Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Domowa zupa tajska z kurczakiem i makaronem

zupa tajska z kurczakiem i makaronem
Zupa tajska z kurczakiem i makaronem.



Zupa tajska z makaronem

     Najbardziej pyszna, prosta zupa tajska z makaronem ryżowym i kurczakiem jaką ostatnio próbowaliśmy! Każda łyżka tej zupy z makaronem jest pełna tajskiego smaku czerwonej pasty curry, galangalu, czosnku i soku z limonki. Idealny przepis na obiad gotowy w zaledwie 30 minut!

Przygotowując zupę tajską z makaronem ryżowym, można go ugotować bezpośrednio w bulionie lub w osobnym garnku, a następnie dodać go do gotowej zupy. Makaron gotowany w zupie wchłania jednak nieco bulionu, przez co zupa będzie bardziej gęsta.

     Jeżeli szukasz więcej przepisów na domowe zupy musisz wypróbować mojej szybkiej i rozgrzewającej zupy z zielonej soczewicy albo orzeźwiającej zupy tom yum z kurczakiem. Mając niewiele czasu na gotowanie warto zajrzeć po przepis na szybką zupę pomidorową lub delikatny i gładki krem z dyni.


Zupa tajska z kurczakiem

Zupa tajska z kurczakiem i makaronem ryżowym to pyszna i aromatyczna potrawa pochodząca z Tajlandii. Jest to jedna z najbardziej popularnych zup w kuchni tajskiej i charakteryzuje się wyrazistym smakiem, który łączy w sobie słodkość, kwasowość, pikantność i aromat świeżych ziół.

Zupa tajska z kurczakiem to danie skomponowane z kilku kluczowych składników, które nadają jej charakterystyczny smak:
  • Kurczak: często używa się filetów z kurczaka, które są pokrojone na kawałki i gotowane w zupie.
  • Makaron ryżowy: makaron ryżowy jest lekki i delikatny, idealnie pasuje do tej zupy. Jest często gotowany osobno i dodawany do miseczki zupy przed podaniem.
  • Kokosowe mleko: to kluczowy składnik, który nadaje zupie tajskiej kremową i delikatnie słodką bazę. Kokosowe mleko jest bogate w smaku i nadaje potrawie aksamitną konsystencję.
  • Zioła i przyprawy: charakterystyczny smak zupy tajskiej pochodzi od ziół i przypraw takich jak trawa cytrynowa, galangal, liście limonki kaffir, chili i czosnek.
  • Sos rybny i sok z limonki: sos rybny nadaje zupie słony smak, podczas gdy sok z limonki dodaje kwasowości i orzeźwienia.

Inne przepisy na kurczaka, które mogą Ci się spodobać:

Zupa tajska przepis

Zupa tajska to danie pełne smaku i aromatu, które można dostosować do własnych upodobań. Pamiętaj, że przyprawy i składniki mogą być dostosowane do Twoich preferencji, aby osiągnąć idealny balans smaków. Oto przepis  na zupę tajską z kurczakiem i makaronem:

Składniki:
  • około 500g filetu z kurczaka, pokrojonego w cienkie paseczki
  • 1-2 łyżki oleju kokosowego
  • 2-3 plasterki galangalu (lub imbiru)
  • 1 posiekana papryczka chili (bez nasion)
  • 2-3 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • 2 świeże lub suszone listki limonki kaffir
  • 2 łodygo trawy cytrynowej, rozgniecione
  • 1 cebula cukrowa, pokrojona w cienkie piórka
  • około 1/2 szklanki pomidorków koktajlowych pokrojonych na pół
  • 1,5 litra lekkiego bulionu z kurczaka
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1/2 opakowania makaronu ryżowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka łyżka cukru palmowego lub brązowego cukru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • kiełki fasoli mun (opcjonalnie)
  • 1-2 łyżki soku z limonki (do smaku)
  • sól do smaku
  • posiekana kolendra do podania

Przepis na zupę tajską


Krok 1.
  • Makaron ryżowy włożyć do miski, zalać zimną wodą i odstawić na około 40 minut do namoczenia, osączyć. Następnie gotować kilka minut, aż będzie miękki i ponownie osączyć, przelać zimną wodą, odstawić do chwili podania. Lub, namoczony uprzednio w zimnej wodzie, makaron ryżowy można także ugotować bezpośrednio w zupie. Na kilka minut przed końcem gotowania zupy włożyć namoczony i osączony makaron i dokończyć gotowanie.
Krok 2.
  • W garnku na zupę stopić olej kokosowy i podsmażyć krótko, na dużym ogniu, mięso z kurczaka.
  • Następnie dodać galangal (lub imbir), trawę cytrynową, czosnek, posiekaną papryczkę chili, liście limonki kaffir i czerwoną pastę curry - smażyć 2-3 minuty cały czas mieszając. Gdy przyprawy zaczną pachnieć, dodać pokrojoną w piórka cebulę cukrową, cukier brązowy, wlać sos rybny i sos sojowy, przemieszać.
  • Mleczko kokosowe wymieszać z bulionem. 
  • Po chwili wlać bulion z kurczaka i mleko kokosowe do garnka - gotować na małym ogniu przez kilka minut. Drewnianą łyżką zeskrobać wszelkie kawałki, które przywarły do dna garnka podczas smażenia. Pod koniec gotowania do zupy tajskiej dodać pomidorki, kiełki (opcjonalnie) i ewentualnie namoczony w wodzie makaron ryżowy (jeśli ma być ugotowany w zupie). Gotować na małym ogniu. Po kilku minutach zdjąć z ognia i podawać ze świeżą, posiekaną kolendrą. Zupę doprawić do smaku solą morską i sokiem z limonki.

zupa tajska z kurczakiem
Zupa tajska z kurczakiem i makaronem.


Jak podawać zupę tajską


Zupa tajska z kurczakiem jest podawana na gorąco i jest często serwowana w miseczkach. Oto kilka wskazówek dotyczących podawania:
  • Makaron: makaron ryżowy można podać osobno lub umieścić na dnie każdej miseczki przed nalaniem zupy. To pozwala gościom dostosować ilość makaronu do własnych preferencji.
  • Zioła i przyprawy: na stole powinny być dostępne dodatkowe liście kolendry, posiekane chili lub sos chili, aby goście mogli dostosować pikantność i aromat zupy według własnych upodobań.
  • Sok z limonki i sos rybny: podawaj je osobno, aby goście mogli dodać je do swojej zupy, dostosowując smak do swoich preferencji.

Zupa tajska z kurczakiem i makaronem to nie tylko danie, ale prawdziwa podróż smakowa do Tajlandii. Jej połączenie pikantności, kwasowości i słodyczy zachwyca niejedno podniebienie. Wypróbuj ten przepis  i delektuj się tajskim smakiem w zaciszu swojej kuchni.

Miłego gotowania!

Artykuł zaktualizowany.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger