Łatwy przepis na pyszny sos koperkowy na mleku.
Prosty i klasyczny przepis na najlepszy sos koperkowy na mleku. Sos koperkowy na ciepło, ze śmietaną. Idealny sos do mięsa i ryby: do łososia, pulpetów, kotlecików drobiowych itd.
Zobacz sprawdzony przepis na ten łatwy i pyszny sos koperkowy na mleku. Polecam!
Oto składniki i przyprawy na sos koperkowy na mleku:
- 250g mleka
- 35g masła, pokrojonego na kawałki
- kopiasta łyżka mąki pszennej
- około 1/2 pęczka koperku (bez łodyżek)
- sól i pieprz biały, mielony do smaku
- odrobina cukru
- 1 łyżeczka przyprawy typu 'jarzynka'
- 130g śmietany 18%
PRZYGOTOWANIE sosu koperkowego na mleku:
Krok 1.
Do rondla z grubym dnem wkładamy masło, wlewamy mleko, wsypujemy mąkę, przyprawę 'jarzynkę', sól, pieprz i cukier, doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając, gotujemy powoli przez 5 minut, często mieszamy.
Krok 2.
Następnie dodajemy posiekany koperek i śmietanę, mieszamy, zagotowujemy, trzymamy na ogniu przez około 1 minutę, jeżeli trzeba, doprawiamy do smaku. Podajemy na ciepło lub po wystudzeniu.
Smacznego :)
Lubię tu wpadać , zawsze coś fajnego znajdę, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńA czy zamiast koperku mogę dodać natkę pietruszki i tak samo przygotować sos pietruszkowy?
OdpowiedzUsuńOczywiście , że tak . Pozdrawiam :)
Usuń