boczek w marynacie - 321 przepisów (strona:2/22)

Boczek w musztardzie duszony w białym winie 154

użyłam chudego boczku, ale Wy śmiało możecie użyć innego rodzaju mięsa, np. karkówki. Przepis jest banalnie prosty, więc śmiało każdy sobie z nim poradzi. (3-4 porcje) 500g boczku wieprzowego Marynata:   przyprawa do boczku (od Rafex ) + sól 2-3 łyżki musztardy (użyłam Kieleckiej ) Dodatkowo: 1 szklanka białego wina (wytrawnego) + bulion 3 ząbki czosnku 2 listki laurowe 2 ziarna

Di gotuje
Szaszłyki z łopatki, boczku i cebuli w marynacie ziołowej 194

Lato się kończy, lecz weekend zapowiada się bardzo słoneczny. Mam dla Was  propozycję na grilla.  Tym razem szaszłyki z łopatki, boczku i cebulki, w marynacie ziołowej.  Składniki (5 szaszłyków): 400 g łopatki 200 g boczku surowego, wędzonego 5 niewielkich cebul Składniki marynaty: 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu mielonego 3/4 płaskiej łyżeczki soli 2 płaskie łyżeczki papryki słodkiej(...)przeciśniętych przez praskę kilka łyżek oleju rzepakowego Wykonanie: Mięso i cebulę przygotowujemy dzień wcześniej. Do miseczki wkładamy wszystkie składniki marynaty i dodajemy tyle oleju, aby marynata była gęsta, lecz płynna.  Łopatkę i boczek kroimy na kawałki o grubości  około 0,7 cm. Cebulę kroimy na krążki grubości około 0,5 cm. Boczek i łopatkę wkładamy do pojemnika

Smak mojego domu
Boczek pieczony na ostro 239

kiedy można dostać mięso od znajomego hodowcy:-)  Boczuś, który popełniłam jest super miękki, słodko-ostry i raczej szybki w wykonaniu.  Składniki: kawałek surowego, chudego boczku - np 1 - 1,5 kg Marynata: cebula ząbek czosnku płaska łyżeczka utartego imbiru 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki chilli liść laurowy duża łyżka płynnego miodu(...)miksera i zmiksować. Dodać miód i olej i rozetrzeć na jednolitą papkę.  Uzyskaną papką natrzeć mięso ze wszystkich stron i odstawić na ok 1 godzinę, żeby przeszło marynatą. Następnie boczek wsunąć do rękawa - należy uważać, żeby nie pobrudzić całego rękawa bo marynata będzie się przypalała. Zawiązać rękaw i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni, bez termoobiegu (góra, dół

Ze smakiem bez glutenu
Boczek pieczony na węglach. 191

niesamowicie smaczny! Lecz zaletą tego dania jest czas przygotowania, bo wynosi on prawie 4 godziny, ale czekać jest na prawdę warto, uwierzcie mi. Składniki: 1,5 kg boczku wieprzowego Marynata: 3 łyżki domowej przyprawy do grilla łyżka soli 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżki oliwy łyżeczka miodu Przygotowanie:  Łączymy wszystkie składniki marynaty i nacieramy ją boczek. Owijamy folią spożywczą

Kuchnia Łukasza
Boczek po tajsku 145

Mieszamy z olejem sezamowym ,miodem ,sosem sojowym i kolendrą. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Boczek przekładamy do worka ,wlewamy marynatę ,dokładnie go w niej obtaczamy. Workiem owijamy boczek (szczelnie ,żeby marynata nam się nie wydostała. Wstawiamy do lodówki na 12 godzin. Następnie boczek wyjmujemy ,przekładamy do brytfanki i zapiekamy 90 min w temperaturze 200°C bez termoobiegu. st1\:*{behavior

R'n'G Kitchen
Boczek pieczony 82

czosnku nie było. A może tylko mi nie powiedział, że wie? ;) w każdym razie powiedziałam Mu o tym jak już śladu po boczku nie było :) Składniki: Składniki na marynatę: 1 kg boczku 5 ziaren ziela angielskiego (Prymat) 5 liści laurowych (Prymat) 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego (Prymat) 3-4 łyżki soli 1 łyżka sosu sojowego ciemnego (ew.maggi) Składniki na glazurę boczku(...)łyżeczka papryki słodkiej (Prymat) 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego (Prymat) 1/2 łyżeczki sosu sojowego/maggi szczypta papryki ostrej (Prymat) Sposób przygotowania: Z podanych składników marynaty gotujemy zalewę (w 2l wody). W zimnej zalewie zanurzamy dokładnie umyty boczek i odstawiamy na min. dobę w chłodne miejsce tak, aby mięso było w całości zanurzone (można marynatę rozrobić odrobinę z wodą). Mięso dokładnie osuszamy papierowym

Kolorowy Przepisownik
Boczek pieczony – pyszny! 101

przygotowanej marynaty , zawijamy w folię i wkładamy do lodówki ) im dłużej będzie w lodówce , tym smak będzie intensywniejszy – może być nawet 2-3 dni! ). Po tym czasie boczek wraz z marynatą wkładamy na blachę , podlewamy bulionem , przykrywamy i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika. Po ok. 30 min. przewracamy i polewamy powstałym sosem ( po kolejnych 30 min. czynność powtarzamy

Ostra na Słodko
Pieczona łopatka z białą kiełbasą i boczkiem 180

białą kiełbasą i boczkiem – składniki 2 kg łopatki 12 plastrów wędzonego boczku 2 białe kiełbasy 150 g żółtego sera Pieczona łopatka z białą kiełbasą i boczkiem – składniki na marynatę 5 łyżek oliwy 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta soli szczypta pieprzu Pieczona łopatka z białą kiełbasą i boczkiem(...)więcej równej grubości prostokąt. Delikatnie je rozbijamy. Łopatkę nacieramy przygotowaną marynatą, a następnie odstawiamy na ok. 1 godzinę aby przeszło smakiem przygotowanej marynaty. Jedną Mięso posypujemy połową startego żółtego sera, a następnie układamy na nim plasterki boczku (tak aby jeden zachodził na drugi). Na boczku układamy białą kiełbasę i posypujemy resztą żółtego sera. Mięso zwijamy w roladę i związujemy nicią

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pieczona łopatka z białą kiełbasą i boczkiem 175

białą kiełbasą i boczkiem – składniki 2 kg łopatki 12 plastrów wędzonego boczku 2 białe kiełbasy 150 g żółtego sera Pieczona łopatka z białą kiełbasą i boczkiem – składniki na marynatę 5 łyżek oliwy 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta soli szczypta pieprzu Pieczona łopatka z białą kiełbasą i boczkiem(...)więcej równej grubości prostokąt. Delikatnie je rozbijamy. Łopatkę nacieramy przygotowaną marynatą, a następnie odstawiamy na ok. 1 godzinę aby przeszło smakiem przygotowanej marynaty. Jedną Mięso posypujemy połową startego żółtego sera, a następnie układamy na nim plasterki boczku (tak aby jeden zachodził na drugi). Na boczku układamy białą kiełbasę i posypujemy resztą żółtego sera. Mięso zwijamy w roladę i związujemy nicią

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Polędwiczki z grilla w boczku. 95

Grillujemy, grillujemy...Polędwiczki z grilla po raz pierwszy były naprawdę różowe i dopieczone! Były  super smaczne polecam! SKŁADNIKI: 1-2 polędwiczki 6 plastrów boczku wędzonego  MARYNATA: 5 łyżek oliwy z oliwek 3 ziarna jałowca 20 ziarenek pieprzu kolorowego roztartego w moździerzu sól, 1 łyżka lubczyku suszonego, 1 łyżka majeranku WYKONANIE: polędwiczki kroimy na 2-3 cm. paski, składniki(...)marynaty dokładnie mieszamy. kawałki polędwicy lekko zbijamy nakłuwaczem, wkładamy do marynaty na dobę najlepiej, owijamy plastrami boczku, smażymy po 10 min, w centrum grilla(na dużym ogniu), następnie odkładamy na boki grilla, żeby mięso doszło i gotowe

Kuchnia Beaty
Rolada z cebulą i boczkiem 148

Rolada z cebulą i boczkiem to smażone mięso z indyka faszerowane podsmażoną cebulą, plastrami boczku oraz tymiankiem. Mięso jest dodatkowo polane słodką marynatą na bazie miodu i soku z pomarańczy. To moja propozycja na świąteczny obiad dla całej rodziny! Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość porcji: 15 plastrów Składniki(...)solą. Na płat fileta ułożyć plastry boczku, następnie posypać tymiankiem. Odłożyć 1 łyżkę podsmażonej cebuli do małej miseczki (będzie ona potrzebna do marynaty). Resztę cebuli wyłożyć na boczek. Mięso zawinąć w rulon i związać nicią spożywczą. Roladę smażyć na oleju przez około 20 minut z każdej strony, następnie podlać

KuchniaWeDwoje.pl
Grillowane roladki z kurczaka 206

będzie wysuszone jest małe. Dlatego częściej sięgam po udka niż piersi z kurczaka. Grillowane roladki Składniki: 16 roladek 800 g udek z kurczaka, bez kości 250 g wędzonego boczku w plastrach Marynata 4 czubate łyżki sosu romesco 50 ml oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku 2 łyżki miodu 1 czerwone chili sok z połowy limonki garść liści bazylii 1 łyżka(...)obierz czosnek. Jeśli nie masz gotowego romesco, przyrządź z przepisu pod wyżej podanym linkiem. Zmiksuj wszystkie składniki. Udka, które duże podziel na mniejsze porcje. Wymieszaj mięso z marynatą, następnie owiń plastrami boczku, formując roladkę i odstaw na godzinę. Rozgrzej grill. Grillowałam na elektrycznym, bo na balkonie ale w moim letnim domu zawsze grilluję na grillu węglowym. Ułóż roladki na metalowej

codojedzenia
Pieczony boczek 163

czerwonej papryki słodkiej, 1 łyzeczka soli, olej, 1 główka czosnku Wykonanie; Skórę umytego i wysuszonego boczku naciąć co 4 mm. wszystkie przyprawy zmieszać, dodać trochę oleju i natrzeć marynatą cały boczek. czosnek wycisnąć i równiez rozprowadzic na boczku. tak przygotowane mieso owinąć w folie aluminiową lub spożywczą i odstawić na noc do lodówki. Boczek najlepiej piec w rekawie do pieczenia

Anioły w kuchni
Pieczony boczek krok po kroku 199

nocy po pracy przygotowałam marynatę na boczek... Dzisiaj piekę...jutro przepis

Anioły w kuchni
Surówka z młodej kapusty z boczkiem 90

miękkości . Następnie odsączyć na sicie i przestudzić. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na suchej patelni, wlać ocet, przestudzić i wymieszać z olejem, solą, pieprzem i cukrem do smaku. Marynatą z boczkiem polać kapustę, połączyć z startym jabłkiem, wymieszać z zieleniną i odstawić na pół godziny w chłodne miejsce

Tradycyjna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania