kurczak duszony na ryżu - 962 przepisów (strona:15/65)

Kolendrowy kurczak z dynią i bakłażanem 132

zamarynowaną pierś z kurczaka, a następnie dodać ją do duszących się warzyw razem z passatą pomidorową. Wszystkie składniki dusić na małym ogniu przez minimum godzinę, a następnie doprawić do smaku solą i przyprawami – chaat masala i chicken masala. Kurczaka podawać z ryżem np. firmy Britta   lub plackami hinduskimi

Kuchnia Bon Appetit
Cejlońskie curry z kurczaka. 134

rozgrzanym tłuszczu smażymy dobrze wymieszaną cebulę z czosnkiem, papryką, kurkumą i kolendrą. Następnie dodajemy kurczaka i mleko kokosowe, dusimy całość do momentu aż mięso będzie miękkie. Na końcu doprawiamy solą, cukrem i sokiem z limonki. Podajemy z ryżem.  Gotowe

Rozpustne gotowanie
Kurczak w sosie kokosowym. 153

wody by sos kokosowy był nieco rzadszy. Kolejno na patelnie z warzywami dodajemy podsmażone mięso z kurczaka  i  wlewamy zmiksowany sos kokosowy.  Dusimy wszystko 10 minut tak aby smaki się połączyły i Gotowe! My podaliśmy to danie z dodatkiem ryżu.  Dodatkiem "na wierzch"  może też być pokrojony w plasterki banan lub wiórki kokosowe z odrobiną

Wspólne smaki
Curry z kurczakiem i batatami 218

oliwy i dodajemy zamarynowanego kurczaka wraz z resztą marynaty. Smażymy, aż kurczak się zarumieni.  Podsmażone warzywa i kurczaka przekładamy do większego garnka, Następnie dodajemy bataty, pomidory z puszki oraz trawę cytrynową. Dusimy przez około 10 minut. W tym czasie gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu. Dolewamy mleko kokosowe oraz dodajemy przyprawę curry i pastę curry. Ilość pasty curry zależy

Mania Gotowania
Leczo 102

podajemy z ryżem jaśminowym Sonko. Przygotowanie:     Paprykę i pieczarki dokładnie myjemy, paprykę kroimy w paseczki, a pieczarki w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce, piersi kurczaka w większą kostkę, a  parówki w większe kawałki. Do garnka wlewamy olej i wrzucamy pokrojone piersi kurczaka (przyprawione pieprzem i solą). Dodajemy cebulę oraz pieczarki. Dusimy ok. 15 minut

Aga w kuchni
Kurczak Jalfrezi 119

szklista. Dodajemy do niej wyciśnięte ząbki czosnku, kurczaka oraz paprykę. Smażymy co jakiś czas mieszając, aż kurczak zmieni kolor. Pomidora kroimy w kostkę. Dodajemy go do usmażonego kurczaka wraz z pomidorami krojonymi z puszki/kartonika. Lekko solimy. Zmniejszamy ogień na mały, przykrywamy patelnię (jeśli nie mamy przykrywki można położyć kawałek folii aluminiowej) i dusimy przez ok. 15-20 minut(...)kolendrę i kmin rzymski. Ponownie przykrywamy i dusimy jeszcze 5 minut. Po tym czasie próbujemy czy danie jest odpowiednio doprawione, jeśli nie – można dosolić lub dodać odrobinę więcej przypraw. Posypujemy natką kolendry lub ewentualnie posiekaną pietruszką. Podajemy z ryżem basmati (można go ugotować z kilkoma strączkami kardamonu) lub chlebkami. Post Kurczak Jalfrezi pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Wędzone roladki z kurczaka z ryżem brokułowym 164

marynatą nacieramy kurczaka i odstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Kurczaka dusimy na patelni podlewając, co jakiś czas, delikatnie wodą. Jajka przekrawamy na pół, wyjmujemy żółtka. Mieszamy ser, żółtka, posiekany szczypiorek i taką masą napełniamy białka. Nafaszerowane jajka zawijamy w kurczaka i związujemy szczypiorkiem (można spiąć wykałaczką). Ryż gotujemy na sypko. Brokuł gotujemy na parze przez 2-3 minuty

sierotka maRysia w kuchni
Filet z kurczaka z ryżowymi krokiecikami w sosie cytrynowym 202

cytryn i pomarańczę kroimy w plasterki lub w ćwiarteczki ugotowany ryż doprawiany solą i pieprzem, wrzucamy przesmażone pieczarki pokrojone pomidorki oraz mozzarellę, wbijamy jajko mieszamy z powstałej masy formujemy dwiema łyżkami krokieciki, które kolejno obtaczany w mące, jajku oraz w bułce i smażymy na rozgrzanym oleju kurczaka wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy i smażymy(...)ścieramy z niej skórkę dorzucamy pokrojone cytrusy dolewamy wino i dusimy około 10 minut pod przykryciem pod koniec kiedy kurczak będzie już miękki dorzucamy łyżkę masła podajemy z ciepłymi krokiecikami skropionymi sosem cytrynowym i plasterkami cytrusów z listkiem świeżej bazylii Smacznego!! PS do krokiecików najlepszy będzie ryż ugotowany na lepko np. jaśminowy

Luźna Kuchnia
Kurczak smażony z ananasem, fasolką szparagową i orzeszkami ziemnymi z imbirowym ryżem po chińsku 115

szklanki ryżu jaśminowego + 1 szklanka wody 1 cm imbiru szczypta soli Ryż gotujemy w podanej ilości wody do momentu aż ten wchłonie ją całkowicie. Pod koniec gotowania doprawiamy solą i dodajemy starty imbir. W Woku rozgrzewamy olej ryżowy i smażymy na nim pokrojoną w paski pierś kurczaka. Dodajemy do niego pokrojony drobno imbir oraz sambal oelek. Fasolkę kroimy(...)Następnie wlewamy sos ostrygowy (lub sojowy), sok z ananasa oraz bulion i całość dusimy na dużym ogniu przez 8-10 minut, cały czas mieszając. Kiedy większość płynu odparuje a na patelni zostanie jedynie gęsty sos dodajemy orzechy i posiekaną natkę pietruszki. Gotowego kurczaka podajemy z porcją ryżu. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Kotlety kurczaka z nadzieniem kurkowym 237

kurek z karmelizowanym porem Pizza mini z kurkami Gołąbki z ryżem i kurkami Kotlety kurczaka z nadzieniem kurkowym były mega smaczne, no te pieczone ziemniaki, w których również znalazły się kurki. Danie wyglądało bardzo apetycznie, szybko zniknęło z talerza. Dziwicie się? Składniki: 2 piersi pojedyncze z kurczaka 250 g kurek 1 cebula Papirus Winiary w ziołach prowansalskich sól i pieprz(...)oczyścić i opłukać na sicie. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy i podsmażyć cebulę, następnie dodać kurki i dusić aż grzyby będą miękkie, doprawić pieprzem i odrobiną soli. Każdą pierś z kurczaka naciąć wzdłuż tworząc kieszonki. W środek kieszonek nałożyć farsz (około 2 łyżek farszu na kotlet). Docisnąć brzegi .i spiąć wykałaczkami. Ułożyć na papirusie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
KURACZAK Z PAPRYKĄ I OLIWKAMI 111

złoty kolor mięso.W rondlu rozgrzać resztę oliwy wrzucić pokrojoną paprykę i dusić 15 minut, odstawić.Dodać Kurczaka, Cebulę, czosnek, pomidory, tymianek, pieprz i sól i dusić pod przykryciem na małym ogniu ok.40 minut.Pod koniec duszenia dodać oliwki.Smacznego!.Potrawa świetnie smakuje z ryżem lub makaronem

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Curry z kurczakiem, cukinią i bakłażanem 298

oliwy i dodajemy zamarynowanego kurczaka wraz z resztą marynaty. Smażymy, aż kurczak się zarumieni. Podsmażone warzywa i kurczaka przekładamy do większego garnka, Następnie dodajemy cukinię, bakłażana, pomidory z puszki oraz trawę cytrynową. Dusimy przez około 15 minut. W tym czasie gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu. Dodajemy do warzyw z mięsem mleko kokosowe, sok i skórkę z limonki, ananasa pokrojonego

Mania Gotowania
Kurczak w stylu Chilindron 147

Kurczaka dusi się w sosie, dla którego bazą są pomidory przesmażone z cebulą i czosnkiem, szynka Serrano, czerwone wino (poleca się to z regionu Rioja) oraz duża ilość czerwonej papryki. Od siebie dodałam jeszcze papryczkę chilli - jak mój Mąż stwierdził "Przecież kurczak Chilindron musi mieć w sobie chilli!" - oczywista oczywistość ;)P.s. Na weekendowy obiad polecam Wam również pieczonego kurczaka(...)niego paprykę, resztę czosnku oraz sos pomidorowy z patelni. Dopraw solą i pieprzem, dolej czerwone wino i duś pod przykryciem przez ok. 1 godz., od czasu do czasu mieszając. Gotowego kurczaka posyp natką pietruszki i podawaj z chlebem, pieczonymi ziemniakami lub ryżem. Pasuje tu oczywiście czerwone wino. Smacznego:) *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku

Chilli Czosnek i Oliwa
Jambalaya 279

praskę czosnek. Smażymy ok 8 min. Dodajemy łyżeczkę papryki. Następnie kabanosy I pokrojone w kostkę piersi z kurczaka. Smażymy ok 10 min. Po tym czasie dodajemy puszkę pomidorów, oregano, liść laurowy. Mieszamy do zagotowania. Dodajemy ryż I zalewamy bulionem. Pod przykryciem "dusimy" od czasu do czasu mieszając około20-25 min. Aż ryż będzie miękki.Doprawiamy do smaku solą I pieprzem

Smaki Edyty
Kurczak z kapustą pekińską w mleku kokosowym i curry 533

ryż WYKONANIE  Pierś kurczaka kroimy, zasypujemy gotową mieszanką przypraw do kurczaka i pozostawiamy na 30 minut w lodówce. Kroimy kapustę pekińską (niezbyt drobno) oraz marchew w słupki. Smażymy kurczaka, a pod koniec wrzucamy fasolkę szparagową i marchew, a po chwili kapustę, ponieważ mięknie szybciej. Po kilku minutach zalewamy wszystko mlekiem kokosowym, doprawiamy curry i solą, a potem dusimy

Zofiana
Kurczak z warzywami po meksykańsku 305

smaku olej do podsmażania Wykonanie: (ok. godziny) Kurczaka, paprykę i cebulę pokroić w kostkę.  Podduśić na głębokiej patelni. Dodać soli, pieprzu. Odcedzoną kukurydzę i fasolę z sokiem dodać do reszty. Dusić pod przykryciem ok. 15 min.   Posypać chili, wymieszać i jeszcze troszkę podusić.  Podawać z ryżem lub kaszą :) Smacznego

W kuchni bez szafek
Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i warzywami 528

zalewamy bulionem. Dusimy aż nadmiar wody odparuje, co jakiś czas mieszając, żeby ryż nie przywarł do patelni. Brokuły dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy al dente. Pieczarki kroimy na mniejsze części, paprykę w paski. Wszystkie warzywa podsmażamy razem, aby pozbyć się nadmiaru wody. Ryż mieszamy z warzywami, doprawiamy. Na koniec dodajemy kukurydzę. Warto doprawić ryż trochę ostrzej, ponieważ sos serowy(...)będzie gęstniał. Na koniec dodajemy serek topiony, mieszamy aż powstanie jednolita masa. Doprawiamy solą i pieprzem. Ułożenie: W naczyniu układamy farsz ryżowy, zalewamy go sosem. Na sos układamy kurczaka pokrojonego w plastry Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Wierzch można posypać startym żółtym serem. SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka

Proponowane wyszukiwania