję Wam pyszną, pikantną marynatę z dodatkiem oliwy, musztardy, ziół, papryczki chilli i miodu(...)grillowania najlepiej nadają się ryby o zwartej strukturze, czyli np. łosoś lub pstrąg. Z ryb lub chudego mięsa przygotowuję też kolorowe szaszłyki z warzywami, alternatywę dla szaszłyków wieprzowych. Żadna marynata do mięsa czy sos sałatkowy nie obejdzie się oczywiście bez oliwy. Ostatnio często sięgam po oliwę Monini Classico w poręcznej buteleczce z dozownikiem, który daje mi dobrą kontrolę nad dodawaną

Chilli Czosnek i Oliwa
Karkówka z grilla 112

wakacje, dużo okazji aby wrzucić coś na ruszt. Dzisiaj przeddzień majówki, chciałbym podzielić się moją ulubionym przepisem na karkówkę z grilla w musztardowej marynacie.   Karkówka z grilla w musztardzie. Przepis krok po kroku   Składniki:   700 g karkówki wieprzowej 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka suszonego tymianku(...)oleju roślinnego 3 łyżki musztardy miodowej (użyłem musztardy miodowej Roleskiego ) sól, pieprz czarny   Przygotowanie: Karkówkę podziel na równe plastry, przełóż do miski. Dodaj wszystkie składniki marynaty: paprykę w proszku, tymianek, majeranek, utarty czosnek. olej roślinny i musztardę miodową z polskim miodem gryczanym. Całość wymieszaj, zafoliuj i odstaw do lodówki

kuron.com.pl
Kotlety pulpety rybne w marynacie 81

Kotlety lub pulpety rybne w marynacie, w zalewie octowej. Można je przygotować przy okazji smażenia kotletów rybnych na obiad. Wystarczy usmażyć ich trochę więcej i to co zostanie zalać marynatą. Można smażyć kotleciki lub pulpety... to już zależy tylko od nas. marynata : 200 ml octu 10%, 800 ml wody, duża cebula, średnia marchewka, pietruszka, kawałek selera, liść laurowy(...)filetów rybnych, 2 cebule, 1 sucha kajzerka, 3 – 4 łyżki bułki tartej, 1 jajko, sól, pieprz świeżo mielony, imbir suszony, cukier, olej do smażenia, bułka tarta do oprószenia kotletów Marynata : w łoszczyznę obrać, umyć, pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w krążki. Włożyć do wody, dodać przyprawy i ugotować aż będą al dente. Wlać ocet, zagotować. Gotować pod przykryciem. Doprawić

królestwo garów
Kurczak satay 117

pokrojone na mniejsze kawałki a następnie grillowane w formie saszłyka. Podawane z sosem albo sojowym albo na bazie masła orzechowego. Czerpiąc inspirację z kuchni tajskiej przygotowałam podudzia kurczaka w marynacie satay. Podałam je z ryżem jaśminowym i surówką z kapusty pekińskiej. Marynatę możecie oczywiście wykorzystać do zamarynowania kawałków mięsa i zrobić z nich saszłyki. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego(...)imbir , drobno krojoną trawę cytrynową, masło orzechowe, pęczek drobno krojonej kolendry, kminek mielony , kurkumę oraz sól. Wymieszać do dokładnego połączenia się wszystkich składników. Kurczaka umyć, osuszyć i włożyć do marynaty. Bardzo dokładnie pokryć każdy kawałek kurczaka marynatą po czym przykryć miskę i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Formę do piecznia wysmarować olejem. Na formie ułożyć kurczaka. Wstawić

mecooks
General Chicken - oryginalny przepis - Kurczak generalski po chińsku 127

chrupiącą skorupkę i nie bierze sie ona od wytaplania kurczaka w mące czy nawet tylko w bułce tartej. Jednym ze składników tej wyjatkowo chrupiacej skorupki na kurczaku jest sama marynata. Po czwarte: w kuchni chińskiej nie stosuje się maki ziemniaczanej ale kukurydzianą. Chcesz spróbować prawdziwego General chicken? Zrób go tak jak mówię. Przepis wydębiłam z trudem od znajomego, który(...)parze, (ale mogą być też z wody). To sos ma ten wyjątkowy pyszny smak. Jest ciemny, gęsty i szklisty i apetycznie okleja chrupiące kawałki kurczaka. Pyyyyycha ! W składnikach na marynatę podana jest wódka. Można ją dodać ale nie trzeba. Stosuje się ja jednak nie bez powodu. Powoduje ona, że mieso kruszeje, potrzebuje mniej czasu aby sie usmażyć i zabezpieczy przed

Sztuka gotowania w/g Samiry
Posiłek po treningu: Kurczak pieczony ze szparagami 158

treningu? To danie jest dla Was idealne! Pierś z kurczaka ma dużo białka, a dzięki pieczeniu nie zawiera tłuszczu – w przeciwieństwie do smażonych kotletów. Kaloryczną panierkę zastąpiliśmy pyszną marynatą. A żeby nie było nudno – kurczakowi towarzyszą pieczone szparagi i pomidorki. Danie potrzebuje tylko pół godziny w piekarniku. Świetnie nadaje się do mrożenia, pakowania i podgrzewania. Poziom trudności: Łatwe(...)jedna z najzdrowszych metod przyrządzania mięsa, która właściwie nie wymaga dodawania tłuszczu. W przeciwieństwie do smażonych, panierowanych kotletów, które (fakt) smakują dobrze, ale są również tłuste. Kurczak dzięki marynacie jest bardzo aromatyczny, pomidorki dodają mu lekkiej słodyczy, a szparagi orzechowego posmaku. Danie jest dziecinnie proste do zrobienia. Idealnie sprawdzi się także jako lunch do pracy. Z dodatkiem kaszy gryczanej zmienia

Niedzielny kucharz
Pizza z kurczakiem teriyaki, imbirem i pieczarkami 131

podsypania Dodatki: 300g fileta z kurczaka 150g pieczarek 80g żółtego sera Gouda 80g żółtego wędzonego sera 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki pikantnego ketchupu 2 łyżki klarowanego masła Marynata teriyaki: 5 łyżek ciemnego sosu sojowego 5 łyżek wody 1 łyżka świeżego startego imbiru 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku 2 łyżki miodu 1 łyżka soku z limonki Wykonanie(...)wyrobić do otrzymania jednolitej masy. Ciasto podsypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Z ciasta uformować kształt pizzy. 2.  Marynata teriyaki Składniki marynaty dokładnie wymieszać. 3.  Fileta z kurczaka umyć, pokroić w kawałki i zalać marynatą, odstawić  na około 30 minut. Kurczaka wraz z   całą marynatą usmażyć

Szalona Kuchnia Eweliny
Kurczak marynowany w keczupie 192

pracy to leci z górki. Żeby oszczędzić Wam tego mojego "gadania" przejdę prosto do przepisu. M kupił podudzia i chcieliśmy je zamarynować w jakiś ciekawy sposób. Padło na marynatę z keczupu. W internecie jest mnóstwo przepisów na takie mięsko, jednak postanowiłam, że marynatę przygotuję od początku do końca sama, co też uczyniłam. Jak dla mnie wyszła idealna - dobrze doprawiona, pikantna(...)łyżeczki miodu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oliwy 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu 1/2 płaskiej łyżeczki chili 1 łyżeczka soku z cytryny Wszystkie składniki marynaty przełożyć do miski i dokładnie wymieszać. Następnie obtoczyć w marynacie kurczaka, lekko ją wmasowując w mięso. Kurczaka zostawić w misce z marynatą. Miskę przykryć szczelnie folią aluminiową i włożyć

My simple kitchen
Królik w winie w wolnowarze 192

tłuczonymi ziemniakami i surówką z cykorii. Polecam! Przepis na podstawie książki Cathrerine Atkinson " Best ever recipes for Your Slow Cooker" składniki ( 4 porcje) 1 królik ok 1,5 kg marynata 1 cebula pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku posiekane 1 listek laurowy 350 ml czerwonego wina 2 gałązki świeżego tymianku ( lub 1/2 łyżeczki suszonego) 2 gałązki rozmarynu ( lub 1/2 łyżeczki(...)prawdziwków 150 ml wody natka pietruszki sól, pieprz masło przygotowanie Królika umyć i osuszyć. Warto popatrzeć  tutaj  i zgodnie z opisem i filmem mięso podzielić.  Przygotować marynatę. W głębokim naczyniu wymieszać wino, cebulę, czosnek, liście laurowe, tymianek, rozmaryn i lekko rozgniecione owoce jałowca. Włożyć do marynaty kawałki mięsa, przykryć  i odstawić do lodówki na co najmniej

Stare Gary
ŻEBERKA PIECZONE W MARYNACIE (keto, LCHF, optymalne, paleo, bez glutenu i laktozy) 377

wiele sposobów i ja sama robię je według różnych przepisów. Znacie już ten na żeberka w kapuście kiszonej a tym razem prezentuję Wam moje ulubione, czyli pieczone w marynacie Miękkie, soczyste i aromatyczne mięso to jest to, co lubię najbardziej Mam nadzieję, że i Wam będą smakować Składniki: 2,5 kg żeberek w paskach 400 ml przecieru pomidorowego(...)przecisnąć przez praskę. Dodać pozostałe składniki i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać lub zblendować. Mięso umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki lub zostawić w całości. Przygotowane mięso natrzeć dokładnie marynatą, pozostawiając 3-4 łyżki do podlania w trakcie pieczenia. Zamarynowane mięso wstawić do lodówki na minimum 5-6 godzin. Ja zostawiam na całą noc. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć

Ola la LCHF
Marynowanie mięsa – przydatne wskazówki 109

Odpowiednia marynata do mięsa, to często klucz do kulinarnego sukcesu. Ale co zrobić, aby przygotowywane przez nas mięsne dania były kruche, soczyste i pyszne? Poniżej znajdziecie kilka przydatnych wskazówek: Odpowiednia grubość mięsa Marynowane kawałki mięsa powinny być jednakowej grubości, wówczas będziemy mieć gwarancję, że marynata wchłonie się równomiernie. Jeśli jednak tak nie jest większe kawałki mięsa oraz te ze skórą(...)warto ponakłuwać nożem lub widelcem, co ułatwi wchłanianie się marynaty w głąb mięsa. Odpowiednie proporcje Odpowiednie proporcje składników marynaty są niezwykle ważne. Nie należy nadużywać przypraw, bo mogą zdominować smak. Warto stosować się do podstawowych proporcji przy tworzeniu marynaty: 1 łyżka oleju, 1 łyżeczka przyprawy kwaśnej, 2 łyżeczki przyprawy. Oczywiście dawki zwiększamy proporcjonalnie do potrzeb. Jaki smak? W zależności

Słodkie okruszki
Negimaki z shiitake 167

pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej na płaty grubości ok. 1,5 mm (aby powierzchnia była równa każdy płat na koniec można „przejechać” wałkiem do ciasta). W misce łączymy składniki marynaty (sos sojowy, sake lub czerwone wino, Mirin, brązowy cukier, pastę z tamaryndowca). Na każdy rozbity płat wołowiny kładziemy 1 – 2 szparagi, marchewki i cebulkę. Zawijamy warzywa w mięso i spinamy(...)wykałaczkami. Powtarzamy do wyczerpania składników. Ruloniki zalewamy przygotowaną marynatą, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na ok. 15 minut. Po wyjęciu lekko otrząsamy z marynaty i kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem. Jednorazowo smażymy tylko połowę roladek. Smażymy obracając szczypcami, aż wszystkie strony będą brązowe – ok. 5 – 6 minut dla średnio wysmażonych (medium rare). Usmażone przekładamy do pojemnika i przykrywamy

mojewypiekiinietylko
Sałatka z grillowanym serem halloumi 102

potrzebujemy: - 2 duże garście szpinaku oraz rukoli - 250 g sera halloumi - 2 żółte pomidory - 1 małą cukinię - 4 łyżki mieszanki nasion (u mnie słonecznik, migdały, pestki dyni) Do przygotowania marynaty do cukinii potrzebujemy: - po 2 łyżki oleju sezamowego oraz oliwy z oliwek - 1 łyżkę sosu sojowego - 1 łyżeczkę miodu - szczyptę soli i pieprzu Do przygotowania marynaty do sera halloumi potrzebujemy(...)łyżeczce sosu sojowego i miodu Do przygotowania sosu do sałatki potrzebujemy: - po 1 łyżeczce musztardy dijon, oliwy z oliwek i miodu - szczyptę chili (opcjonalnie) 1. Wszystkie składniki marynaty do cukinii łączymy ze sobą  (sól i pieprz można dodać później na patelni). 2. Cukinię płuczemy, osuszamy, a następnie kroimy w półksiężyce i przekładamy do marynaty. 3. Wszystkie składniki marynaty

Bez Cebuli
schab po chińsku 153

wiele innych cudnych przypraw w szafce czeka na swoją kolej - więc dlaczego nie mamy tego wykorzystać dzisiaj. Składniki: 1/2 kg schabu sezam do posypania 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej marynata 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżeczka octu ryżowego 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka przyprawy "5 smaków(...)Przygotowanie: przygotowujemy marynatę - wszystkie składniki mieszamy w misce schab kroimy w paski i przekładamy do marynaty odkładamy do lodówki na min 40 min - pamiętajcie im dłużej tym lepiej :) po tym czasie mięso (bez marynaty którą zostawiamy w miseczce) smażymy na małej ilości oleju do marynaty dodajemy odrobinę wody ze skrobią gdy mięso będzie już gotowe odstawiamy je z płyty, dolewamy

Gotowanie z pasją
smażona młoda kapusta z marynowanym tofu 90

tofu, jak pies do jeża. Nie mając potrzeby zastępowania nim mięsa, wolałam zjeść same warzywa niż żuć tę masę. Ale, że ostatnio skusiłam się na tofu w gotowej marynacie, które niczym się niestety nie różniło od takiego bez marynaty, i stanęłam przed koniecznością samodzielnego nadania mu jakiegoś smaku. Powiodło się! smażona młoda kapusta z marynowanym tofu 1 nieduża główka(...)młodej kapusty, 4 ząbki czosnku, 1 nieduża cebula, 1 opakowanie tofu, sproszkowane chili, 3 łyżki oleju, opcjonalnie orzeszki ziemne marynata: 3 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka soku cytryny, 2 łyżki sosu rybnego, 1 łyżka cukru, 1,5 łyżeczki mąki kukurydzianej Tofu pokrój w kostkę 1 cm. Wymieszaj składniki marynaty i umieść w niej tofu na 30 minut

Eksperyment sobotni
Grillowane roladki z kurczaka 206

kurczaka. Uwielbiam grillować, mój małżonek również, zwłaszcza kebab na szpadach. Najczęściej jednak grillujemy mięso z kurczaka . Oczywiście najważniejszym momentem w przygotowaniu mięsa na grilla jest marynowanie. Dzisiaj polecam uniwersalną marynatą, która pasuje i do drobiu i do mięsa, zarówno wieprzowiny jak i wołowiny. Jest to marynata na bazie romesco z dodatkiem ziół, soku z limonki i oliwy. Grillowane roladki(...)jest małe. Dlatego częściej sięgam po udka niż piersi z kurczaka. Grillowane roladki Składniki: 16 roladek 800 g udek z kurczaka, bez kości 250 g wędzonego boczku w plastrach Marynata 4 czubate łyżki sosu romesco 50 ml oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku 2 łyżki miodu 1 czerwone chili sok z połowy limonki garść liści bazylii 1 łyżka świeżego tymianku

codojedzenia
Sałatka z kurczakiem w curry z miodem (bez soli) 193

Sałatka z kurczakiem przygotowana bez dodatku solu. Sos oraz marynatę do kurczaka przygotowałam na bazie musztardy i miodu, co sprawia że sałatka jest ostro-słodka. Ja bardzo lubię takie połączenia i mam nadzieję, że Wam również będzie smakowało:) Czas wykonania: 20 min Ilość porcji: 4 Składniki: 400 g filetu z kurczaka(...)indyka Mix sałat lub ½ sałaty lodowej 150 g ser mozzarella (w kulce) Marynata: 1 łyżeczka curry ½ łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka zioła prowansalskie szczypta świeżo mielonego pieprzu 2 łyżki miodu 1 łyżka oliwy Sos: 2 łyżki miodu 2 łyżki musztardy 2 łyżki oliwy szczypta pieprzu Przygotowanie: Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki. Wymieszać z misce wszystkie składniki

KuchniaWeDwoje.pl
WIEPRZOWE ZEBERKA Z GRILLA 125

mąki ziemniaczanej świeże zioła, natka pietruszki i/lub szczypiorek do posypania plasterki cytryny do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Żeberka płuczemy , osuszamy - kroimy na 8 lub 4 porcje. Krok 2. Przygotowujemy marynatę : w miseczce mieszamy sos sojowy, ocet, miód i cukier, doprawiamy pieprzem białym i Cayenne. Żeberka układamy w płaskim naczyniu, zalewamy marynatą, odstawiamy na około 2 godziny do zamarynowania - w temperaturze(...)pokojowej, pod przykryciem. Krok 3. Zamarynowane żeberka odsączamy z marynaty, którą zachowujemy. Krok 4. Marynatę zagotowujemy. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy  w niewielkiej ilości zimnej wody i zagęszczamy marynatę, cały czas mieszając - gotowy sos przelewamy do miseczki, odstawiamy. Krok 5. Żeberka pieczemy na grillu przez około 15 minut, w tym czasie odwracamy je wielokrotnie. Gotowe żeberka polewamy sosem z marynaty, posypujemy

Moja Książka Kucharska
Orientalne risotto z kurczakiem i chrupiącą czerwoną kapustą 127

ulubionego dania 😃.  Na jednej dużej patelni pyszności z ryżu 🍚 powstają, tylko dodatki się zmieniają.  Dzisiaj polecam risotto 🍚🍴 na orientalnych mrożonych warzywach przygotowane, do którego mięso w marynacie sojowej zostało dodane. Kapusta czerwona trochę w daniu smakowo "namieszała"  i fajnej chrupkości dodała. Soli mało co użyłam bo innymi produktami zastąpiłam, ale za to, całość dobrze pieprzem wyostrzyłam(...)warzyw na patelnię z orientalną przyprawą Hortex, ok. 700 ml bulionu, 1 łyżka masła, pieprz czarny grubo mielony do smaku, listki świeżej mięty, ser żółty twardy np. grana padano, marynata: 4 łyżki sosu sojowego jasnego, 1 płaska łyżeczka kurkumy, ½ łyżeczki pieprzu czarnego grubo mielonego. Przygotowanie: Marynata: W misce mieszamy sos sojowy z pieprzem i kurkumą. Umytego i osuszonego papierowym ręcznikiem

Moniki Smakołyki
Kubańska wieprzowina w marynacie Mojo 204

ładny kawałek mięsa i zamarynować go przez noc, żeby wszystkie smaki zainfuzowały mięso, a na drugi dzień upiec wieprzową pieczeń – miękką i soczystą. Najszybszy sposób dla mnie to zrobienie marynaty w malakserze – wlewam olej, wrzucam do niego przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dodaję sok wyciśnięty z pomarańczy, sok z limonek, otartą skórkę pomarańczy. Wrzucam listki mięty, kolendry i pietruszki. Dodaję(...)grubej folii. Mięso oczyszczamy z odstających fragmentów i zawiązujemy grubym bawełnianym sznurkiem tak, żeby miało mniej więcej jednakową grubość – związane mięso łatwiej się też kroi. Wkładamy je do marynaty, dokładnie w niej otaczamy, zamykamy worek i wkładamy do lodówki. Marynujemy wieprzowinę przez co najmniej 12 godzin. Na drugi dzień wyciągamy mięso z marynaty na blat, dajemy mu dojść do temperatury

Karo in the Kitchen
Schab ze śliwką 121

czasie świąt. Czas wykonania: 1 h (+ minimum 3 h marynowania) Ilość porcji: 3 – 4 Składniki: 500 g schabu 60-70 g suszonych śliwek 1 łyżeczka masła ½ łyżeczki pieprzu Marynata: 1 łyżka oleju 1 łyżeczka octu balsamicznego ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki suszonych ziół (rozmaryn, tymianek) ½ łyżeczki pieprzu ziołowego (lub zwykły czarny) ½ łyżeczki musztardy 2 małe ząbki czosnku Do sosu: 1 łyżka(...)Przygotowanie: Schab osuszyć i długim cienkim nożem zrobić otwór przez środek na śliwki. Śliwki wymieszać z masłem i pieprzem. Nafaszerować schab śliwkami. Składniki na marynatę wymieszać. Schab przełożyć na folię aluminiową, natrzeć go marynatą i szczelnie zawinąć w folię. Owinięty w folię aluminiową schab przełożyć do naczynia i odstawić

KuchniaWeDwoje.pl
Szynka w glazurze miodowo-sojowej 157

słodko-kwaśna szynka pieczona w sosie sojowym z miodem i powidłami to szybka i łatwa propozycja na uroczysty obiad. Gorąco polecam!   Składniki: 1,2 kg szynki - najlepiej 'kulka' marynata: 4 łyżki ciemnego sosu sojowego 6 łyżek miodu 2 łyżki octu winnego 2 łyżki sosu Worcester 4 łyżki powideł śliwkowych (można pominąć) Sposób przygotowania: Szynkę umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami(...)rondelka włożyć składniki marynaty: sos sojowy i Worcester, miód, ocet i powidła, zagotować i na małym ogniu gotować jeszcze przez minutę. Ostudzić. Mięso umieścić w szczelnym pojemniku z marynata i zostawić w lodówce na noc. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Mięso włożyć do naczynia żaroodpornego bez przelewania marynaty. Marynatę zostawić do podlewania. Do naczynia z mięsem wlać wody

Pyry na Gaz
Polędwiczka marynowana w majeranku 134

brązowego ryżu doskonale sprawdzi się kasza i marchewka duszona z odrobiną masła i cukru. Z groszkiem lub bez. Ja wybrałabym z groszkiem :) Polędwiczka marynowana w majeranku 3 - 4 porcje Marynata: sok z pół cytryny 2 łyżki oleju 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki suszonego majeranku 1 łyżeczka mielonego kminku oraz: polędwiczka wieprzowa o wadze około 340 g oczyszczona z błon(...)pokrojona na plastry grubości 1 cm . Składniki marynaty wymieszać ze sobą w szklanej misce, włożyć pokrojone plastry polędwiczki i dokładnie pokryć je marynatą. Naczynie przykryć szczelnie folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 6 godzin. Marynatę można też przełożyć do większego woreczka na mrożonki, włożyć polędwiczki i zawiązać worek. W ten sposób łatwo pokryć całą marynatą mięso operując tylko

Posadzone i zjedzone
Szaszłyki z łopatki, boczku i cebuli w marynacie ziołowej 194

Lato się kończy, lecz weekend zapowiada się bardzo słoneczny. Mam dla Was  propozycję na grilla.  Tym razem szaszłyki z łopatki, boczku i cebulki, w marynacie ziołowej.  Składniki (5 szaszłyków): 400 g łopatki 200 g boczku surowego, wędzonego 5 niewielkich cebul Składniki marynaty: 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu mielonego 3/4 płaskiej łyżeczki soli 2 płaskie łyżeczki papryki słodkiej(...)łyżeczka tymianku 1 płaska łyżeczka oregano 6 dużych ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę kilka łyżek oleju rzepakowego Wykonanie: Mięso i cebulę przygotowujemy dzień wcześniej. Do miseczki wkładamy wszystkie składniki marynaty i dodajemy tyle oleju, aby marynata była gęsta, lecz płynna.  Łopatkę i boczek kroimy na kawałki o grubości  około 0,7 cm. Cebulę kroimy na krążki grubości około

Smak mojego domu
Wieprzowina z warzywami i makaronem chińskim 180

torebek tutaj możemy jednak dowolnie ustalić proporcje stosownie do własnych upodobań. W przepisie używamy również słonego sosu sojowego, dlatego ostrożnie obchodźmy się z dodatkową solą. Przyprawy użyte do sporządzenia marynaty, która razem z mięsem w całości trafia na patelnię, wystarczą ilościowo zarówno do samego mięsa jak i dodanych na koniec warzyw oraz makaronu. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą(...)wieprzowina z warzywami i makaronem chińskim – kolorowe i lekkie danie inspirowane kuchniami Azji Południowo-Wschodniej. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4 osób) 800g wieprzowej szynki lub biodrówki bez kości Marynata 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki kardamonu 1/4 łyżeczki startego kminu rzymskiego 2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka soli 5 łyżek sosu sojowego

Kulinarna Pokusa
Kurczak yakitori czyli japońskie szaszłyki z kurczaka 336

Kurczak yakitori można podawać w wersjach z porem (lub grubym szczypiorem), grzybami, z kawałkami wątróbki bądź w postaci czystej (sam kurczak). Sake można zastąpić winem mirin. Najdłużej trwa przygotowanie marynaty do kurczaka yakitori, ale uwierzcie, że warto. Składniki: ok. 1 kg filetów z kurczaka pęczek młodego szczypioru albo por (opcjonalnie) 100 ml bulionu drobiowego 200 ml sake albo mirin (można(...)mandarynki, sezam i odrobinę pieprzu cayenne oraz cukru) 200 ml sosu sojowego jasnego brązowy cukier – tu wg upodobań smakowych – od 1 do 6 łyżek (im więcej, tym marynata będzie słodsza i gęstsza) 2-3 ząbki czosnku olej, może być każdy roślinny patyczki do szaszłyków 1-2 łyżki sezamu Wykonanie: W rondelku połączyć bulion, sake, sos sojowy, zmiażdżony czosnek

Pociąg Do Kuchni
Łosoś z sosem z mango / Roasted salmon with mango sauce 175

ręką postanowiłam go wypróbować. Danie wyszło przepyszne! Rozpływający się w ustach łosoś z delikatnym sosem z mango, którego podałam z fasolką szparagową ugotowaną na parze i obtoczoną w zredukowanej marynacie po łososiu. Niebo w gębie, a jeszcze jest bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu. Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Łosoś z sosem z mango (2 porcje) Składniki(...)ugotowana na parze lub z wody do podania Przygotowanie: W średniej (nie metalowej) misce wymieszaj dokładnie sos sojowy, syrop klonowy, sok z limonki, imbir i czosnek. Włóż do powstałej marynaty łososia i odstaw na 1 godzinę do lodówki. W celu przygotowania sosu, w pojemniku blendera zmiksuj miąższ mango z octem, sokiem z limonki, syropem klonowym, imbirem, oliwą i solą

karmelowy
Pieczona karkówka z młodymi ziemniaczkami w marynacie ziołowo-czosnkowej 164

ugotowanym na półtwardo kalafiorem.   Składniki na porcję dla 3-4 osób: 4 plastry karkówki 1 i 1/2 kg młodych ziemniaczków - małych, o średnicy 3 cm MARYNATA DO MIĘSA ziołowo-czosnkowa : 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki papryki ostrej 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego 2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/3 łyżeczki grubo zmielonych płatków(...)chili 1 łyżeczka suszonej kolendry  1/2 łyżeczki suszonego cząbru 1/2 łyżeczki majeranku 4 łyżki oliwy MARYNATA DO ZIEMNIAKÓW czosnkowa : 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli - lub więcej do smaku 2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego 2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego Karkówkę pokroić w plastry o grubości 1 cm. Umyć i osuszyć

Grunt to przepis!
Skrzydełka w marynacie pomarańczowej. 126

Dziś mam coś dla miłośników skrzydełek. Aromatyczne, słodko-kwaśne, pyszne skrzydełka pieczone w marynacie pomarańczowej. Już sam zapach zniewala! Jeśli lubicie ostrzejsze dania możecie dodać trochę ostrej papryki lub chilli. Dla mnie w tej wersji są idealne, polecam ;) Składniki na skrzydełka w marynacie pomarańczowej: 20 skrzydełek 125 ml sosu sojowego 100 ml soku pomarańczowego 1 łyżka miodu 1/4 łyżeczki mielonego(...)imbiru 2 zgniecione ząbki czosnku      Skrzydełka myjemy, wycieramy i odcinamy najcieńszą część (lotki). W misce mieszamy wszystkie składniki marynaty, na końcu wrzucamy skrzydełka i dokładnie mieszamy. Miskę zawijamy folią spożywczą i całość wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę, ale wiadomo im dłużej tym lepiej ;) (mogą się marynować do 24 godzin).       Piekarnik

Rozpustne gotowanie
KURCZAK W MARYNACIE JACK DANIEL'S 118

doprawiany na wiele sposobów, dzięki czemu nigdy się nie znudzi. Najlepiej wybrać kurczaka ze sprawdzonego źródła lub kupić w markecie kurczaka zagrodowego. Na dzień przed planowanym pieczeniem nacieramy go marynatą na bazie sosu teriyaki, miodu, ketchupu i whisky  Jack Daniels. W dniu pieczenia wyjmujemy z lodówki i umieszczamy w żaroodpornej brytfance. Do środka wkładamy cytrynę, czosnek i szalotkę. Zostawiamy(...)sosem przygotowanym na bazie soków pozostałych z pieczenia. SKŁADNIKI 1 duży kurczak ok. 2 kg. 1 szalotka 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli 2 ząbki czosnku MARYNATA JACK DANIEL'S 100 ml sosu teriyaki 70 ml whisky Jack Daniels 50 ml soku z pomarańczy 50 ml oliwy 1 łyżka ketchupu 1 łyżka miodu 1 łyżeczka słodkiej papryki

cool and minty
Karkówka w ostrej marynacie 138

sezonie grillowym nie może zabraknąć grillowanej karkówki. Marynata znajdzie wielbicieli wśród osób lubiących wyraziste i ostre smaki. Przygotowuje się ją bardzo szybko. 1 kg chudej karkówki Przyprawa do mięsa Marynata: 3 łyżki przyprawy do karkówki 1,5 łyżki Vegety z czosnkiem 1 łyżeczka chilli 2 łyżki octu jabłkowego 4 łyżki oleju 50 ml wody 3 łyżki sosu musztardowo - koperkowego Karkówkę(...)myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na 1cm plastry. Z każdej strony przyprawiamy przyprawą do mięsa. Składniki na marynatę dokładnie mieszamy. W głębokiej misce warstwami przekładamy mięso i marynatę. Marynujemy przez całą noc (pod przykryciem). Mięso w ten sposób jest kruche i bardzo aromatyczne. Następnego dnia grillujemy. Staramy się aby na mięsie pozostało jak najwięcej marynaty.  Recenzja sosu musztardowo

VioletoweKucharzenie
Karkówka z grilla – najlepsza marynata 180

wyśmienity, gdy zostaną spełnione trzy warunki: po pierwsze musimy nabyć mięso dobrej jakości, po drugie mięso powinno mieć sporo czasu na zamarynowanie (najlepiej całą noc), a po trzecie – marynata musi być prawidłowo przygotowana. Dobra marynata na karkówkę z grilla powinna zawierać kwas (np. sok z cytrusów, ocet lub wino) – który zmiękcza mięso, tłuszcz (np. olej lub oliwę(...)mięso i sprawi, że smaki przejdą sobą nawzajem oraz przyprawy – które, nadadzą smaku. Słodkie dodatki (np. keczup z pomidorów) sprawią, że mięso będzie się pięknie karmelizować. Moja wersja marynaty do karkówki jest bardzo prosta, ale sprawdza się zawsze – zamarynowaną w niej karkówkę można grillować lub smażyć na patelni grillowej. Karkówka z grilla: 4-6 plastrów chudej karkówki ½ szklanki

Poezja smaku
Pikantne Udka Pieczone 144

Prosto i tanio. Jak zwykle łatwo i smacznie. Udka marynowane na ostro. Skórka mocno pikantna, mięso bardzo fajnie przeszło marynatą, ale w porównaniu do skórki nie było iście piekielne. Taki własnie był plan. W czym marynuję udka? Zwykle tym co wpadnie mi w ręce, zawsze na oko i na wyczucie. Ile czego dosypać? A tyle, żeby marynata miała konsystencję takiej(...)Lekue Steam Roaster . Dlaczego ulubionym? Bo niezwykle łatwo się je myje, bo nie trzeba dodatkowo mięsa podlewać wodą, bo naczynie się zawija i dzięki temu mięso piecze się w marynacie i własnych sokach, pod koniec pieczenia wystarczy je otworzyć i przypiec skórkę. Składniki|: 2 udka ( u mnie była jedna ćwiartka, ale marynaty spokojnie wystarczy na dwie takie ćwiartki) 1 łyżka

Blondynka Gotuje
Makrela w teriyaki 157

odświeżającym teriyaki smakuje wprost genialnie. Już jej nieduży kawałek sprawia, że mamy poczucie najedzenia. Polecam własnoręczne przygotowanie sosu, jeśli zaś go kupujemy – postawmy na teriyaki dobrej jakości. Marynata będzie się też świetnie komponowała z podobnie przyrządzonym łososiem, pstrągiem łososiowym, halibutem czy nawet filetem z kurczaka. Makrela w teriyaki (4 porcje): 2 świeże makrele (lub jeśli się uda kupić(...)filety) 400 g makaronu soba lub ryżowych wstążek 200 ml marynaty teriyaki (najlepiej z przepisu niżej) pęczek dymki (białe i zielone części) 1 por 1 żółta papryka 1 czerwona papryka 1 marchewka opcjonalnie: świeże chili do posypania (u mnie kiełki chili) olej do smażenia sól morska świeżo mielony pieprz Domowa marynata teriyaki: 1/4 szklanki sosu sojowego 1/4 szklanki octu ryżowego

Poezja smaku
Pałki z kurczaka pieczone w folii 225

bywa że przygotowując obiad szukam łatwych rozwiązań. I oto jedno z nich – aromatyczne marynowane pałki z kurczaka pieczone w foliowym rękawie podane z ziemniakami upieczonymi z wykorzystaniem tej samej marynaty. Wystarczy zamarynować pałki z kurczaka i obrać ziemniaki, a potem wrzucić je do osobnych rękawów do pieczenia i upiec w tym samym czasie. Niemal bez wysiłku mamy gotowy bardzo smaczny(...)Pałki z kurczaka płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. W dużej misce łączymy olej, sos sojowy, paprykę, granulowany czosnek, curry, bazylię, oregano, zioła prowansalskie i pieprz. Do marynaty wkładamy pałki i mieszamy, aby marynata dotarła we wszystkie zakamarki. Całość przekładamy do dużego worka zapinanego na Zipper, jeszcze raz dobrze mieszamy i odkładamy do lodówki przynajmniej na 3 godziny

Trzeci talerz
piersi na ziemniakach,pieczarkach z olejem rzepakowym i w parmezanie pieczone... 123

Składniki: ziemniaki gotowane w mundurkach 10 średnie, pieczarki 6 średnie, cebula 3 sztuki, cukier 1 łyżeczka, pierś z kurczaka 1 podwójna, parmezan starty 20 dag MARYNATA: olej rzepakowy 3/4 szklanki, rozmaryn suszony 3 łyżeczki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, curry 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki ząbki czosnku 1 główka(...)ziemniaki w mundurkach podgotować z 7 minut, wystudzone obrać i pokroić w grubsze plastry, przygotować marynatę z olejem rzepakowym i z podanych składników w tym czosnek przeciśnięty przez praskę i dobrze wymieszać, każdą pierś wzdłuż pokroić na 3 plastry, cebulę pokroić i posypać cukrem, pieczarki pokroić na pół plasterki na blaszkę wsypać pieczarki, cebulę i parę łyżek marynaty, zamieszać wsypać

W Mojej Kuchni Lubię
Karkówka Pieczona w Rękawie i Sos do Mięsa 271

krucha. Idealnie nadaje się do podania na obiad, rewelacyjnie również smakuje odgrzewana w sosie a także można ją podawać na zimno. Będziemy potrzebować : około 2 kg karkówki przyprawy na marynatę: 5 ząbków czosnku 6 łyżek oleju 2 łyżki majeranku 1 łyżka cząbru 2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne lub papryki ostrej 1/2 łyżeczki pieprzu sól do smaku(...)pieczenia Link do filmu z przygotowania: Karkówka pieczona w rękawie  https://www.youtube.com/watch?v=sMEYKsYoURw   Przygotowanie: Karkówkę przed przygotowaniem dokładnie myję i osuszam papierowym ręcznikiem lub ściereczką. Teraz przygotuję marynatę, do miseczki przeciskam przez praskę czosnek(można drobno posiekać), dodaję wszystkie przyprawy, doprawiam solą (w moim przypadku dwie duże szczypty), dodaję olej i całość dokładnie mieszam – marynata jest gotowa

Uwaga Babcia Gotuje
Filet z dorsza z bobem i pieczarkami w sosie limonkowym 178

rybką i zdjęciami zajął się dla Was Tomek! Dorsz z pieczarkami, bobem, mleczkiem kokosowym i limonką! My zamieniliśmy bazylię tajską na kolendrę i dodaliśmy mniej masła - polecamy! :) Dorsz w marynacie: 1 ząbek czosnku, posiekany, 2 łyżki miodu, 2 łyżki sosu sojowego, skórka starta z 1/2 limonki, sól, pieprz, oliwa z oliwek, 4 listki bazylii tajskiej - u nas garstka łodyg świeżej(...)mleczka kokosowego, sól, pieprz, sok i skórka starta z 1 limonki, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka sosu sojowego, 4 gałązki bazylii tajskiej - dodaliśmy kolendry, 30 g masła Składniki marynaty przekładamy do miski, mieszamy. Dorsza myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika kuchennego, kroimy na mniejsze kawałki. Część marynaty przekładamy do naczynia żaroodpornego, w marynacie układamy kawałki dorsza. Piecczemy w piekarniku nagrzanym

Plate of Joy
Sałatka z kaszą pęczak i kurczakiem w harissie 153

Katie Ate, ostatecznie jednak w mojej sałatce znalazły się trzy składniki z oryginalnego przepisu. Charakteru sałatce dodaje harissa, specjalność kuchni tunezyjskiej i libijskiej, która w tym przepisie jest składnikiem marynaty do kurczaka. Zachęcam Was do przygotowania tej pasty, bo jest rewelacyjna. Można przygotować z nią przepyszny  hummus . Polecam! Składniki: 200 g filetu z kurczaka 20 g orzechów nerkowca, uprażonych(...)cytryny 2 łyżki oliwy sól świeżo mielony pieprz 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki miodu 1 cukinia, pokrojona w półcentymetrowe plastry 1 duża garść drobno posiekanej natki pietruszki Marynata do kurczaka: sok z 1 cytryny 1 łyżeczka pasty harissy  (przepis) 1 łyżka oliwy szczypta soli Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania marynaty. Wszystkie składniki mieszamy w misce. Wkładamy piersi kurczaka do płytkiego

Smakowity Blog Kulinarny
Pierś kurczaka pieczona z warzywami. 156

niedzielny obiad przygotowałam pyszną pierś z kurczaka w pikantnej marynacie z warzywami. Piersi z kurczaka najpierw zamarynowałam, przesmażyłam przez chwilę na patelni, a później upiekłam razem z pokrojoną cukinią i papryką oraz groszkiem konserwowym. Do warzyw dodałam tę samą marynatę, co do mięsa. Mięso było wyborne, miękkie, delikatne i bardzo soczyste. Całość smakowała pysznie. Danie podałam z pieczonymi ziemniakami(...)WARZYWAMI.           Składniki: 500 g piersi z kurczaka 1 puszka groszku konserwowego 1 czerwona papryka 1 mała cukinia sól 1 płaska łyżka suszonego oregano Marynata: 8 łyżek ciemnego pikantnego sosu sojowego 2 łyżki wody 4 łyżki oliwy pieprz czarny 1 łyżeczka suszonych płatków chili           Sposób przyrządzania

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Żeberka 112

żeberkami. Kwestia kubków smakowych myślę. Ale ja sobie zrobiłam żeberka dzisiaj. Poszłam na łatwiznę, właściwie to obiad sam się zrobił. Dość dobry obiad w zasadzie. Składniki -żeberka mięsne -marynata klasyczna gotowa do użycia  ROLESKI -paczka mrożonych warzyw- kalafior, brokuł,marchewka -vinaigrette oliwa z oliwek i suszone pomidory -Zioła Małgorzaty  SKWORCU -ulubiona sałatka-np.pomidorki,ogórek,borówka amerykańska,papryka(...)dressing Tysiąca Wysp  ROLESKI Żeberka umyj .Osusz. Włóż do gotowej marynaty klasycznej. To gotowa marynata do mięs zamknięta w wygodnym opakowaniu. Pozwala na przygotowanie mięsa bez potrzeby dodawania innych przypraw oraz bez konieczności używania dodatkowych naczyń. Marynata klasyczna, to pikantna marynata oparta na bazie pomidorów i przypraw: pieprzu cayenne, czosnku, cebuli oraz słodkiej papryki. Kompozycja użytych składników nadaje grillowanym

Z Kuchni Do Kuchni
Perliczka marynowana 131

pokrojone na kawałki 6 suszonych śliwek, daktyli  lub fig  skórka z 1/4 kiszonej cytryny  pokrojona w paski  parę listków mięty,  posiekane harissa do podania marynata  (chermoula) 1 duża czerwona cebula, posiekana 1 duży ząbek czosnku ok 1- 2 cm kawałek świeżego imbiru, posiekany 100 ml oliwy z oliwek 100 ml soku z cytryny(...)liści pietruszki posiekane 1 garść kolendry kuskus 200 g kuskus 1 łyżeczka soli 100 g masła, pokrojonego w kostkę mała garść rodzynków przygotowanie Dzień przed gotowaniem, umieścić wszystkie składniki marynaty w blenderze i utrzeć na gładką masę. Perliczkę umyć i osuszyć. Posmarować perliczkę marynatą  i marynować w lodówce przez noc. Następnego dnia, nagrzać  piekarnik

Stare Gary
Wołowina stir fry w sosie teriyaki 146

ostre lub bardzo ostre. Zaletą dań tego typu jest szybkość ich przygotowania i możliwość indywidualnego doboru składników. Wołowina stir fry w sosie teriyaki. Składniki: - kawałek ładnej wołowiny ok. 600g Marynata: - ½ szklanki sosu sojowego - ¼ szklanki oleju sezamowego - 2 łyżki brązowego cukru - 1 łyżeczka świeżo startego imbiru - czosnek wędzony (ilość według gustu ja daję sporo) - ostra papryczka (1-2) - sok z ½ cytryny(...)łyżeczki skrobi kukurydzianej - uprażone ziarna sezamu Umytą i osuszoną ręcznikiem papierowym wołowinę kroimy na cienkie paski w poprzek włókien. Przekładamy do woreczka strunowego na mrożonki – dodajemy składniki marynaty: sos sojowy, olej sezamowy, cukier brązowy, starty na drobnej tarce imbir i czosnek, wyciśnięty sok z cytryny, drobno posiekane ostre papryczki, wino Mirin, ocet ryżowy. Woreczek zamykamy i rozprowadzamy dokładnie marynatę

mojewypiekiinietylko
Filet z kurczaka z grilla na egzotycznie słodko 244

delikatne i miękkie, więc nie wymaga długiej obróbki nad paleniskiem. Właściwie, to trzeba uważać, aby go nie przesuszyć, bądź nawet nie przypalić, gdyż praktycznie nie zawiera tłuszczu. Dlatego do marynat do fileta z kurczaka dodaje się zwykle sporo oliwy lub innego oleju. Prezentowaliśmy już wcześniej oraz marynowanych w occie (tudzież kiszonych) warzyw. Smakowało to całkiem „swojsko”, prawda? Teraz jednak, wykorzystując(...)kurczaka z grilla na egzotycznie słodko 2015-08-20 21:31:39 Prosty w przyrządzeniu i bardzo efektowny wizualnie i smakowo filet z kurczaka z grilla w egzotycznej marynacie podany m.in. z tropikalnymi owocami. Drukuj Składniki (dla 4 osób) ok. 1 kg średnich (po 250-300g) filetów z kurczaka Marynata 2 łyżki jogurtu naturalnego 4 łyżki słodko-kwaśnego sosu

Kulinarna Pokusa
Skrzydełka z kurczaka z grilla 147

Kolejna propozycja na grilla. Skrzydełka z kurczaka z grilla w delikatnej marynacie, w której czujemy zapach papryki, curry i cebuli. Skrzydełka przygotowane z tego przepisu są soczyste, mięciutkie i delikatnie, lecz aromatycznie przyprawione. Mimo dodatku chili, nie są ostre. Składniki marynaty: 2 czubate łyżeczki papryki słodkiej 1 czubata łyżeczka curry płaska łyżeczka chili pół czubatej łyżeczki majeranku pół czubatej(...)łyżeczki soli pół czubatej łyżeczki pieprzu 1 bulionowa kostka warzywna 1 cebula starta na tarce olej Ponadto: 10 skrzydełek Wykonanie: Skrzydełka czyścimy i myjemy. Składniki marynaty umieszczamy w misce. Oleju dodajemy tyle, aby marynata była gęsta, lecz płynna i całość mieszamy. Skrzydełka wkładamy do miski, polewamy marynatą i dokładnie wszystko mieszamy. Marynata musi dokładnie pokryć skrzydełka. Tak przygotowane skrzydełka

Smak mojego domu
Kurczak w winie – coq au vin 138

Kurczak po francusku Składniki Marynata : 2 marchewki 2 cebule 1 pomidor 2 ząbki czosnku kilka gałązek tymianku 1 liść laurowy 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 24 ziarna pieprzu czarnego 1 butelka wina wytrawnego Bordeaux 60 ml koniaku 60 ml oleju Kurczak : ok.1,5 kg 300 g małych pieczarek 40 g mąki 100 g masła 250 g osączonych cebulek marynowanych sól(...)oleju 300 g wędzonego boczku pokrojonego w plastry pieprz Przygotowanie   Kurczaka podzieliłem na części. Przygotowałem marynatę : warzywa pokroiłem w plasterki , dodałem tymianek , liść laurowy , posiekana natkę , ziarna pieprzu. Zalałem winem , dodałem winiak i olej. Wszystko wymieszałem. Kurczaka zalałem marynatą. Wstawiłem do lodówki na noc. Wyjąłem kurczaka , osuszyłem , marynatę zachowałem. Kurczaka obsmażyłem na połowie masła zmieszanego z olejem. Dodałem warzywa

R'n'G Kitchen
Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej na dwa sposoby 138

można przygotować ją na wiele sposóbów. Ja wybrałam formę kolorowych szaszłyków z papryką i czerwoną cebulą. Część mięsa zamarynowałam w delikatnej ziołowej zalewie, a druga leżakowała w pikantnej marynacie z kolorowym pieprzem. Pycha! SKŁADNIKI 2 polędwiczki wieprzowe papryka czerwona papryka pomarańczowa papryka żółta 2 cerwone cebule patyczki do szaszłyków marynata z kolorowym pieprzem 3-4 łyżki oliwy łyżka kolorowego pieprzu(...)ziarenka) łyżeczka świeżozmielonego czarnego pieprzu łyżeczka soli łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka ketchupu 2 ząbki czosnku marynata ziołowa 3-4 łyżki oliwy 1 łyżka oliwy truflowej 2 ząbki czosnku 2-3 gałązki świeżego tymianku 1 gałązka świeżego rozmarynu listki świeżej szałwi (opcjonalnie) 1 łyżeczka soli świeżozmielony pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Polędwiczkę umyc i osuszyć. Pokroić w dużą kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę

DefinicjaSmaku
Karp pieczony – najlepszy 165

szczególnie posmak mułu. Smak karpia zależy jednak głównie od dwóch, a właściwie od trzech czynników. Od zbiornika z jakiego pochodzi – ryby z dużych, czystych, żwirowych zbiorników przyrządzone nawet bez marynaty pozbawione są tego specyficznego posmaku. Sposób przyrządzania – marynata, zaprawa, dodatki – to drugi istotny czynnik. Dobra marynata, która nie zabija smaku ryby, ale go podkreśla, zwykłego karpia potrafi zmienić w gwiazdę(...)łyżki sosu sojowego, pieprz, 4 ząbki czosnku pokrojone w plasterki Wyczyszczoną, umytą i osuszoną rybę pokroić w dzwonka szerokości około 2 cm (powinno wyjść około 6 sztuk). Wszystkie składniki marynaty wymieszać w dużej misce i włożyć do niej dzwonka karpia. Marynować w lodówce kilka godzin (najlepiej przez noc). Można go marynować w tej samej misce przykrytej folią, ale ja przekładam

Trzeci talerz
Pierś z kurczaka w marynacie miodowej. 142

Jeżeli lubicie kurczaka w słodkiej marynacie, to ten przepis jest właśnie dla Was! Pyszna, soczysta, pięknie pachnąca pierś z kurczaka w marynacie miodowej z dodatkiem mięty. Kurczak w takiej marynacie marynuje się bardzo szybko i dlatego przygotowanie całego dania nie zajmuje dużo czasu. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 2 piersi z kurczaka 2 łyżeczki miodu 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu(...)mielonego rozmarynu Łyżeczka octu balsamicznego 5 łyżek oleju Przygotowanie:  Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Po tym każdy kawałek nakłuwamy w kilku miejscach widelcem, aby marynata przedostała się do środka.  W dużej misie łączymy olej, miód i przyprawy. Następnie dodajemy ocet balsamiczny, po jego dodaniu marynata zmieni swoją konsystencję.  Piersi dokładnie obtaczamy w marynacie

Kuchnia Łukasza
Udka z kurczaka z sosem miodowo-musztardowym 362

rzeczywistości jednak tak przygotowanego kurczaka możemy podać z wieloma innymi dodatkami, np. z ryżem z warzywami. Dość łatwo wówczas ulec pokusie wprowadzenia jakiś nawiązań do kuchni azjatyckich, zwłaszcza że marynata zawiera imbir. My jednak postanowiliśmy pozostać raczej w klimatach kuchni południowoeuropejskich. W rzeczywistości w ten sposób możemy przyrządzić również inne niż nogi (udka) części kurczaka – zarówno piersi jak i skrzydełka(...)sosem miodowo-musztardowym i makaronem – gdy mamy ochotę na słodko-musztardowe smaki. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 3 średnie nogi / 3 udka + 3 podudzia z kurczaka (900g) Marynata 4 łyżki płynnego miodu 2 czubate łyżeczki musztardy francuskiej 2 czubate łyżeczki musztardy Dijon 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka

Kulinarna Pokusa
Udka miodowo musztardowe i pieczone ziemniaki 100

łyżki oleju słonecznikowego 2 szczypty soli 2 łyżeczki zielonego pieprzu ziemniaki przyprawa do ziemniaków (dowolnej firmy) Dodam tutaj jeszcze, że zielony pieprz mam dzięki uprzejmości AleDobre.pl . Najpierw robimy marynatę. Miód, musztardę, olej, sól i pieprz mieszamy w misce aż składniki ładnie się połączą. Ja użyłem całych ziarenek zielonego pieprzu, które zmiażdżyłem w moździerzu. Każde udko nacinamy skośnie trzema nacięciami, żeby(...)marynata ładnie wniknęła. I taplamy te udka w marynacie. Najlepiej to zrobić w jakiejś dużej misce. Owijamy miskę folią spożywczą i chowamy na wiele godzin do lodówki. U mnie dobę stało. Po tych wielu godzinach przekładamy kurczaki do naczynia żaroodpornego i polewamy połową marynaty. Druga połowa przyda się później. I obieramy ziemniaki. Podgotowujemy je trochę, tak żeby były troszkę miękkie

Marder&Marder Manufacture
Kaczka po umbryjsku z leśnymi grzybami 156

nieduże cebule 150g leśnych grzybów świeżych lub mrożonych 150ml bulionu drobiowego 1 łyżka oliwy 2 liście laurowe 1 łyżeczka estragonu 1 łyżeczka nasion fenkułu (kopru włoskiego) gałązka natki pietruszki Marynata 150ml wzmacnianego czerwonego wina 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu 3 goździki 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego 2 ząbki czosnku Do podania pieczone ziemniaki wg naszych(...)porad, np. w wersji z majerankiem i czosnkiem dodatkowa natka pietruszki do dekoracji Instrukcje Przygotowujemy marynatę. Do dużej miski wsypujemy sól, pieprz, cynamon oraz rozbite w moździerzu goździki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zalewamy winem i dokładnie mieszamy. Mięso zanurzamy w marynacie i wkładamy pod przykryciem do lodówki na kilka godzin, w międzyczasie odwracając kilkakrotnie na drugą stronę. Boczek kroimy

Kulinarna Pokusa
Niezbędnik grillowicza czyli ruszt bez tajemnic 201

Wasz cudny trójkącik zachwyci podniebienia wszystkich gości. Bardzo ważne jest również abyśmy nie grillowali na brudnych, klejących się i zardzewiałych kratkach, bo choćbyśmy mieli najwyższej jakości mięso w aromatycznej marynacie to popsujemy smak bez dwóch zdań. O sposobie na proste czyszczenie grilla napisałam niżej. Marynaty. Tłuszcze. Mięsa. Ryby. Warzywa. No i dobra. Ogarnęliśmy miejsce, mamy pełną zastawę, grill rozpalony(...)rozżarzonych węgielkach pojawiła się cienka warstwa popiołu, bez ognia – jesteśmy gotowi na poziom 2. Nie jestem zwolenniczką gotowych sklepowych marynat, wolę przygotować ją sama z myślą przewodnią „wiem co jem”, bez ulepszaczy smaku. W dobie Internetu i wysypu blogów kulinarnych możemy bez problemu wyszukać mnóstwo przepisów na marynatę, jak i również wspiąć się na wyżyny kreatywności i przyrządzić własną oryginalną

upichcona
Kaczka po chińsku 241

Dzisiaj znów orientalnie. Piersi kaczki w marynacie z sosu sojowego, czosnku i imbiru z dodatkiem aromatycznych warzyw i ryżem, słowem prosta klasyka kuchni chińskiej. Przygotowanie dania (poza zamarynowaniem mięsa) zajmuje nie więcej, niż godzinę, a rezultat jest rewelacyjny. Do przygotowania dania użyłem: 2 piersi z kaczki, 200 gram białego ryżu długoziarnistego, 1 marchewki, 1/4 korzenia selera, 5 grzybów(...)łyżeczek pieprzu syczuańskiego, 2 łyżeczek ziaren sezamu, 2 łyżeczek oleju sezamowego, kilku listków bazylii tajskiej, soli. Kluczem przygotowania tego dania jest zamarynowanie mięsa. Kacze piersi powinny przebywać w marynacie co najmniej około 3 godzin, ale optymalnym rozwiązaniem jest zamarynowanie ich dzień wcześniej i pozostawienie na noc w lodówce. Przygotowanie marynaty jest bardzo proste. W naczyniu pomieszałem 1 łyżkę oliwy

Wyprawy kulinarne
Szaszłyki na pożegnanie 157

czosnkowy. Jeżeli pogoda już nie sprzyja rozpalaniu grilla, szaszłyki można przyrządzić w piekarniku w 190°C. Składniki na 4 porcje: Szaszłyki mięsne 600 g karkówki QAFP 3 cebule Marynata do karkówki 3 ząbki czosnku ¾-1 łyżeczki soli 1½ łyżeczki tymianku 1½ łyżeczki oregano 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka pomidorów w płatkach z chili 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżka miodu(...)octu balsamicznego 3 łyżki oleju Mięso opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w plastry, a następnie w kostkę. Czosnek obrać, rozgnieść ostrzem noża. Rozetrzeć razem z solą. Dodać pozostałe składniki marynaty, utrzeć razem. Mięso dokładnie wymieszać z marynatą, tak aby pokryła wszystkie kawałki. Pojemnik przykryć i odstawić do lodówki min. na 3-4 godziny, ale najlepiej na noc. Godzinę przed grillowaniem

Pełny talerz
Piersi z kurczaka w pikantnej marynacie 263

marynata do mięsa jest po prostu genialna! Znalazłam ją w książce Bądź fit (wydawnictwo Olesiejuk) i jestem nią zachwycona. Nadaje się nie tylko do piersi, ale też sprawdziłam ją przy marynowaniu pałek z kurczaka. Obie wersje super! Marynata jest wprawdzie pikantna, ale po upieczeniu mięso wcale nie jest pikantne - wychodzi idealnie doprawione,mięciutkie i soczyste. Polecam! Składniki: 60 dag piersi(...)kurczaka Marynata: 1 ząbek czosnku 4 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka ostrej musztardy (użyłam dijon) 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki 1 łyżeczka soli (dałam 1/2 łyżeczki) 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/2 łyżeczki tymianku Sposób wykonania: 1. Przygotować marynatę, czosnek obrać i zmiażdżyć, połączyć z pozostałymi składnikami. 2. Piersi opłukać

Kuchnia domowa Ani
Domowa szynka z indyka 207

mogą być świeże, posiekane zioła) , 1/4 łyżeczki soli oraz pieprzu (ze względu na to, że woreczki jakich używam są przystosowane do szynkowaru – są wąskie i długie, to rozprowadzanie marynaty jest nieco utrudnione. Dlatego rozdzielamy marynatę na połowę) . Pierś z farszem zawinąć, włożyć do woreczka z częścią marynaty i rozprowadzić marynatę po mięsie. Do woreczka wlać pozostałe dwie łyżki octu(...)balsamicznego, i wsypać przyprawy w takiej samej ilości jak poprzednio. Woreczek zawinąć i rozprowadzić ponownie marynatę po mięsie. Tak przygotowane mięso w zawiniętym woreczku, włożyć do lodówki na minimum 12h, od czasu do czasu obracając, żeby rozprowadzić marynatę. Następnie całość włożyć do szynkowaru i go zamknąć. Szynkowar wstawić do kolejnego garnka (u mnie garnek do gotowania szparagów) z zimną wodą

Moja Delicja
Kurczak w sosie pomarańczowo-imbirowym z brązowym ryżem 136

Kruchy, soczysty kurczak podany z aromatycznym sosem pomarańczowo-imbirowym z nutą czosnku o pięknym kolorze, który uzyskujemy przez dodatek kurkumy. Podajemy z ulubionym gatunkiem ryżu - u mnie brązowy :)   Marynata : sok z dwóch pomarańczy 1 łyżeczka skórki pomarańczowej 2 łyżki octu winnego 2 łyżeczki imbiru 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki białego pieprzu mielonego 2 łyżki miodu Mięso(...)pomarańczy, ocet, miód i przyprawy. Zagotować, trzymać na średnik ogniu 5 minut, ciągle mieszając. Wystudzić. Mięso umyć, osuszyć, naciąć z wierzchu i posolić. Przełożyć do plastikowej miski, zalać marynatą i wstawić do lodówki na min. 3 godziny lub dłużej. Po tym czasie mięso wraz z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wstawić do piekarnika, ustawić  190*C, a gdy osiągnie

Chocolate Muffin Blog
Śledzie w powidłach śliwkowych 133

tych śledziach i postanowiłam, że muszę koniecznie odtworzyć ten smak. Po kilkudziesięciu minutach spędzonych w kuchni otrzymałam zadowalający efekt. Po całej nocy, którą śledzie spędziły w lodówce przechodząc smakiem"marynaty" otrzymałam dokładnie ten smak, o którym marzyłam. Jeśli lubicie takie kulinarne eksperymenty, spróbujcie koniecznie :) Składniki na duży półmisek: 400 g śledzi marynowanych (ja użyłam "Wiejskich" pewnej znanej firmy ;) ) 1 słoik(...)śliwek 2 łyżki koncentratu pomidorowego płaska łyżeczka cynamonu sól, pieprz, chili Cebulę obieramy i kroimy w jak najcieńsze półplasterki. Filety śledziowe i suszone śliwki kroimy na drobniejsze kawałki. Przygotowujemy "marynatę": Cebulę podsmażamy na rozgrzanej patelni uważając, aby się nie przypaliła. Gdy jest już zeszklona dodajemy powidła, koncentrat pomidorowy i pokrojone śliwki. Możemy dodać troche gorącej wody, aby cebula i śliwki

Zawsze głodna!
Curry z dynią i kurczakiem 112

świeża papryczka chili 1 puszka mleka kokosowego 1 puszka krojonych pomidorów 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz łyżka skrobi kukurydzianej (opcjonalnie jakby sos był za rzadki) Składniki na marynatę do kurczaka: ok. 3 cm świeżego imbiru 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka zielonej pasty curry 6 łyżek oliwy sok z 1/4 cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu sól, pieprz Dodatkowo: ryż świeży tymianek(...)cytrynowy (opcjonalnie) Wykonanie: Marynata: Imbir i czosnek ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Kurczaka kroimy w kostkę (ok. 2cm). Wszystkie składniki marynaty razem mieszamy, aż powstanie jednolita konsystencja, po czym zalewamy kurczaka marynatą. Kurczaka z marynatą wstawiamy do lodówki na min. 30 min. Cebulę kroimy w piórka, zaś dynię kroimy w 2-3 cm kostkę. Do głębokiej patelni wrzucamy cebulę

IMPRESJA SMAKU
CYTRYNOWO ZIOŁOWA MARYNATA CHILI 115

pikantna marynata jest doskonała do wieprzowiny lub drobiu. Używać jej osobno albo połączyć z ulubionym sosem do grilla . Składniki: ¼ szklanki cukru ¼ łyżki gruboziarnistej soli 3 łyżki chili 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka sproszkowanej musztardy 1 łyżka drobno startej skórki z cytryny Przygotowanie: Wymieszać wszystkie składniki i delikatnie wklepać w wieprzowinę(...)drób, na kilka godzin przed grillowaniem. Jeżeli zostanie nam marynata, możemy ją zamrozić do następnego razu. CYTRYNOWO ZIOŁOWA MARYNATA CHILI is a post from: naRuszcie.pl The post CYTRYNOWO ZIOŁOWA MARYNATA CHILI appeared first on naRuszcie.pl

naRuszcie
Krucha pieczona szyneczka 265

kulki ziela angielskiego* kilka ziaren pieprzu naturalnegoprzyprawy* papryka słodka* pieprz grubo mielony* kmin rzymski* imbir mielony* sól morska* czosnek niedźwiedzi  Sposób wykonania Szynkę umyć, osuszyć, składniki marynaty połączyć. Mięso umieścić w szklanym naczyniu lub w garnku tak, aby mogło być całe zalane marynatą, wlać marynatę, przykryć i odstawić do lodówki lub w chłodne miejsce(...)dziennie odwrócić mięso na drugą stronę, aby całe mięso równomiernie przeszło marynatą.Po tym czasie mięso wyjąć z marynaty, umyć osuszyć, polać olejem, natrzeć przyprawami, związać nitką bawełnianą, aby nadać kształt, wstawić do lodówki na ok. 2 godziny. Następnie umieścić w naczyniu żaroodpornym z pokrywą lub w rękawie foliowym.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 190 stopni

Mix smaku
Pierś z indyka w doskonałej marynacie z suszonymi pomodorami 152

Polecam doskonałe danie,  które możemy wykorzystać na obiad lub jako gorącą przystawkę. Indyk w marynacie, pieczony z suszonymi śliwkami, podany z brzoskwiniami smakuje wyśmienicie.SKŁADNIKI 1,5 kg filetu z indyka3 jajka3 łyżki maki ziemniaczanej3 ząbki czosnkumajeranek1 łyżka sosu sojowegopół  łyżki majerankupół łyżki słodkiej paprykipół łyżeczki soli pół łyżeczki pieprzusłoiczek suszonych pomidorówpuszka brzoskwiń2 łyżki olejuWYKONANIERobimy marynatę(...)jajek mąki, majeranku , przypraw i czosnku. Dodajemy sos sojowy. Wszystko mieszamy i taką marynatą zalewamy pokrojonego w poprzeczne kawałki indyka. Zostawiamy przynajmniej na 3 godziny. Można przygotować dzień wcześniej.Marynata do indykaIndyka wyjmujemy z marynaty, lekko z obu stron obsmażmy na oleju. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Na każdy kawałek kładziemy suszone pomidory ze słoika. Polewamy marynatą pomidorów. pieczemy

W kuchennym oknie Ewy
Lekko pikantny gulasz drobiowy z Porto i suszonymi śliwkami 177

proszku1 1/2 łyżki oliwy z oliwek2 łyżeczki mąki pszennejszczypta soliDo podania:ryż jaśminowy, ugotowany zgodnie z zaleceniami producentaCZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINCZAS MARYNOWANIA: MIN. 3 HPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY1. Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą, wkładamy do niej kurczaka i dokładnie mieszamy. Kurczaka z marynatą przelewamy do woreczka do mrożenia, zawiązujemy i odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny do zamarynowania(...)najlepiej na całą noc.2. Mięso odsączamy z marynaty, wyrzucamy liście laurowe, anyż i ziele angielskie (marynatę zachowujemy). Suszone śliwki zalewamy gorącym bulionem drobiowym i odstawiamy na 20-30 minut. W między czasie porządnie rozgrzewamy garnek z grubym dnem. Wrzucamy mięso partiami i smażymy na złoty kolor- wyciągamy i odstawiamy na bok.3. Zmniejszamy ogień do średniego, wlewamy oliwę, a następnie wrzucamy

My Culinary Art
2 wyjątkowe przepisy na udziec jagnięcy z grilla 269

Udziec jagnięcy z rożna marynowany w winie i ziołachTen grillowany udziec jagnięcy jest idealnym daniem na święta. Składniki: 1 udziec z kościądo marynaty: ½ szklanki oliwy z oliwek1/3 szklanki bulionu warzywnego lub wołowego¾ szklanki liści świeżej mięty¼ szklanki czerwonego wytrawnego winasok z jednej cytryny3 łyżki świeżego rozmarynu1 duża szalotka (grubo posiekana)5 dużych liści szałwii4 wyciśnięte ząbki czosnku2 łyżki sosu Worcestershire2(...)czarnego pieprzu½ łyżeczki kolendry½ łyżeczki mielonego ziela angielskiegosos do nacierania1 szklanka bulionu warzywnego lub wołowego¼ szklanki przygotowanej marynatyszczypta soli i pieprzuPrzygotowanie: Jagnięcinę osuszyć, przyciąć nadmiar tłuszczu. Połączyć wszystkie składniki marynaty (z powstałej marynaty odlać ¼ szklanki). Pozostałą marynatę wykorzystać do marynowania jagnięciny. Jagnięcinę z marynatą odstawić na co najmniej 2 godziny. W międzyczasie przygotować sos do nacierania. Można też trochę

naRuszcie
Filety z kurczaka w śliwkowo-miodowej glazurze 298

Dzisiaj zapraszam na filet z kurczaka w pysznej śliwkowo-miodowej glazurze. Dzięki marynacie i szybkiemu pieczeniu, kurczak pozostaje baardzo soczysty :) Najlepiej smakuje podany z ryżem lub puree ziemniaczanym i lekką sałatką. Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Kwestia Smaku. Zapraszam do pieczenia!Składniki na kurczaka w śliwkowej glazurze:2 duże piersi z kurczaka3 łyżki śliwkowych powideł3 łyżki miodu2 łyżki ciemnego(...)umieszczamy w garnuszku, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia do ostygnięcia.2. Piersi z kurczaka dokładnie oczyszczamy, umieszczamy w woreczku do mrożenia lub w szczelnym plastikowym pojemniczku, zalewamy marynatą, mieszamy, zamykamy i odstawiamy na 2 godziny w temperaturze pokojowej lub na całą noc do lodówki.3. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Piersi z kurczaka wyjmujemy z woreczka (marynatę zachowujemy

My Culinary Art
Filety z kurczaka w śliwkowo-miodowej glazurze 403

Dzisiaj zapraszam na filet z kurczaka w pysznej śliwkowo-miodowej glazurze. Dzięki marynacie i szybkiemu pieczeniu, kurczak pozostaje baardzo soczysty :) Najlepiej smakuje podany z ryżem lub puree ziemniaczanym i lekką sałatką. Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Kwestia Smaku. Zapraszam do pieczenia!Składniki na kurczaka w śliwkowej glazurze:2 duże piersi z kurczaka3 łyżki śliwkowych powideł3 łyżki miodu2 łyżki ciemnego(...)umieszczamy w garnuszku, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia do ostygnięcia.2. Piersi z kurczaka dokładnie oczyszczamy, umieszczamy w woreczku do mrożenia lub w szczelnym plastikowym pojemniczku, zalewamy marynatą, mieszamy, zamykamy i odstawiamy na 2 godziny w temperaturze pokojowej lub na całą noc do lodówki.3. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Piersi z kurczaka wyjmujemy z woreczka (marynatę zachowujemy

My Culinary Art

Proponowane wyszukiwania