gotowana marchewka - 3904 przepisów

MŁODA MARCHEWKA GOTOWANA AL'DENTE 257

przepadam za marchewką gotowaną w małej kostce, nie preferuję także rozgotowanych warzyw, dlatego nie dla mnie marchew słoikowa i mrożona krojona marchew. Znalazłam więc idealne rozwiązanie, które odpowiada wszystkim domownikom. Przygotowuję małą marchew gotowaną w plastrach, niezbyt długo, tak by była al'dente. Teraz są to młode marchewki, a w późniejszym okresie karotki. Polecam wszystkim wielbicielom gotowanych warzyw, taka jarzyna(...)plastry (grubsze marchewki pokroić w półkrążki). Do garnka dodać 1 łyżkę oleju kokosowego, wrzucić pokrojone marchewki i zalać małą ilością gorącej wody (mniej więcej do połowy zawartości garnka, nie więcej, im mniej wody tym lepiej, tylko trzeba wówczas uważać w trakcie gotowania). Zagotować i gotować ok.15-20 minut, w trakcie kilkakrotnie zamieszać. Pod koniec gotowania dodajemy sól. Marchew odcedzić, dodać pozostały

Smaczne Zdrowe
Gotowana marchewka (dieta Dr. Dąbrowskiej) 368

przygotowujemy posiłki, które jedliśmy na diecie, ewentualnie uzupełniając je o dodatkowe produkty (tak jak tutaj o zarodki pszenne - zakazane na diecie dr. Dąbrowskiej). Dziś na obiad zamiast surówki przygotowałam marchewkę gotowaną. Będąc na diecie często przygotowywaliśmy gotowane warzywa. Początkowo nie miałam na nie pomysłu, a gotowane w osolonej wodzie nie smakowały zbyt dobrze. Pokombinowałam i wymyśliłam sposób na smaczne warzywa(...)warzywna Marchew obieramy i kroimy na niezbyt małe kawałki. Do wody dodajemy obrane i przekrojone wzdłuż na pół ząbki czosnku, doprawiamy solą i kostką rosołową. Zagotowujemy ją i dokładamy marchewkę. Gotujemy do miękkości. Smacznego

chwile dla mnie
Kluski z gotowanej marchewki i manny do rosołu 146

Nie da się ukryć, że rosół to chyba najpopularniejsza zupa. Nie zgadzam się tylko na to by był to ciągle rosół z makaronem. Gotuję i podaję

Buniabaje w kuchni
Havuc plakisi - duszona marchewka 157

Dzień dobry, Lubicie gotowaną marchewkę? Moja Mama zawsze gotowała ją na skrzydełku kurczaka i był to mój ulubiony dodatek do niedzielnego pieczonego kurczaka z ryżem. Z kolei moja Teściowa słynie z marchewki z groszkiem gotowanej na masełku - przysmak mojego Męża. Gotowana marchewka to świetny dodatek do obiadu pod warunkiem, że nie jest rozgotowana.  Dziś chciałam pokazać Wam gotowaną marchewkę(...)nowej odsłonie, przygotowaną zgodnie z tradycyjnym tureckim sposobem , odpowiednią także dla wegan. Taka marchewka nazywa się Havuc plakisi i jest gotowana na oliwie razem z cebulką, natką i cukrem. W czasie gotowania powstaje niezwykle smakowity sosik na bazie oliwy, który z apetytem wytarłam kawałkiem chleba. Co dla mnie ważne, marchewka jest ugotowana al dente i nie jest mdła. To naprawdę

Chilli Czosnek i Oliwa
Sos marchewkowo-groszkowy z grillowanym dorszem. 569

talerzu, dodajemy sól, pieprz, paprykę i trochę suszonego lub świeżego kopru. Mieszamy i do jajek dodajemy poporcjowaną rybę. Odstawiamy . Marchewkę kroimy w kostkę, Do gotującego się bulionu dodajemy marchewkę- gotujemy 5-8 min. Marchewka powinna być na wpół twarda. Bulion przelewamy do kubka, marchewka na sitko. W tym samym rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy mąke i szybko mieszamy , aby nie pozostaly(...)żadne grudki. Zalewamy bulionem w którym gotowaliśmy marchewkę.Mieszamy. Ściągamy z gazu, dodajemy śmietanę i miksujemy blenderem. Dodajemy marchew i groszek, kladziemy na gaz i gotujemy- od zagotowania ok 5 min. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe. Na patelni grillowej (jeżeli nie mamy takiej to uzywamy teflonowej ) grillujemy rybę z obu stron po ok 5min. Gotowe. Życzę smacznego

Smaki Edyty
Biała kiełbasa w sosie z białego barszczu 210

delikatnie wyjąć łyżka cedzakową i odłożyć. Nastawić w osolonej wodzie obrane, umyte i pokrojone ziemniaki. Kiełbaski związać nicią do mięs formując z nich 4 malutkie sztuki. Do wody po gotowaniu marchewki włożyć kiełbaski i doprowadzić wodę do wrzenia. Zmniejszyć gaz i parzyć na małym 10 minut. Wyjąć. Na patelni rozgrzać masło z olejem- wrzucić rozmaryn. Włożyć odsączone kiełbaski i smażyć(...)Zdjąć kiełbaski z patelni ( zawinąć w folię aluminiową by nie ostygły). Zmieszać barszcz biały ze śmietanką. Wsypać szczyptę cukru i mieszając doprowadzić do karmelizacji. Wlać pół szklanki wywaru z gotowania marchewki i kiełbasek ( po odparowaniu   jest go ok. 3/4 szklanki). Doprowadzić do zagotowania. Zmniejszyć gaz i gotować 5 minut.  Marchewkę włożyć do garnka po gotowaniu kiełbasek- zalać odrobiną

Buniabaje w kuchni
Kluseczki z marchewki 237

Zainspirowany przepisem na kluseczki z brukselki , postanowiłem poeksperymentować z marchewką. Tym razem nie są to kopytka, tylko kluseczki na bazie marchewki. Oprócz mąki dodałem trochę bułki

Gotuj z Misiem
Słodka marchewka gotowana z karmelizowaną cebulką 104

spychane na dalszy plan. Przecież w tej kwestii też można się wykazać i to jak! Nie musimy ograniczać się do surówki lub buraków ;) Dlatego dzisiaj przedstawiam Wam mojego faworyta: gotowaną marchewkę! Idealnie pasuje do przeróżnych zestawów i zapewniam, że zakochacie się w niej ;) Słodka marchewka gotowana z karmelizowaną cebulką Składniki: 750 g marchewki 2 cebule 2-3 łyżki jogurtu naturalnego

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Bigosik z młodej kapusty 132

czasie szatkujemy kapustę.   Kiełbaski i marchewkę kroimy w kostkę.   Do wody pachnącej wędzonką wrzucamy poszatkowana kapustę.Kiełbaskę podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju.   Kiedy kapusta się sparzy dodajemy koncentrat pomidorowy, podsmażona kiełbasęi obrane mięso z wędzonki.   Przyprawiamy do smaku, dosypujemy koperek i gotujemy na niewielkim ogniudo zredukowania wody

Maminek kulinarny
syrop na kaszel z marchewki 144

Domowy Syrop To Leczy kaszel i Wysuwa flegmy z płuc dzieci i dorosłych  Marchewki są bardzo pożyteczne warzywa są bogatym źródłem witaminy A i B-karoten, które są bardzo ważne dla zdrowia oczu. Ponadto, są także bogate w witaminy B, C, K i różne rodzaje minerałów: żelazo, potas, manganu, magnezu, wapnia i fosforu. Oprócz tego, marchew wzmocnienie układu odpornościowego(...)gotowania Wykonanie Pokroić marchewkę w kawałki i zalać wodą nad nimi. Gotować, aż marchew zmiękknie.Zdjąć z ognia i rozgnieść ją widelcem lub w blenderze. Nie wylewac wody, z gotowania marchewki. Kiedy zrobi się chłodniejsza ponownie ja wykorzystamy . Do marchewki dodac odaj miód i dokladnie wymieszać Nastepnie dodac wode ,ktora pozostała z gotowania i wszystko dokładnie wymieszać . Przechowywac w chłodnym

w mojej kuchni
Barszcz czerwony czysty (na zakwasie) 178

buraczany, czyli ulubiony barszcz czerwony mojego męża. Najchętniej podajemy z gotowanymi ziemniakami, ale można śmiało podać do krokietów, paluszków lub pasztecików z kapustą. Składniki: 2 litry dowolnego bulionu lub wywaru (u nas na skrzydełkach) 2 średnie buraki 200-250 ml zakwasu z buraków ( wersja 1 lub wersja 2 ) 1 marchewka 1 cebula 1 ząbek czosnku liść laurowy ziele angielskie kminek(...)wykonania: 1. Buraki obieramy, myjemy, ścieramy na tarce jarzynowej. Zalewamy wrzątkiem 1 cm powyżej buraków. 2. Do wywaru dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, obrane i pokrojone warzywa: cebulę i marchewkę. Gotujemy, aż marchewka będzie prawie miękka. Następnie dodajemy wywar z zaparzonych buraków i połowę tartych buraków i zakwas. Zagotowujemy. 3. Barszcz doprawiamy mielonym kminkiem, octem, solą i suszonym majerankiem. Dodajemy

Kuchnia domowa Ani
Pomarańczowe puree z wątróbką starofrancuską i szpinakiem 144

wątróbki z indyka, ·         100 g ziemniaków czerwonych, ·         150 g mini marchewek (mogą być  z mrożonki), ·         2 pomarańcze, ·         4 garście świeżego szpinaku, ·         2 cebule szalotki(...)lodówki na kolejne 30 min. Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. W małym rondelku roztapiamy 1 łyżkę masła, wyciskamy sok z  jednej pomarańczy i wrzucamy marchewki. Gotujemy pod przykryciem tak długo, aż marchewki będą miękkie. W połowie gotowania dodajemy otartą skórkę z pomarańczy, cukier  i sok z drugiej pomarańczy.  Do marchewki można dolać niewielką ilość

Moniki Smakołyki
Jajka w galarecie - z niespodzianką 134

naszej inwencji twórczej (np. pojemniki po serkach homogenizowanych, kaszkach itd.). Tak wykonane jajka będą odmianą śniadaniową, prostą a jakże efektowną. Składniki: Dowolna ilość jajek Kawałek papryki konserwowej Gotowana marchewka Pieczarki marynowane Kilka listków natki pietruszki Bulion/ rosół Ocet cukier Żelatyna Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo. Paprykę, marchewkę kroimy na kawałki, pieczarki na połowę. Do przygotowanych naczyń nakładamy warzywa razem

Smaki Ewy
Gotowana młoda marchewka z sosem z tahiny 107

Gotowana marchewka nie jest jakimś kulinarnym wyczynem. To prosta potrawa, dodatek do obiadu, który ma jedną zaletę - w zależności od użytych dodatków smakuje za każdym razem inaczej. Dzisiaj eksperyment z bijącą popularność pastą sezamową, tahiną, w postaci sosu. Muszę przyznać, że taka kombinacja przyjemnie połechtała moje podniebienie - smak sezamu delikatnie komponuje się z orzeźwiającą cytryną, po chwili do głosu dochodzi(...)czosnek. Do przygotowania 2 porcji potrzebujemy: - 4 marchewki (po dwie na osobę) - 2 łyżeczki tahiny - sok z cytryny - 2 ząbki czosnku - odrobina mleka roślinnego Marchewki obieramy i gotujemy, najlepiej na parze. Jeżeli nie posiadacie parowaru czy garnka z sitkiem, ugotujcie marchew w wodzie. Gdy będzie aldente (lekko twardawa) odcedzcie z wody. W czasie gdy gotuje sie marchew przygotujcie

Szybko Tanio Smacznie