szklanka mięso z udźca indyka opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowymna gorącym oleju zrumienić z każdej strony posypać kucharkiem, dodać pokrojone w grubsze kawałki marchew, cebulę i żabki czosnkudodać kucharka w płynie do smaku i pod przykryciem dusić do miękkości co jakiś czas podlać ciut wodąz wywaru zagęściłam sos śmietaną 18% wymieszaną z mąką - 1/2 kubka śmietany+ 2 łyżki mąki
W Mojej Kuchni Lubięłyżki masła śmietana 18% Wykonanie: Masło rozgrzać na patelni. Pory pokroić w cienkie plasterki, cebulę w kostkę, chwilę podsmażyć na maśle a później dusić do miękkości. Do gotującego się bulionu dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew, selera i pietruszkę oraz dodać ziele angielskie i liście laurowe. Gdy pory i cebula zmiękną dodać je do wywaru. Gotować do miękkości jarzyn. Zupę
Krakowskie smaki Anikurczaka się zetnie. Mięso podlewamy szklanką wody oraz dodajemy obrane ze skórki i pokrojone pomidory (lub pelatti). Dusimy pod przykryciem na małym ogniu prze 20 minut. W razie potrzeby podlewamy jeszcze wodą. W tym czasie marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w grube plasterki. Kalarepę myjemy i kroimy w dużą kostkę. Z fasolki odcinamy końcówki
Pyry na Gazwarzywami to najcenniejsze źródło białka. Długo duszona jest delikatna, soczysta, wręcz rozpływa się z każdym kęsem. Zatem nie pozostaje nic innego niż życzyć Wam smacznego! :) Wołowina duszona w czerwonym winie - 1 kg mięsa wołowego (najlepiej łopatka, ewentualnie ligawa) - 2 duże cebule białe - jedna marchewka - pół papryczki chili - garść suszonych podgrzybków - 2 ząbki czosnku - szklanka wina czerwonego(...)usmażone kawałki umieścić w garnku, zalać wodą, żeby całkowicie przykryła mięso. Później dolać wino, dodać listek laurowy i ziele angielskie. Dusić 1,5 godziny na małym ogniu. W między czasie cebulkę obrać i pokroić w piórka. Marchew obrać, przekroić wzdłuż na cztery i kroić w plastry grubości około 0,5 mm. Cebulę przesmażyć, po pewnym czasie dorzucić marchewkę i chwilę
Sajkofanka smakumarchwi, 0,5 kg ziemniaków, 1 duża cebula, 1 główka czosnku, 1 ostra papryczka chilli, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 5 łyżek oleju, sól schłodzone mięso pokrój w 2 cm kostkę. w głębokim rondlu rozgrzej połowę oleju i obsmaż partię mięsa. ważne jest, by nie wkładać na patelnię zbyt dużo na raz, bo wtedy nie będzie się smażyć, a zacznie dusić(...)piwo. dopraw cukrem i sosem worcestershire, tymiankiem i liśćmi laurowymi. po zagotowaniu zmniejsz ogień i duś około godziny. w międzyczasie posiekaj z grubsza czosnek i zeszklij go na 1 łyżce oleju, dodaj do gulaszu. obrane ziemniaki i cebulę pokrój w 1 cm kostkę, marchew w 1 cm plastry. na pozostałym oleju smaż warzywa, aż zaczną mieć wyraźnie zrumienione brzegi. jeśli
Eksperyment sobotninaciowego (200 g) 1 por (150 g) 400 g marchwi 2 strąki papryki czerwonej 2 cebule (150 g) 4 łyżki sosu sojowego olej do smażenia 100 ml wody przyprawy : 2 łyżeczki cząbru 1 łyżeczka papryki słodkiej pieprz czarny , pieprz cayenne (papryka ostra) sól Link do filmu z przygotowania : Wieprzowina duszona z jarzynami https://www.youtube.com/watch?v=7yDE5BF9z_M Przygotowanie : Fasolkę szparagową(...)kroję w drobną kostkę. Oczyszczoną marchew ścieram na tarce o grubych oczkach . Umytą paprykę przekrawam na pół , oczyszczam z gniazd nasiennych i białych błonek i kroję w cienkie paseczki o długości około 3 cm . Umytego selera kroję w cienkie plasterki . Umytego i oczyszczonego z wierzchniej warstwy pora kroję w plasterki . Końcowe przygotowanie wieprzowiny duszonej z jarzynami : Na dużej patelni
Uwaga Babcia Gotujeinnym dużym garnku smażymy na rozgrzanym tłuszczu w pół-talarki pokrojoną cebulę i w małą kostkę pokrojoną marchew. Kiedy cebula z marchwią się zeszkli na górę układamy nóżki królika, zalewamy 1 litrem wody, solimy i pieprzymy. Dusimy na małym ogniu przez ok. 1 godzinę Kiedy królik będzie uduszony, wylewamy wodę w której się gotowali kalafior i ziemniaki, wlewamy mleko
Kuchnia Łukaszamocno rozgrzanym oleju przez 10-15 minut. 3. Przygotowujemy sos: marchew ścieramy na średnich oczkach tarki, cebulę i czosnek drobno siekamy. Marchew, czosnek i cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju. Podlewamy 1/2 szklanki wody, dusimy do odparowania. Dodajemy pomidory i przyprawy. Gotujemy jeszcze 5 minut. 4. Gotowym sosem polewamy usmażone kotlety
Szefowa kuchnikasza bulgur) Przygotowanie: Pory (możesz zastąpić cebulą, ale ja chciałam uzyskać łagodniejszy smak) pokrój w półplasterki i podsmaż przez 2-3 minuty. Bataty, marchew i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce i dodaj do porów, duś całość przez 3-5 minut, dodaj drobno posiekany seler, przyprawy po czym i zalej wodą, około 2 cm ponad poziom warzyw i przykryj garnek
greenscarfzetrzeć na tarce. Dynię wymieszać z solą, odstawić na godzinę. Wypłukać zimną wodą. W rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i marchew, smażyć kilka minut, następnie dodać paprykę i dynię, wymieszać. Zmniejszyć ogień, dusić mieszając od czasu do czasu do chwili, aż warzywa zaczną się rozpadać. Dodać ocet, cukier, przyprawy, dusić jeszcze na wolnym ogniu aż sos nabierze
6niebobiałych błon, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Każdy kawałek obtaczamy w mące i smażymy chwilę na oleju, następnie dodajemy cebulę i marchew i smażymy jeszcze chwilę. Potem całość podlewamy 3/4 szklanki wody i dusimy do zmięknięcia warzyw. Pod koniec duszenia dodajemy przyprawy i koncentrat pomidorowy
e-PrzepisyKulinarneczosnek obieramy z łupin. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w cieniutkie plasterki. Smażymy na maśle do czasu aż warzywa uwolnią swój aromat. Marchew obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Dodajemy do smażących się warzyw. Dusimy ok. 5 minut. Przekładamy do garnka. Zalewamy bulionem. Kalafior dokładnie myjemy i dzielimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do zupy. Gotujemy przez
Pobite gary Barbarypieprz do smaku Przygotowanie Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oleju. Do mięsa dodajemy por pokrojony w półplasterki i marchew pokrojoną w paski. Podsmażamy chwilę, następnie podlewamy pół szklanki wody i dusimy do miękkości. Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy śmietanę i przyprawy. Mieszamy i dusimy aż sos uzyska pożądaną konsystencję
e-PrzepisyKulinarneŁopatkę kroimy w średnie kawałki , słoninę także i układamy w brytfance do pieczenia ( nie trzeba dodawać żadnego tłuszczu , słonina się wytopi ) . Dodajemy obrana marchew, cebulę oraz wszystkie przyprawy , sól , pieprz oraz cukier . Szczelnie przykrywamy i dusimy na małym ogniu , w razie potrzeby dolewamy szklankę wody . Jak mięso rozmięknie na tyle , że przy nakłuciu widelcem zacznie się rozdzielać , dokładamy wątróbkę , dusimy
Ogrodnik w podróżysparzyć. Po kilku minutach zdjąć skórę i pokroić w drobną kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzać masło lub oliwę, dodać selera, pietruszkę, marchew oraz pory. Następnie dodać paprykę i zmiażdżony czosnek. Delikatnie posolić i dusić kilka minut. Zalać 4 szklankami wody, dodać przepłukaną soczewicę i gotować aż warzywa będą miękkie. Dodać pomidory i gotować kolejne kilka minut
Czerwień i błękit