Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Kapuśniak z kiszonej kapusty

 

www.e-ksiazkakucharska.pl
Kapuśniak z kiszonej kapusty

Tradycyjny przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty.

     Pyszny, wypróbowany przepis na tradycyjny kapuśniak z kapusty kiszonej z podsmażoną cebulą, grzybami i ziemniakami. Kapuśniak ugotowany na wywarze z mięsa wieprzowego, na zasmażce.

Najlepszy domowy kapuśniak z kiszonej kapusty - jak zrobić.

     Aby kapuśniak był smaczny, należy ugotować go na świeżej lub wędzonej wieprzowinie i użyć kapusty kiszonej. Jeżeli ktoś nie lubi mięsa wieprzowego można też ugotować kapuśniak na wołowinie. Do kapuśniaku można też włożyć kiełbasę pokrojoną w talarki.

     Gotowanie kapuśniaku zaczynamy od ugotowania wywaru z mięsa i włoszczyzny, dodając mniej wody niż na rosół. Do tego wlewamy do smaku kwasu kapuścianego i dodajemy kapustę kiszoną z pokrojoną cebulą i kminkiem. Oddzielnie w niewielkiej ilości wody gotujemy ziemniaki. Na koniec podsmażamy cebulkę na smalcu ze skwarkami, przygotowujemy zasmażkę i wszystko razem łączymy. Warto na koniec doprawić jeszcze kapuśniak do smaku solą i pieprzem.

Oto składniki i przyprawy na kapuśniak z kiszonej kapusty:

  • około 300g mięsa wieprzowego z kością
  • kilka kapeluszy suszonych grzybów leśnych
  • porcja włoszczyzny (bez włoskiej kapusty)
  • 2 cebule, posiekane (w tym 1 podsmażona na smalcu ze skwarkami)
  • płaska łyżeczka kminku 
  • 500g kapusty kiszonej
  • około 300g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
  • około 2 łyżki smalcu ze skwarkami
  • 1-1,5 łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku

Przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty:


Krok 1.
  • Z włoszczyzny, mięsa i grzybów ugotować wywar - przecedzić.
  • Grzyby pokroić w paseczki, mięso oddzielić od kości.
  • W gotowym rosole ugotować ziemniaki (odrobinę rozgotować) - trochę rosołu można zostawić do rozprowadzenia zasmażki (powinien być wystudzony).
Krok 2.
  • Kapustę kiszoną pokroić, jeżeli jest bardzo kwaśna odcisnąć z nadmiaru soku (można przelać gorącą wodą) - dodać 1 posiekaną cebulę oraz kminek i ugotować w niewielkiej ilości wody do miękkości, bez przykrycia.
Krok 3.
  • Na patelni stopić smalec ze skwarkami, dodać drugą posiekaną cebulę i podsmażyć na jasno złoty kolor. Następnie wsypać mąkę pszenną i zrumienić, cały czas mieszając - odstawić.
  • Ugotowaną kapustę kiszoną połączyć z wywarem i ziemniakami, na powrót dodać pokrojone grzyby i mięso z rosołu (bez kości). 
  • Zasmażkę rozprowadzić zimną wodą lub wywarem, połączyć z kapuśniakiem i zagotować. Na koniec doprawić kapuśniak solą i pieprzem, przelać do wazy.
Gotowy kapuśniak podawać z chlebem lub ugotowanym żółtym grochem, posypać posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Mam nadzieję, że przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty spodoba się Tobie i Twojej rodzinie :)
Korzystaj z niego i ulepszaj go koniecznie :)

Miłego gotowania!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger