Przepis na kakory (soczewiaki)

Przepis na kakory (soczewiaki)

Przepis na kakory (soczewiaki)

Jakiś czas temu, w małej knajpce za Przewięzią, specjalizującej się w daniach regionalnych, znalazłem w karcie „Kakory”. Dowiedziałem się, że jest to danie litewskie – pieczone lub smażone w głębokim oleju pierogi z ciasta drożdżowego, wypełnione soczewicą, regionalnie zwane także „soczewiakami”. Brzmiało to interesująco, jednak bardzo się rozczarowałem. Były zbyt suche i praktycznie bez smaku. Nie mogłem uwierzyć, że Litwini jedzą coś tak niedobrego:) Postanowiłem więc sam spróbować przyrządzić soczewiaki. Z... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Gotuj z Misiem

Warto przeczytać

Dieta Montignaca

Są to zasady żywieniowe specjalnie dla osób, które próbują schudnąć i utrzymać tą masę ciała, zapobiec cukrzycy oraz obniżyć ryzyko wszelkich chorób układu krwionośnego w tym serca.

Czytaj dalej...

Autor

gotujzmisiem

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

pieczenie, ciasto drożdżowe, drożdżowe, ciasta drozdzowe, pierogi przepis, marchewka, pierogi, ciasto, ciasto na pierogi, jabłka, pierogi przepis ciasto, jabłka pieczone, pieczone jabłka, bez pieczenia, ciasto z bezami, ciasto bez pieczenia, ciasta bez pieczenia, ciasta z jabłkami

Inne przepisy z Gotuj z Misiem

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.