rolada serowa - 514 przepisów (strona:14/35)

Bułeczki z twarogiem i mascarpone 87

Pyszne bułeczki z nadzieniem serowym. Ciasto 1/2 szkl. cukru 100 g masła 2 i 3/4 szkl. mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 1 i 1/6 szkl. mleka 2 jajka (w tym 1 do posmarowania bułeczek) 1 łyżeczka soli Nadzienie 250 g twarogu półtłustego 250 g serka mascarpone 1 jajko 2 łyżki cukru 1 łyżka miodu Lukier 1 szkl. cukru(...)Wbić jajko i wymieszać widelcem. Blat posypać mąką. Ciasto rozwałkować na prostokąt  40 x 30 cm,  grubość około 3-5 mm. Na ciasto wyłożyć masę serową, a następnie zawinąć jak roladę. Ciasto pokroić na 12 części. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć bułki, przekrojoną częścią do góry.  Blachę odstawić w ciepłe miejsce do ponownego

Moje domowe kucharzenie
Kruche roladki schabowe z serem i pieczarkami 160

Kruche roladki schabowe z serem i pieczarkami Pomysł na bardzo smaczny obiad. Kruche i delikatne rolady wieprzowe wypełnione pysznym grzybowo serowym farszem i duszone w aromatycznym sosie to dość szybkie i proste w wykonaniu danie. Polecam!       Składniki: ok 1 kg schabu 20 dkg pieczarek 1 cebula 10 dkg żółtego sera ok 1 szklanka mąki – do obtoczenia

Blog z Apetytem
Drożdżowy wieniec z serem i kajmakiem 135

palcach, do połączenia, nie zagniatamy. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wym 15/40 cm smarujemy masą serową, zostawiając 2 cm wolne brzegi, robimy kleksy na masie serowej z kajmaku zawijamy jak roladę. Układamy w natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formie z kominem. Posypujemy kruszonką . Pieczemy 30-35 minut na złocisty kolor w temp 170*c. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
bułeczki drożdżowe z twarogiem i serkiem mascarpone 187

widelcem. Blat posypać mąką. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 40 x 30 cm, jego grubość ma mieć ok. 3-5 mm. Na ciasto wyłożyć masę serową, a następnie zawinąć jak roladę. Ciasto przekroić na 12 części. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć bułki, przekrojoną częścią do góry. Bułki układamy mniej więcej w równych odległościach od siebie

zabawa smakiem
Rolada szpinakowa z cytrynowym serem 80

Rolada szpinakowa na słodko... z masą sernikową o smaku cytrynowym. Ciasto biszkoptowe o pięknym, zielonym kolorze z dodatkiem rozmrożonego i rozdrobnionego szpinaku, nadziane masą serową z półtłustego sera twarogowego z dodatkiem soku oraz skórki z cytryny. Pyszne ciacho o orzeźwiającym smaku, które je się z przyjemnością. Szpinak nie jest w ogóle wyczuwalny, a całość smakuje jak cytrynowy sernik na zimno(...)końcu dodajemy skórkę z cytryny i mieszamy. Masę próbujemy i w zależności od naszych preferencji możemy dodać więcej cukru pudru i/lub skórki z cytryny. Rolada: Wystudzone ciasto szpinakowe rozwijamy i równomiernie rozsmarowujemy na nim masę serową. Ponownie zwijamy w rulon i całość owijamy w folię spożywczą. Odstawiamy w chłodne miejsce na około 2-3 godz., a najlepiej na całą

Kuchnia MagdaLeny
Rolada szpinakowa z cytrynowym serem 80

Rolada szpinakowa na słodko... z masą sernikową o smaku cytrynowym. Ciasto biszkoptowe o pięknym, zielonym kolorze z dodatkiem rozmrożonego i rozdrobnionego szpinaku, nadziane masą serową z półtłustego sera twarogowego z dodatkiem soku oraz skórki z cytryny. Pyszne ciacho o orzeźwiającym smaku, które je się z przyjemnością. Szpinak nie jest w ogóle wyczuwalny, a całość smakuje jak cytrynowy sernik na zimno(...)końcu dodajemy skórkę z cytryny i mieszamy. Masę próbujemy i w zależności od naszych preferencji możemy dodać więcej cukru pudru i/lub skórki z cytryny. Rolada: Wystudzone ciasto szpinakowe rozwijamy i równomiernie rozsmarowujemy na nim masę serową. Ponownie zwijamy w rulon i całość owijamy w folię spożywczą. Odstawiamy w chłodne miejsce na około 2-3 godz., a najlepiej na całą

Kuchnia MagdaLeny
Dukanowa rolada 146

ilość otrębów w całej roladzie na to nie pozwala, zjadłabym ją całą na raz ;) Galaretka: -1/2 szkl. soku z lidla. -2 szkl. wody -2 łyżki żelatyny Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Sok mieszamy z dwoma szklankami wody, a następnie dodajemy do tego żelatynę,mieszamy i wstawiamy do lodówki do stężenia. Masa serowa: -400g białego twarogu(...)trzeba co jakiś czas patrzeć czy się już nie upiekł). Gorący biszkopt rolujmy w wilgotną ściereczkę i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie go rozwijamy i nakładamy masę serową i pokrojoną w kostkę galaretkę. Roladę zwijamy,zawijamy folią aluminiową i wkładamy ją do lodówki na jakąś godzinę. Smacznego

charlotte gotuje
Rolada szwarcwaldzka 117

Rolada kakaowa z wiśniami i lekką masą serową Składniki biszkopt: 5 jaj 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa: 350 g serka … Czytaj dalej Rolada szwarcwaldzka

czarrna od kuchni
Rolada szwarcwaldzka 114

Rolada kakaowa z wiśniami i lekką masą serową Składniki biszkopt: 5 jaj 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa: 350 g serka … Czytaj dalej Rolada szwarcwaldzka

czarrna od kuchni
Rolada szpinakowo-serowa 182

Pomysł na roladę mam od siostry, która bardzo często ją przyrządza. Zawsze szybko znika ze stołu. Polecam gorąco! Może ktoś zechce przyrządzić ja na zbliżające się Święta. Składniki: 25-30 dag sera żółtego (np.gouda) 4 łyżki majonezu 4-5 jajek Farsz:  300 g mrożonego szpinaku 3 zmiażdżone ząbki czosnku 3/4 kostki białego sera (moja kostka miała(...)minut. 2. W międzyczasie zrobić farsz, szpinak odparować na patelni, dodać czosnek i posiekaną cebulę oraz wkruszyć biały ser. Doprawić do smaku. 3. Na gorący serowy spód wyłożyć farsz, zwinąć jak roladę (uwaga, aby się nie poparzyć!). Położyć ponownie na blachę złączeniem do dołu. Piec jeszcze 30 minut. 4. Roladę całkowicie ostudzić, przed podaniem pokroić w plastry. 5. Świetnie smakuje

Kuchnia domowa Ani
Duszone ziemniaki z roladą w sosie serowym 166

Ziemniaki z tymiankiem i czosnkiem duszone, dobrze zarumienione do rolady od szynki dodałam i sosem serowym polałam. Szczypiorkiem całość ozdobiłam i rodzinę takim daniem ugościłam.   Składniki : 5 porcje 5 kotletów z szynki, 1 duża marchew, 1 duży ogórek kiszony, ok. 20 zielonych oliwek, 1 kg młodych małych ziemniaków, 8 ząbków czosnku, 4 gałązki świeżego tymianku, olej rzepakowy, 3 ziela(...)suszona mini papryczka chili, 150 g sera camembert, 100 ml śmietanki 30%, 100 g mąki pszennej, pęczek szczypiorku, pieprz czarny świeżo zmielony do smaku, sól himalajska do smaku. Przygotowanie: rolada: Kotlety z szynki rozbijamy jak najcieniej, posypujemy solą i pieprzem. Marchew i ogórek kroimy na paski i układamy w jednej linii  na węższym boku każdego mięsa. Dodajemy oliwki

Moniki Smakołyki
ROLADA TIRAMISU 56

Klasyczne  Tiramisu  w formie rolady, smak ten sam ale wygląd zupełnie oryginalny. Polecam również  Tiramisu miętowe . Ciasto: 4 jaja szczypta soli 0,5 szklanki cukru ¾  szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao Krem Tiramisu 750 g serka mascarpone, schłodzonego 4 jajka 3 łyżki cukru Poncz szklanka zaparzonej, mocnej kawy 75 ml likieru amaretto(...)żółtka utrzeć na puszystą masę, cały czas miksując dodawać mascarpone, aż wszystkie składniki się połączą. Z białek ubić na sztywną pianę następnie delikatnie wymieszać z masą serową. Kawę zaparzyć, dodać amaretto i przestudzić. Roladę nasączyć ponczem i    rozsmarować  krem, ponownie zrolować. Roladę przechowywać w lodówce. Smacznego

RAROSSA
ROLADA TIRAMISU 28

Klasyczne Tiramisu w formie rolady, smak ten sam ale wygląd zupełnie oryginalny. Polecam również Tiramisu miętowe . Ciasto: 4 jaja szczypta soli 0,5 szklanki cukru ¾  szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao Krem Tiramisu 750 g serka mascarpone, schłodzonego 4 jajka 3 łyżki cukru Poncz szklanka zaparzonej, mocnej kawy 75 ml likieru amaretto   Sposób przygotowania(...)żółtka utrzeć na puszystą masę, cały czas miksując dodawać mascarpone, aż wszystkie składniki się połączą. Z białek ubić na sztywną pianę następnie delikatnie wymieszać z masą serową. Kawę zaparzyć, dodać amaretto i przestudzić. Roladę nasączyć ponczem i   rozsmarować krem, ponownie zrolować. Roladę przechowywać w lodówce. Smacznego

RAROSSA
Drożdżowy rogal miętowy z białym serem. Pyszne ciasto drożdżowe z serem i miętą. 217

połączenia. Odstawiamy. Etap końcowy: Gdy ciasto podrośnie wyciągamy je na lekko oprószony mąką blat i rozwałkowujemy (mniej więcej) na prostokąt. Smarujemy ciasto serowym farszem zostawiając około 0,5 cm wolnego brzegu. Zwijamy ciasto w roladę, następnie końce ciasta zawijamy pod spód. Przekładamy ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Nadajemy ciastu kształt rogala, tniemy ukośne ciasto nożem (sposób widać(...)połączenia. Odstawiamy. Etap końcowy Gdy ciasto podrośnie wyciągamy je na lekko oprószony mąką blat i rozwałkowujemy (mniej więcej) na prostokąt. Smarujemy ciasto serowym farszem zostawiając około 0,5 cm wolnego brzegu. Zwijamy ciasto w roladę, następnie końce ciasta zawijamy pod spód. Przekładamy ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Nadajemy ciastu kształt rogala, tniemy ukośne ciasto nożem. Tak przygotowane ciasto

Słodkie okruszki
Malinowa rolada 84

trzech łyżkach podgrzanego mleka) i zmiksowane do postaci musu maliny. Całość dokładnie wymieszać pozostawić do lekkiego stężenia. 3. Po tym czasie rozwinąć biszkopt, wylać masę malinowo-serową i ponownie delikatnie zwinąć w roladę, wstawić do lodówki na około 60 minut. 4. Bita śmietana: Śmietanę ubić na sztywno ze śmietan-fixem, dodać cukier puder i całość dokładnie wymieszać. 5. Bitą śmietaną

Szalona Kuchnia Eweliny