Wołowina po burgundzku (Boeuf Bourguignon)

Wołowina po burgundzku (Boeuf Bourguignon)

Wołowina po burgundzku (Boeuf Bourguignon)

Słynny francuski gulasz z długo gotowanego mięsa wołowego z dodatkiem boczku, warzyw i pieczarek. Charakterystycznego aromatu nadaje mu spora ilość czerwonego wina. Składniki na 2 porcje: 500 g mięsa wołowego na gulasz 100 g wędzonego boczku 3 marchewki 2 cebule 2 łyżki mąki puszka krojonych pomidorów 10 pieczarek 2 cebule szalotki 1 szkl. czerwonego wina 1 szkl. bulionu wołowego 2 liście laurowe kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego tymianek świeży lub suszony sól, świeżo mielony pieprz 2 łyż... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu wyzwania kuchenne

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.