boczek w marynacie - 321 przepisów (strona:6/22)

Podudzia z kurczaka, zapiekane w bekonie z warzywami 140

argarytki . Składniki na 4 osoby: 8 dużych pałek z kurczaka 2 cukinie 1 cebula 3 duże marchewki 6 różyczek brokuła 6 różyczek kalafiora 300 gr boczku wędzonego, pokrojonego na plastry cienkie jak papier Marynata 3 łyżki oleju/oliwy 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki papryki słodkiej 1/4 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka mieszanki ziołowej(...)godziny. Warzywa opłukać, osuszyć. Marchewkę i cukinię pokroić w słupki. Cebulę podzielić na 6 części. Na blaszce od piekarnika poukładać warzywa. Kurczaka zawinąć w plastry boczku, następnie ułożyć na blaszce między warzywami. Pozostałą marynatą polać warzywa i mięso. Posypać rozmarynem, kminem, solą i pieprzem i czosnkiem. (przed upieczeniem) Piekarnik nagrzać do 200 st. Piec 10 min w 200 st. następnie

moj przepis na
Podudzia z kurczaka, zapiekane w bekonie z warzywami 157

argarytki . Składniki na 4 osoby: 8 dużych pałek z kurczaka 2 cukinie 1 cebula 3 duże marchewki 6 różyczek brokuła 6 różyczek kalafiora 300 gr boczku wędzonego, pokrojonego na plastry cienkie jak papier Marynata 3 łyżki oleju/oliwy 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki papryki słodkiej 1/4 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka mieszanki ziołowej(...)godziny. Warzywa opłukać, osuszyć. Marchewkę i cukinię pokroić w słupki. Cebulę podzielić na 6 części. Na blaszce od piekarnika poukładać warzywa. Kurczaka zawinąć w plastry boczku, następnie ułożyć na blaszce między warzywami. Pozostałą marynatą polać warzywa i mięso. Posypać rozmarynem, kminem, solą i pieprzem i czosnkiem. (przed upieczeniem) Piekarnik nagrzać do 200 st.  Piec

moj przepis na
Schab pieczony (w boczku i z nadzieniem śliwkowym) 209

Więcej modeli naczyń firmy WOLL znajdziecie na stronie wyłącznego dystrybutora – sklepu e-Gustus.p.   Składniki: 2-2,5 kg schab bez kości  1 kg boczku surowego wędzonego (z odciętą dolną skórą) Marynata 160 ml oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek (dałam olej) 125 ml białego wytrawnego wina 30 ml sosu Worcestershire  ½ soli Nadzienie 150 g boczku surowego(...)mięso (zdj. nr 3). Tak przygotowane zwijamy w rulon, umieszczamy w głębszym naczyniu i jeśli została nam marynata, możemy nią polać schab. Szczelnie przykrywamy lub zawijamy folią spożywczą i odkładamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki. Nadzienie: Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Ten olej może wydawać się zbędny, bo przecież tłuszcz wytopi się

bistro mama
Mango sticky rice czyli ryż kleisty z mango i mlekiem kokosowym 164

czwartek czyli pączki, donaty, faworki, ciasta i inne słodycze. Lubimy je prawie tak jak boczek. A boczek też lubi słodkości. Spróbujcie kiedyś dodać odrobinę cukru do marynaty albo delikatnie posypać cukrem plasterki boczku i usmażycie na patelni. Ale dzisiaj … Czytaj dalej

slodkokwasnapl
Pieczony schab w boczku z warzywami i jabłkami 155

prostych i łatwo dostępnych składników można wyczarować świąteczny obiad dla całej rodziny. Pieczony schab Składniki: na 4-6 porcji 1 kg schabu bez skóry i kości 10 plastrów wędzonego boczku sól i pieprz do smaku 2 łyżki francuskiej musztardy 1 czosnek solo 3 łyżki miodu 1 łyżeczka sosu Worcestershire 1 łyżka skrobii kukurydzianej 2 łyżki wody Do podania 3 jabłka(...)łyżki oliwy sól i pieprz do smaku Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę. Dodaj musztardę, miód i sos Worcestershire. Schab wymasuj solą i pieprzem, następnie posmaruj marynatą i owiń plastrami boczku. Rozgrzej masło na patelni i zrumień mięso po obu stronach, 5 minut po każdej. Zmniejsz temperaturę ( u mnie kuchnia indukcyjna na czwórce). Mięso można również wstawić do piekarnika nastawionego

codojedzenia
pyszne szaszłyki z piersi i cukini na ostro.. 161

łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki SKŁADNIKI: pierś z kurczaka 1 podwójna, cebula 5 średnie, ogórek kiszony 4 nieduże, boczek wędzony 25 dag, cukinia 2 nieduże z podanych składników przygotować marynatę i włożyć do niej umytą, osuszoną pierś, dobrze zamoczyć i schować do lodówki najlepiej na całą noc pierś wyjąć z marynaty i pokroić na kawałeczki(...)odpowiednie do szaszłyka, pokroić cukinię, cebule, boczek wędzony, ogórki kiszone na patyczki nadziewać pierś, cebule,boczek,ogórki, cukinie do wyczerpania składników szaszłyki ułożyć na srebrnej folii na blaszce z piekarnika, posmarować resztą marynaty dobrze, piekarnik ustawić na grill duża powierzchnia, 2 poziom, 230 C i grillować z 30-40 minut, można obrócić szaszłyki z 2 razy szaszłyki są tak smaczne

W Mojej Kuchni Lubię
Schab nacinany. 102

swoimi ulubionymi dodatkami! SKŁADNIKI: 1.2 kg. schabu środkowego 2 czerwone cebule 1 papryka czerwona kilka plastrów bekonu cienkie plastry boczku przyprawy:sól, pieprz, lubczyk suszony, papryka ostra 1 łyżka oliwy z oliwek WYKONANIE: z oliwy i przypraw robimy marynatę, nacinamy schab, 3/4 grubości(powstaje grzebień), schab umieszczamy(...)misce z marynatą i zostawiamy na noc w lodówce, przygotowujemy warzywa: cebulę kroimy w piórka, paprykę w paski, w kieszonki kładziemy paprykę, cebulę, bekon, owijamy plastrami boczku, następnie schab wiążemy, smarujemy resztą marynaty i odkładamy na 2 godz. do lodówki,  tak przygotowane mięso pieczemy w rękawie w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 1,2 godz., po czym wyjmujemy

Kuchnia Beaty
Kolorowe szaszłyki z grilla 99

szybko się je przyrządza, Marynata miodowo-musztardowej sprawia że jest mięso jest kruche i delikatne. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 300 gram chudego boczku surowego 1-2 duża cebule 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 zielona papryka Marynata : 2 łyżki musztardy 1 łyżka miodu(...)łyżka przyprawy do szaszłyków 0,5 łyżeczki ostrej papryki sól do smaku 1/4 szklanki oleju Dodatkowo: wykałaczki długie Sposób przygotowania: Polędwiczkę kroimy w grubsze plastry. Boczek kroimy w grubszą kostkę średnicy 4 cm. Składniki marynaty łączymy ze sobą, dodajemy mięso, dokładnie mieszamy, przykrywamy i na noc wstawiamy do lodówki. Paprykę i cebulę kroimy na kawałki średnicy 4 cm. Wykałaczki moczymy

Bajeczna Kuchnia
w rękawie pieczony boczek z biodrówka do pieczywa... 114

włożyć do blaszki i piec około 50 minut rękaw rozciąć i 10 minut piec w 160C na termoobiegu, mięsa będą zrumienione wywar można zamrozić np. do bigosu - boczek świeży, biodrówka w marynacie pikantnej w czosnkowym oleju z rękawa są smaczną alternatywą dla kupnych wędlin,........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Boczek peklowany gotowany 347

lubimy wiedzieć co jemy i domowe wędliny goszczą u nas nie tylko od święta.Dzisiaj zapraszam na pyszny boczek gotowany w rękawie. Składniki: 1,2 kg cienkiego boczku bez i żeberek Marynata:  1 l wody  2 łyżki soli   pół łyżeczki saletry 3-4 liście laurowe 5-6 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu 3 zmiażdżone ząbki czosnku

Gosia gotuje
Szaszłyki na grilla z kurczakiem 124

mięso z kurczaka warto zamarynować kilka godzin przed grillowaniem, a będzie bardziej soczyste. Składniki na około 10 szaszłyków: podwójna pierś z kurczaka kilka plasterków boczku jedna średnia cukinia jedna czerwona papryka 2 cebule Marynata do kurczaka: łyżka słodkiej papryki łyżeczka ostrej papryki 2 łyżki sosu sojowego łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżki oliwy z oliwek sól do smaku Marynata do warzyw(...)oliwek sól do smaku łyżeczka oregano łyżeczka tymianku łyżeczka bazylii 3 łyżki oliwy z oliwek sól do smaku'; document.write(" "); Krok 1 Kurczaka i boczek kroimy w kostkę, przekładamy do miski i dodajemy składniki marynaty. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Krok 2 Cukinię kroimy w plastry (bądź połówki plastrów), a paprykę w kwadratowe kawałki. Przekładamy warzywa

Kuchnia Bazylii
Szaszłyki ślimakowe z kurczakiem, boczkiem i cukinią 179

płaska łyżeczka pieprzu ziołowego, 1 płaska łyżeczka soli, 2 łyżki oliwy, 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich, czarny pieprz) 2 długie, niegrube cukinie 6-8 plastrów boczku (surowego lub wędzonego) 1. Składniki marynaty łączymy, dokładnie mieszamy. Piersi kurczaka kroimy w niedużą kostkę, wkładamy do marynaty, zostawiamy w lodówce minimum 2h. 2. Cukinię kroimy na cienkie plastry (ja to robiłam obieraczką(...)obok siebie, posypujemy solą, zostawiamy na 10 minut, żeby zmiękła. 3. Kurczaka po zamarynowaniu odsączamy z marynaty (marynatę zachowujemy, możemy ją dodać np.: do mięsa mielonego na kotlety, ja ją zużyłam do koft, przepis będzie niedługo!:)) 4. Formujemy ślimakowe szaszłyki: kładziemy plaster boczku, na niego plaster cukinii - dokładnie odsączonej papierem kuchennym - i nadziewamy na patyki do szaszłyków kurczaka, przewijając podwójnymi

Kuchnia Prezydentowej
Rolada z polędwiczki wieprzowej z oscypkiem 114

Soczysta i aromatyczna rolada z dodatkiem śliwek suszonych,oscypka i boczku wędzonego.Danie możemy podać na uroczysty obiad. Składniki: 1 duża polędwiczka wieprzowa 8 plastrów boczku wędzonego 10 suszonych śliwek 1 duży oscypek Marynata: 0,5 szklanki oleju 1 łyżka ostrej musztardy rosyjskiej 1 łyżka miodu 2 łyżki przyprawy do karkówki Sznurek do wędlin Sposób przygotowania: Składniki marynaty łączymy(...)sobą, mieszamy. Polędwiczkę kroimy na pół , lekko rozbijamy tak żeby powstał nam duży płat mięsa. Smarujemy marynatą i układamy na brzegu polędwiczki pokrojonego w paski oscypka, boczek i śliwki suszone. Zwijamy dość ścisło w roladę i związujemy sznurkiem żeby się nie rozwinęła podczas pieczenia. Pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Bajeczna Kuchnia
Pierś z kurczaka pieczona z miodem 183

łyżeczki miodu 2-3 łyżeczki wody 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego nieco pieprzu kolorowego mielonego 0,5 łyżeczki papryki słodkiej mielonej kilka plastrów surowego wędzonego boczku (opcjonalnie) Przygotowanie: Mięso umyj i lekko osusz. Składniki marynaty dokładnie wymieszaj. Natrzyj filety z każdej strony i polej resztą. Zawiń talerz z mięsem folią i schowaj na ok 2 godziny do lodówki. Wyciągnij przynajmniej(...)jest to konieczne. Niemniej będą się różniły w smaku od tych bez boczku. Ja zrobiłam w dwóch wersjach, z boczkiem dla mnie, bo miałam smaka, a mąż nie lubi. :)  Ułóż mięso w naczyniu żaroodpornym i polej resztkami marynaty z talerza. Piecz w dobrze nagrzanym piekarniku przez ok 25 minut. Od razu podawaj

Anioszek w kuchni
Policzki wołowe w winie 217

książce  "Mięsa, najlepsze potrawy i marynaty" autorstwa Anneki Manning.  składniki marynata 330 ml czerwonego wina 6 ząbków czosnku 12 gałązek tymianku pomarańcza pokrojona na ćwiartki 10 ziarenek pieprzu 6 ziarenek jałowca 6 wołowych policzków (ok 2 kg) 1 i 1/2 łyżki oleju roślinnego 200 g boczku pokrojonego w kostkę 2 duże cebule pokrojone w piórka(...)Policzki obsmażać partiami, po 1- 2 minuty z każdej strony albo do momentu aż mięso zbrązowieje. odstawić na bok. W tym samym naczyniu obsmażyć boczek i cebulę , ok 3 minut, mieszając. Dodać zachowaną marynatę, doprowadzić do wrzenia zbierając z dna osad po smażeniu. Dodać bulion, koncentrat pomidorowy, policzki wołowe razem z sokami, dokładnie wymieszać. Dodać marchew i odcedzone

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania