![]() |
Najlepsze kotlety de volaille |
Przepis na klasyczne kotlety de volaille z masłem.
Klasyczne, domowe kotlety de volaille, panierowane w bułce i smażone na patelni. Pyszne kotlety dewolaje z kurczaka z masłem. Jako nadzienie można zrobić masło ziołowe. Można dodać posiekaną natkę pietruszki albo koperek. Wyśmienity będzie także szpinak uduszony na maśle z cebulką oraz czosnkiem.
Jak zrobić kotlety de volaille z kurczaka - przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie.
Kotlety de volaille będą najlepsze jeżeli zamarynujemy wcześniej mięso w przyprawach.
Oto składniki i przyprawy na kotlety de volaille.
![]() |
Kotlety de volaille z kurczaka - przepis. |
Składniki na kotlety de volaille:
- 4 piersi z kurczaków
- 60g zimnego masła w kostce
- 1 jajko + 1 łyżka mleka
- mąka i bułka tarta do panierowania
- smalec lub masło klarowane do smażenia
- sól i pieprz do smaku
do zamarynowania mięsa z kurczaka:
- sól
- pieprz mielony
- 1-2 cebule
Przepis na kotlety de volaille - przygotowanie krok po kroku:
Krok 1.
- Z piersi kurczaka usunąć resztki kostek, chrząstek, tłuszczu i błon, mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem.
- mięso umieścić w misce, oprószyć z każdej strony solą i pieprzem. Następnie obłożyć posiekaną cebulą. Naczynie nakryć folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce, najlepiej na kilka godzin. Potem mięso wyjąć z cebuli i postępować dalej jak w przepisie.
- zimne masło podzielić na 4 części
Krok 2.
- W każdym filecie zrobić wzdłuż nacięcie, nie rozcinając mięsa do końca - utworzy się kieszonka na masło.
- Do powstałej przez nacięcie fileta kieszonki włożyć porcję schłodzonego i twardego masła lub innego nadzienia.
- Następnie dokładnie ścisnąć brzegi kotleta w miejscu rozcięcia. Uformować w dłoniach zgrabny, podłużny, wrzecionowaty kształt każdego kotleta. Zapobiegnie to wypłynięciu masła bądź innego nadzienia podczas smażenia kotletów.
- Kotlety de volaille panierować w mące, następnie jajku rozbitym z mlekiem i bułce tartej
- Kotlety smażyć na smalcu lub maśle klarowanym. gdy się zarumienią, zmniejszyć ogień i dosmażyć po 5 minut z każdej strony. Kotlety de volaille można także podpiec kilkanaście minut w piekarniku.
Kotlety de volaille podawać z sosem pieczarkowym i ziemniakami tłuczonymi lub z wody. Dewolaje świetnie smakują z zielonym groszkiem i sosem koperkowym lub mizerią.
Smacznego :)
![]() |
Kotlety de volaille |
Uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuń🥰
UsuńZawsze myślałam żeto mega trudne. Może w końcu zrobię sama :)
OdpowiedzUsuńDo dzieła! :)
Usuń