PULPECIKI W SOSIE POMIDOROWYM - z makaronem spaghetti
/
0
Pulpeciki w sosie pomidorowym.
Prosty przepis na pyszne pulpeciki w sosie pomidorowym.
Pyszne pulpeciki drobiowe lub wieprzowe zapiekane w sosie pomidorowym, podane z makaronem spaghetti i tartym serem.
Przepis na pyszne mięsne pulpeciki, które można także podać z kaszą gryczaną, jęczmienną lub ziemniakami.
Spaghetti z delikatnymi i puszystymi pulpetami z indyka (lub innego rodzaju mięsa), to pyszne danie idealne dla całej rodziny.Jak zrobić pulpeciki w sosie pomidorowym - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.
Oto składniki i przyprawy na pulpeciki w sosie pomidorowym.
SKŁADNIKI:- 50 dag mielonego mięsa z indyka
- 3 płaskie łyżki bułki tartej
- ok. 1/2 szklanki mleka
- cebula, drobniutko posiekana, zeszklona na maśle
- całe jajko + białko
- kopiasta łyżka posiekanego koperku
- 2 kopiaste łyżki utartego,żółtego sera
- sól, pieprz do smaku
- 1 kopiasta łyżka majonezu
- roztarta w dłoniach przyprawa prowansalska
- szczypta chili
- olej do smażenia
- mąka krupczatka do panierowania
- szklanka gęstej śmietany
- szklanka soku pomidorowego
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki rosołu
- 2 ząbki drobno posiekanego czosnku
- sól, pieprz
- roztarty w dłoniach tymianek
dodatkowo:
- ok. 400g ugotowanego makaronu spaghetti
- tarty parmezan do posypania potrawy
- pomidorki koktajlowe
- liście sałaty lub rukoli
Przepis na pulpeciki w sosie pomidorowym.
Krok 1.
Tartą bułkę zalewamy mlekiem, odstawiamy na chwilę, aby wchłonęła mleko.
Do miski wkładamy mięso, dodajemy drobno pokrojoną, zeszkloną na tłuszczu cebulę, bułkę tartą,jajko, białko, majonez, koperek, żółty ser i przyprawy. Wyrabiamy mięsną masę, powinna być pulchna i dobrze napowietrzona. Masę dzielimy na 12-18 równych części. Formujemy zgrabne klopsiki, oprószamy mąką krupczatką (nadmiar mąki strząsamy) i wstawiamy na 30 minut do lodówki.
Krok 2.
Przygotowujemy sos:
koncentrat pomidorowy rozprowadzamy w letnim rosole, łączymy z sokiem pomidorowym, posiekanym czosnkiem, śmietaną i przyprawami.
Krok 3.
Wychłodzone porcje smażymy na gorącym, tzw. głębokim tłuszczu, rumieniąc z każdej strony. Gotowe przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy do zapiekania i zalewamy sosem. Zapiekamy przez 15-20 minut w 180 stopniach.
Na talerzach rozkładamy makaron spaghetti, nakładamy porcję pulpecików z sosem pomidorowym, całość posypujemy tartym parmezanem. Podajemy z sałatą, lub rukolą skropioną sokiem z cytryny i pomidorkami koktajlowymi.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz