Rogale marcińskie

Rogale marcińskie

Rogale marcińskie

Czas czytania: 3 min Rogale marcińskie wypiekane są z okazji dnia św. Marcina, czyli 11 listopada . Tradycja wywodzi się z czasów pogańskich, kiedy to podczas jesiennego święta składano ofiary z wołów lub w zamian z ciasta zwijanego na kształt wolich rogów . Kościół zaadoptował ten zwyczaj, łącząc go z postacią św. Marcina, a kształt rogali ze zgubioną przez jego konia podkową . Tradycja w obecnym kształcie powstała w listopadzie 1891 roku. Proboszcz parafii św. Marcina w Poznaniu zaapelował do wiernych, aby... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu SprawdzonaKuchnia.pl

Autor

AnnnaMalekAnnnaMalek

Mam na imię Ania, uwielbiam gotować dla swojej sporej rodziny i przyjaciół. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na mojej stronie SprawdzonaKuchnia.pl znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

rogale, ciasto, mak, lukier , ciasteczka, ciastka , ciasto drożdżowe, ciasta drozdzowe, biszkopt, drożdżowe, bułki, chleb, pączki, truskawki, likier, francuskie, mięso, ciasto z makiem, boże narodzenie, ciasto francuskie, ciasto z truskawkami, ciasto cytrynowe, chleb na drożdżach , szybkie ciasto, rogaliki drożdżowe

Inne przepisy z SprawdzonaKuchnia.pl

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.