Makowiec warstwowy – kuchnia podkarpacka

Makowiec warstwowy – kuchnia podkarpacka

Makowiec warstwowy – kuchnia podkarpacka

Makowiec warstwowy - kuchnia podkarpacka Makowce to wyjątkowe świąteczne ciasta. Kojarzą nam się i z Wielkanocą i z Bożym Narodzeniem. Ale przede wszystkim kojarzą się z domem. Bo właśnie tam, nie w kawiarni, nie na przyjęciu, jemy najlepsze makowce. Najczęściej pieczemy makowce zawijane i makowce na kruchym spodzie. Na Podkarpaciu od pokoleń piecze się też makowce z ciastem drożdżowym, gdzie masa makowa kładziona jest na przemian z warstwami ciasta drożdżowego. Czasem jedna z warstw makowych zastępowana jest masą... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Trzeci talerz

Autor

Trzeci Talerz

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

ciasto, makowce, mak, mielone, warstwowa, ciasto z makiem, ciasto drożdżowe, ciasta drozdzowe, drożdżowe, proste ciasto, ciasta z masa, świąteczne przepisy, boże narodzenie, babki, wielkanoc, łatwe ciasto, roladki, ciasto na boże narodzenie, kruche ciasta, kruche ciasto, ciasto kruche, przepisy na kruche ciasto, świąteczny makowiec zawijany, babka ziemniaczana, masło orzechowe

Inne przepisy z Trzeci talerz

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.