![]() |
Surówka z białej kapusty do obiadu fot. Moja Książka Kucharska
|
Przepis na klasyczną surówkę z białej kapusty, marchewki i jabłka do obiadu.
Pyszna, domowa surówka z białej kapusty obiadowa z marchewką, jabłkiem i cebulą. Surówka z olejem, doprawioną sokiem z cytryny, cukrem i musztardą.
Jak zrobić surówkę z białej kapusty - wypróbowany, prosty przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku.
Najlepszy przepis na surówkę z kapusty jak w restauracji. Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :) Polecam.
Oto składniki i przyprawy na surówkę z kapusty, marchewki i jabłka:
- 1/2 niewielkiej główki białej kapusty
- 1 cebula dymka
- 1 marchew
- 1 jabłko
- kilka kropel soku z cytryny
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżeczki musztardy
- sól do smaku
Przepis na surówkę z białej kapusty do obiadu - przygotowanie krok po kroku:
Krok 1.
- białą kapustę poszatkować w cienką słomkę, rozrzucić na stolnicy na 15 minut, aby zwiotczała
- marchew obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn na małych oczkach
- cebulkę drobno posiekać
- jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce do jarzyn z dużymi oczkami lub pokroić w niewielką kostkę
Krok 2.
- Kapustę przełożyć do salaterki, dodać marchew, jabłko i cebulę.
- Surówkę posolić, dodać musztardę, sok z cytryny, cukier i wymieszać. Na końcu wlać olej i jeszcze raz wymieszać.
Surówkę z białej kapusty podajemy jako dodatek do obiadu. Surówka najlepiej smakuje z kotletami mielonymi, schabowymi lub pieczonym mięsem oraz tłuczonymi ziemniakami z koperkiem.
Surówka z kapusty pasuje do mięs z grilla, jako dodatek do szaszłyków lub burgerów.
Smacznego :)
![]() |
Surówka z białej kapusty, marchewki i jabłka do obiadu fot. Moja Książka Kucharska |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz