Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Śledzie po kaszubsku

śledzie po kaszubsku
Śledzie po kaszubsku.

 Przepis na domowe śledzie po kaszubsku.

Śledzie po kaszubsku z duszoną cebulą, suszonymi śliwkami, z koncentratem pomidorowym i olejem. Śledzie doprawione pieprzem ziołowym oraz majerankiem, marynowane w zalewie octowej. Bardzo łatwy przepis, który warto wypróbować :) 

Prosty i szybki przepis na śledzie po kaszubsku: składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku.


www.e-ksiazkakucharska.pl
Śledzie po kaszubsku.

Śledzie po kaszubsku: składniki

  • 8 solonych filetów śledziowych, wymoczyć około 2-3 godziny w mleku lub zimnej wodzie (w tym czasie 2-3 razy wymienić wodę lub mleko)
marynata do śledzi:
  • 300ml wody
  • 150ml octu 10%
  • 3 łyżki cukru
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
Wszystkie składniki zalewy zagotować, wystudzić zalać śledzie. Naczynie przykryć i odstawić w chłodne miejsce na minimum 24h.

Następnie:
  • 3-4 cebule, pokrojone w piórka
  • 6 śliwek suszonych, pokrojonych w paseczki
  • 1/2 łyżeczki ziarenek gorczycy
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • pieprz ziołowy do smaku i sól (ewentualnie)
  • 1/2 ilości zalewy z marynowania śledzi

Przepis na śledzie po kaszubsku:


Krok 1.
  • Posiekane w piórka cebule podsmażyć na oleju, dodać przecier pomidorowy, suszone śliwki, gorczycę, ziele i majeranek - chwilę razem wszystko podsmażać.
  • Następnie do cebuli i przypraw wlać około 1/2 zalewy z marynowania śledzi, zagotować, doprawić do smaku pieprzem ziołowym i ewentualnie solą - wystudzić.
Krok 2.
  • Płaty śledziowe wyjąć z zalewy i pokroić w poprzek na kawałki.
  • W słoiku układać warstwami podsmażoną z przecierem i przyprawami cebulkę oraz filety śledziowe. Słoik zamknąć i wstawić do lodówki na minimum 24 godziny.
Cieszę się, że tutaj jesteś i będzie mi bardzo miło, jeżeli jeszcze mnie odwiedzisz :)

Miłego gotowania!

www.e-ksiazkakucharska.pl
Śledzie po kaszubsku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger