Udka z kurczaka pieczone w piekarniku w sosie pomidorowym z curry - wypróbowany przepis.
-----------------------------------------
Liczba porcji : 4
Czas przygotowania : 40 minut*
-----------------------------------------
*oprócz czasu na marynowanie i pieczenie mięsa
SKŁADNIKI:
- 4 udka z kurczaka (lub 6 -7 pałeczek)
- kawałek masła do wysmarowania naczynia do zapiekania
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki keczupu
- 3 duże łyżki dobrej oliwy
- 3 płaskie łyżeczki curry
- 3 łyżki małych marynowanych perłowych cebulek
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- szczypta mielonego cayenne
- cukier puder do smaku
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Krok 1.
Koncentrat pomidorowy, keczup, curry, cebulki, oregano oraz oliwę dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą, cukrem pudrem oraz szczyptą cayenne.
Krok 2.
Oczyszczone i umyte udka kurczaka układamy w salaterce, zalewamy przygotowanym sosem, przykrywamy szczelnie i wstawiamy do lodówki, nawet do następnego dnia.
Krok 3.
Naczynie do zapiekania smarujemy kawałkiem masła, porcje kurczaka układamy skórką do góry, zalewamy sosem w którym się marynowały, na wierzchu rozkładamy kawałki masła, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni (bez termoobiegu )zapiekamy około 45-55 minut lub do czasu, aż będą miękkie.
Podajemy z roszponką lub sałatą ze śmietaną i pomidorkami koktajlowymi, posypujemy sezamem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz