kurczak duszony na ryżu - 962 przepisów (strona:12/65)

Filet z kurczaka "India" z mleczkiem kokosowym 146

szybkie. Polecam, danie będzie gotowe zanim ryż się ugotuje. Składniki: 600 g filetu z kurczaka 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 czubate łyżki posiekanego imbiru  1/2 cytryny-bio 2-3 łyżki neutralnego oleju 1/2 łyżeczki kuminu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 300-400 ml mleczka kokosowego 1 łyżka miodu sól Wykonanie: piersi z kurczaka umyć, osuszyć, następnie pokroić(...)dokładnie wymieszać resztę oleju rozgrzać na patelni i mięso kurczaka podsmażyć 5-6 minut. Dodać przecier pomidorowy, wymieszać i krótko poddusić. Podlać mlekiem kokosowym i dusić pod przykryciem następne 4-5 minut. Sos doprawić pieprzem cayenne, sokiem z cytryny, miodem, solą i kuminem. Można ewentualnie dodać chili. Serwować z ryżem basmati

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
KURCZAK W POMIDORACH Z CHORIZO I DYNIĄ 224

Udźce kurczaka długo duszone w sosie pomidorowym, z dodatkami w postaci pikantnej kiełbaski chorizo, kalafiora i dyni. Doprawione mieloną kolendrą, szczyptą szafranu i nasionami kopru włoskiego.  Najlepiej smakują z ryżem i sałatą z jogurtem lub tłuczonymi ziemniaczkami i mizerią. Danie jest rozgrzewające i bardzo sycące. Może stanowić dobry sposób na przemycenie niejadkom porcji warzyw. Zarówno kalafior(...)dynia  podczas gotowania miękną tworząc smaczny i bogaty w smaku sos. SKŁADNIKI / 6 porcji 1 kg kurczaka (udka i nóżki) 100 g kiełbaski chorizo 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 pomidory ( ok 400 g) 125 ml bulionu lub wody z 2 łyżkami sosu sojowego szczypta szafranu 1 łyżeczka ziaren kolendry 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego. 1 łyżka masła

cool and minty
C - Kurczak w papryce na zielonej wyspie 199

Filet z kurczaka pokroić na cienkie, podłużne paski, doprawić obficie przyprawą gyros. Smażyć na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek, gdy mięsko się zrumieni dodać pokrojoną w paski kolorową paprykę i dusić pod przykryciem kilka minut do miękkości mięsa.Ryż ugotować na sypko z dodatkiem soli.Duży jogurt naturalny wymieszać z majonezem i drobno posiekanym szczypiorkiem, delikatnie podgrzać

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Kurczak w pomidorach 119

pomidory, pokrojoną w kostkę marchew i czosnek, które dusimy przez kolejne 5 min. Przyprawiamy zawartość patelni i dodajemy usmażonego kurczaka. Całość patelni dusimy jeszcze przez ok. 10 min (aż marchew będzie miękka). Podajemy z dodatkiem w postaci kaszy lub ryżu (u mnie kuskus

psgotujemy
Czerwone curry z kurczakiem 349

drobno chili i utarty imbir (suche przyprawy najlepiej podprażyć na patelni, rozetrzeć w moździerzu i dopiero dodać do dania).Dusić następne 10 minut. Jeżeli istnieje potrzeba to dosalamy potrawę sosem sojowym lub solą.Curry z kurczaka najlepiej smakuje z ryżem ugotowanym z łyżeczką kurkumy.Źródło: poezja-smaku.pl

Świat Domowej Kuchni
Filet z kurczaka z warzywami 186

łyżeczka oleju ryż 3 ząbki czosnku sól, pieprz, szczypta cynamonu, papryka słodka Tak, tak. Pewnie spytacie skąd cynamon w takiej potrawie? Otóż powiem wam, że cynamonu praktycznie nie czuć w potrawie, a dzięki temu jest fajny smak i aromat. Jeżeli nie jesteście przekonani do przyprawy w takim daniu możecie go pominąć, ale polecam spróbować :) Przygotowanie: Kurczaka kroimy na małe kawałki(...)Marchewkę obieramy i kroimy w słupki. Paprykę kroimy w paseczki, a cukinię w półplasterki lub kostkę. Gdy kurczak się podsmaży, dodajemy warzywa i smażymy około 5 minut. Następnie dodajemy przyprawy i zalewamy wszystko bulionem. Dusimy około 15 minut. Danie podajemy z ryżem, ale można też podawać z kaszą, w zależności co kto lubi :) Smacznego

Gotuj z Mąką
Brzoskwiniowy kurczak z ryżem 305

szczypta* pieprz czarny – 1 szczypta* cukier – łyżkaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Ryż gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.Piersi z kurczaka kroimy na polędwiczki , skrapiamy sosem sojowym i podsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju.Dodajemy pokrojone w grube plastry brzoskwinie , zalewamy sokiem z brzoskwiń i dodajemy łyżkę cukru.Na wolnym ogniu dusimy do miękkości oblewając powstającym sosem karmelowo – brzoskwiniowym.Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu.Podajemy

Ostra na Słodko
Curry z dynią i kurczakiem 112

oliwy sok z 1/4 cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu sól, pieprz Dodatkowo: ryż świeży tymianek cytrynowy (opcjonalnie) Wykonanie: Marynata: Imbir i czosnek ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Kurczaka kroimy w kostkę (ok. 2cm). Wszystkie składniki marynaty razem mieszamy, aż powstanie jednolita konsystencja, po czym zalewamy kurczaka marynatą. Kurczaka z marynatą wstawiamy do lodówki na min. 30 min. Cebulę kroimy(...)musimy dodawać już żadnej oliwy lub oleju, bo do marynaty była użyta oliwa. Do warzyw z kurczakiem dodajemy mleko kokosowe, pomidory, koncentrat pomidorowy i całość dusimy do miękkości Jeżeli sos będzie za rzadki dodajemy łyżkę skrobi kukurydzianej rozmieszanej w wodzie. Gotujemy ryż i gotowe. Gotowe danie można posypać drobno pokrojonym tymiankiem cytrynowym. Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Pieczona pierś kurczaka z pomidorami, cukinią i gorgonzolą z dodatkiem tymiankowo-cytrynowego ryżu 139

ząbek czosnku oraz cukinię pokrojoną w kostkę. Dodajemy pokrojonego drobno pomidora i dusimy całość 2-3 minuty. Doprawiamy. Filety kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym, na każdym filecie układamy porcję przesmażonych warzyw i kawałki gorgonzoli. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 18-20 minut. Porcję ugotowanego ryżu posypujemy resztą tymianku i podajemy z pieczonymi filetami posypanymi świeżą bazylią

Mango Papaja
KURCZAK TIKKA MASALA Z MIGDAŁAMI i WĘDZONĄ PAPRYKĄ 158

danie, które na stałe gości w moim jadłospisie. Kawałki kurczaka marynowane w orientalnej mieszance przypraw garam masala, słodkiej i wędzonej papryce oraz czosnku, imbirze i soku z cytryny. Krótko obsmażone, a następnie duszone w pysznym, pomidorowo-kokosowym sosie z dodatkiem zmielonych migdałów.  To danie najlepiej smakuje z białym ryżem lub chlebkiem naan . Koniecznie podajecie je z jogurtem naturalnym

cool and minty
Gulasz z batatami i pieczarkami 206

bulionu drobiowego 1 woreczek ryżu natka pietruszki Pierś z kurczaka kroję w paski, przekładam do miseczki, dodaję sól, pieprz, paprykę mieloną, czubricę, bazylię, oliwę i odkładam w marynacie na dwie godziny do lodówki. Obraną cebule kroję drobno, przesmażam  na oleju, dodaję kurczaka i dalej przesmażam. Bataty obieram i kroję w paski cienkie. Kurczaka przekładam na talerz(...)pieprzę. Wykładam na talerz, a na patelni przesmażam bataty, dolewam do nich bulion i duszę na wolnym ogniu. Jak będą aldente, dodaję do nich kurczaka, pieczarki, wsypuję łyżkę mąki i zagęszczam sos. Na końcu doprawiam według uznania. Gulasz podaję z ugotowanym ryżem, posypuję natką pietruszki

wesoła kuchnia
Pomidorowe szparagi z kurczakiem 186

pietruszki ryż żółty ser  Przygotowanie: Pierś z kurczaka kroimy na drobne części. Sos sojowy, drobno posiekany czosnek, bazylię, pieprz i curry mieszamy z cytryną. Panierujemy w sosie kurczaka i odstawiamy na godzinę. Szparagi obieramy i kroimy.  Na patelni rozpuszczamy odrobinę masła i smażymy kurczaka na małym ogniu. Kurczaka przekładamy do miseczki, a na nieumytej patelni dusimy pod przykryciem

ChilliJemy
Kurczak tikka masala 149

ryżem. U mnie dodatkiem jest komosa ryżowa. Składniki (na dwie porcje): Marynata pojedyncza pierś kurczaka 150 ml jogurtu naturalnego pół łyżeczki mieszanki garam masala pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki imbiru w proszku płaska łyżeczka mielonej kurkumy łyżeczka mielonej kozieradki łyżeczka mielonej kolendry pół łyżeczki soli łyżeczka ostrej papryki 150 ml komosy ryżowej Jogurt wymieszać z przyprawami Pierś kurczaka pokroić(...)oczyścić z nadmiaru marynaty i przełożyć na patelnię. Lekko podsmażyć. Wlać ok. 30 ml wody, przykryć patelnię i dusić całość kilka minut. Dodać przecier pomidorowy i śmietanę. Wymieszać i podgrzać. Nie dopuścić do zagotowania się śmietany. Podawać kurczaka z chlebkiem naan, ryżem lub - jak u mnie - komosą ryżową. Posypać natką kolendry.  Pomysł na dzisiejszy obiad pojawił się na wspomnienie

Weekendy w domu i ogrodzie
Zapiekanka porowo ryżowa 136

myję i kroję w krążki. Przesmażam na maśle klarowanym dolewam odrobinę wody i duszę na wolnym ogniu. Jak pora będzie miękka dodaję śmietanę ukwaszoną, kremówkę, doprawiam solą, pieprzem. Pierś z kurczaka kroję na plastry, sola, pieprzę, posypuję papryką czerwoną, przyprawą do kurczaka. Odstawiam na 30 minut. Ryż gotuję zgodnie z instrukcją opakowania. Naczynie do zapiekania smaruję oliwą, wykładam

wesoła kuchnia

Proponowane wyszukiwania