Sos pietruszkowy do ryby fot. Moja Książka Kucharska
Sos pietruszkowy do ryby
Sos śmietanowo pietruszkowy
Delikatny i kremowy sos pietruszkowy na ciepło, który z powodzeniem przygotujesz w domu. Pyszny sos pietruszkowy do ryby, makaronu lub kurczaka - przepis na szybki obiad dla całej rodziny.
Sos pietruszkowy przepis
SKŁADNIKI:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 szklanka zimnego mleka
- 1/2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki 9tylko listki)
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i biały pieprz do smaku
- 400g filetu z białej ryby, pokrojony na mniejsze kawałki
PRZYGOTOWANIE:
Krok 1.
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę - zasmażamy intensywnie mieszając, uważamy, aby nie przypalić mąki - ma jedynie stracić smak surowizny.
Krok 2.
Do garnka z zasmażką dolewamy zimne mleko , dalej mieszamy, zagotowujemy, łączymy ze spienioną śmietaną, doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem - dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki oraz kawałki ryby - gotujemy na bardzo niewielkim ogniu kilka minut, do czasu aż ryba będzie gotowa.
Danie podajemy z zieloną sałatą i ziemniakami z wody.
Taki sos pietruszkowy jest także idealny do warzyw na ciepło np. gotowanych brokułów, szparagów lub kalafiora. Sos pietruszkowy świetnie również smakuje z różnymi rodzajami mięs np.: pieczonym kurczakiem.
Smacznego :)
Ciekawy sos -u mnie do ryby to zawsze był koperkowy :)
OdpowiedzUsuńPietruszkowy też dobry :) Polecam spróbować :)
UsuńWitam. Jadłam to jako gotowe danie, zamrożone, do odgrzania w mikrofalówce. B. smakowało. Dziś próbuję sama zrobić. Zaraz napiszę, jak wyszło, bo danie szybkie.
OdpowiedzUsuńDla mnie doskonały. 5/5pkt. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńSuper! Przepięknie pozdrawiam :)
Usuń