![]() |
Chłodnik z botwiny. |
Chłodnik z botwiny.
Pyszny przepis na chłodnik z botwiny, ogórka i rzodkiewki. Chłodnik z buraków bez gotowania, najlepszy na zimno z jajkiem, idealny na lato. Chłodnik z dużą ilością posiekanego koperku oraz szczypiorku, przygotowany na zsiadłym mleku, z dodatkiem posiekanego czosnku, soli i świeżo mielonego pieprzu.
Prosty przepis na chłodnik z botwiny.
Przepis na chłodnik z botwiny jest prosty i szybki do zrobienia, zupa smakuje niesamowicie. Nie ma tu fantazyjnych składników, a wszystko, co potrzebne jest niedrogie i łatwo dostępne. Zupa utrzymuje się dobrze, w lodówce można ją przechowywać nawet do 3 dni.
Składniki na chłodnik z buraków:
- 1 duży pęczek botwiny z buraczkami
- 1 litr zsiadłego mleka
- 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
- 1 pęczek, posiekanego koperku, bez łodyżek
- 1 pęczek posiekanego szczypiorku
- 1 pęczek, pokrojonych rzodkiewek
- 2-3 ogórki małosolne
- 1 ząbek czosnku, starty
- koncentrat z buraków do smaku
- cukier, sól, pieprz i sok z cytryny do smaku
Jak zrobić chłodnik z botwiny.
Ta pyszna zupa z botwiny jest pełna warzyw, posiekanego kopru oraz szczypiorku. Smakuje niesamowicie i jest idealnie obfita, bogata i kremowa. Zobacz jak zrobić chłodnik z botwiny krok po kroku.
- Botwinkę starannie umyć, osuszyć i drobno posiekać. Buraczki obrać i pokroić w małą kostkę. Następnie włożyć do rondelka, zalać wodą takiej ilości, aby tylko lekko przykryła botwinkę, dodać odrobinę soli, soku z cytryny i cukru - gotować 5 minut, odstawić do wystudzenia (nie wylewamy płynu z gotowania).
- Ogórki drobno pokroić.
- W dużej misce roztrzepać zsiadłe mleko ze śmietaną, dodać kolejno zimną botwinkę z wywarem, ogórki, szczypiorek, koperek, rzodkiewki i starty czosnek. Doprawić do smaku, solą, pieprzem i koncentratem z buraków - wymieszać.
- Gotowy chłodnik z botwiny schłodzić w lodówce. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo lub tłuczonymi ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz