biszkopt - przepisów 8602

  1. Biszkopt – wszystko co chcieliście wiedzieć ale nie mieliście kogo zapytać
    Biszkopt – wszystko co chcieliście wiedzieć ale nie mieliście kogo zapytać

    Biszkopt podstawowej formie składa się tylko z jajek, cukru i mąki odpowiednio potraktowanych i użytych w odpowiednich proporcjach. Ciasto biszkoptowe to podstawa do tortów i wielu wymyślnych ciast. Warto wiedzieć jak upiec biszkopt i co sprawia, że biszkopt opada.   Kiedy macie do przygotowania tort, pierwsze co nasuwa się na myśl – o nieeeee, tylko nie biszkopt. Utrapienie dla wielu. Strach(...)oczach, płacz i zgrzytanie zębów. Doskonale to rozumiem bo sama nie lubiłam piec biszkoptów. Zawsze coś było z nimi nie tak. Albo opadały, albo wychodziły za suche. Do czasu. A tym punktem zwrotnym okazał się moment, w którym moje biszkoptowe wykształcenie dostało w łeb po wnikliwym przestudiowaniu przepisu na biszkopt genueński wg Michela Roux.   Kim jest pan Roux

    Przepis pochodzi z bloga Karo in the Kitchen, prowadzonego przez Karo In The Kitchen.

  2. TORT MALINOWY PIONOWO ZWIJANY
    TORT MALINOWY PIONOWO ZWIJANY

    moment i od początku wiedziałam, że chcę zrobić właśnie taki tort. W głowie miałam obraz końcowy, a przepis powstawał w trakcie tworzenia Użyłam sprawdzonych przeze mnie wielokrotnie przepisów na biszkopt okrągły i biszkopty na roladę, dodałam lekki malinowy krem i wyszedł bardzo smaczny i efektowny tort Przygotowanie tego tortu wymaga trochę czasu i umiejętności, ale efekt jest na tyle ciekawy(...)smaczny, że warto!  Składniki: Biszkopt okrągły 3 jajka (w temp. pokojowej) 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli Biszkopt na roladę x 2 (należy przygotować podwójną ilość składników, ponieważ do przygotowania tortu będą potrzebne dwa biszkopty na roladę) 5 jajek (w temp. pokojowej) 3 łyżki cukru 4 i ½ łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki

    Przepis pochodzi z bloga Idealne ciasta, prowadzonego przez Lucyna Ciesielska.

  3. TORT KOMUNIJNY W KSZTAŁCIE KSIĄŻKI
    TORT KOMUNIJNY W KSZTAŁCIE KSIĄŻKI

    upieczenia jednego tortu potrzebujemy takiej formy, skoro można sobie w bardzo łatwy sposób poradzić bez niej? Pracę nad tortem najlepiej jest rozłożyć na dwa dni, jednego dnia upiec biszkopty i przygotować lemon curd, a następnego krem, śmietanę i złożyć tort w całość. Zobaczcie poniżej, że przygotowanie takiego tortu to żadna filozofia Do dekoracji celowo użyłam jedynie tych produktów, które możecie(...)kupić w większości sklepów spożywczych, mam nadzieję, że ułatwi Wam to pracę Składniki: Duży biszkopt 8 jajek rozmiar „L” (w temp. pokojowej) 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru ½ szklanki mąki ziemniaczanej szczypta soli Biszkopt mniejszy 5 jajek rozmiar „L” (w temp. pokojowej) ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki pszennej ¼ szklanki mąki ziemniaczanej szczypta soli Krem 1l śmietany

    Przepis pochodzi z bloga Idealne ciasta, prowadzonego przez Lucyna Ciesielska.

  4. Biszkopt idealny
    Biszkopt idealny

    Ktoś by pomyślał:  „ biszkopt? a cóż w tym trudnego? ”.    Okazuje się, że dla niektórych całkiem sporo. Ileż to razy słyszałem zapłakane głosy mówiące  „ znowu się nie udał ” . A ja wtedy uspokajam i powoli dyktuję ten oto przepis; na biszkopt idealny. Nie ma on sobie równych. Idealnie puszysty, o jasnej barwie, delikatnym smaku, cudownie unoszący się(...)piekarniku i co najważniejsze nigdy nie opada. A jak to osiągnąć? Nic trudnego! Wystarczy postępować dokładnie według przepisu. W biszkopcie tym nie używamy żadnych dodatków specjalnych  —  zero proszku do pieczenia, octu i jakichkolwiek innych ulepszaczy; nasze ciasto ich po prostu nie potrzebuje. Jeśli należycie do grona ludzi, którym biszkopt lubi się nie udać, to wypróbujcie przedstawiony przeze

    Przepis pochodzi z bloga Food Square, prowadzonego przez foodsquare.

  5. Biszkopt z truskawkami inaczej
    Biszkopt z truskawkami inaczej

    Postanowiłam troszkę urozmaicić niby zwykły biszkopt z truskawkami i nadać mu bardziej odświętny charakter. Wygląda i smakuje fantastycznie:)! Największy problem jaki miałam to to, że po ułożeniu wszystkich warstw w tortownicy już nie miałam miejsca na ułożenie na wierzchu truskawek i zalaniu ich galaretką. Musiałam ułożyć pokrojone truskawki tak, żeby blokowały tężejącą galaretkę ale jakoś się udało :)! Zapraszam na trochę(...)inny biszkopt z truskawkami…. Biszkopt z truskawkami – składniki: Biszkopt : 4 jajka (żółtka i białka oddzielnie) 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki (w tym 2 łyżki mąki ziemniaczanej) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia masło i bułka tarta do wysypania tortownicy Warstwa truskawkowa: 500 g truskawek 1 galaretka truskawkowa Warstwa śmietankowa: 300 ml śmietany kremówki 1 paczka ciastek Oreo

    Przepis pochodzi z bloga UgotujmyTo.pl, prowadzonego przez ugotujmyto.

  6. Idealny biszkopt lekko kakaowy przepis dla początkujących
    Idealny biszkopt lekko kakaowy przepis dla początkujących

    mojprzepisna.pl | Idealny biszkopt lekko kakaowy Dziś zdradzę Wam mój sekret na idealny biszkopt kakaowy. Krok po kroku. Przepis dla początkujących. Dlaczego zdradzam Wam moje sekrety, ponieważ chcę Wam oszczędzić wielu frustracji, jakie ja przeżyłam szukając tego jedynego przepisu. Dlaczego ten przepis jest idealny, ponieważ biszkopt z tego przepisu jest lekki jak chmurka, z lekko kakaowym smakiem, fajnie się kroi(...)rośnie wysoki, wysoki że Ho ho Do tej pory duża część biszkoptów kakaowych, jakie wychodziły spod mojej ręki były bardziej zbite, mniej puszyste, ten jest mięciutki, lekki i puszysty, z delikatną skórką, bez proszku do pieczenia, lekko słodki, czyli taki jaki kochacie. Nada się do tortu i do sernika na zimno lub do innego ciasta z kremem, musem czy śmietaną

    Przepis pochodzi z bloga moj przepis na, prowadzonego przez Joanna Chmielewska-Ułas.

  7. Makowiec na Biszkopcie z Konfiturą Pomarańczową
    Makowiec na Biszkopcie z Konfiturą Pomarańczową

    Rewelacyjny makowiec na delikatnym puszystym biszkopcie z nutą pomarańczy. Słodycz maku złamana konfiturą pomarańczową nadaje całości niepowtarzalnego, świątecznego smaku dzięki czemu niejeden domownik chętnie sięgnie po kolejny kawałek ciasta. Makowiec na Biszkopcie z Konfiturą Pomarańczową - Składniki: Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Masa makowa(...)szklanki maku 125 g margaryny 2 małe jajka łyżka mąki ziemniaczanej niepełne pół szklanki cukru (lub mniej) 2 krople aromatu migdałowego konfitura pomarańczowa likier pomarańczowy (opcjonalnie) lukier Makowiec na Biszkopcie z Konfiturą Pomarańczową - Sposób przygotowania: Biszkopt: Tortownice wyłożyć pergaminem (średnica 23 cm). Mąki przesiać. Oddzielić białka od żółtek.  Na wysokich obrotach miksera ubić białka

    Przepis pochodzi z bloga Słodka Strona, prowadzonego przez SłodkaStrona.

  8. Tort Truskawkowy na Biszkopcie z Kremem Jogurtowym, Masą z Frugo i Kawałkami Owoców
    Tort Truskawkowy na Biszkopcie z Kremem Jogurtowym, Masą z Frugo i Kawałkami Owoców

    kawałki owoców. Proces powstawania ciasta zbliżony do Tortu Kiwi jednak jego truskawkowa wersja jest bardziej słodka i z pewnością znajdzie grono fanów wśród miłośników tych owoców. Tort Truskawkowy na Biszkopcie z Kremem Jogurtowym, Masą z Frugo i Kawałkami Owoców  - Składniki:  4 jajka (osobno żółtka i białka) 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki tortowej(...)Masa truskawkowa - jogurtowa: 150 g jogurtu o smaku truskawkowym 200 ml śmietanki kremówki 30% (schłodzonej) 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny + ok. 1/5 szklanki wody Tort Truskawkowy na Biszkopcie z Kremem Jogurtowym, Masą z Frugo i Kawałkami Owoców - Sposób przygotowania:   Tortownice (23 cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek.  Na wysokich obrotach miksera ubijamy

    Przepis pochodzi z bloga Słodka Strona, prowadzonego przez SłodkaStrona.

  9. Różowy tort koronkowy
    Różowy tort koronkowy

    Zaczęłam teraz okres tortowy w związku z tym przedstawiam Wam koronkowy tort.  Różowy dla małej księżniczki. Upieczony jest z dwóch biszkoptów.  Jeden rozmiar 22 cm (rozmiar tortownicy) drugi  18 cm (średnica tortownicy)  Biszkopty białe. W środku przełożone kremem waniliowym z mascarpone i malinami. Na wierzchu masą maślaną, wykonaną na bezie szwajcarskiej. Ozdobiony różową koronką.  Zestaw(...)czyli pastę cukrową i formę silikonową) do robienia koronek kupiłam w angielskiej sieci sklepów Range w UK.  Pierwszy biszkopt 22 cm Biszkopt  5 jajek  (osobno żółtka i białka) 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Mąki wymieszać i przesiać.  Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier

    Przepis pochodzi z bloga Piekarz-Kucharz-Garkotłuk, prowadzonego przez Piekarz-Kucharz-Garkotłuk.

  10. Tort bezowy z kremem śmietanowym. Na biszkopcie.
    Tort bezowy z kremem śmietanowym. Na biszkopcie.

    bardzo łatwe.Trzeba upiec biszkopt, który za każdym razem się udaje. Później bezowy wierzch tortu - czynność niezwykle prosta a beza z tortownicy rodem, to możliwe - wyjaśnię, w czym rzecz - czyni kształt tortu regularnym. Krem też nie przysparza kłopotów, zrobiony nie z ubitej, lecz z kwaśnej śmietany. Miły w smaku. Da się bez trudu zrobić tak, by stał się kremem kawowym(...)zawartej w nim wody, tort z jego użyciem nie zdąży się zestarzeć nim zjedzony w całości przejdzie do historii. Najważniejsza jednak rzecz to ta, że każdą składową poniższego przepisu, biszkopt, bezę lub krem może Czytelnik według własnego uznania wykorzystać po swojemu, czyli na przykład tak: krem do murzynka, biszkopt jako podstawę ciasta z owocowym wierzchem a bezę do otrzymania wykwintnej

    Przepis pochodzi z bloga Srebrna Patelnia, prowadzonego przez Srebrna Patelnia.

  11. TORT MIŚ CZEKOLADOWO-ŚMIETANKOWY Z MALINAMI
    TORT MIŚ CZEKOLADOWO-ŚMIETANKOWY Z MALINAMI

    lekki, delikatny, a dodatek malin sprawia, że nie jest za słodki. Przygotowanie takiego misiowego tortu nie jest trudne, trzeba sobie tylko rozłożyć pracę na dwa dni, w jednym upiec biszkopt i rozpuścić czekoladę w śmietance, a w następnym wykonać resztę. Mój synek był bardzo zadowolony, powiedział, że tort miał być właśnie taki, zresztą wydaje mi się, że koło takiego tortu(...)żadne dziecko nie przejdzie obojętnie Składniki: Biszkopt 8 jajek rozmiar „L” (w temp. pokojowej) 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru ½ szklanki mąki ziemniaczanej Krem śmietankowy 1 l śmietany 36% 500 g serka mascarpone ok. 12 łyżek cukru pudru (najlepiej dodawać cukier puder po łyżce i próbować czy taki poziom słodyczy nam odpowiada) Krem do dekoracji 500 ml śmietanki

    Przepis pochodzi z bloga Idealne ciasta, prowadzonego przez Lucyna Ciesielska.

  12. TORT Z KREMEM WANILIOWYM, TRUSKAWKAMI I DEKORACJĄ Z OPŁATKA
    TORT Z KREMEM WANILIOWYM, TRUSKAWKAMI I DEKORACJĄ Z OPŁATKA

    plusem niewątpliwie jest również to, że opłatek nie ma wpływu na smak tortu. Oprócz opłatka wystarczy trochę kremu, cukrowa posypka i można stworzyć wymarzony tort dla Małej Księżniczki Składniki: Biszkopt 8 jajek rozmiar „L” (w temp. pokojowej) 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru ½ szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Krem waniliowy 1200 ml śmietany 36% 500 g serka(...)słodkości nam odpowiada) Krem do dekoracji 330 ml śmietanki 36% 2-3 łyżki cukru pudru niebieski barwnik w żelu Dodatkowo zimna, przegotowana woda z sokiem z cytryny do nasączenia biszkoptu 450 g truskawek 400 g dżemu truskawkowego jadalny opłatek z nadrukiem ciasteczka – upiekłam z tego przepisu lukier plastyczny do dekoracji ciasteczek (można zrobić samemu – przepis ), ciastka można też udekorować

    Przepis pochodzi z bloga Idealne ciasta, prowadzonego przez Lucyna Ciesielska.

  13. Perfekcyjny biszkopt
    Perfekcyjny biszkopt

    pewno nie raz zastanawiałeś się, dlaczego twój biszkopt znów opadł, jest niski, a w środku zakalcowaty. Perfekcyjny biszkopt to nic trudnego! Wystarczy tylko pamiętać o kilku zasadach, dzięki którym osiągniesz pożądany efekt. Oto moja "ZŁOTA 10" do perfekcyjnego biszkoptu: 1. SKŁADNIKI Wszystkie składniki biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej! 2. PRAWIDŁOWE UBICIE BIAŁEK Ubita piana z białek powinna być(...)powoli wlewać do ubitej piany z białek. 3. PRZESIANE, SUCHE SKŁADNIKI Suche składniki powinny być przesiane i delikatnie wmieszane do piany. 4. WYKŁADANIE BLASZKI PAPIEREM DO PIECZENIA Jeśli biszkopt pieczemy w tortownicy, papierem do pieczenia wykładamy tylko DNO formy,boki niczym nie smarujemy. 5. PIECZENIE Czas oraz temperatura pieczenia zależy od ilości składników z jakiej przygotowujemy biszkopt, od wielkości formy

    Przepis pochodzi z bloga Nastoletnie Wypiekanie, prowadzonego przez Justyna Dragan.

  14. Biszkopt z jabłkami.
    Biszkopt z jabłkami.

    potem długo się zastanawiamy co mamy z nich robić i najczęściej powstaje nam pomysł na ciasto lub jak w danym wypadku ciasto powstało przez omyłkę...  Miałem robić biszkopt, który planowałem użyć do tortu lecz w trakcie pieczenia zrozumiałem, że biszkopt jest za niski do przekrojenia (widocznie dla tego bo użyłem jedynie cztery jaja) i wtedy mama zaproponowała górę(...)końca upieczonego biszkoptu przykryć warstwą jabłek. Pomysł był genialny! Ciasto udało się przepyszne takie proste w przygotowaniu, a takie smaczne. Bardzo gorąco polecam do wypróbowania! Składniki: 4 jaja szklanka cukru 3/4 szklanki mąki 5-6 jabłek łyżeczka cukru wanilinowego cukier puder, cynamon (dekoracja) Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek, tak aby do białek nie trafił ani gram żółtka.   Białka

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Łukasza, prowadzonego przez Lukash_p.

  15. 3 bit na biszkopcie
    3 bit na biszkopcie

    ogromne i wręcz niemożliwe do zjedzenia w mniej niż 3 dni, ale to mylne wrażenie bo moje zniknęło z prędkością światła :) ledwo zdążyłam uchwycić je na zdjęciu Składniki: Biszkopt: - 3 jajka - mąki tyle, ile ważą jajka - cukru tyle, ile ważą jajka - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Jajka ubić z cukrem na gęstą i puszysta masę. Mąkę wymieszać z proszkiem(...)cukrem pudrem. Dodatkowo: - masa kajmakowa (u mnie orzechowa) - 300 g herbatników - kakao do posypania ciasta - poncz (czarna herbata + cukier + sok z cytryny) Przygotowanie: Z upieczonego i wystudzonego biszkoptu ściąć wierzchnią warstwę, nasączyć ponczem. Na biszkopcie rozsmarować masę budyniową, ułożyć warstwę herbatników, nałożyć masę kajmakową, następnie ponownie herbatniki i ubitą śmietanę. Całość włożyć na noc do lodówki, by herbatniki nabrały

    Przepis pochodzi z bloga Malinowo w kuchni, prowadzonego przez Malinowo w kuchni.

Wybierz stronę :