OGÓRKI PO POLSKU
Moi Drodzy, przedstawiam Wam przepis na sałatkę z ogórków w słodko kwaśnej - zalewie, ogórki lekko pikantne za sprawą papryczki chilli, naprawdę bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Polecam przepis!
SKŁADNIKI:
- 1,5kg ogórków sałatkowych
- 5 dużych cebul
- 30g świeżych papryczek chilli
- 12 listków laurowych
- 2 łyżki pieprzu ziarnistego
- 2 łyżki ziarenek gorczycy
- 0,75 litra octu winnego
- 1 litr wody
- 4 łyżki soli niejodowanej
- 250 g cukru
Krok 1.
Ogórki dokładnie myjemy, kroimy na plasterki (nie obieramy) .
Krok 2.
Cebule obieramy, kroimy w plasterki.
Krok 3.
Papryczkę myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół, usuwamy gniazdo nasienne - kroimy w paseczki.
Krok 4.
Ogórki układamy w słoju, przekładamy cebulą, papryczką oraz przyprawami.
Krok 5.
Zagotowujemy wodę z octem, solą oraz cukrem. Gorącym roztworem zalewamy ogórki w słojach, szczelnie zamykamy i pasteryzujemy 30 minut w 75 stopniach.
Przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.
Smacznego :)
Uwielbiam domowe przetwory! Ja robię wlasne ogórki w curry i kiszone, zimą do obiadu jak znalazł!
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie :)
Usuń