kuchnia tajska - 551 przepisów (strona:8/37)

Skrzydełka na ostro 188

Skrzydełka z kurczaka przeważnie kojarzą nam się z chrupiącymi przysmakami z popularnej KFC.Dziś mam dla Was przepis na troszkę innej wersję , ale wcale nie mniej

Ostra na Słodko
Wołowina w czerwonym sosie curry 115

 khao niew nam prik ong taka jest oryginalna nazwa tej tajskiej potrawy. W oryginalnym przepisie jest to danie robione z mielonej wieprzowiny, ja za wieprzowiną

Smaki Przyprawy i Kolory
Tom yum khai – tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym 347

Słodka, ostra, słona i kwaśna jednocześnie. Kuchnia tajska pełna jest sprzecznych smaków, które potrafi – jak żadna inna – niesamowicie połączyć. I taka jest ta zupa. Jednocześnie pikantna, świeża, niesamowicie kremowa i… wciągająca! Gotową pastę służącą za bazę smakową do tej zupy kupicie w paczce, idealnej na jedną porcję dania. Polecam tą, z której sama korzystam – marki Kanokwan. Kupicie ją w Piotrze

Karo in the Kitchen
C - Sałatka "Oddech chińskiego smoka" 345

Kuchnia azjatycka powszechnie uważana za jedną z najlepszych i najbardziej oryginalnych kuchni świata. Należą do niej kuchnia tajska, japońska, indyjska, koreańska, wietnamska, chińska i wiele innych, co przekłada się na jej niezwykłe bogactwo i różnorodność. Dla mnie kuchnia azjatycja to przede wszystkim wyraziste, ostre smaki - taka też jest poniższa sałatka - jeśli nie boicie się oddechu chińskiego smoka - polecam

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Zupa kokosowo - pomidorowa z czerwonymi krewetkami 133

Zupa jest szybka w przygotowaniu, zupa jest aromatyczna, zupa jest na sposób tajski. Polecam z czerwonymi krewetkami argentyńskimi tak jak podałam to ja. Zupa kokosowo - pomidorowa

Moje Małe Czarowanie
Pikantne placki kukurydziane 140

Kiedy ostatnio późno wróciłam do domu, pierwsze o czym pomyślałam to oczywiście - Co by tu szybko zjeść? - w oko wpadła mi mała książeczka "Kuchnia tajska" i placki kukurydziane. Bardzo szybko się je robi, praktycznie wszystko wrzucamy do blendera i mieszamy, a następnie pozostaje tylko smażenie, to niestety trochę czasu zajmuje i jest nudne. Kiedy placki się smażą to można szybko

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Krem dyniowy po tajsku z mleczkiem kokosowym w rytmie curry 108

Z racji braku obiadu, musiałam wymyślić coś na szybko. Dotargałam dynię do domu, obrałam, pokroiłam, upiekłam.. i ugotowałam zupę. W tajskich rytmach, z domieszką curry

Czarnawisienka
Ryż jaśminowy z pesto pietruszkowo bazyliowym 124

Ryż jaśminowy jest specjalnością kuchni tajskiej i stamtąd się wywodzi. P otocznie nazywa się go „tajskim pachnącym ryżem”. Dzieje się tak za sprawą wyjątkowego, kwiatowego aromatu, jaki wydziela się podczas gotowania. Ma charakterystyczne wysmukłe, śnieżnobiałe ziarna. Po ugotowaniu ziarno jest miękkie, puszyste i delikatnie kleiste. Doskonale nadaje się do wykwintnych dań i wszelkich potraw kuchni azjatyckiej. Wspaniale też się sprawdza

mojewypiekiinietylko
Tajski smażony makaron ryżowy z krewetkami (Phad Thai) 135

zaskakuje różnorodnością smaków. Jaki pisze Hom: "(...) jedna z najpopularniejszych potraw w Tajlandii, podawana zarówno w domach, jak i w niezliczonych stoiskach na ulicy. Danie łączy w sobie charakterystyczne smaki tajskiej kuchni: słodki, słony, kwaśny i pikantny." Ja dodam od siebie, że jest bardzo lekkie i delikatne, mimo to utrzymuje uczucie sytości przez kilka godzin - wraz z filiżanką zielonej herbaty stanowi(...)małej cukinii (dałam od siebie) 1/2 zielonej papryki (dałam od siebie) 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu Do przybrania: 1/2 limonki pokrojonej na ósemki 2 łyżki grubo posiekanej kolendry kilkanaście liści tajskiej bazylii 3 łyżki pokrojonej w krążki zielonej cebulki połowa posiekanej papryczki chili 1. Krewetki zamarynować min. 2 h wcześniej w soku z limonki lub cytryny, 1/2 łyżeczki soli i cukru

Kuchnia Prezydentowej
Zdrowa żywność z Kuchni Świata :) 132

polskim rynku owoców morza, ryb, składników do sushi, a także innych różnorodnych, niekiedy zaskakujących towarów charakterystycznych dla danej kuchni narodowej. Z zakupionymi tutaj artykułami bez problemu przyrządzisz potrawy kuchni tajskiej, japońskiej czy meksykańskiej. Firma zwraca dużą uwagę na potrzeby klientów, dzięki czemu oferta sklepu cały czas się poszerza o nowe i coraz to ciekawsze produkty.  Oferta sklepu jest ogromna

Zdrowie na języku :P
Krewetki na ostro 84

Kuchni azjatycka staje się coraz bardziej popularna. Nic dziwnego. Połączenie smaków ostrych, słonych i słodkich jest na prawdę trafione. Pokażę Wam jedną z moich ulubionych szybkich przekąsek. Ponieważ w Polsce chyba niezbyt łatwo jest jeszcze kupić świeże krewetki, ja tutaj używam mrożonych surowych. Najpierw trzeba rozmrozić i oczyścić krewetki. Patyczki na szaszłyki namaczamy w zimnej wodzie. Na tajską marynatę przygotowujemy

Smaki Przyprawy i Kolory
Odkrywamy kalifornijskie wina 110

Wspaniałe do owoców i serów.   Pinot Blanc   Do makaronu z sosami na bazie pomidorów czy z owocami morza.   Pinot Gris / Pinot Grigio   Do dań z kuchni tajskiej - sajgonek. Do pikantnego kurczaka, bekonu, sałaty i pomidorów z rustykalnym wiejskim chlebem.   Sauvignon Blanc   Do grillowanych ryb np. łososia oraz białych mięs.   Riesling Do kurczaka(...)dyni z kokosowym curry.   Viognier   Do owoców morza.   Teorię łączenia wina z jedzeniem mieliśmy możliwość skonfrontować z rzeczywistością podczas czterodaniowego lunchu. Dania zostały przygotowane przez Szefa kuchni warszawskiego Hotelu REGENT Marcina Suchenka oraz cukiernika Dariusza Suchenka.  Dobór win do poszczególnych potraw komentowali między innymi: Tomasz Kolecki-Majewicz, Andrzej Strzelczyk oraz Piotr Kamecki. I była to bardzo

królestwo garów
Tegoroczna nagroda Food Polki za najlepszy „Zielony Design” została przyznana… 197

Moje sąsiedztwo, czyli Los Angeles i Hollywood przeżywa obecnie sezon rozdawania prestiżowych nagród w branży filmowej i telewizyjnej. Tak więc i ja postanowiłam przyznać nagrodę, sponsorowaną

Jem więc Jestem
Kokosowa zupa z kurczakiem. 134

smaku moim daniom. Może moja córka lepiej by się z nią obeszła, wszak chce zostać ogrodniczką :) :) A propos tajskich przypraw, to moja kokosowa zupa z kurczakiem jest inspirowana właśnie tajską kuchnią. Trochę zmodyfikowałam i uprościłam oryginalny przepis, ale jestem bardzo zadowolona z efektu. Powstała pyszna, kremowa, nieco ostra i pełna smaku zupa. Bez wątpienia będę do niej wracać. Składniki(...)łyżek kukurydzy z puszki 200 ml mleczka kokosowego 1 i 1/2 bulionu warzywnego 3 łyżki sosu sojowego (lub rybnego) sok z połowy limonki curry sól przyprawa Kotanyi zioła tajskie  oliwa (do podsmażenia) makaron ryżowy świeża kolendra Wykonanie: Kurczaka pokroić na małe kawałki przyprawić ziołami tajskimi Kotanyi. Odstawić na 30 minut. Cebulę drobno pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie

zadanie-gotowanie
Domowe curry z królika 169

Najczęściej ląduje w zawiesistych sosach ze śmietaną, masłem i mąką gubiąc swoje dietetyczne właściwości. Zamiast kalorycznego sosu można przygotować domowe curry  pełne aromatów i smaków  (kolejna inspiracja kuchnią tajską ;) ). W sezonie do przygotowania ze świeżych pomidorów, poza sezonem lepsze będą te ze słoika lub puszki.      Czas przygotowania: 60 minut Porcje: 4 Składniki: 500 g mięsa

SzczyptaSmaQ

Proponowane wyszukiwania