Liczba gości w ciągu ostatniego roku

PULPECIKI W SOSIE POMIDOROWYM - z makaronem spaghetti


Pulpeciki w sosie pomidorowym.

Prosty przepis na pyszne pulpeciki w sosie pomidorowym.

Pyszne pulpeciki drobiowe lub wieprzowe zapiekane w sosie pomidorowym, podane z makaronem spaghetti i tartym serem.

Przepis na pyszne mięsne pulpeciki, które można także podać z kaszą gryczaną, jęczmienną lub ziemniakami.
Spaghetti z delikatnymi i puszystymi pulpetami z indyka (lub innego rodzaju mięsa), to pyszne danie idealne dla całej rodziny.


Jak zrobić pulpeciki w sosie pomidorowym - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie. 

Oto składniki i przyprawy na pulpeciki w sosie pomidorowym.

SKŁADNIKI:
  • 50 dag mielonego mięsa z indyka 
  • 3 płaskie łyżki bułki tartej 
  • ok. 1/2 szklanki mleka
  • cebula, drobniutko posiekana, zeszklona na maśle
  • całe jajko + białko
  • kopiasta łyżka posiekanego koperku
  • 2 kopiaste łyżki utartego,żółtego sera
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 kopiasta łyżka majonezu
  • roztarta w dłoniach przyprawa prowansalska
  • szczypta  chili
  • olej do smażenia
  • mąka krupczatka do panierowania
sos:
  • szklanka gęstej śmietany
  • szklanka soku pomidorowego
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki rosołu
  • 2 ząbki drobno posiekanego czosnku
  • sól, pieprz
  • roztarty w dłoniach tymianek
dodatkowo:
  • ok. 400g ugotowanego makaronu spaghetti
  • tarty parmezan do posypania potrawy
  • pomidorki koktajlowe
  • liście sałaty lub rukoli

Przepis na pulpeciki w sosie pomidorowym.



PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Tartą bułkę zalewamy mlekiem, odstawiamy na chwilę, aby wchłonęła mleko.

Do miski wkładamy mięso, dodajemy drobno pokrojoną, zeszkloną na tłuszczu cebulę,  bułkę tartą,jajko, białko, majonez, koperek, żółty ser i przyprawy. Wyrabiamy mięsną masę, powinna być pulchna i dobrze napowietrzona. Masę dzielimy na 12-18 równych części. Formujemy zgrabne klopsiki, oprószamy mąką krupczatką (nadmiar mąki strząsamy) i wstawiamy na 30 minut do lodówki.

Krok 2.

Przygotowujemy sos:
koncentrat pomidorowy rozprowadzamy w letnim rosole, łączymy z sokiem pomidorowym, posiekanym czosnkiem, śmietaną i przyprawami.


Krok 3.
Wychłodzone porcje smażymy na gorącym, tzw. głębokim tłuszczu, rumieniąc z każdej strony. Gotowe przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy do zapiekania i zalewamy sosem. Zapiekamy przez 15-20 minut w 180 stopniach.

Na talerzach rozkładamy makaron spaghetti, nakładamy porcję pulpecików z sosem pomidorowym, całość posypujemy tartym parmezanem. Podajemy z sałatą, lub rukolą skropioną sokiem z cytryny i pomidorkami koktajlowymi.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger