![]() |
Skrzydełka z kurczaka w miodzie. |
Skrzydełka z miodem.
Łatwe i pyszne skrzydełka z miodem. Kurczak z piekarnika z najbardziej niesamowitym kilku-składnikowym sosem miodowo-czosnkowym, który jest tak dobry, że zechcesz go używać do każdego mięsa! :D Syrop ma niezwykle wyważony smak - jest pikantny, słodki i czosnkowy jednocześnie.
Ten super łatwy przepis sprawia, że skrzydełka z miodem są mięciutkie w środku, a z zewnątrz chrupiące.
Skrzydełka z miodem i musztardą.
Te delikatne i soczyste skrzydełka z miodem i musztardą to doskonały pomysł na szybki obiad. W przepisie tym nie ma marynowania kurczaka; nie potrzeba przygotowywać również oddzielnego sosu do podania. Wszystko dzieje się w jednym garnku.
Skrzydełka z piekarnika w miodzie.
Wypróbowany, pyszny przepis na chrupiące skrzydełka z piekarnika w miodzie z dodatkiem musztardy francuskiej i Dijon. Skrzydełka doprawione czosnkiem, sokiem z cytryny, papryką, rozmarynem i natką pietruszki.
Wypróbuj także takich przepisów na kurczaka:
- Kokosowe stripsy z kurczaka>>>
- Grillowany kurczak Shoarma>>>
- Curry z kurczaka po indyjsku>>>
- Kremowy kurczak w sosie Dijon z brokułami>>>
- Kurczak w kremowym sosie z czosnkiem i parmezanem>>>
- Pieczone udka z kurczaka>>>
Skrzydełka w miodzie i musztardzie z piekarnika - składniki:
- około 1kg skrzydełek z kurczaka
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 1 łyżka gładkiej musztardy Dijon
- 1-2 łyżki soku z cytryny do smaku
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka mielonej, czerwonej papryki
- 1 łyżeczka mielonego czosnku
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- posiekana natka pietruszki do dekoracji
Przepis na skrzydełka z kurczaka z miodem.
Krok 1.
- Skrzydełka oczyścić i umyć, włożyć do miski.
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, naczynie do zapiekania lekko nasmarować olejem.
- W miseczce połączyć miód, obie musztardy i sok z cytryny
- Skrzydełka z kurczaka przełożyć do naczynia do zapiekania, obficie posolić, posypać papryką, mielonym czosnkiem i pieprzem, polać przygotowanym syropem z miodu i musztardy - wymieszać, aby składniki dokładnie pokryły wszystkie skrzydełka. Dołożyć gałązki rozmarynu.
- Naczynie przykryć i piec w nagrzanym piekarniku, aż będą miękkie. Następnie naczynie odkryć i dopiec jeszcze przez około 10 minut, do chrupiącej skórki i skarmelizowanych brzegów- kurczaka polewać wytworzonym podczas pieczenia sosem.
Z czym podać skrzydełka kurczaka w miodzie?
Oto kilka pomysłów na obiad z chrupiącymi skrzydełkami kurczaka:
![]() |
Skrzydełka z kurczaka w miodzie fot. Moja Książka Kucharska |
Nie jestem skrzydełkowa, ale chętnie wypróbuję na innej części kurczaka :)
OdpowiedzUsuńsuper :)
UsuńPrzepis brzmi pysznie :)
OdpowiedzUsuńPolecam wszystkim :D
Usuń