![]() |
Pulpety gotowane. |
Pulpety gotowane
Pyszny przepis na pulpety gotowane w aromatycznym sosie własnym z warzywami: marchewką, selerem, cebulą i posiekanym koperkiem. Pulpety z mięsa mielonego najlepiej smakują podawane z ziemniakami z wody, chrupiącymi skwareczkami i ulubioną, sezonową surówką.
Klopsy zostały przygotowane z mielonej wieprzowiny, w ten sam sposób można także przygotować gotowane pulpety z indyka albo cielęciny.
- Klopsy mielone można przygotować z wyprzedzeniem i zamrozić.
- Ten szybki i pełen smaku obiad przygotujesz dosłownie w mgnieniu oka.
- Nie potrzeba tu fantazyjnych składników, a wszystko, co potrzebne jest tanie i łatwo dostępne.
![]() |
Pulpety gotowane. |
Przepis na pulpety gotowane
Oto pyszny przepis na pulpety wieprzowe gotowane, które są pełne smaku i bardzo łatwe do wykonania. Soczyste, pulchne klopsiki są pysznie doprawione, a następnie skąpane w najbardziej kremowym sosie ze śmietanką i ziołami: koperkiem i tymiankiem.
Jak zrobić pulpety gotowane
Aby zrobić pulpety potrzebujesz tylko kilku prostych kroków:
- starannie wymieszaj mielone mięso z przyprawami, namoczoną bułeczką i jajkiem
- uformuj kulki wielkości piłki golfowej i obtocz w mące
- zagotuj wodę z warzywami i ziołami
- ugotuj pulpety na niewielkim ogniu w sosie i podawaj z ulubionymi dodatkami
Pulpety gotujemy w szerokim rondlu, jedną warstwą, wlewając tyle wody, aby tylko przykrywała pulpeciki.
Więcej przepisów, które mogą Ci się spodobać:
- Indyk ze szparagami>>>
- Kotlety schabowe duszone w sosie Hoisin>>>
- Kurczak z ciecierzycą w czerwonym curry>>>
- Miodowo-musztardowa ryba w folii>>>
- Maślany ziołowo-czosnkowy pieczony kurczak>>>
- Japońskie pierożki Gyoza>>>
![]() |
Pulpety gotowane. |
Pulpety gotowane
Oto lista składników potrzebnych do przygotowania pulpecików:
- 500g łopatki wieprzowej bez kości
- 1 czerstwa kajzerka
- 200ml mleka
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku
- mąka do obtaczania klopsików
Sos do gotowania pulpetów:
- 1 duża marchew, starta na tarce do jarzyn z większymi oczkami
- 1 drobno posiekana cebula
- 1 posiekany ząbek czosnku
- kawałek selera starty na tarce do jarzyn z większymi oczkami
- 1/3 łyżeczki nasion kminku (może być też mielony kminek)
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 2 łyżeczki vegety
- kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól i pieprz do smaku
- woda (tyle ile potrzeba)
- 1/2 szklanki śmietany 30%
Przygotowanie pulpetów
Krok 1.
- Przygotować rondel z szerokim dnem, wlać wodę, dodać vegetę, tymianek, kminek oraz kilka ziarenek ziela i pieprzu.
- Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć.
- Mięso i odciśniętą bułkę zemleć, dodać jajko, sól, pieprz i mleko pozostałe po odciśnięciu bułki. Dokładnie wyrobić. Z masy kształtować okrągłe pulpety, obtaczać w mące i wkładać do wrzącej wody. Pulpety powinny gotować się jedną warstwą w takiej ilości wody, aby ta całkowicie je pokrywała.
- W połowie gotowania dodać starte na tarce jarzyny, posiekaną cebulę, czosnek i posiekany koperek - razem ugotować do miękkości. Na koniec do sosu wlać śmietankę kremówkę, zamieszać i doprawić do smaku solą oraz mielonym pieprzem.
Gotowe pulpety gotowane w sosie z warzywami podawaj z ziemniakami z wody, kaszą jęczmienną (przepis tutaj>>>) lub ryżem np. po libańsku (przepis tutaj>>>).
Doskonałym dodatkiem do gotowanych pulpetów jest surówka z czerwonej kapusty (przepis tutaj>>>),
surówka z białej kapusty i pora (przepis tutaj>>>), albo szybkie pikle z ogórka do obiadu (przepis tutaj>>>).
Miłego gotowania!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz