duszona marchew - 1101 przepisów (strona:17/74)

Biały gulasz. Z indyka i z warzywami 132

mięso i sezonowe warzywa. Po szczegóły zapraszam do dalszej lektury: Składniki: 60 - 70 dag piersi z indyka 1/2 cebuli 1/2 malej papryki czerwonej 1/2 malej papryki żółtej 1 mała marchew kilka strąków fasoli szparagowej (najlepiej zielonej) ok 1 litra wrzątku sól pieprz biały czosnek suszony kurkuma szczypta gałki muszkatołowej kilka płatków chili maka do obtoczenia mięsa (żytnia z pszenną) olej(...)Podsmażamy na mocno rozgrzanym tłuszczu. Wrzucamy na gotującą wodę. Na tym samym tłuszczu szklimy cebulę z dodatkiem vegety. Wrzucamy do mięsa.  Dusimy ok 30 minut pod przykryciem. W tym czasie kroimy paprykę w kostkę a marchew w słupki. Najpierw dorzucamy marchew i fasolkę bo się dłużej gotują. Na ostatnie kilka minut wrzucamy paprykę. Kiedy zmięknie zagęszczamy sos odrobiną maki

Kuchnia po mojemu
Kurczak z warzywami w sosie słodko-pikantnym i... "ryż" z kalafiora ;) 367

surowego mielimy w malakserze. Cebulę kroimy na drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i smażymy kalafiora razem z cebulą. Następnie podlewamy wodą, dusimy aż wszystko będzie miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem. Rozliczenie : Kurczak 8zł Marchew 1,50zł Cebula- 0,50zł Kalafior- 5zł Papryka- 5zł sos- 4zł Pozostałe składniki- ok. 2zł  Sosu wychodzi dość dużo, około 5 porcji

Czerwona Porzeczka
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 342

sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w ćwiartki i wydrążyć nasiona. Następnie pokroić w kostkę Cebulę pokroić w piórka i dusić razem z pomidorami około 30 minut Marchewkę pokroić w słupki Po upływie 30 minut  dodać do pomidorów marchew, pędy bambusa, kukurydzę, czosnek przeciśnięty przez praskę, ananas pokrojony również w kostkę wraz z zalewą i paprykę pokrojoną w kostkę

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Polędwica wieprzowa z warzywami 172

Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy ok 5 min. Na duży gaz wrzucamy polędwicę- smażymy ok 5-7 min. Do mięsa dodajemy  marchew I fasolkę. Dolewamy bullion dodajemy sól, pieprz I kolendrę, przykrywamy I dusimy około 20-30 min. Mieszamy mąkę I śmietanę. Dolewamy do sosu. Doprawiamy w razie potrzeby. I obiad gotowy. :)  Obiad podałam z makaronem

Smaki Edyty
Deser MLECZNA MARCHEWKA 199

prosta marchewka na mleku to doskonały deser dla dzieci jak i dorosłych. Nie jest on skomplikowany ale wymaga pilnowania duszonej w mleku marchewki. Zapraszam do przepisu!: Dla 2 osób Czas przygotowania: ok. 40 minut Składniki: 0,5kg obranej marchwi 1/3 łyżeczki kardamonu łyżka obranych pistacji łyżka orzechów nerkowca 0,5l mleka 3,2 %tł 1/3 szklanki cukru brązowego masło(...)łyżka miód do dekoracji, suszona mięta Przygotowanie: 1/ Marchew trzemy do miski na tarce o dużych oczkach 2/ Orzechy lekko podsmażamy na patelni z klarowanym masłem, następnie orzechy przekładamy do małej miski a na tym samym tłuszczu przesmażamy potartą marchewkę mieszając. 3/ Przesmażamy aż lekko zmięknie a następnie zalewamy mlekiem i dusimy na małym ogniu aż mleko zostanie wchłonięte

Kuchnia PROzdrowotna
Aksamitny krem z dyni z żółtym serem pleśniowym oraz duszoną na maśle czerwoną kapustą 147

wpływa pozytywnie na układ krążenia (wspomnieliśmy o tym tu ). Ale do rzeczy! Aksamitny krem z dyni z żółtym serem pleśniowym oraz duszoną na maśle czerwoną kapustą Zacznij od bulionu warzywnego Zalej zimną wodą drobno posiekaną cebulę, marchew i korzeń pietruszki, dorzuć kilka listków laurowych, ziele angielskie, pieprz w ziarnach i szczyptę soli. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym(...)dynia wystarczy spokojnie na 4 porcje zupy . Obierz dynię, przekrój na ćwiartki i wydrąż pestki, zostawiając tylko twardą część. Pokrój dynię na kostkę i duś w garnku / szerokim rondlu o grubym dnie aż zmięknie (do duszenia użyj oliwy), przyprawiając szczyptą soli. Do miękkiej dyni dolej przez sito bulion warzywny, zmiksuj całość blenderem na gładki krem ( lepiej dolać kilka razy bulion

Right Behind The Kitchen
Wegetariańska porcja makaronu 108

oraz gotowa mieszanka przypraw CZUBRYCA, którą jest uniwersalną przyprawą i wspaniale smakuje!) Wykonanie: Gotujemy makaron al dente. Ścieramy na tarce marchewki i dusimy je na oliwie. Dodajemy pomidory i przyprawy. Dodajemy groszek i smażymy do momentu, aż marchew lekko zmięknie. GUTEN APPETIT

Zofiana
Zapiekane spaghetti 115

drobno posiekaną cebulkę, następnie dodajemy mięsko doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą, majerankiem i oregano i przesmażamy Gdy mięsko będzie usmażone dodajemy drobno utarta marchew oraz pokrojone w drobne kosteczki papryki czerwoną i zieloną po czym chwilkę dusimy Na sam koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystko dokładnie mieszamy Do naczynia żaroodpornego układamy warstwę mięsną, na to puree ziemniaczane

Smacznie Pysznie Kalorycznie
Paprykarz domowy 235

Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie i ostudzić. Następnie cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju, dodać startą marchew i pietruszkę. Paprykę, pieczarki pokrojoną w drobną kostkę oraz wodę i wszystko dusić około 5-10 minut na wolnym ogniu.Mieszamy co jakiś czas by się składniki nie przypaliły, dodać przecier i koncentrat pomidorowy jeszcze chwile dusić

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
wigilijna kapusta z suszonymi grzybami 154

kostkę cebulę i smażymy  przez 6-8 minut, często mieszając. Teraz do garnka dodajemy odciśnięta kapustę, startą na tarce marchew, oraz resztę masła. Całość lekko solimy i pieprzymy, nakrywamy garnek przykrywką i  dusimy przez pół godziny. Następnie do kapusty dodajemy posiekane grzyby, oraz wodę w której się gotowały ( ok 1/2 szklanki), po czym dusimy kapustę jeszcze ok godzinę

Miód i pieprz
Pasztet z selera i marchwii 193

ziarenka ziela angielskiego margaryna + bułka tarta do foremki Warzywa umyć i obrać. Selera i cebulę zetrzeć na tarce na dużych oczkach, marchew na małych. Czosnek posiekać. W garnku rozpuścić margarynę, dodać warzywa, przyprawić i dusić pod przykryciem ok 20 minut. Ostudzić i dodać bułkę tartą oraz jajka. Wymieszać. Keksówkę natłuścić margaryną i posypać bułką tartą, wyłożyć masę warzywną

Smakołyki Asi
Sos pieczarkowo-marchewkowy z kurczakiem 201

pieczarki w plastry, marchewkę ścieramy na dużych oczkach tarki.  2. Na patelni podsmażamy kolejno: cebulę i filety. Kiedy się podpieką dodajemy marchew i pieczarki, smażymy do odparowania płynów.  3. Dodajemy śmietankę, posiekaną natkę pietruszki. Dusimy aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem

Szefowa kuchni
Komosa ryżowa z warzywami i jajkiem sadzonym. 153

kostki rosołowe 2 jajka sadzone szczypiorek kilka kropli oleju sól i pieprz do smaku 1. Na średnim ogniu i niewielkiej ilości tłuszczu podsmaż marchew, cebulę, paprykę, pieczarki i czosnek. 2. Wlej połowę wywaru. Następnie przykryj i duś do miękkości przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. 3. Dopraw solą i pieprzem, dodaj surową komosę, wlej bulion. 4. Przykryj i gotuj

Powiedz dietom nie
Sajgonki 155

ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rozgrzewamy wok, lub głębszą patelnię, dodajemy odrobinę oleju i podsmażamy kurczaka około 5 minut. Dodajemy sypkie przyprawy, marchew. Smażymy kilka chwil, aż kapusta nieco ściemnieje. Dodajemy sos sojowy i grzyby. Dusimy pod przykryciem 5 minut, po czym odparowujemy nadmiar płynów, cały czas mieszając. Arkusze papieru ryżowego namaczamy w ciepłej wodzie (zgodnie z instrukcją

Gotuj z Rumcajsem