GALARETKA Z KURCZAKA
Gotowanie to taka kojąca przyjemność...
Niektóre dania przywołują dawne dni...i właśnie to danie przywołuje mi na myśl minioną, zupełnie inną epokę.
Galaretka niegdyś częściej przyrządzana była z nóżek wieprzowych, golonek - bardzo długo i powoli gotowanych. Kości były tak wygotowane, że wywar z nich był wręcz kleisty. Żadnej żelatyny nie trzeba było dodawać. Tak pamiętam z domu rodzinnego.
Taką galaretkę można przygotować z okazji różnych uroczystości domowych, sprawdzi się jako przystawka lub zakąska. Podajemy z sokiem z cytryny, octem lub tartym chrzanem.
SKŁADNIKI:
- 1 sprawiony kurczak
- 2 cebule
- 3 marchewki
- 1 por (biała część)
- kawałek selera
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- po kilka ziarenek pieprzu czarnego i ziela
- 2 liście laurowe
- sól i pieprz do smaku
- 1 kostka bulionu drobiowego (ewentualnie)
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki żelatyny spożywczej
do każdej salaterki lub foremki na galaretkę :
- jajka na twardo, pokrojone w plasterki (po jednym plasterku do każdej)
- zielony groszek konserwowy
- marchew z wywaru pokrojona w kostkę
- czerwona papryka pokrojona w kostkę
- spora ilość mielonego czarnego pieprzu
- 1/2 pęczka natki pietruszki (posiekane same listki, bez łodyżek)
PRZYGOTOWANIE:
Krok 1.
Kurczaka płuczemy, kroimy na kawałki, usuwamy nadmiar tłuszczu - wkładamy do garnka.
Krok 2.
Warzywa obieramy, płuczemy, kroimy na kawałki - dodajemy do garnka z mięsem, wrzucamy 1/2 pęczka natki pietruszki, ziarenka pieprzu i ziela, liście laurowe, zalewamy wszystko chłodną wodą, tak aby przykryła wszystkie składniki, zagotowujemy, gotujemy na wolnym ogniu przez około 1 godzinę bez przykrycia.
Krok 3.
Wyjmujemy kawałki kurczaka z wywaru - odkładamy do wystudzenia następnie oddzielamy mięso od kości i skóry - kroimy na małe kawałki.
Krok 4.
Pozostały wywar przecedzamy, odparowujemy chwilę, dodajemy zmiażdżony czosnek, kostkę bulionową (ewentualnie) i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, możemy dosypać odrobinę cukru. Następnie wsypujemy żelatynę, doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając, zdejmujemy z ognia.
* kiedy wywar nieco się 'ustoi' , delikatnie kładziemy na wierzch ręcznik papierowy i zdejmujemy nadmiar tłuszczu, który wsiąknie w ręcznik.
Krok 5.
Do każdej salaterki wkładamy na dno po 1 plasterku jajka ugotowanego na twardo, oprószamy czarnym pieprzem, następnie dodajemy po 1 łyżeczce groszku konserwowego, pokrojoną drobno marchewkę z wywaru oraz czerwoną paprykę, rozkładamy mięso, posypujemy posiekaną natką pietruszki oraz pieprzem mielonym. Zalewamy wszystkie salaterki wywarem z kurczaka - odstawiamy do wystudzenia, przechowujemy w lodówce.
Smacznego :)
Rewelacja, wesołych!
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz :) Pięknego dnia !!!
Usuńzrobię bez groszku, ale na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń